| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
jernejx
Pridružen/-a: Ned Apr 2012 22:42 Prispevkov: 343 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: Pon Dec 31, 2012 13:26 Naslov sporočila: 3-way open baffle problem |
|
|
Postavljen sem pred iziv in ne vem v katero smer naj grem.
Izdelal bom 3-way aktivni sistem, torej visokotonci svoj ojačevalec, srednjetonci svoj ojačevalec in basi svoj ojačevalec.
Problem je, ker se ne morem odločiti glede visokotonca.
Za base sem izbral Peerless SLS 315 z občutljivostjo 92db.
Za srednjetonec pa sem izbral Eminence Beta 12lta z občutljivostjo 97db.
In tukaj nastane problem, ker bi zaradi občutljivosti srednjetonca (97db) najbol pasal zraven kak kompresijski visokotonec npr. B&C DE250 v waveguidu samo jaz nisem še nikoli v življenju slišal nobenega kompresijskega visokotonca v hifi sistemu. Po tujih forumih pa je de250 kar pohvaljen.
Sem pa slišal naprimer visokotonec Seas 27tdfc, ki mi glasovno zelo odgovarja pa še zelo nizko igra, kar je super za spajat z 12" srednjetoncem, vendar ima izkoristek samo 90db
Vprašanje je ali bo kaj narobe če uporabim Seas 27tdfc visokotonec in zaradi slabšega izkorista samo privijem gain na ojačevalcu za visokotonce, srednjetonce pa malo odvijem in na tak način uglasim sistem, da ne bodo srednjetonec preglasen?
Vem da je to možno in sem to že počel, samo ne vem pa, če je pri tem početju kak skriti problem
Hvala za nasvete  _________________ Lp
Jernej |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
anton

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 13:09 Prispevkov: 77 Kraj: kamnik
|
Objavljeno: Pon Dec 31, 2012 13:34 Naslov sporočila: Re: 3-way open baffle problem |
|
|
| jernejx je napisal/a: | Postavljen sem pred iziv in ne vem v katero smer naj grem.
Izdelal bom 3-way aktivni sistem, torej visokotonci svoj ojačevalec, srednjetonci svoj ojačevalec in basi svoj ojačevalec.
Problem je, ker se ne morem odločiti glede visokotonca.
Za base sem izbral Peerless SLS 315 z občutljivostjo 92db.
Za srednjetonec pa sem izbral Eminence Beta 12lta z občutljivostjo 97db.
In tukaj nastane problem, ker bi zaradi občutljivosti srednjetonca (97db) najbol pasal zraven kak kompresijski visokotonec npr. B&C DE250 v waveguidu samo jaz nisem še nikoli v življenju slišal nobenega kompresijskega visokotonca v hifi sistemu. Po tujih forumih pa je de250 kar pohvaljen.
Sem pa slišal naprimer visokotonec Seas 27tdfc, ki mi glasovno zelo odgovarja pa še zelo nizko igra, kar je super za spajat z 12" srednjetoncem, vendar ima izkoristek samo 90db
Vprašanje je ali bo kaj narobe če uporabim Seas 27tdfc visokotonec in zaradi slabšega izkorista samo privijem gain na ojačevalcu za visokotonce, srednjetonce pa malo odvijem in na tak način uglasim sistem, da ne bodo srednjetonec preglasen?
Vem da je to možno in sem to že počel, samo ne vem pa, če je pri tem početju kak skriti problem :)
Hvala za nasvete ;) |
helov........basovci imajo premalo izkoristka...lp |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 031-246-212 |
|
 |
jernejx
|
Objavljeno: Pon Dec 31, 2012 14:19 Naslov sporočila: |
|
|
Pozabiln sem napisat, da bom uporabil po dva dva basovca za en zvočnik. Basa bosta v ločenih U-frame boksih. dolžine stranskih stranic bodo 40cm. S tem bom dvignil izkoristek. Poslušal sem že kombinacijo z enim basom iz full range zvočnikom z 94db izkoristvom in je lepo delalo
Kaj pa misliš glede visokotonca? _________________ Lp
Jernej |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
anton

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 13:09 Prispevkov: 77 Kraj: kamnik
|
Objavljeno: Pon Dec 31, 2012 15:13 Naslov sporočila: |
|
|
| jernejx je napisal/a: | Pozabiln sem napisat, da bom uporabil po dva dva basovca za en zvočnik. Basa bosta v ločenih U-frame boksih. dolžine stranskih stranic bodo 40cm. S tem bom dvignil izkoristek. Poslušal sem že kombinacijo z enim basom iz full range zvočnikom z 94db izkoristvom in je lepo delalo :)
Kaj pa misliš glede visokotonca? |
če boš imal dva basovca ....teoretino 95 db/W...kar pomeni v OB 85 db/W......???????????????????? |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 031-246-212 |
|
 |
jernejc

Pridružen/-a: Ned Avg 2008 9:24 Prispevkov: 1044 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Pon Dec 31, 2012 15:47 Naslov sporočila: |
|
|
Aktivni sistem ima ravno to prednost, da se ti ni treba ozirat oz usklajevat izkoristkov posameznih enot.
Naredi aktivno kretnico z regulacijo gaina za posamezen diver, veži na končne stopnje in fertik. _________________ Ohm sweet ohm.
Just saw a gold plated optical fibre. Apparently the gold made it sound marvelous according to the salesman. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
jernejx
|
Objavljeno: Pon Dec 31, 2012 16:09 Naslov sporočila: |
|
|
Soimenjak hvala ti za konkreten odgovor
To sem namreč že delal, samo da v avtomobilu
Ker se ne spoznam najbolje na drobovje elektronike sem zastavil to vprašanje na forum, da se malo izobrazim
Hvala pa lepo praznujta /-te! SREČNO 2013! _________________ Lp
Jernej |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|