| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
mmir
Pridružen/-a: Sob Avg 2014 10:36 Prispevkov: 27 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Avg 07, 2021 11:27 Naslov sporočila: |
|
|
| Sem, SB 2000 pro. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Audiomarka
Pridružen/-a: Sob Jan 2012 14:47 Prispevkov: 724 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Avg 07, 2021 12:02 Naslov sporočila: |
|
|
Lahko deliš izkušnje? Imaš mogoče kake podatke o spl, popačenjih...
Tukaj na forumu se dosti pripooča razne sube, ki se najdejo po hifi revijah, izkušnje so pa velikokrat precej drugačne. Jaz sicer te znamke ne poznam, poznam pa Rel, ki dostikrat povzdiguje, verjetno zaradi pomanjkanj nekih resnih referenc. Kar jaz opažam pri teh angleških subih je to, da so to zelo tihe stvari. Seveda se pol ujamejo z vsem, če so komaj opazne. Majhne škatle, brez refleksov, nič učinka. Če poslušaš do 60 dB na nekih angleških dvosistemcih ali še kak danski dvosistemci, pol nekako gre. Ampak ako se mene upraša to ni to. V bistvu to ni nič.
Pri subih bi podatki o jakosti kar dosti povedali. Ene 5 relov sem že imel, spoznanje pa je, da je vedno treba vzeti največjega, ki ga ponujajo, sploh če je kompresijski. Zdaj imajo sicer že tudi z dodatnimi pasivnimi membranami, ampak to so že take cene, da je Rel čisto mimo firma. 10 inč je vedno bil nateg, 12 inč pa cena taka, da ni blo za nikamor. Glede an performanse bi morali imeti 15 inčev Reli da bi blo to kaj vredno. Mogoče sedaj s pasivnimi membranami to kaj bolj dela, ampak to so pol že isti subi kot če bi imeli br. Skratka kar se mene tiče Rel, hvala ne. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
simon740
Pridružen/-a: Sob Sep 2012 15:59 Prispevkov: 980 Kraj: MARIBOR
|
Objavljeno: Sob Avg 07, 2021 13:38 Naslov sporočila: |
|
|
| mmir je napisal/a: | | Sem, SB 2000 pro. |
Zadovoljen? _________________ Sound quality has very little to do with file size
Some people may think that loud sound is = good sound, but the fact is that it is loud and compressed and all dynamics have been sucked out. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Audiomarka
|
Objavljeno: Sob Avg 07, 2021 13:58 Naslov sporočila: |
|
|
| Ima kdo mogoce izkusnje z adam audio 12? Zadeva ima kretnico za monitorje in imam obcutek da profi firme dajejo vec vrednosti za ceno, ker tam ni naivnih audiofilov, ampak delavci z audio podrocja. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Pestilence.

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:34 Prispevkov: 2585 Kraj: Škofja Loka
|
Objavljeno: Sob Avg 07, 2021 15:48 Naslov sporočila: |
|
|
Eh, v PRO audio pravtako obstajajo znamke ki jih pravtako plačaš zaradi imena, in njihovi privrženci, nič drugače kot drugje : )
Pri studio napravah pravtako pazi, zna bit RCA povezava precej slabša kot XLR, vsaj sam imam par takih izkušenj. _________________ Music was my refuge. I could crawl into the space between the notes and curl my back to loneliness. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Audiomarka
|
Objavljeno: Sob Avg 07, 2021 16:44 Naslov sporočila: |
|
|
Sej pravim, da ne poznam. Vem pa 10" rel ni za nikamor. No za svoh monitorje je, do dolocene glasnosti. Cista pljacka.
Adam trdi 115 db nepopacenega spla. Za primerjavo, oh in sploh velodyne 12dd+ daje 106 db max, na 30 hz je pa že samo 95 db... in to je 4 jurje
Nek klipsch rv 10 d, ima 114 db gaza.... in to za male denarje.
Tezko se odlocim za nekaj kar ne da nic od sebe. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
joztom
Pridružen/-a: Pon Jan 2013 11:07 Prispevkov: 1976 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Avg 07, 2021 19:55 Naslov sporočila: |
|
|
Da ne posegamo po firmah, to je itak vseeno. Za resen HighEnd moramo doseči vsaj 125dB SPL, brez popačenja in clippinga na VSEH frekvencah, to je kompleksna zahteva do ojačevalcev in zvočnikov. Tega res nikoli ali skoraj nikoli ne rabimo, gre pa za elementarno kvalitetno kategorijo sistema. Tak sistem tudi potiho znatno prekaša anemične sestave. Tako se za sub odločimo nujno takrat, kadar nam je osebni fokus na inštrumentih z nizkimi frekvencami, ki so praviloma veliki in tresejo velike volumne zraka. Torej je za reprodukcijo absolutni minimum eden, z visokimi frekvencami nad 100Hz neobremenjeni woofer, velikosti minimalno 12". Pomembno je sub varovati pred frekvencami pod 35Hz, itak imajo vsi profi izdelki ta HighPass filter vgrajen. Zelo uspešno igrajo tudi 8" ali 10" dolgohodni wooferji, ampak pri SPL, ki ga pričakujemo se pa neha. Zlata sredina je 15", prave občutke pa da izključno 18". Ne rabimo merjenega šusa na 1m, ampak v sobi na poziciji poslušanja. Vsa živa ali stage glasba ima vsaj 125 dB dinamike in čez podhranjeni sistem je to ena velika žalost, ne glede na vložene denarje. Kar glejte si podatke o PA ozvočenjih (Peavey, JBL, Marshal, MesaBoogie, EV...) Za stage ozvočenja se predvaja po linijah monofrekvenčna glasba na več enakih zvočnikov, pa se lahko posega po stackih in arrayih, doma moramo pa iz pravega stereo 3-way dobiti vsaj soliden ponaredek, če ne je škoda denarja.
Šivanje s sateliti, brez težav za sub, je posebna šola. Če ti rata, si 100 let pred drugimi. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
LightBit

Pridružen/-a: Pon Okt 2017 23:11 Prispevkov: 2545 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Sob Avg 07, 2021 19:59 Naslov sporočila: |
|
|
Opozarjam da Klipsch meri glasnost v nekem svojem "standardu" (1/8 space), da dobijo večjo številko.
Če si zelo zahteven, rabiš nekaj takega kot Danley DTS10. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mmir
|
Objavljeno: Sob Avg 07, 2021 20:11 Naslov sporočila: |
|
|
| simon740 je napisal/a: | | mmir je napisal/a: | | Sem, SB 2000 pro. |
Zadovoljen? |
Floorstand zvočnika sta 40 Hz – 22 KHz (+/- 3 dB).
Kretnico imam na 50Hz. 60Hz mi je bil že preveč očiten bas, pri 50Hz se pa lepo zlije.
Imam pa problem s postavitvijo, ker imam kar velik prostor, sedežno pa na sredi prostora. Na prvotnem mestu je bil bas povsod, samo na sedezni ne. Zdaj sem dal sub v kot in je boljše, še vedno pa ni idealno ampak se mi ne da zajebavat več. Sem naročil 8m rca kabel, če se mi bo dalo kdaj pohecat s crawlingom, ampak me skrbi da bi moral dati sub pol na kakšno čudno mesto.
Popačenja jaz ne občutim. Ko sem iskal postavitev sem testiral na frekvencah od 20 do 50 Hz in je "zapolnilo" 50m2, ampak kot sem rekel ne povsem na pravih mestih. Npr. kuhinja, ki je najdlje oddaljena se je tresla, sedežna pa ne  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
joztom
|
Objavljeno: Sob Avg 07, 2021 20:50 Naslov sporočila: |
|
|
| Floorstanderji ne smejo pod 100Hz, če hočeš kam naprej. Seveda, pa pri pasivnem sestavu je to neizvedljivo. Se pa splača probat. Če rabiš končne stopnje ali aktivne kretnice za probo, se javi. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Audiomarka
|
Objavljeno: Ned Avg 08, 2021 09:04 Naslov sporočila: |
|
|
Smo se napalili na sube. Pa dsp pa ne vem kaj vse mora met, potem pa postavitev ni fleksibilna in...
Verjetno bo kdo predlagal, da kupis 2. Jaz bi rekel, ce ni fleksibilnosti glede ppstavitve je bolje da se zadovoljis s tem kar je ali pa prodas se ta sub. Mogoce je da na mestu ppslusanja nikoli ne bo ok. Brez nekih resnih audio dilerjev, ki ppsojajo in izobrazujejo je tezka. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Audiomarka
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
joztom
|
Objavljeno: Ned Avg 08, 2021 12:35 Naslov sporočila: |
|
|
| Meritve SPL na 1m si lahko zatakneš za uho. Govorimo o vtisu v sobi cca 20m2, volumna 50m3. Če je zadnja stena ravno prav oddaljena od točke poslušanja, odbiti val izniči osnovni val in nastane frekvenčna luknja. Bolj je natančen ojačevalec, večje so težave, kdar se vsevprek pumpa, ta efekt ni tako močan, muzika pa kljub temu ni poslušljiva zaradi traparanja. Berite prispevke @CK, ki to obvlada. Primer: za 40Hz imaš val dolg 8m, torej 2m oddaljena stena za tabo, ti odda nazaj odboj na skupaj 4m, kar uniči osnovni ton. Zadaj en težek fernk pomaga ali pa namenski aplikati, bas trapi. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mmir
|
Objavljeno: Ned Avg 08, 2021 14:24 Naslov sporočila: |
|
|
Sem kar nekaj mailov izmenjal s SVS tehnikom, da imam zdaj boljšo pozicijo in nizke tone kjer sem. Njihov support moram res pohvalit. Ampak je vseeno crawling najboljša rešitev, žal pa ne veš kaj to pomeni za lokacijo suba v prostoru.
Oni priporočajo, da imaš pri floor standu z 40hz kretnico na 50 ali 60 hz. Meni bolj sede 50 hz, tako da 100hz kot pravi joztom ne vem če bi bilo zame.
Morem pa reči, da je pri dodanem subu lep podaljšek nizkih tonov, ravno to kar mi je prej manjkalo. Pri glasbi pustim nastavitve taksne kot jih določi accueq kljub temu da precej uporabnikov zviša gain na vsaj +2. Pri filmih pa zvisam gain za 2 do 3. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
joztom
|
Objavljeno: Ned Avg 08, 2021 15:09 Naslov sporočila: |
|
|
| Base sicer imaš, zastopiš pa žal nič. Lahko bi šel še mnogo višje. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|