Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Papirček/tissue na visokotoncu
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Do-It-Yourself
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 13, 2026 11:37    Naslov sporočila: Papirček/tissue na visokotoncu Odgovori s citatom

https://improbable.com/2010/09/17/tissue-paper-for-audio-engineers/

Znana je praksa s papirčkom izpred visokotonca Yamahe NS10. V studijih to radi prakticirajo.

Pa si je Bob Hodas vzel čas in raziskal kaj se dogaja:
http://www.bobhodas.com/examining-the-yamaha-ns-10m.php

Potem sem si vzel tudi sam nekaj časa in poskusil doma. Zadetek, uau.
--------------------
Kaj se dogaja?
Znano je, da MonitorAudio že z imenom nakaže da je njihov zvok 'monitor' stila. Se pravi s ciljem večje analitičnosti nekoliko poudarjeno področje visokotonca.
Gremo dalje.
Kadar se naredi takozvani 'voicing' zvočnika, so tudi basi v funkciji glede na visokotonsko področje. Ne vem če je kdo od vas probal - spreminjanje na visokotoncu vpliva tudi na to, kako se slišijo basi. Delikatna reč.

Ma, kot sem opisal v temi izdelava subwooferja, sem base korenito omejil - zaprl sem reflex luknje in dodal 500uF (5x100 bipolarci+MKTbypass) v serijo na priključku zvočnika, da sem pripravil teren za dodajanje suba. Nič več nejasnih basov reflexa (samba de una nota) ki trajajo predolgo.

V takem je tudi optimalni voicing drugačen. Listič sekret papirja iz trgovine DM je opravil domačo nalogo. Fino pri tem je, da se ga lepo zatakne izza prednje maske brez lepljenja, kupole visokotonca pa se ne more dotikati, ker je pred njim kovinska mrežica že v originalu. Itak poslušam vedno z masko gor, ker opravlja, sicer bolj blago (1dB) isto vlogo. Estetsko se ne menja nič, ni videti dodatka.
----------------
Zvočno gre natanko v željeno smer - prezens se zmanjša (violine se umaknejo bolj nazaj kamor sodijo) istočasno pa ne izgubi zračnosti orkestra, nasprotno. Tako pridejo odmevi in 'dih dvorane' bolj do izraza. Slednje je skočilo ven že z operacijo subwoofer, to je samo še zaokrožilo izplen.
-----------------
Lepota tega twika je, da ne stane nič. Vsak lahko poskusi in pa za nekatere bo sigurno to prava poteza. Odvisno od zvočnikov.
Se pa, kot je v linku prikazano, lahko lepo stopnjuje učinek z enoslojnim, dvoslojnim in še najmočneje s papirnatim robčkom.
----------------
Potem je ovil še mikrofon in prišel do istega. Tam se je sicer zgrozil ob ugotovitvi da gre za odboj od lističa, torej comb filtering.
Kar se mene tiče, briga me, važno da se čuje.
Pa ne gre pozabiti vzroka, ki je sprožil to legendo - serija skladb uspešnic ki je bila monitorirana na ta način:
...this phenomenon began on the East Coast with an engineer that was having a string of hits, and who spoke of his NS-10M monitoring technique in a number of different interviews. Other engineers then zeroed in on the technique, hoping that it would give them the secret for producing hits. And so the legend grew.
matej

Pridružen/-a: Čet Jun 2008 18:07
Kraj: laško

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 13, 2026 13:47    Naslov sporočila: Re: Papirček/tissue na visokotoncu Odgovori s citatom

ambasador je napisal/a:
...V takem je tudi optimalni voicing drugačen. Listič sekret papirja iz trgovine DM je opravil domačo nalogo...

Seveda, ko si se dotaknil basa, si razštelal celoto. Ampak ti imaš dovolj izkušenj in okusa, da si čutil, da je zadevo potrebno naglihati nazaj. Igranje s frekvenčnim spektrom vpliva na čuda stvari s stališča človeške percepcije zvoka (tonalno ravnotežje, harmonska struktura, tranzientni odziv, prezenco itd. itd.). Se pravi DM is the way to go! Laughing
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
twom

Pridružen/-a: Sob Feb 2009 21:47
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 13, 2026 23:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mi je prišlo na misel... da eni rabijo več skret papirja kot drugi... Laughing Cool
matej

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 14, 2026 08:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Toaletni papir je razmeroma poceni kakor je napisal že ambasador. Avdiofilsko mamljivo je recimo dobro uravnoteženemu vendar frekvenčno omejenemu zvočniku dodati supervisokotonec, računajoč, da bomo tako zvok prestavili še kakšno stopničko višje (high resolution compatible sound ipd.) Rešitev je pa potem rolica na basu...

Največ toaletnega papirja smo menda pokupili med korono. Najbrž zato, ker smo takrat vsi doma besno poslušali glasbo.
Nazaj na vrh
GoldProf

Pridružen/-a: Pet Nov 2008 15:15

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 14, 2026 08:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nekoč sem na Focalevem tweeterju uporabljal papir od cigaretov. Sestra je ročno izdelovala cigarete iz "škije" in je imela super fini papir za izdelavo. Še sanjalo se ji ni, čemu meni par cm2 tega papirčka. Vsekakor zvok je bil fantastičen. Tudi, ko sem prodal zvočnike, sem novemu lastniku pojasnjeval pa ni mogel verjeti. Po dolgem času sem ga srečal in ker je bil iz medicine, je ta papirček zamenjal z nekim blagom ki se uporablja v medicini, recimo temu "fini suhi obliž". Povabil me je k sebi, seveda, nisem mogel verjeti kakšne spremembe v zvoku so se zgodile - na bolje.
Nazaj na vrh
ambasador

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 14, 2026 12:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nekateri proizvajalci se zelo potrudijo pri izbiri blaga za prednjo masko zvočnika. Je preštudirano tako, da je ta mehanska ekvalizacija natančno dozirana. Tu so angleži kar vztrajni, jim je LS3/5a bil lekcija enkrat za vselej.
----
V mojem primeru je revija, ki je merila ta (moj) model (italijanski Suono) izmerila tudi vpliv te maske. Je, kot sem navedel, dobro namerjen a še vedno nekoliko premalo (1dB v povprečju). Zato sem vsa ta leta redko poslušal brez maske, pa če že sem, me je hitro minilo. Tudi mrežica izpred tweeterja se lahko odstrani, jo drži magnetizem. Skupek vse golote je tak, da paše samo v zelo zadušeno akustiko.

S spremembo basa pa je prišla v poštev dodatna ekvalizacija visokotonca. Lepota teh papirčkov je, da bolj utiša spodnji del spektra visokotonca, zelo malo pa najvišjo oktavo (10-20k). Seveda odvisno od papirčka in se velja potruditi s poskusi. Tako ne izgubiš zračnosti - še več - pride bolj do izraza ker je spekter pred njo tišji.
-------
Supertweeter je fina zadeva naprimer na Magneplanarjih ki nimajo ločenega tračnega visokotonca. Naš @zvočnik je to naredil, mi smo pa poslušali. Hecno pri vsem je, da tudi če ti sluh ne gre preko 14k takoj opaziš če se ga izklopi - velikanska scena se skrči. Sploh ne gre za poslušanje prizvoka spray-a ali netopirska posla.

Sem naredil probo tudi s Focal tweeterji z obrnjeno kupolo. Te sem pa poskusil dodati Auratone studijskim fullrangom. Hm, nisem znal. Karkoli sem naredil ni šlo v pravo smer.
LightBit

Pridružen/-a: Pon Okt 2017 23:11
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 14, 2026 13:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mnogi visokotonci zvenijo bolje "čez povšter". Nekateri celo najbolje zvenijo odklopljeni.

Jaz sem še vedno najbolj navdušen nad poceni papirnatimi visokotonci, tudi če imajo grši graf. Razni kovinski in svileni z ferrofluidom so ponavadi razočaranje.
Nazaj na vrh
ambasador

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 15, 2026 09:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Logično, gledaš kot diy s svojo preferenco/izbiro pač.

Meni kot uporabniku pa je veliko bolj pomembno da zveni vse skupaj kot celota. Najslabše mi je, da zvočniku jasno slišiš kdaj se oglaša visokotonec, kdaj srednjetonec in pa bas delno prekrit s topim zvokom reflexa. Praktično lepljenka več različnih soundov pa če so vsi vrhunski rezultat ne velja.
Če je vse homogeno imaš samo en sound skozi celoto. Naslednja, višja, stopnja je da zvočniki izginejo in stojijo v prostoru kot kot da nimajo nobene zveze z zvokom.
------
V lajfu sem slišal praktično vse principe delovanja, nazadnje tudi plazmo, ki je blizu perfektno - brez mase, decay je hipen ker ni membrane in ni vztrajnosti. Tudi resonanc membrane ni, ker je ni. Zelo fina stvar, ma zaradi tega mi zvočniki Lansche audio niso pustili kdo ve kakšnega vtisa. Visoki sami zase pa so zveneli perfektno, ni kaj reči.
------
Papirčki/tissue robčki (lahko) pomagajo točno temu usklajevanju. Začel pa je BBC ko je uporabil težko tkanino Tygan skupaj s filci. Njihov monitor zveni zaprav samo z griljo gor. Čeprav se vedno najde kdo, ki to sname, ker sliši 'več', hahaha..
zvocnik

Pridružen/-a: Čet Okt 2008 22:12
Kraj: Piran

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 15, 2026 14:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ko dosežemo koherentnost na zvočniku potem smo tam, sistem igra in končno 'lahko' poslušamo glasbo.

Tisto kako komu igra je seveda pretežno odvisno od prostora in anomalij v sistemu. Zato včasih papirčki pridejo prav.

V modernih časih nemsto papirčka to rešiš z dsp-jem.

Lp
Truth is not beauty
Beauty is not love
Love is not music
Music is the best !

FZ
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Telefon: 041 737 410
LightBit

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 15, 2026 15:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ambasador je napisal/a:
Začel pa je BBC ko je uporabil težko tkanino Tygan skupaj s filci. Njihov monitor zveni zaprav samo z griljo gor. Čeprav se vedno najde kdo, ki to sname, ker sliši 'več', hahaha..

Jaz sem naredil samo en zvočnik, ki je pokrit. Blago ki sem ga uporabil ni imel omembe vrednega vpliva na zvok. Je pa sam okvir naredil globoko ozko lukno. Ostri robovi v bližini visokotonca so nezaželjeni, kaj šele pred njim. Pri mojem okvirju bi morda pomagal debel filc vmes, ampak se nisem ukvarjal s tem, pač odstranim ko poslušam. Skratka naredil sem res slab okvir.
Nazaj na vrh
LBaudio

Pridružen/-a: Ned Jan 2010 10:25
Kraj: Ljubljana, SLOVENIJA

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 16, 2026 09:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

v 21 stoletju imamo za take zadeve resevat DSP-je, mikrofone in propadajoče software......

Custom Aeroports
Custom car audio installs

2 X WR setter dBDrag street B - 2005
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran Telefon: 041 853615
LightBit

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 16, 2026 11:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz drugače ne razumem kako da pri High-End zvočnikih ne morejo zraven ene rolce WC papirja dati ali pa vsaj dva listka, če tako izboljša zvok. Laughing
Nazaj na vrh
matej

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 16, 2026 11:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Debata je krenila na WC Laughing. Saj DSP je v redu zadeva, ampak, če hoče človek samo nežno akustično pridušiti visokotonec (in po možnosti ne vplivati na nič drugega), je inštalacija DSP v sistem po svoje smešna komplikacija.

Imel sem dvostezne monitorje pri katerih sem zaznaval določene probleme v zvoku v območju rezne frekvence. En del problemov je bil akustične narave povezan z lastnostmi zvočniške enote. Lahko bi to popravljal z DSP, ampak zakaj bi to počel z DSP, če problem ne izvira na nivoju signala ampak na nivoju generiranja akustičnega vala? Nisem uporabil papirček pač pa akustično efektiven material z ustrezno obliko. Stalo ni praktično nič, naredilo je pa točno tisto kar sem želel (in roko na srce dodatno tudi nekaj kar nisem pričakoval).
Nazaj na vrh
matej

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 16, 2026 11:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

LightBit je napisal/a:
Jaz drugače ne razumem kako da pri High-End zvočnikih ne morejo zraven ene rolce WC papirja dati ali pa vsaj dva listka, če tako izboljša zvok. :lol:

Obstajajo t.i. high-end zvočniki pri katerih bi kakšna rolica WC papirja prišla še kako prav. Tako ali drugače...
Nazaj na vrh
LightBit

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 16, 2026 15:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

matej je napisal/a:
LightBit je napisal/a:
Jaz drugače ne razumem kako da pri High-End zvočnikih ne morejo zraven ene rolce WC papirja dati ali pa vsaj dva listka, če tako izboljša zvok. Laughing

Obstajajo t.i. high-end zvočniki pri katerih bi kakšna rolica WC papirja prišla še kako prav. Tako ali drugače...

Verjamem. Je pa žalostno.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Do-It-Yourself Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu