Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Audio sistemi - zanimivosti
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 74, 75, 76 ... 90, 91, 92  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
stormsonic

Pridružen/-a: Sre Jan 2009 2:00
Kraj: MB

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 09, 2013 21:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Silne marketinške besede Very Happy
Na CDju imamo 16 bitni/44.1k PCM zapis, kar pomeni 65536 nivojev. Zakaj bi zdaj šli nazaj na pohabljeni 1-bitni DSD, ki sicer ima 64 nivojev, kar v osnovi predstavlja 6-bitni sistem in z vsemi triki (noise shaping) ustreza cca 7 - 8 bitnemu sistemu?
Plus silno nečinkovit sistem, saj potrebuje 6x več podatkov s podatkovnega nosilca, da prenese 1024x manj informacij kot navadni CD Very Happy
DSD ima eno samo prednost, da se ga ne da editirati, kot to tonski tehniki lahko počnejo s PCM. To je tudi razlog, da DSD lahko zveni bolje od PCMja, ki ga je tonski tehnik zeditiral do nerazpoznavnosti in ubil vso dinamiko v njemu.

http://www.realhd-audio.com/?p=74

Edini korak naprej je PCM, ne DSD. PCM čimmanj editiran in predelan ter v višji resoluciji in vzorčenju kot CD. Že 24/96 je velik korak naprej glede na 16/44.1. Za audio bi zadostovalo 24/192, saj najboljši mikrofoni ne gredo preko 20-bitov, tudi preko 21 - 22 bitov ne moremo nikakor prilesti, vsaj ne z današnjo fiziko. Ali pa 32 bitov, od tega gre 24 bitov za glasbeno informacijo, ostali 8 bitov pa za podatke ali......karkoli že.

PS: te silne besede ravno od Sonya, ki je navijal za 32k vzorčenje na CDju. Na srečo niso uspeli Laughing
AndrejS

Pridružen/-a: Tor Dec 2010 17:03
Kraj: Gorica

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 09, 2013 21:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

stormsonic je napisal/a:
Zakaj bi zdaj šli nazaj na pohabljeni 1-bitni DSD, ki sicer ima 64 nivojev, kar v osnovi predstavlja 6-bitni sistem in z vsemi triki (noise shaping) ustreza cca 7 - 8 bitnemu sistemu?

Storm, od kje tebi to?

Na linku katerega si poslal, se na sliki 2 vidi (modra linija), da je SNR krepko cez 7-8 bitov v avdio spektru. Kar se meni vidi ima se najvecje razmerje signal/sum med vsemi prikazanimi.

http://www.realhd-audio.com/wp-content/uploads/2013/04/dsd_figure_2.jpg

Kakorkoli. Ozko grlo bo ostal zvocnik.

Bolj kot ne Sony isce nacin za predvajanje svojega format. O tem smo ze ruzili v eni temi prejsnji teden.

stormsonic je napisal/a:

Za audio bi zadostovalo 24/192, saj najboljši mikrofoni ne gredo preko 20-bitov, tudi preko 21 - 22 bitov ne moremo nikakor prilesti, vsaj ne z današnjo fiziko. Ali pa 32 bitov, od tega gre 24 bitov za glasbeno informacijo, ostali 8 bitov pa za podatke ali......karkoli že.

Problem nastane mixanje 50+ kanalov pri takem rate-u. Pri moderni produkciji je to nekaj povsem obicajnega. Dejansko se v studijih snema po vecini na 24/96 sicer postane ozko grlo pretakanje podatkov (sataII je deklariran 3Gbit/s) v racunalniskem sistemu. Pristej se vse procesiranje na vsakem kanalu. Potem pa mix down (16/44k) na redbook format.

Ce snemas koncert na 2 mikrofona, si lahko privoscis tak data rate.

Za predvajanje zadostuje 16/44.1, dokazano ze skoraj 40 let.

Pri cistem PCM formatu imas dejansko 24bit za zapis vrednosti, bolj tocno lahko reces tudi 23bit + 1 za polariteto.
Ponavadi je 20 bitov uporabnih, zadnji trije pa prasanje kaj pocnejo, ponavadi skacejo po svoje v lastnem sumu. Boljs kot je narejen konverter, manj imas spodnjih bitov neuporabnih.

Pri 32 bitnem konverterju je spodnjih bitov s sumu primerno vec... Tezava je termicni sum uporov in diod, ki pri sobni temperaturi generirajo ze toliko nosilcev naboja, da se teoreticnim stevilkam lahko mirno odpoves.
http://en.wikipedia.org/wiki/Johnson–Nyquist_noise

Prvi podatek, ki vzbuja upanje na ADC-ju je vhod z nizko impedanco. Skoda le, ker nanj ne mores prikljucit mikrofona. Le tega moras najprej peljati cez preamp in tako posnames tudi sum preampa.

Andrej
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
stormsonic

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 10, 2013 01:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

V mislih sem imel text, ne ravno tiste nesrečne slike. Če smo že pri sliki, potem se zapiči v 1/4 Fs, torej pri 705kHz. Modra linija bi morala biti na 0 dB, je pa cca 30dB nižje. Torej fejkana za celih -30dB, da pokaže "superiornost" DSD. Pomakni zdaj celo modro krivuljo za teh 30dB navzgor, da boš dobil realno sliko, kje ie DSD Very Happy In to v najboljših pogojih (noise shaping).
Vse nad 10kHz je pri DSD daleč inferiorno glede na PCM.
Če uporabimo iste trike pri PCM (noise shaping, dithering) pri PCM, potem bo razlika še večja.

16/44.1 CD format še zdaleč ne zadošča. Po Nyquistu moramo analogni signal filtrirat pri 1/2 frekvence vzorčenja pred pretvorbo v digitalnega, prav tako potem pri pretvorbi nazaj spet filtrirat pri 1/2 frekvence vzorčenja.
Torej imamo sistem, kjer je pasovna širina omejena na 22050Hz (1/2 od 44100Hz frekvence vzorčenja).
Vedno več je raziskav, da čeprav ne slišimo nad 20 kHz, te frekvence vseeno zaznamo, recimo: http://www.cco.caltech.edu/~boyk/spectra/spectra.htm

Jaz sem zagovornik teorije, da mora biti pasovna širina dovolj velika, da se ne pozna efekt filtriranja. Če vzamemo 16/44.1 CD format, potem postavljam filter prvega ali drugega reda proti 100 kHz, drugače je prevelik zasuk faze pri 20 kHz. Sam zase sem stestiral, da zaznam zasuk faze za 15 stopinj pri frekvenci 15kHz. Pa nisem več najmlajši in se mi visoke frekvence že zapirajo Very Happy
No, da se vrnem nazaj na pasovno širino: recimo, da zaznavamo tone do 50kHz. Torej potrebujemo vsaj 3x, 4x toliko pasovne širine, da omejimo vpliv filtriranja na zvok oziroma da uho tega filtriranja ne bi zaznalo. 4 x 50kHz = 200kHz. Teh 200kHz je potemtakem 1/2 frekvence vzorčenja, če se držimo Nyquista. Vzorčenje mora potem biti pri 400kHz, da ustreza temu kriteriju.

Kaj pa bitna globina? Raziskava kažejo, da je uho nelinearno, najbolj je občutljivo v govornem območju, torej okoli 1 - 3kHz, kjer dosega cca 18 - 19 bitov dinamičnega razpona. Nekje imam te študije, pa mi ni za iskati Very Happy

Najbližje tem mojim kriterijem je torej 24/384 format. Vse ostalo me spominja na Billa Gatesa, ki naj bi nekoč izjavil, da je "64K dovolj za vsakega", kot pravi urbana legenda.
Pri 44.1kHz vzorčenju tudi ne moreš vzorčiti nobenega zvoka, ki je krajši kot 22.67uS. Meritve gramofonov kažejo, da gre LP tudi preko 50kHz. V 21. stoletju s vso to silno tehnologijo in znanjem bi bil že čas, da naredimo nekaj, kar bi lahko pariralo gramofonskim ploščam ali celo presežemo to, ne pa, da se z DSD vračamo 25 let nazaj v čas Philipsovih Bitstream in Technicsovih MASH čipov.
Da novejši DAC čipi interno pretvarjajo DSD v PCM in nazaj v DSD (Asahi Kasei, Cirrus,...), raje niti ne omenjam. Za ljubitelje PCM ostanejo samo še novejši PCMxxxx čipi ali pa stare zaloge ADxxxx ali PCM63 in podobno.... torej Multibit čipovje starejše generacije.

Se opravičujem za dolgo branje, moral sem izliti malo žolča v zadnjem odstavku Very Happy

PS: Zgoraj napisano velja zame in za moja ušesa. Ker gre pri zvoku za subjektiven občutek, ni nujno, da to ustreza vsem. Podobno kot pri okušanju hrane ali ocenjevanju lepote žensk, vsak ima svoj okus Very Happy
AndrejS

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 10, 2013 09:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kar si napisal pogojno zdrzi izkljucno pod pogojem :

stormsonic je napisal/a:
recimo, da zaznavamo tone do 50kHz:D

Sicer pa zal ne. Vseeno me zanima kako si DSD obrnil v 7-8 bitov in kaj se ti vriva faktor 64 vmes? Malo neneavaden nacin za obracat DSD format v PCM.

DSD je v vecini spektra zatno pod ostalimi. Pa tudi pri 20KHz je se vedno 100dB prostora. No problem at all. Ne pozabi, da imas tudi 6.2MHZ DSD, kar poveca pasovno sirnio. Faza pri tej frekvenci, bog pomagaj, jaz vec kot 17200Hz ne slisim pa nisem se starcek.

Tezava pri DSD je cisto drugje. Delno tehnicna, delno ekonomska.

Od tebe bi pa pricakoval malo bolj trezno razmisljanje.

LP, A.
Nazaj na vrh
stormsonic

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 10, 2013 12:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

???

Če imaš na voljo samo 1-bitno globino, potem moraš šibat s frekvenco gor. DSD je 2.8224Mhz, torej za navadni 16/44.1 CD format, moraš 44.1KHz pomnožit (oversampling) s 64x, da dobiš 64 x 44.1KHz = 2.8224Mhz. 64 različnih nivojev ustreza 6-bitnemu sistemu.

Za vsak bit dodatne resolucije moramo pomnožiti z 2 (podvojiti):
128 nivojev ustreza 7-bitnemu sistemu,
256 nivojev ustreza 8-bitnemu sistemu,
512 nivojev ustreza 9-bitnemu sistemu.
....
...
..
.

Najboljši AD/DA Delta Sigma pretvorniki oversamplajo pri 256x ali 512x.

Da bi dobili resnični 16-bitni sistem, moramo pomnožiti z 65536:
44.1KHz x 65536 = 2890MHz = 2.89GHz

Človeško uho ni popolno, ampak še vseeno ni tako slabo, da bi mu zadoščalo 6, 7 ali 8 bitov, če je na voljo 16-bitni CD.

Stanley Lipshitz je to bolj konkretno razložil. Ne gre direktno pripeti linka, bo treba Googlat:

Why 1-Bit Sigma-Delta Conversion is Unsuitable for High-Quality Applications

Why Professional 1-Bit Sigma-Delta Conversion is a Bad Idea
AndrejS

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 10, 2013 14:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zivjo,

Saj se mi je zdelo, da nisi najboljse razumel konverzije. Zato sem tudi vprasal.
To kar si ti obrazlozil je le 1 clen, zato dobis tudi tak ! zmoten ! rezultat.
Ne skrbi, tudi jaz sem prvic nasedel na to neumno foro. Pa sem raziskoval naprej zakaj stevilke ne gredo skupaj.

Clanki na interentu so clanki na interentu. Objavljeni brez preverjanja.
Ce ne podvomis v zapisano je takoj ovcjereja. Tale intervju ima precej buck noter. Debelih...

Konverzija DSD v PCM je sledeca:
DSD signal peljes na numericni FIR filter. Izhod iz FIR filtra ima vrednost med 0 in 1. Velikost (st. clenov filtra) filtra ti sedaj doloca bit depth. To vrednost (izhod iz filtra med 0 in 1) peljes cez decimator in iz njega vzames vsak n-ti sample in dobis PCM.

Dlje ne bom sel, ker bom spet kregan, da sirim krivo vero. Sicer pa pise vse v knjigah.

Konverzija iz DSD v PCM je tako biased proces, ker je potrebno dolociti koeficijente filtra. Tukaj pa hoces noces posegas v obnasanje filtra in z tem dudi v posnetek. Zato sem tako zelo bentil, da z temi download DSD bo se avantura, ker se parkrat premecejo v PCM in nazaj preden jih slisis. Pri vsaki pretvorbi pa peljes cez filter proizvajalcev. Kaj dobis na koncu ven je popolna uganka. Zlobno receno, idealno za audiote. Dejansko kupujes pretvornik, ki je fabrisko nastavljen. U danasnjih casih ti pustijo tipko kjer lahko filter nastavis na linear ali minimal phase.

Tisti graf, kjer imas modro crto znatno pod standarnimi formati se kako drzi in ga ne bi mogel takega izmeriti, ce bi to kar trdis bilo res.

DSD ima 2 falerja, eden je ta, da je lastnik Sony, ki bo pripravljen dusiti kolikor upa samo, da bo cim vec iztrzil. Drugi razlog, je pa narisan na prvi sliki tvojega linka. Dejansko je 3/4 digitalnega playback-a odvec. To sem ze rekel in napisal prejsnji teden. In to je najverjentje tudi razlog, zakaj nocejo postaviti standardnih prikljuckov za DSD. Potem bi lahko prakticno vso digitalno opremo preskocil.
Vrtaj po temah, je nekje tudi razlaga kaj DSD sploh je.

LP, Andrej

Nazadnje urejal/a AndrejS Tor Sep 10, 2013 16:17; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
simon740

Pridružen/-a: Sob Sep 2012 15:59
Kraj: MARIBOR

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 10, 2013 14:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Saj vidita v kateri temi se prepirata a ne?
človek gre pogledat kakšne nove zanimivosti, pa bere še samo vajine "prepire" Confused
Nazaj na vrh
AndrejS

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 10, 2013 14:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zivjo,

Ce to ni zanimivo, da kupujes podaljske od racunalnika do dac-a, ki potrebujejo software in driverje, da delajo. Da ne omenjam dolocen format, da sploh lahko kaj slisis. To je milo receno primitivno kar se dogaja s DSD sistemom.

Najbrz je prisel cas, da odpremo tehnicno temo za take debate.
http://www.audio-kontakt.com/forum/viewtopic.php?p=80601#80601

LP, a.
Nazaj na vrh
simon740

Pridružen/-a: Sob Sep 2012 15:59
Kraj: MARIBOR

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 10, 2013 14:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

AndrejS je napisal/a:
Zivjo,

Ce to ni zanimivo, da kupujes podaljske od racunalnika do dac-a, ki potrebujejo software in driverje, da delajo. Da ne omenjam dolocen format, da sploh lahko kaj slisis. To je milo receno primitivno kar se dogaja s DSD sistemom.

Najbrz je prisel cas, da odpremo tehnicno temo za take debate.
http://www.audio-kontakt.com/forum/viewtopic.php?p=80601#80601

LP, a.

saj ne rečem, da ni zanimivo in poučno, pa vendar je bolj prijetno - vsaj zame, da vidim res kakšno "pravo novost oz. zanimivost"
brez zamere drugače Smile
Nazaj na vrh
AndrejS

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 10, 2013 14:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hoj,

ma kaksna zamera, dobra argumentirana debata je vedno dobrodosla.

LP, a.
Nazaj na vrh
stormsonic

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 10, 2013 19:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tudi jaz sem vesel, da lahko udarim pošteno debato s kompetentnim sogovornikom. To vsekakor ni prepir, vsaj zame ne.
Prišli smo do skupnih zaključkov, da DSD ni to, kar bi nam rada prodala audio industrija, da je cesar še vedno nag, čeprav nam tupijo, da ima nova oblačila Very Happy
audiofill

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 19:48
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 15, 2013 06:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

audiofill je napisal/a:
before je napisal/a:
Edvard je napisal/a:
Nova Yamaha:
http://europe.yamaha.com/en/products/audio-visual/hifi-components/amps/a-s3000_g/?mode=model
Zgleda fantastično, narejena vrhunsko, balansirani vhodi... le kako igra?

Kaj mi mar kako igra, ko pa je tako prekleto lepa! Moram priznati da sem začel pogrešati "dobre stare japonske dizajne", predvsem ojačevalnikov: natančna, lepa izdelava, nekaj (morda odvečnih) gumbov in preklopnikov ter predvsem dominanten analogni VU/watt-meter! Samo poglejte to Yamaho, a ni čudovita!?

Mene pa tole vizualno sploh ne gane. Imam rad moderne minimalistične dizajne seksi zaobljenih linij, tole pa mi deluje kot obauten velik star škatlast Volvo. Nakičeno s pol preveč nebodigatreba kao retro look knofi, VU metri so tudi že lep čas iz mode, vglavnem vizualno meni izdelek iz nekih že zdavnaj preživetih časov.

Ampak to sem samo jaz, verjamem da pa se marsikomu zelo dopade in prav je tako. Smile

Ne vem ali se že prodaja po evropi in po kakih cenah, za ameriško tržišče so pred kratkim naznanili, da bo stalo 8000$, cd player iz te serije pa 7000$:

http://usa.yamaha.com/news_events/audio_visual/yamaha_unleashes_flagship_s3000series/
Nazaj na vrh
bogomir 4051

Pridružen/-a: Tor Dec 2008 19:42
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 15, 2013 09:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Me prav zanima, kdo bo dandanašnji še kupil CD player za 7k ? Pa lepota in zvok gor ali dol.

LpM.

Nazadnje urejal/a bogomir 4051 Ned Sep 15, 2013 09:51; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Telefon: 031361550
Edvard

Pridružen/-a: Pet Apr 2011 15:50
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 15, 2013 09:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Audiofill, pa vseeno kdaj pogledaš kakšno old-school napravo. Very Happy
Za potešitev nostalgičnega pogleda na preteklost, mi bo zadostovala Yamahica CA-610 iz leta 77.
Cena, govorim na pamet, se mi zdi marketinško super navita, enako kot pri novem, plastičnem, mobilnem...
siroliver

Pridružen/-a: Sob Nov 2009 12:34
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 15, 2013 11:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

bogomir 4051 je napisal/a:
Me prav zanima, kdo bo dandanašnji še kupil CD player za 7k ? Pa lepota in zvok gor ali dol.

LpM.

Ce ne bi bilo kupcev jih tudi ne bi proizvajali,torej kupci so.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 74, 75, 76 ... 90, 91, 92  Naslednja
Stran 75 od 92

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu