| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
strumf666
Pridružen/-a: Sob Feb 2011 3:14 Prispevkov: 217 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Pon Avg 26, 2013 12:07 Naslov sporočila: |
|
|
Recimo ladijski motor, pa še izkoristek ima zelo dober, sam mogoče je malček neprimeren za uporabo v avtomobilih
Kar si napisal večinoma drži, ampak napredek dela svoje. Turbine, ki niso več mrtve do 5k obratov in potem eksplodirajo do 7k ampak začnejo delat že bistveno nižje in bolj zvezno, pa tudi sape ne izgubijo praktično do blokade. Manjši motorji na katere so praviloma nataknjeni niso tako leni v nižjih obratih, pa še nižjo porabo omogočajo. Zanimivo, da so tudi bolj ekološki, kar se emisij tiče. Motor je sicer bolj obremenjen, kar pa pri današnjih materialih ni problem, zna bit pa problem šparanje proizvajalcev, samo to ni omejeno le na turbo motorje.
Kompresorji se ponavadi dobro dopolnjujeo z večjimi motorji, da le-ti niso zaspani pri nižjih obratih, sekvenčni turbo oz. hibridi kompresor/turbo pa, kot si napisal niso pretirano popularni zaradi kompliciranosti in cene, (čeprav nekateri delajo odlično), ker se zaradi napredka da doseči zelo podobne rezultate z eno turbino. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
pinus

Pridružen/-a: Pet Feb 2012 1:16 Prispevkov: 967 Kraj: Nova Gorica
|
Objavljeno: Pon Avg 26, 2013 12:09 Naslov sporočila: |
|
|
Oj, fantjie, dopusti so mimo in forum oživlja... Na tem mestu seveda z druge sorte igračami...
Zanimjiva ta tema o kubikih in turbinah..
Nekaj časva me je zadeva precej zanimala.. Tako sem imel cca 6 let 3200ccm, V8, 32 ventilov,biturbo(ena turbina na 4 cilindre)... Prava igrača ta Shamal...Potem sem znižal na 2000, V6,18 ventilov, biturbo..Ta je sedaj že oldtimer,več kot dovolj za te sorte igre.. Zato sem raje "dvignil" kubaturo oz valje na audio področju...lp |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 030-353370 |
|
 |
andrej
Pridružen/-a: Tor Apr 2008 17:47 Prispevkov: 121 Kraj: Obala
|
Objavljeno: Pon Avg 26, 2013 12:20 Naslov sporočila: T |
|
|
Prilagam dva grafa istega proizvajalca. Oba avta skoraj enakovredna torej atmosferski 3.2 proti 2.0 turbo. Tehnologija obeh ni najnovejša (l.2008), navora pa ima turbo motor več in z nižjih obratov. Sodobni motorji nimajo več turbo luknje.
http://www.superchips.co.uk/curves/Audi32Fsi261bhp.pdf
http://www.superchips.co.uk/curves/VAG2.0TSi211-350nm.pdf
Mercedes je pri svojih AMGjih pravtako odj... potratne atmosferske motorje, zmanjšal nekoliko prostornino in vgradil turbino ali dve. Poraba se je zmanjšala za skoraj 30%. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Edvard

Pridružen/-a: Pet Apr 2011 15:50 Prispevkov: 317 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pon Avg 26, 2013 13:16 Naslov sporočila: |
|
|
Mene zanima samo ena zadeva pri downsized motorjih: ali bomo gledali te avte na cesti čez leta, tako kot še lahko gledamo golfe I, II...
Tehnika, krivulje... OK, nisem pa prepričan, da vse to delajo samo zaradi kupcev ali ekologije. _________________ “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Stephen Hawking |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
andrej
|
Objavljeno: Pon Avg 26, 2013 14:54 Naslov sporočila: t |
|
|
Turbo motorji ali navadni, vsi novodobni avtomobili bodo imeli isti rok trajanja. Podobno kot se je zgodilo z gospodinjskimi aparati bo z avtomobili. LTH zmrzovalna skrinja pri moji noni dela že 40 let, eno drugo, ki smo kupili pred cca 10imi leti pa je že na odpadu ker se je ni splačalo popravljat.
http://en.wikipedia.org/wiki/Planned_obsolescence |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
drago67
Pridružen/-a: Čet Okt 2008 19:24 Prispevkov: 1094 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Pon Avg 26, 2013 15:04 Naslov sporočila: |
|
|
| jaz sem vozil fiat cromo 2.5td že leta 1993...ko mnogi v sloveniji sploh še niso vedeli,da obstajajo osebni avtomobili s toliko kubikažo....sem se pa 9 let vozil z njo kot direktor....nikoli me ni pustila na cedilu,naredil sem z njo preko 500.000 km....ko sem jo kupil je imela pa po moje tudi že preko 100.000...v tistih časih se je bilo vozit po avtocesti pravi užitek....nobenih radarjev....samo gasa.....edino ,malce problemov sem imel enkrat na meji,ko sem deloval cariniku premlad za tako dober avto..in je sledila precizna kontrola dokumentov..od takrat pa do danes sem na turbo dizlih.. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
before

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 19:23 Prispevkov: 2801 Kraj: Ruše
|
Objavljeno: Pon Avg 26, 2013 16:18 Naslov sporočila: Re: t |
|
|
| andrej je napisal/a: | ... LTH zmrzovalna skrinja pri moji noni dela že 40 let, ...
|
Prav tako pri meni - LTH zamrzovalna omara, 40 let, non-stop v obratovanju, brezhibno deluje še danes.  _________________ Cenite to kar imate in stremite k boljšemu! To je moj recept za zadovoljstvo.
Audiohedonist |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
taddeo

Pridružen/-a: Pon Sep 2012 14:32 Prispevkov: 67 Kraj: MARIBOR
|
Objavljeno: Pon Avg 26, 2013 16:59 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz pa vozim že šesto leto BMW Z-3 1.9 letnik 2000...torej zadnja linija ,ki je zelo lepša od starejše:-)Drugače pa še vedno original ozvočenje in je zvok kr soliden.Imam pa ga namen prodat za zmerno ceno ,ker je šla fabrika v 3 lepe marjetice in vemo kako to je.Seveda rabi se pa tudi nekaj bolj prostornega.Drugače pa je to zelo dober roadster cabrio in je nekaj extra oz. zelo iztopa v prometu. _________________ FORZA JUVENTUS! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Vinylfan
Pridružen/-a: Sob Mar 2009 23:52 Prispevkov: 891 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Avg 26, 2013 20:02 Naslov sporočila: Re: t |
|
|
| before je napisal/a: | | andrej je napisal/a: | ... LTH zmrzovalna skrinja pri moji noni dela že 40 let, ...
|
Prav tako pri meni - LTH zamrzovalna omara, 40 let, non-stop v obratovanju, brezhibno deluje še danes.  |
Kolk kubični pa sta ti dve skrinji? Pogon na vsa štiri? Električno odpiranje vrat?  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
fuego
Pridružen/-a: Sre Sep 2009 15:19 Prispevkov: 1027 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Pon Avg 26, 2013 20:30 Naslov sporočila: |
|
|
Že 8 let vozim 13 let staro Laguno... nisem glih tajkun...  _________________ Popravljam vse vrste PC-jev, notesnikov.... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
before

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 19:23 Prispevkov: 2801 Kraj: Ruše
|
Objavljeno: Pon Avg 26, 2013 21:23 Naslov sporočila: Re: t |
|
|
| Vinylfan je napisal/a: | | before je napisal/a: | | andrej je napisal/a: | ... LTH zmrzovalna skrinja pri moji noni dela že 40 let, ...
|
Prav tako pri meni - LTH zamrzovalna omara, 40 let, non-stop v obratovanju, brezhibno deluje še danes.  |
Kolk kubični pa sta ti dve skrinji? Pogon na vsa štiri? Električno odpiranje vrat?  |
Ha!!! Kar se moje tiče ti izdam le, da je povsem na električni pogon in da ima klimo serijsko!  _________________ Cenite to kar imate in stremite k boljšemu! To je moj recept za zadovoljstvo.
Audiohedonist |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
strumf666
Pridružen/-a: Sob Feb 2011 3:14 Prispevkov: 217 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Pon Avg 26, 2013 21:54 Naslov sporočila: |
|
|
| fuego je napisal/a: | Že 8 let vozim 13 let staro Laguno... nisem glih tajkun...  |
Tajkuni so mal prenizko, da bi si časovni stroj privoščili  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audio_holic
Pridružen/-a: Pon Maj 2008 13:50 Prispevkov: 329 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Avg 27, 2013 15:38 Naslov sporočila: Re: t |
|
|
| before je napisal/a: | | andrej je napisal/a: | ... LTH zmrzovalna skrinja pri moji noni dela že 40 let, ...
|
Heh...ampak poraba štroma te skrinje pa tudi ni nizka  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ck
Pridružen/-a: Pon Feb 2009 19:27 Prispevkov: 1682 Kraj: kamnik
|
Objavljeno: Tor Avg 27, 2013 15:55 Naslov sporočila: Re: t |
|
|
| audio_holic je napisal/a: | | before je napisal/a: | | andrej je napisal/a: | ... LTH zmrzovalna skrinja pri moji noni dela že 40 let, ...
|
In to navkljub ogromni kubaturi  _________________ LP |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
andrej
|
Objavljeno: Tor Avg 27, 2013 17:59 Naslov sporočila: Re: t |
|
|
| ck je napisal/a: | | audio_holic je napisal/a: | | before je napisal/a: | | andrej je napisal/a: | ... LTH zmrzovalna skrinja pri moji noni dela že 40 let, ...
|
In to navkljub ogromni kubaturi  |
na tem forumu smo pa res majstri za off-topice z mano na čelu začnemo pri audio, nadaljujemo v avtomobilizmu, končamo pri skrinjah  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|