| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
igor0203
Pridružen/-a: Pet Dec 2008 12:33 Prispevkov: 638 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Dec 14, 2008 01:16 Naslov sporočila: DIY headamp |
|
|
Pozdravljeni!
Danes sem po dolgem času zbral pogum in končno naredil prvi DIY amp. Sicer sam ojačevalec mi je podaril prijatelj, ki je bil več ali manj že sestavljen, manjkal je samo napajalni del in pa izhodi za slušalke. Za kateri DIY projekt se gre, ne vem, mogoče bo on kaj več napisal.
Potem sem ga prosil še za shemo napajalnega dela, katerega sem z malce kolegove pomoči, skupaj zlotal.
No, pa da ne bom preveč govoril, sledijo slike izdelave.
Za začetek, material, ki čaka nekaj urno mučenje s spajkalnikom :
Burr Brown OPA2134A
Shema napajalnega dela:
Izhodni regulator LM7815 in 7915(na sliki)
Trafo 12-0-12 3.5VA
Slika vseh komponent skupaj z ohišjem, katerega čakajo manjše predelave
Nekaj elementov že zlotanih skupaj
Nekaj elementov že zlotanih skupaj(spodnja stran)
Napajalni del sestavljen
Nadzorni šef in kontrolor kvalitete
Povezan napajalni del z ojačevalnikom in zlotani priklopi
Postavljeno in priklopljeno na NAD C320BEE
Slušalke
Prvi vtisi so...hmmm... zelo tihi. Signal dobiva preko Audigy zvočne kartice in zvok sicer je slišen, vendar zelo zelo slabo. Tudi če glasnost pojačam do konca, je še zmeraj zelo tiho.
Potem sem priklopil USB zvočno kartico/DAC, na kateri pa slušalke igrajo dobro, vendar zelo hitro začnejo hreščati, ko malce bolj odvijem. Je pa zvok zelo čist v normalnem območju, šuma ni nič.
Tako da, zaenkrat sem še kar zadovoljen, glede na to, da je to moj prvi DIY. Pričakoval sem,da bo šlo kaj narobe in tako se je tudi zgodilo. Bil bi čudež, če bi vse brezhibno delovalo(življenjske izkušnje )
Če ima kdo kak predlog, kako bi lahko napake odpravil ali izboljšal trenutni ojačevalec, sem odprt za predloge.
LP
Igor |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
igor0203
|
Objavljeno: Ned Dec 14, 2008 23:02 Naslov sporočila: |
|
|
No danes oz. pred parimi minutami sem ugotovil, kaj je bil vzrok, da je špilalo tako tiho. Vzrok je bil seveda to, da sem napačno priklopil signalne kable. Namesto, da bi jih dal direktno na ojačevalec, sem jih dal na NAD-a in potem preko vhoda Disc peljal signal na ojačevalec.
Sedaj pa dela vse tako kot je treba, glasnost je ok, zvok pa precej boljši napram NAD-u. Precej bolj čist in razločen. Tako da, projekt je zaenkrat na dobri poti in sem zelo zadovoljen z rezultatom. Sledi še obdelava ohišja in potem prilepim nove slike.
LP
Igor |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofill

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 19:48 Prispevkov: 5421 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: Pon Dec 15, 2008 01:32 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljen Igor in dobrodošel na forumu!
Me veseli, da ti je diy projekt uspel. Prvi projekt in že takoj ratalo iz prve, ti si pravi majster!
Kaj pa pravi na zvok šefica? Iz njenega nasmeška sklepam, da se ji dopade.
lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
igor0203
|
Objavljeno: Pon Dec 15, 2008 10:44 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala! Ah njo niti ni tolko zanimalo to, je pa bla vesela, da se ni nič zakadilo
edit: Dodan link do sheme ojačevalca.
TPA6120
TPA6120 layout
In pa še slika postavitve elementov
 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
igor0203
|
Objavljeno: Ned Dec 21, 2008 17:19 Naslov sporočila: |
|
|
Spet malo novosti... Na ojačevalcu zamenjani kondenzatorji s kvalitetnejšemi Nichicon ( prej Yageo 100uF 25V -> Nichicon 220uF 50V ) in na napajalnem delu zamenjani Yageo 2200uF 25V z Nichicon 3300uF 35V.
Rezultat zamenjave je takoj slišen. Vokali so sedaj še boljši, bas lepše definiran. Vse skupaj sem spravil v ohišje, čakam le še sprednje stranice.
Slik nažalost nimam, ker so se na digitalcu baterije spraznile. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
igor0203
|
Objavljeno: Ned Dec 28, 2008 02:10 Naslov sporočila: |
|
|
Danes se je projekt skoraj zaključil, ostanejo samo še majhne finese in pa barvanje sprednjih stranic.
Pa še slikce:
 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
igor0203
|
Objavljeno: Sre Dec 31, 2008 17:06 Naslov sporočila: |
|
|
Zopet mali update. Danes me je poštar razveselil s paketi iz HK. Prispeli so Sanyo OS-CON SC Audio Grade 10uF 25V kondenzatorji, katere sem že zalotal na ploščico.
Razlika je kar precejšnja napram dosedanjim Jamaicon 10uF 35V kondenzatorjem. Vokal je sedaj res odličen, visoki ne izstopajo, bas je lepše definiran. Obenem pa se je tudi rahel šum skorajda odpravil, kateri se je pojavil, ko sem vse skupaj dal v ohišje in ki je slišen samo ko dal glasnost na max.
Sem pa naročil še ELNA Cerafine 10uF 25V kondenzatoje in bom potem še njih sprobal, ko jih dobim.
Poleg Sanyo kondenzatorjev pa sem prejel tudi tele lepotce (Nichicon KG 10000uF 63V), ki bojo služili za naslednji DIY projekt.
In pa še primerjava velikosti:
No za letos je to to. Vsem forumašem želim srečno, zdravo in uspešno leto 2009! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
igor0203
|
Objavljeno: Pet Jan 16, 2009 00:42 Naslov sporočila: |
|
|
Včeraj me je poštar razveselil z novim paketom, v katerem se je skrivalo par dobrot med katerimi je bil tudi nov opamp BB OPA2604.
Opampe sem zamenjal in prva opazna razlika je bil malce bolj v ospredje porinjen vokal. Danes sem se malo več posvetil iskanju razlik in kakšnih večjih razlik med OPA2134 in 2604 zaenkrat še nisem zasledil.
Zdi se mi tudi, da je dinamika malenkost boljša, vendar ne vem ali je to zaradi nove zvočne kartice ali zaradi opampa.
edit: Sedaj sem si vzel malce časa in pozorno poslušal komade in ugotovil, da so sedaj slišni nekateri detajli, katerih prej nisem zasledil.  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
pikoli

Pridružen/-a: Čet Jun 2009 12:38 Prispevkov: 59 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Jun 24, 2009 17:21 Naslov sporočila: |
|
|
No, danes sem se lotil svojega prvega DIY projekta in tudi lotal sem prvič. Lotil sem se izdelove napajalnega dela za že zgoraj omenjeni ojačevalec. Delal sem po tej shemi:
Uporabil sem 12/0/12 trafo namesto 15V in 12V regulatorje namesto 15V.
Zaenkrat sem naredil to:
Vse skupaj zgleda bolj , ampač če ne bo delovalo, bom šel pa od začetka. Saj so počitnice.
Tudi barve žic so poljubne, saj nisem vedel kaj naj z dvema barvama, če imam pa +/0/-.
upam da nisem pri nabavi elementov kaj zamočil, saj sem kupil tudi 12V regulatorje namesto 15V, ker je tudi trafo 12V. In pa ali regulatorji nujno potrebujejo hladilna telesa?
Dobrodošel bi bil vsak predlog.
lp, Martin |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
igor0203
|
Objavljeno: Sre Jun 24, 2009 21:27 Naslov sporočila: |
|
|
| Kolikor vem ni nujno, je pa priporočljivo. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
pikoli

|
Objavljeno: Sre Jun 24, 2009 21:35 Naslov sporočila: |
|
|
A lahko samo vprašam zakaj si ti dal 15V regulatorje? Ali naj tudi jaz kupim 15V ali bodo 12V delovali?
Se ne spoznam toliko na te reči.
lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
DAVOR
Pridružen/-a: Pon Maj 2008 17:27 Prispevkov: 465 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Sre Jun 24, 2009 21:50 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdrav.
Ostani na 12V regulatorjih ker imaš 12v trafo.
Napetost na prvih kondenzatorjih je okvirno 12v-0.7v(padec na diodah) *1,4 ...kar je približno 16v. Min napetostna diferenca pa je ...poglej po datasheetu... za dobro delovanje reciva vsaj minimalno 2,5v. To namreč niso low drop regulatorji.
Razlika med napajanjem 12V in 15V pa varirira od vrste OP-ampa. Za prvi projekt se ne sekiraj. Raje se posveti kvalitetni izdelavi vezja. Tako kot kaže zgornja slika ravno ne. Za povezave uporabi trdo licno, malo logike...kasneje pa še kaj več.
Za začetek si vezje nariši parkrat na papir, in potem ko najdeš idealno verzijo se lotiš spajkanja.
Obilo uspeha. Vaja dela mojstra.
l.p. _________________ KISS- Keep It Simple and Smart |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
pikoli

|
Objavljeno: Sre Jun 24, 2009 22:06 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala Davor.
Na srečo imam vezje ojačevalca že narejeno.
Pri naslednjem projektu si bom pa definitivno vzel več časa in vezje pred spajkanjem skiciral na papir. Me pa na žalost do nedelje ni doma, tako da bom projekt dokončal naslednji teden.
lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
pikoli

|
Objavljeno: Pon Jun 29, 2009 18:00 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni
Ravnokar sem zadevo dokončal in dejuje!
Najprej mi ni delal levi kanal, ker sem narobe prilotal izhod za slušalke.
Zaenkrat zgleda nekako takole:
Kupiti moram še ohišje in pa potenciometer, ki ga danes niso imeli na zalogi. Slučajno kdo ve kje kupiti kako malo ohišje?
lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
igor0203
|
Objavljeno: Pon Jun 29, 2009 19:14 Naslov sporočila: |
|
|
| In kako si zadovoljen? Kateri OPAMP imaš? 2134,2604,LM4562...? Jaz imam trenutno LM4562 in mi zvokovno še najbolj odgovarja. Prej pa sta bila notri 2134 in 2604 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|