Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

VINTAGE
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 24, 25, 26 ... 155, 156, 157  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
kalimero

Pridružen/-a: Pon Sep 2008 21:25
Kraj: Šmartno pri Litiji

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 11, 2011 13:45    Naslov sporočila: Vintage Diy Odgovori s citatom

Ta teden sem postal zadovoljen lastnik parih vintage komponent. Med njimi tudi tegale DIY sistema, ki ga sestavljata predelan Iskrin (Soča) radio - narejen kot mono blok z EL34 lampami v pušpulu in pa samogradnja zvočne omarice - 4 sistemska, neto volumen caa 350l - dimenzije 160cm x 60cm x 40 cm.

Pa še par slikic - najprej zvočnik:

Predelan radio spredaj:

Zadaj kjer se lepo vidijo lampe:

Še zgoraj, kjer je gramofon:

Oprema je odlično ohranjena (10/10). V notranjosti brez prahu ali pa pajčevine. Vsa stvar je stara caa 45-50 let in naj bi bila še delujoča (bila je v pogonu še 2 leti nazaj)
nek_do

Pridružen/-a: Čet Okt 2009 21:22
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 13, 2011 20:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Naša Buba, "the official SAE guard dog on duty" je pravi biser in je ne bi nikoli zamenjali. Kar se pa tiče audia pa ostajam pri vintage, made in USA.

Nazadnje urejal/a nek_do Pon Sep 19, 2011 06:17; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lesinar

Pridružen/-a: Čet Jan 2009 19:28
Kraj: koper

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 13, 2011 21:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

To imaš studio , kinološko društvo ali pa daj še dve tri slikice bres pesiča da si naredimo vtis ker zgleda impozantno, kaj pa zvočniki...kakšni infinity kappa proti desetki bi sigurno šli zraven....
Nazaj na vrh
audiomaniac

Pridružen/-a: Čet Nov 2008 11:40
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 14, 2011 08:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

nek_do je napisal/a:
Naša Buba, "the official SAE guard dog on duty" je pravi biser in je ne bi nikoli zamenjali. Kar se pa tiče audia pa ostajam pri vintage, made in USA.

Nič se ne vidi !? Shocked
nek_do

Pridružen/-a: Čet Okt 2009 21:22

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 14, 2011 11:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

lesinar je napisal/a:
To imaš studio , kinološko društvo ali pa daj še dve tri slikice bres pesiča da si naredimo vtis ker zgleda impozantno, kaj pa zvočniki...kakšni infinity kappa proti desetki bi sigurno šli zraven....

Res je vsi tapravi SAE zbiratelji imajo Infinity RS, sam pa sem ostal kar na JBL (west coast Sound) in AR & MA (east coast Sound). Kakšnih pametnih fotografij pa nimam.
vintagesonic

Pridružen/-a: Sre Mar 2010 17:24

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 14, 2011 14:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

nek_do je napisal/a:
Res je vsi tapravi SAE zbiratelji imajo Infinity RS, sam pa sem ostal kar na JBL (west coast Sound) in AR & MA (east coast Sound). Kakšnih pametnih fotografij pa nimam.

Ko si že ravno omenil to kombinacijo SAE - Infinity RS Wink

Nazaj na vrh
vintagesonic

Pridružen/-a: Sre Mar 2010 17:24

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 14, 2011 15:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ambasador je napisal/a:
marantz je napisal/a:
lesinar je napisal/a:
... nikoli pa nisem imel možnost videt gramofon v živo kako deluje s tisto ročico.

Od servo vodenih ročic je bila Bangova najbolj napredna - imela je dve ročici paralelno od katerih je notranja s senzorjem zaznavala kako tečejo brazde. Tako je 'vnaprej' servo vedel kaj mora storiti.

Pri japonskih izvedbah je šlo bolj za igračke, ker je servo posredoval šele ko je senzor zaznal napako. Torej najprej je morala nastati kotna napaka, da je senzor reagiral.

Isto je imala Rabco (kasneje pri Harman Kardonu) ročka, samo v mehanski obliki.

Imaš slučajno kakšno osebno izkušnjo, oziroma mnenje o Revoxu?. Njihova ročica ni bila nek presežek, meni je vse skupaj delovalo tako-tako, ampak vseeno. Kolega, ki avdiofilsko ni nabolj zahteven, je bil z njim zelo zadovoljen. Model gramofona se je obdržal na tržišču v dveh izvedenkah kar nekaj let. Je bilo to več ali manj zaradi dopolnitve celotne serije Revox B, podobno kot je Phase Linear prevzel model Pioneer-ja?

Rabco SL-8E je bila sicer res delana po naročilu za Harmana Kardona, a se je kasneje tržila kot popolnoma samostojen produkt, saj sem jo zasledil tudi na Thorensih in prestižnih serijah Technisov. ( vendar v minimalnih količinah )

Današnji produkti tangencialnih ročk so po kvaliteti in delovanju zagotovo daleč pred omenjenimi sistemi, kar priča tudi njihov cenovni rang.

Lp

Vintagesonic
Nazaj na vrh
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 14, 2011 18:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

vintagesonic je napisal/a:
ambasador je napisal/a:
marantz je napisal/a:
lesinar je napisal/a:
... nikoli pa nisem imel možnost videt gramofon v živo kako deluje s tisto ročico.

Od servo vodenih ročic je bila Bangova najbolj napredna - imela je dve ročici paralelno od katerih je notranja s senzorjem zaznavala kako tečejo brazde. Tako je 'vnaprej' servo vedel kaj mora storiti.

Pri japonskih izvedbah je šlo bolj za igračke, ker je servo posredoval šele ko je senzor zaznal napako. Torej najprej je morala nastati kotna napaka, da je senzor reagiral.

Isto je imala Rabco (kasneje pri Harman Kardonu) ročka, samo v mehanski obliki.

Imaš slučajno kakšno osebno izkušnjo, oziroma mnenje o Revoxu?. Njihova ročica ni bila nek presežek, meni je vse skupaj delovalo tako-tako, ampak vseeno. Kolega, ki avdiofilsko ni nabolj zahteven, je bil z njim zelo zadovoljen. Model gramofona se je obdržal na tržišču v dveh izvedenkah kar nekaj let. Je bilo to več ali manj zaradi dopolnitve celotne serije Revox B, podobno kot je Phase Linear prevzel model Pioneer-ja?

Rabco SL-8E je bila sicer res delana po naročilu za Harmana Kardona, a se je kasneje tržila kot popolnoma samostojen produkt, saj sem jo zasledil tudi na Thorensih in prestižnih serijah Technisov. ( vendar v minimalnih količinah )

Današnji produkti tangencialnih ročk so po kvaliteti in delovanju zagotovo daleč pred omenjenimi sistemi, kar priča tudi njihov cenovni rang.

Lp

Vintagesonic

A-A, nimam

veliko pa se je pisalo v revijah ob njenem prihodu.
Niti ne poznam njenega ustroja. Vem samo to, da je poleg vseh komplikacij še vrtljiva, ker je zelo kratka in pokriva ploščo.

lp
jože

Pridružen/-a: Sre Dec 2009 18:30
Kraj: Jesenice

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 14, 2011 23:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ambasador je napisal

S tem se ne strinjam, ko sva s prijateljem letos menjala jermen na pogonu BEOGRAMA 4002 sem si mehanizem podrobneje ogledal, notranja ročica je namenjena za iskanje roba LP pllošče, če ne najde LP-ja gre naprej in poveča hitrost vrtenja na 45 in če ne najde nič se vrne v izhodiščni položaj.
Motorček ki pomika ročko pa med reprodukcijo v kratkih intervalih pomika ročko naprej. Ni zveznega pomika, ampak pomik ko nastane majčkena kotna napaka.
No tako dela ta tip Ročke, če pa so kasneje naredili tako ročko, kot jo opisuješ ti se pa dam presenetiti.
lp Jože
Nazaj na vrh
jože

Pridružen/-a: Sre Dec 2009 18:30
Kraj: Jesenice

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 15, 2011 00:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

suntrace1 je napisal/a:
OK, ponovno se obračam na vas za nasvet, ker sem spet v dvomu in sicer, s servisa pri g. Milošu s Fužin sem dobil nazaj receiver Sansui G-7700. Zadeva je sedaj temeljito obnovljena, vendar pa sem šele na servisu opazil nalepko na zadnji strani, ki priporoča priklop samo zvočnikov, ki imajo impedanco od 8 ohmov naprej - sam pa imam nanje priklopljene zvočnike Acoustic Research AR90, ki so 4 ohmski in lahko padejo na 3,2 ohma.

Na Audiokarmi v temi o G-7700 http://www.audiokarma.org/forums/showthread.php?t=3937 sem zasledil, da naj bi na testu v Stereo Review July 1980 testirali tudi na 4 in 2 ohmih, eden izmed članov pa naj bi brez problema poganjal zvočnike Infinity Renaissance 90.

Receiver se zaenkrat ne segreva pretirano, vendar pa me skrbi kako se bo odzival na dolgi rok, vsekakor ne bi rad da se zgodi recimo, da prebije el. tok tudi zvočnike Rolling Eyes

Skratka, iščem mnenje poznavalca, ki me lahko pomiri, da je receiver kos nalogi. Druga ideja je vgradnja varovalke na zadnjo stran zvočnikov, za primer preboja elektrike, tretja (najslabša) pa naj raje zamenjam vso zadevo in si omislim kombinacijo pre-amp/končna stopnja.

Torej, kaj mi je storiti Question

Pozdravljen, me je zanimalo, kako je s tem recieverjem, pa sem malo pogooglal. Service manual govori samo o 8 ohmskih zvočnikih. to pa ne pomeni, da zvočniki, ki so deklarirani z 8-mimi ohmi da to tudi vedno držijo. podatek je neko povprečje nihanja impedance.
Ker ima ojačevalec dokaj visoko napetost na izhodnih tranzistorjih +-70V, je priporočljivo da se priklopi 8 ohmske zvočnike; ojačevalec se bo manj grel pri večji jakosti.
Glede na to da so tvoji zvočniki deklarirani kot 4 ohmski bo v tem primeru hladilno rebro odzadaj bol toplo. Najenostavneje kakšnih 15 minut pusti ojačevalec samo prižgan brez signala, potipaj hladilno rebro, verjetno bo malo toplo (to je gretje zaradi mirovnega toka). Potem poslušaj ca 15 minut na neki normalni jakosti in potipaj hladilno rebro, če je hladilno rebro zelo vroče, ga ne moreš več držati, bo verjetno potrebno misliti na 8 ohmske zvočnike.
V shemi sem opazil možnost preklopa omrežnega trafota med 220V in 240V ne vem na katerem odcepu je napetost omrežja v tvojem recieverju. Glede na to da imaš 4 ohmske zvočnike, bi jaz priključil trafo na 240V-ltni odcep. s tem bi za cca 9% znižal napetost na izhodnih tranzistorjih - posledično manjše segrevanje ojačevalca in manj možnosti, da kaj "crkne"
Še opozorilo Izhod nima tokovnega limiterja in je posebj treba paziti pri priklapljanju zvočnikov, da izhod ne pride v kratek stik pri prižganem ojačevalcu in pri odprtem potenciometru za glasnost.!
Glede zvočnikov ki jih imaš so ca 87dB in so kar dosti občutljivi, za poganjanje teh zvočnikov na 100dB rabiš 13dBW to pa je 20W.
mislim, da to pri tem ojačevalcu z lahkoto potegneš ven tudi na 4-ohmskih zvočnikih
Prijetno poslušanje Jože
Nazaj na vrh
ambasador

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 15, 2011 17:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

jože je napisal/a:
ambasador je napisal

S tem se ne strinjam, ko sva s prijateljem letos menjala jermen na pogonu BEOGRAMA 4002 sem si mehanizem podrobneje ogledal, notranja ročica je namenjena za iskanje roba LP pllošče, če ne najde LP-ja gre naprej in poveča hitrost vrtenja na 45 in če ne najde nič se vrne v izhodiščni položaj.
Motorček ki pomika ročko pa med reprodukcijo v kratkih intervalih pomika ročko naprej. Ni zveznega pomika, ampak pomik ko nastane majčkena kotna napaka.
No tako dela ta tip Ročke, če pa so kasneje naredili tako ročko, kot jo opisuješ ti se pa dam presenetiti.
lp Jože

glej, to je po spominu, ker sem revije iz tistega obdobja že zdavnaj odpisal.
4002 je sigurno tak, kot ga opisuješ, kasnejši model pa ?? Morda sem memoriziral napačno zapisano informacijo. V vsakem primeru sem živel s tem do tvojega dvoma.
Tudi če ni tako, je Bang zelo spodobna zadeva. Pa še pri SoundSmithu lahko dobiš nove glavice zanj (avtoriziran od Banga).

lp
ajka

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 15, 2011 22:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

LP

Da ne bo kakšnih dvomov o tangencialnih ročkah je tukaj kar nekaj na to temo :

http://www.soundfountain.com/amb/ttrabco.html#INTRO

Evo pa še ena zanimiva zgodba :

http://www.christerhamp.se/phono/shifrin.html

Konstrukcija ing.Bajulaza ,ročka, ki je nastala v 50tih letih a ni nikoli doživela serije ... ...
ambasador

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 16, 2011 17:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Super Ajka !

tisti prvi link je pravi koncentrat informacij na temo tangencialnosti skozi čas. Tudi komentarji so mi všeč, kratki in podajajo bistvo !
suntrace1

Pridružen/-a: Pon Okt 2009 20:52

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 18, 2011 00:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala jože za izčrpen odgovor. Po temeljiti prenovi pri mojstru po priporočilu dragota67, je zadeva opazno hladnejša in deluje (vsaj trenutno) brez problemov. Rebra so topla in nič več vroča, tako kot pred obnovo. Očitno je bil receiver res že potreben prenove, kot se spodobi.
Nazaj na vrh
marantz

Pridružen/-a: Ned Maj 2008 22:18
Kraj: ILIRSKA BISTRICA

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 19, 2011 13:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ambasador je napisal/a:

Marantz je imel samo en model v šestdesetih letih - a je to predaleč nazaj za komentarje. Pa hifi je bil takrat res v povojih, kriteriji zelo nizki.

Nekaj modelov je bilo še v začetku 80h - serija TT 5xx (torej najvišja serija - če ne štejemo esotec-a), npr.:
http://www.ebay.de/itm/Seltener-Marantz-TT-530-Plattenspieler-Turntable-/220685644997?pt=Plattenspieler&hash=item3361e3b4c5
lpT
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 24, 25, 26 ... 155, 156, 157  Naslednja
Stran 25 od 157

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu