| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
benma

Pridružen/-a: Ned Jan 2011 17:12 Prispevkov: 1631 Kraj: Kamnica
|
Objavljeno: Ned Dec 20, 2020 14:43 Naslov sporočila: |
|
|
| Audiomarka je napisal/a: | Uff sem šel prav pogledat. Dynaudio focus 360 nov košta 5 jurjev in pol  |
No, počasi boš prišel v ustrezne cenovne okvirje. Od tam dalje ni več težav z ničemer. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Audiomarka
Pridružen/-a: Sob Jan 2012 14:47 Prispevkov: 724 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Dec 20, 2020 15:01 Naslov sporočila: |
|
|
| benma je napisal/a: | | Audiomarka je napisal/a: | Uff sem šel prav pogledat. Dynaudio focus 360 nov košta 5 jurjev in pol  |
No, počasi boš prišel v ustrezne cenovne okvirje. Od tam dalje ni več težav z ničemer. |
In kupil 2 sistemskega contourja za 7 jurjev? Saj že imaš eno temo kako ni težav z dynaudio. Dynaudio je zelo težko umestit v prostor. Višje greš bolj pussy zvočniki so to. To je pa tisto kar je najbolj moteče. Da ne sune. Če hočeš zvočnik za ženske vokale je marsikaj čist ok.
Bodo kar jbli ostali. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
benma

|
Objavljeno: Ned Dec 20, 2020 15:06 Naslov sporočila: |
|
|
| Audiomarka je napisal/a: | | benma je napisal/a: | | Audiomarka je napisal/a: | Uff sem šel prav pogledat. Dynaudio focus 360 nov košta 5 jurjev in pol  |
In kupil 2 sistemskega contourja za 7 jurjev? Saj že imaš eno temo kako ni težav z dynaudio. Dynaudio je zelo težko umestit v prostor. Višje greš bolj pussy zvočniki so to. To je pa tisto kar je najbolj moteče. Da ne sune. Če hočeš zvočnik za ženske vokale je marsikaj čist ok.
Bodo kar jbli ostali. |
Malo si poglej moj graf: brez suba in brez eq.
Malo mi diši po lisici in kislem grozdju. Tudi s prekratko odejo se lahko pokriješ, samo je vedno nekaj zunaj ali pa ležiš ves pokvečen. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
gerchy

Pridružen/-a: Pon Sep 2008 10:43 Prispevkov: 672 Kraj: 01
|
Objavljeno: Ned Dec 20, 2020 15:39 Naslov sporočila: |
|
|
| benma je napisal/a: |
Malo si poglej moj graf: brez suba in brez eq. |
Tvoj graf je dober, a trditev, da je to zaradi zvočnikov, kaže na nepoznavanje oz. nerazumevanje situacije.
Za primarjavo smo na forumu že pokazali še lepši graf s poceni opremo. Ta ista oprema v drugem prostoru potrebuje ogromno več truda, opreme in nastavitev. Torej še enkrat: prostor je tisti, ki najbolj definira končni rezultat. Vse ostalo so nianse.
Frekvenčni odziv je samo en del zgodbe. Je dober začetek, ampak ne pomeni avtomatsko dobrega rezultata. Je tu še vsaj 5 ostalih meritev, ki se ne dajo izmeriti s telefonom.
Tisti, ki trdite, da so dovolj divan, benjamin, knjižna omara in zavesa pa: napišite knjigo in jo prodajte. Sem prepričan, da bodo studii, ki vlagajo sto tisoče evrov v ureditev prostorov neizmerno veseli, ko bodo ugotovili, da lahko s par deset evri rešijo situacijo.
Pa tudi vsi ostali doktorji, ki so lastniki patentov in/ali so vse rešitve podprli z izračuni, vam bodo ploskali. Čemu se truditi, če lahko samo kupiš "prave zvočnike".
Ignorance is bliss. Vedno drži. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
jacoby
Pridružen/-a: Sre Jun 2008 10:23 Prispevkov: 1111
|
Objavljeno: Ned Dec 20, 2020 15:51 Naslov sporočila: |
|
|
| gerchy je napisal/a: | | benma je napisal/a: |
Malo si poglej moj graf: brez suba in brez eq. |
Tvoj graf je dober, a trditev, da je to zaradi zvočnikov, kaže na nepoznavanje oz. nerazumevanje situacije.
|
Ne samo zaradi zvočnikov, ima tudi dober izvor, ojačevalec in verjetnbo dobre kable.
Kdor pozna situacijo dobro ve da je treba danes kar precej skeširat za dobre zvočnike, ne pa bit pametnjakovič, kupit vintage JBL za 1000€ (kao folk ne ve kaj dobiš za mali denar), potem pa fuknit 5K v tretma sobe ker bass ne dela. Kretenizem.
Kar nekaj sistemov poznam, kjer so zvočniki "vrženi" v sobo, brez enega aplikata, in dela vrhunsko!
Zanimivo je, da se tukaj večina oglašajo tisti, ki se že leta ukvarjajo z akustiko svojega prostora...z istimi zvočniki  _________________ The only way to do great work is to love what you do |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 051383384 |
|
 |
Audiomarka
|
Objavljeno: Ned Dec 20, 2020 16:03 Naslov sporočila: |
|
|
Govori se o frekvenčnem odzivu. Lahko nalimam od focalov odziv. Boste ploskali. Z malimi zvočniki je manj problemov. Problem je da contour 30 ni sposoben nekega resnega pritiska ustvarit, kaj šele da bil brez popačenj. Za 2 sistemce pa .... bolje vzet cenejše monitojre, ker samostoječi 2 sistemci so.... nateg. Za oboje rabiš sub.
Nazadnje urejal/a Audiomarka Ned Dec 20, 2020 16:17; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
benma

|
Objavljeno: Ned Dec 20, 2020 16:13 Naslov sporočila: |
|
|
@gerchy, seveda sem precej poenostavil.
Želel sem zgolj odgovoriti na trditev @audiomarka, da so dynaudio zvočniki višjega ranga zahtevni glede postavitve v prostor, in sicer sem želel povedati, da sem imel prej s cenejšimi zvočniki v istem prostoru precej slabši zvok in, da je premikanje zvočnikov/poslušalnega mesta veliko bolj vplivalo na zvok kot sedaj, pri boljšem modelu. Moja osnovna misel je bila v tem, da je v višjem rangu zvočnikov v istem prostoru manj problemov. Seveda je prostor zelo pomemben, ampak posamezne frekvence, ki se širijo po prostoru, prihajajo iz zvočnikov.
Tudi @audiomarka se razgleduje po boljših zvočnikih (ni nujno, da morajo biti ravno dynaudio), kar bi po mojem prepričanju rešilo večino njegovih problemov, o katerih govori v tej temi. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
benma

|
Objavljeno: Ned Dec 20, 2020 16:15 Naslov sporočila: |
|
|
| Audiomarka je napisal/a: | | Govori se o frekvenčnem odzivu. Lahko nalimam od focalov odziv. Boste ploskali. Z malimi zvočniki je manj problemov. Problem je da contour 30 ni sposoben nekega resnega pritiska ustvarit, kaj šele da bil brez popačenj. Za 2 sistemce pa .... bolje vzet cenejše monitojre, ker samostoječi 3 sistemci so.... nateg. Za oboje rabiš sub. |
Oglasi se enkrat pri meni, pa boš čutil kak pritisk daje Contour 30 in slišal kakšna je kakovost njegovega zvoka po celotnem frekvenčnem razponu. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Audiomarka
|
Objavljeno: Ned Dec 20, 2020 16:19 Naslov sporočila: |
|
|
| 60ka bi bla varianta, ampa nisem imel prilike poslušat. Ampak za to ceno bi šel raje na wilsone. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
benma

|
Objavljeno: Ned Dec 20, 2020 16:20 Naslov sporočila: |
|
|
| Audiomarka je napisal/a: | | 60ka bi bla varianta, ampa nisem imel prilike poslušat. Ampak za to ceno bi šel raje na wilsone. |
No, mimogrede še ta malenkost: cena je samo 10k. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
gerchy

|
Objavljeno: Ned Dec 20, 2020 16:27 Naslov sporočila: |
|
|
| jacoby je napisal/a: |
Kdor pozna situacijo dobro ve da je treba danes kar precej skeširat za dobre zvočnike, ne pa bit pametnjakovič, kupit vintage JBL za 1000€ (kao folk ne ve kaj dobiš za mali denar), potem pa fuknit 5K v tretma sobe ker bass ne dela. Kretenizem.
|
Cena nima nobenega posebnega vpliva tu. Če je zvočnik soliden, bo v primernem okolju igral dobro.
Še enkrat: če dva para različniih zvočnikov ne igrata dobro v isti sobi, potem je jasno, da ni kriv zvočnik. Mislim, da je to primer avtorja teme.
| jacoby je napisal/a: |
Kar nekaj sistemov poznam, kjer so zvočniki "vrženi" v sobo, brez enega aplikata, in dela vrhunsko!  |
Seveda. Tudi jaz. Celo več, sem imel tak primer. Pravzaprav, dva. Ista oprema, trije prostori, popolnoma drugačni rezultati.
Še en dokaz je Marko Puš, čigar oprema res stane veliko. Ko se je preselil, je z isto opremo dobil občutno slabši zvok.
Torej bi moral kupiti dražjo opremo? Njegov primer je na internetu, si ga lahko prebereš.
http://www.saf.si/forum/viewforum.php?f=31
Obstaja še tretja opcija. Da so ljudje pač nezahtevni. Mislijo, da igra dobro, pa ne vedo, kako bi moralo zares igrati. Saj na koncu je vse stvar okusa, ampak prepričevati, da fizika in matematika ne držita je pač, kako bi rekel, ne preveč inteligentno početje.
| benma je napisal/a: | | Moja osnovna misel je bila v tem, da je v višjem rangu zvočnikov v istem prostoru manj problemov. |
Ni nemogoče, je pa zelo malo verjetno. Zakaj bi dražji zvočnik drugače oddajal frekvenco? 50 Hz je 50 Hz. Nima posebnega smisla. Še enkrat, preberi primer zgoraj. Če tisto ni višji rang, potem ne vem, kaj je.
Nazadnje urejal/a gerchy Ned Dec 20, 2020 16:35; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
benma

|
Objavljeno: Ned Dec 20, 2020 16:34 Naslov sporočila: |
|
|
| gerchy je napisal/a: |
...
Še enkrat: če dva para različniih zvočnikov ne igrata dobro v isti sobi, potem je jasno, da ni kriv zvočnik. Mislim, da je to primer avtorja teme.
...
|
To bi lahko trdili, če bi tudi zvočnika v rangu recimo 5k v istem prostoru igrala enako slabo. Sedaj tega namreč ne vemo. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
joztom
Pridružen/-a: Pon Jan 2013 11:07 Prispevkov: 1976 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Dec 20, 2020 16:37 Naslov sporočila: |
|
|
| Čedalje manj razumem stroko, ki je usekala iz vas v postih. Še vedno si ne daste dopovedati, da manjko basov, ki ga v resnici sploh ni, povzroča odboj izjemno natančnega bas driverja od zadnje stene. Take luknje, ki jih namerite z nekimi programi, s priloženimi skoraj Bruel&Kjaer mikrofoni, so neznane zdravi kmečki pameti. Ali poenostavljeno, če je valovna dolžina 60Hz basa cca 5,67m in se od poslušalskega mesta od stene nazaj odbije ravno na pol valovne dolžine, samo sebe kanibalizira. Od tod luknje, reda 10dB. Kako neki bi zvočnik, tunan na 45Hz na BR luknji, kar naenkrat delal luknje čisto drugje, v svojem linearnem širjenu. Dušeje sobe je zelo koristno, če zvočna slika ne ustreza in se z dušenjem pridobi boljšo 3D sliko. V zaželenem razredu okoli 20Hz, uporabno za SF filme in plašenje naključnih poslušalcev,, kjer je valovna dolžina cca 17m, je lovljenje s trapi jalovo. Ker referenčni Focal (v neki dnevni sobi) pošilja nenatančen bas v prostor v obliki razpršine in pumpan z BR, se ta ne uničuje tako dosledno kot na namenskem monitorju. Tako tavate na mestu. Pravzaprav me te provokacije ne ganejo in mi ne morejo porušiti večdesetletnih izkušenj v situaciji, me pa le moti, da na noben predlog pomoči, ne trznete. Do zdaj sem vam ponudil, kretnico, shelf, ojačevalec, referenčne monitorje na stojalih itd, pa v odgovor samo tadlanje in nestrokovne provokacije in abotni predlogi, pa še ti so večinoma v razredu desttisočev, nedosegljivih €. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
jacoby
Pridružen/-a: Sre Jun 2008 10:23 Prispevkov: 1111
|
Objavljeno: Ned Dec 20, 2020 16:42 Naslov sporočila: |
|
|
| gerchy je napisal/a: | | jacoby je napisal/a: |
|
Cena nima nobenega posebnega vpliva tu. Če je zvočnik soliden, bo v primernem okolju igral dobro.
Obstaja še tretja opcija. Da so ljudje pač nezahtevni. Mislijo, da igra dobro, pa ne vedo, kako bi moralo zares igrati. Saj na koncu je vse stvar okusa, ampak prepričevati, da fizika in matematika ne držita je pač, kako bi rekel, ne preveč inteligentno početje. |
No, si vse povedal...
Nezahtevni kupujemo drage xxK€ zvočnike...to bo to
Pametnjakoviči pa "solidne" vintage JBL - 50Hz je 50Hz  _________________ The only way to do great work is to love what you do
Nazadnje urejal/a jacoby Ned Dec 20, 2020 16:54; skupaj popravljeno 2 krat |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 051383384 |
|
 |
gerchy

|
Objavljeno: Ned Dec 20, 2020 16:48 Naslov sporočila: |
|
|
Aha.
Sama ušesa so me, kako boš komentiral Pušev primer.
Ima torej prepoceni opremo in bi ob selitvi moral nabaviti dražjo opremo? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|