Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Obnova in popravilo Phlips CD 200
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Do-It-Yourself
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
kockod



Pridružen/-a: Pet Mar 2011 16:26
Prispevkov: 12
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 12, 2021 21:11    Naslov sporočila: Obnova in popravilo Phlips CD 200 Odgovori s citatom

PHILIPS CD 200

V nekaj mojih prispevkih vam bom predstavil, kako sem se lotil obnove in popravila Philips CD 200. Mogoče dobi kdo vzpodbudo, da se v teh časih, loti podobne obnove.
Kot ljubitelja vintage audio opreme me je že nekaj časa mikalo, da zaidem tudi na področju CD playerjev v »vintage« vode. Na internetu se najde kup zapisov, med drugim tudi predstavitev playerja nekje iz leta 1982 ali 1983. CD player je bil uradno predstavljen 3. marca 1983 leta. Ob predstavitvi so bili navzoči najvišji predstavniki Philipsa in Sonya, ter Karajan, ki je bil dirigent orkestra čigar muziko so zapisali na prvi kompaktni disk.



https://www.dutchaudioclassics.nl/philips_cd200_cdplayer/

NAKUP
Po pregledu ponudbe na spletu sem se odločil za nakup CD iz Nemčije. Lastnik je zapisal, da je nedelujoč. Kljub temu sem se odločil, da mu pošljem elektronsko pošto z nekaj vprašanji. Predvsem me je zanimal opis napake in stanje naprave. Že drugi dan sem presečen prejel klic starejšega gospoda iz Nemčije. Po kratkem pogovoru mi je sam predlagal, da je najboljše, če mi njegova žena pošlje kratek film po »whatsapu«, kjer bo najboljše vidno kaj se dogaja. Hitro sem namestil programček in že čez par ur prejel film. Po pritisku play se je disk malo zavrtel, in se nato ustavil. Iz tega sem sklepal, da bi se CD player verjetno dalo popraviti, saj ni popolnoma »mrtev«. Lastnik mi je tudi povedal, da je pred nekaj leti ob zadnjem poskusu CD player še deloval, nato pa je ponovno bil spravljen tako kot že zadnjih 20 let. Naslednji dan sem poklical lastnika in dogovorila sva se za ceno in način plačila. Rečeno storjeno in CD se je lepo zapakiran našel pri meni doma. Postal sem lastnik Philips CD 200. Razz


Nazadnje urejal/a kockod Čet Jan 14, 2021 00:45; skupaj popravljeno 5 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kockod



Pridružen/-a: Pet Mar 2011 16:26
Prispevkov: 12
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 12, 2021 21:25    Naslov sporočila: Obnova in popravilo Phlips CD 200 Odgovori s citatom

PREGLED CD PLAYERJA PHILIPS CD 200

Naredil sem hitri pregled. Deluje tako, da ne deluje, vizualno ni presežek, je pa vinstage in ima potencial.
Že na zunaj sem ugotovil, da gre za enega izmed prvih sploh serijsko izdelanih CD playerjev, če ne štejem predserijske proizvodnje. Na spodnji strani se nahaja nalepka iz katere izhaja datum izdelave 17 teden 1983. Kasneje sem notranjosti našel potrditev, saj je na eni izmed ploščič bil odtisnjen datum 15. april 1983 (rojstni dan mojega Philipsa)

Popravilo "power supply"
https://www.youtube.com/watch?v=7wSJ5rPAokc

O tem kako se lotiti popravila in obnove sem malo že razmislil že prej. Odločil sem se, da ga najprej poskušam vsaj približno popraviti, se pravi najti napako ali napake, jih odpraviti, da začne CD player delovati in se nato lotiti obnove z menjavo vseh kritičnih komponent.
»Service manual« je dostopen na spletu, težavo predstavlja le, da je zapisan v Nizozemščini. Ja ampak s pomočjo interneta nič lažjega, bo stric Google že nekaj napisal.

Vmes naročim tudi material. Elektrolitske kondenzatorje bom zamenjal. Izberem Panasonic HF serijo. Izbira je dokaj enostavna saj so praktično vsi kondenzatorji iz enake Philipsove serije, največ vrednosti 22uF in 33uF.

Že po prvih meritvah se izkaže, da so napetosti v napajalnem delu izven predpisanih vrednosti. Sledi menjava nekaj kondenzatorjev na napajalni ploščici. Vrednosti so sedaj enake predpisanim. Ene še vedno imajo kar veliko šuma, vendar to sledi kasneje.



Slika napajalnega dela - pred zamenjavo kondenzatorjev.

Player se je še vedno obnašal enako. Dobra novica je, da laser deluje. Deluje tudi fokus, vsaj poskuša fokusirati lečo. Preden začnem raziskovati dalje, poskusim srečo s čiščenjem leče. Več sreče prihodnjič.


Nazadnje urejal/a kockod Čet Jan 14, 2021 00:36; skupaj popravljeno 4 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kockod



Pridružen/-a: Pet Mar 2011 16:26
Prispevkov: 12
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 12, 2021 21:37    Naslov sporočila: Obnova in popravilo Phlips CD 200 Odgovori s citatom

POPRAVILO - HF ojačevalec

Bolj zanimiv del, če imate še kje v kleti CD player prve generacije. Klical sem razne "mojstre", bolj ali manj sem dobival neke splošne odgovore, zato sem v kislo jabolko moral zagristi sam.
Pa gremo po vrsti. Sledim navodilom v »service manualu« in kmalu ugotovim, da na merilni točki 65 ni signala »eye patern«a.


Merilna točka za "HF signal"


Laser PCB - original.


"eye patern" https://www.youtube.com/watch?v=LqXCNE_n6JM



Slika signala na koncu obnove - kot v učbeniku. Nastavitev toka skozi diodo je ostala original nastavljena. Edini potenciometer na katerem je pisalo "PREPOVEDANO DOTIKANJE".

Možen vzrok je HF ojačevalni del na laserski ploščici, ki je del znamenitega Philipsovega CDM 0. Eden izmed tranzistorjev je zagotovo defekten, še eden pa se »čudno« obnaša med meritvami. Odločim se zamenjati kar vse tranzistorje BC558B.

https://www.hifi-advice.com/blog/classics/digital-classics/philips-cdm-mechanisms-page-1-cdm-0-cdm-1-cdm-2-cdm-3/

Na sumu imam tudi elektrolitske kondenzatorje in hitro še odlotam dva kondenzatorja, ki se nahajata v tem delu. Iskrini, ki jih imam pri roki bodo do prihoda Panasonikovih kar zadostovali. Seveda me zanima kako je z napetostmi na posameznih tranzistorjih in zadeva je hitro skladna z napetostmi v manualu. Takoj sem napravil kratek preizkus in glej ga. Philips je oživel! Bolje rečeno napol oživel, ampak boljše nekaj kot nič. Player je prepoznal in sfokusiral cd ter iz njega se je celo slišalo nekaj podobno glasbi. En kanal igra za silo, drugi igra zelo potiho. Pri povečanju glasnosti se je slišal močan brum v ozadju. Napajanje, ki skrbi za pogon DACov. Slavnih TDA1540P je polno šuma.


slika: zamenjani tranzistorji in elkoti na "laser PCB"

"KILL SWITCH" - RID RELE po domače

Na nedelujočem kanalu najdem napako na končnem »KILL SWITCH«u. Eden izmed rid releyev ima zlomljeno ampulo. Poškodba je verjetno posledica 50Hz bruma, ki se prenaša vse do analognih ojačevalcev in nato do releyev.


Nazadnje urejal/a kockod Čet Jan 14, 2021 00:59; skupaj popravljeno 5 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kockod



Pridružen/-a: Pet Mar 2011 16:26
Prispevkov: 12
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 12, 2021 21:48    Naslov sporočila: Obnova in popravilo Phlips CD 200 Odgovori s citatom

POPRAVILO 2. DEL

Po premisleku kaj mi je storiti, sem poklical mojo rešilno bilko. ŠTEFAN! Umetnik, zbiralec, tehnik, vseved, elektronik, izdelovalec marsičesa,… Njegove dobrodušne besede me hitro pomirijo. Kaj bi brez njega. Pri njem doma se najde, še tisto, kar se ne najde. Rele (ampula) je hitro zamenjan. Vedno ga z veseljem poslušam. Štefan se sicer ne ukvarja s popravili HIFI, vendar je njegov repertoar informacij neverjeten. Spoznal sem ga pred nekaj leti in kljub razliki v letim sva se takoj ujela. Ves čas v pogonu in vedno nove želje po razširjanju znanja ob obili praktičnih izkušenj iz mnogoterih področij. Vedno najde nek način, da se problem reši.

DAC in »reed relays«
Cd player sem spet nesel domov in sledil je ponoven preizskus. Zdaj se sliši šele brum! Kondenzatorji so doma, tako za napajalno, glavno, kot tudi ploščo z DAC. Zamenjal sem prav vse elektrolitske kondenzatorje v napajalnem delu. Hkrati sem opazil, da je nekaj keramičnih diod počenih, pa čeprav še vedno delujejo. V Conradu jih tudi imajo. Zamenjal sem še te in na regulatorjih napetosti na novo nanesel termalno pasto. Za čuda hladnih lotov niti ni bilo veliko.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kockod



Pridružen/-a: Pet Mar 2011 16:26
Prispevkov: 12
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 12, 2021 21:52    Naslov sporočila: Obnova in popravilo Phlips CD 200 Odgovori s citatom

POPRAVILO 3- DEL

Po prenovi napajalnega dela je CD player deloval že kar dobro, nekateri bi se tukaj ustavili. Sam še nisem bil zadovoljen z rezultatom. Še vedno se pojavlja znamenito blinkanje zelenih ledic in pri predvajanju cd ploščka se nekje na sredini sliši »cviljenje«, včasih pa se je player tudi ustavil.

Po prebiranju manuala je postalo jasno, da so težave s servo sistemom in pa dušenjem 650Hz nihanja, ki je namenjeno, za pravilno delovanje radialnega servota. Vzel sem si par dni časa za razmislek in brskanje po spletu. Piše mnogo in nič. Odgovori in debate so splošni, kar je povsem pričakovano, saj je diagnosticiranje napak na daljavo skoraj nemogoče. Zanimive informacije sem našel na nemškem forumu. Forumaš z imenom Maurice je najbolj prepričljiv.


Objava na nemšem foromu

Del serva, ki je odgovoren za sledenje in korekturo napak je potrebno nastaviti. Iz manuala mi stric Google prevede sledeče:
Place the device in service loop A and check or measure point 20 with the assistance of 3315, can be set to zero volts.
(If, instead of 3315, a fixed resistor is mounted, disconnect the measuring point from the ground,add resistor of 330k between measuring points 32 and 33. Bring the device into service loop A and check or the voltage at measuring point 20 between -5V and + 5V lies).
Približno dovolj dobro, da razumem kaj bi naj naredil.


Nazadnje urejal/a kockod Čet Jan 14, 2021 00:50; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kockod



Pridružen/-a: Pet Mar 2011 16:26
Prispevkov: 12
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 12, 2021 21:55    Naslov sporočila: Obnova in popravilo Phlips CD 200 Odgovori s citatom

NASTAVLJANJE IN KONEC OBNOVE

Nastavitev reši težavo z občasnim zaustavljanjem, nadležni zvok vibriranja pa ostaja. Ponovno sem pregledal player, še posebej CDM 0 in ugotovil, da sem pri poizkusu razstavljanja (odstranitev CDM 0) zlomil enega izmed vijakov. Seveda ne navadnih, ampak posebej oblikovanih. ŠTEFAN!!!! Že spet je sledila pot k kolegu. Kolikokrat me je že rešil ob zlomljenih oseh starih potenciometrov, eksotičnih delih, … Stružnica je na kratko zapela in »volla«. Vijak je spet na mestu, nov sijoč.
Philips je deloval vse bolje in bolje.
Ob pogledu na glavno ploščico, se odločim za zamenjavo vseh elektrolitskih kondenzatorjev, med drugim tudi dveh bipolarnih 15Uf. Eden izmed njih bi lahko bil kriv zagonskih težav motorja za poganjanje diska. Ker je Philips eden izmed prvih primerkov, še nima izvedene modifikacije, kjer so pridodali nekaj elementov in zamenjali bipolarni kondenzator za navadni elektrolitski. Bolj ko raziskujem po playerju, in bolj ko čitam članke na netu o zgodovini prvih playerjev, bolj mi je jasno, kako je potekala proizvodnja v tistih časih. Ni čudno, da so bili demo proizvodi iz predserijske proizvodnje opremljeni z nalepkami, da jih je možno vrniti v trgovino in dobiti nove. Ker so bile modifikacije kar običajna praksa, določene ploščice pa že izdelane, so pri Philipsu to reševali, kar s popravili in dodajanjem elementov na »roko«, saj že izdelanih ploščic niso hoteli zavreči.

Kvaliteta izdelave ni bila ravno na vrhuncu, seveda pa so leta naredila svoje. Celotno glavno ploščico sem ponovno polotal in popravil manjkajoči cin na povezovalnih trakovih. Obnova mi je vzela, kar nekaj ur dela. Hladni loti v tem delu so najpogostejši. Po Štefanovem nasvetu ploščico zaščitim s kolofonijo. Upam, da bo zdržala naslednjih 30 let.







Evo pa je pri koncu. Malo daljši prispevek, mogoče pa opisi vseeno pridejo prav, da se iz večnega sna prebudi še kak lepotec! Very Happy


Nazadnje urejal/a kockod Čet Jan 14, 2021 00:54; skupaj popravljeno 6 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Tma



Pridružen/-a: Pet Nov 2010 3:06
Prispevkov: 635
Kraj: Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 12, 2021 22:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jožko1989



Pridružen/-a: Pon Jan 2021 10:32
Prispevkov: 68
Kraj: Vače

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 13, 2021 09:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Se pridružujem Tma, kockod hvala za odličen prispevek.

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ambasador



Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Prispevkov: 5982
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 13, 2021 10:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Temu se reče entuziazem!
Koliko ur je vzela celotna misija reševanja, vključno z raziskavami po internetu?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
trancedeejay
Site Admin


Pridružen/-a: Sob Mar 2008 9:01
Prispevkov: 1372
Kraj: Zgornja Besnica

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 13, 2021 11:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pohvale tudi z moje strani. Bi pa predlagal, da se slike prestavijo bolj v ospredje (direktno na portal), kot sem vam že omenil.
Mislim, da imamo kar nekaj strokovnjakov online, ki bi z lahkoto dokumentirali katero izmed popravil oz. potek le tega in končni rezultat.

LP

Admin
_________________
MUSIC IS THE KEY
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
NCC2000



Pridružen/-a: Čet Sep 2012 12:28
Prispevkov: 591
Kraj: Slovenia

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 13, 2021 11:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pohvala za entuziazem in dober opis!
Bravo!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
DAVOR



Pridružen/-a: Pon Maj 2008 17:27
Prispevkov: 454
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 13, 2021 20:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdrav,
Pohvalno tud z moje strani. Ja to je res delo za ljubitelje...ki imajo res radi ta hobi in izzive. K delu si pristopil kot je treba.
Mogoče edino da dopolnim za tiste, ki so to prebrali in nimajo predstave kolk je časa in dela vloženega v to predelavo. Ni tako enostavno kot je tu napisano ...kot bi pašteto na kruh namazal. Tak servis se ne splača iz finančnega pogleda, tud zvokovno ni ta player sedaj na nivoju povprečnega novodobnega predvajalnika. Ni keč v tem... v veliko večje zadovoljstvo je zagotovo lastniku, ki mu je uspelo stvar spravit v stanje, da bo še delal nekaj let.
Malo je tu soforumašev ki z veseljem nekaj delajo in tud predstavijo. Moraš bit doma in imet čas al pa v pokoju. Če ti je to poklic in napeto družinsko življenje ni časa za te fore. Je pa na spletu veliko informacij, če koga zanima, že najde, sicer pa je branje večini bolj pisano na kožo kot praktično ukvarjanje z elektroniko.
_________________
KISS- Keep It Simple and Smart
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
kockod



Pridružen/-a: Pet Mar 2011 16:26
Prispevkov: 12
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 13, 2021 22:37    Naslov sporočila: Popravilo in obnova Philips CD 200 Odgovori s citatom

Forumaši lepo pozdravljeni!

Me veseli vaše zanimanje za temo. Pa bom odgovoril še na nekaj vprašanj in pobud v zvezi z obnovo.

ČAS POTREBEN ZA OBNOVO

Odgovori na vprašanje, koliko časa sem potreboval za vse to, so lahko samo trije ( Rolling Eyes ) , preveč, dosti preveč, najbolj dosti preveč! Če bolj resno odgovorim pa lahko rečem, da malo več kot dva meseca, cirka vse skupaj 60 ur (raziskovanje neta, prevod manuala, popravilo, obnova, nastavljanje z osciloskopom, z multimetrom in na "uho",čiščenje, barvanje, razstavljanje, sestavljanje,....).

ENTUZIAZEM

Tako kot je že zgoraj napisal Davor, zadeva nima racionalne podlage. Sicer pa zakaj bi jo imela, če od tega ne živiš, živiš pa ob tem, zakaj te naprave sploh imamo in to je - glasba. Vsa sreča pa, da jo imajo radi tudi drugi domači člani. Če bi imeli oni dostop do foruma, bi jih zdaj tu hvalil do....najbolj pa .. saj veste koga. (Smile

SAMO DELO

Pomanjkanje informacij in znanja sta vsako zadevo podaljševala. Brez entuziazma je delo težko končati, ker se je pojavilo kar nekaj težav za rešit. Po daljšem prebiranju neta, manuala in primerjanju z dejanskim stanjem, sem ugotovil, da obstaja več serij Philips cd 200. Obstaja tudi več serij CDM 0. Da je zadeva na začetku še težja je posledica neoznačenosti komponent na ploščicah (ni napisov ob elementih, razen na CDM 0. V servisu manualu se pojavljajo za eno in isto ploščico različne sheme, prav tako shema v servis manualu za CDM 0 ni enaka shemi CDM 0 v manualu od CD 200. Vse to je bilo treba najprej predelati. Poleg elektronskega dela, sem CD player obnovil še od zunaj in znotraj. Player ima veliko kovinskih delov in večino je bilo potrebno, očistit, spolirat, lakirat....


Študiranje napake starta - CD je bilo potrebno najprej na hitro ugasnit innato takoj prižgat, da je ob pritisku na play zaznal cd. To se je dogajalo samo ob vklopu - kasneje je cd startal tudi 100x normano - če je trebalo, zdaj pa najdi napako. IZKAZALO SE JE DA SO JO NAŠLI ŽE PHILIPSOVI INŽENIRJI Z NADALJNIMI MODIFIKACIJAMI, KJER SO REŠITEV ISKALI NA TRI RAZLIČNE NAČINE. Ko sem rešil še to pa je bilo res "fertig".

SLIKE

Se trudim, da najdem boljši način za objavo slik in boljše slike. Vsekakor sledijo in filmček tudi. Predvsem seveda še končni rezultat. To je samo poizkus nalaganja slikic.



Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
galop



Pridružen/-a: Sob Feb 2009 15:05
Prispevkov: 536
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 14, 2021 10:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Super.vse pohvale za takšno obnovo. tda 1540 so balzam za ušesa,vsaj za moja.
_________________
vintage , Diy
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
LightBit



Pridružen/-a: Pon Okt 2017 23:11
Prispevkov: 2365
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 14, 2021 11:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Čestitke. Lepo da se ohranja zgodovina.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Do-It-Yourself Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


Zadnje teme - HI-FI

Zadnje teme - ostalo

VIDEOTEKA
© www.audio-kontakt.com  |  info@audio-kontakt.com  |  Pogoji uporabe