| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
gerchy

Pridružen/-a: Pon Sep 2008 10:43 Prispevkov: 672 Kraj: 01
|
Objavljeno: Pet Dec 18, 2020 13:16 Naslov sporočila: |
|
|
| benma je napisal/a: |
Včearaj sem dobil Dayton imm6 mikrofon in naložil sem si aplikacijo Audiotools na ipadu.
Taka je, za primerjavo, slika pri meni (v enakem frekvenčnem območju kot zgoraj), brez vsega. Seveda testirna oprema ni bila ista, kot na zgornji sliki. Kljub temu pa je videti, da je še precej možnosti za napredek. |
Tole je več kot odličen rezultat za domači prostor. Če je mikrofon umerjen in je meritev natančna. Cca +/- 5 dB po kritičnem spektru. Super, vsaj kar zadeva frekvenčnega odziva.
Za primerjavo še moj odziv brez EQ. Načrtno dvignjen spodnji del, da je zvok bolj punchy, kar nekako pritiče JBL loverjem.
 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
LBaudio
Pridružen/-a: Ned Jan 2010 10:25 Prispevkov: 926 Kraj: Ljubljana, SLOVENIJA
|
Objavljeno: Pet Dec 18, 2020 13:33 Naslov sporočila: |
|
|
gledam te deviacije tudi po 10 dB gor dol......ufffff nisem lih ziher da je to nekaj za dol past,.... v car audiu, vsaj vrhunskem so devijacije mogoce v rangu 2-3dB max, pa je sama kabina kot prostor s hot spotom na strani, precej precej bolj zaguljen prostor, kjer je pol avta dobesedno reflektivnega okoli in okoli (šipe), spodnji del pa je precej absorbtiven - razlicno glede na tip tapicirunge - blago/usnje....
Vsaj v car audiu imamo tako zgodbo - pas od 20-160Hz nekje je cca 10-15 dB glasnejsi od preostalega dela ki naj bi bil cim bolj linearen . Tudi vecina "hisnih" krivulj po katerih nekateri nastavljajo je zasnovana nekako v tem smislu z manjsimi razlikami v delu okoli 15-20k.
Nekateri PA DSP-ji ki omogocajo avtomatska nastavljanja se ravnajo po takih vnaprej postavljenih hisnih krivuljah, ki se jih seveda da tudi customizirat.
Me pa zanima, ali obstaja v home hi-fi karkoli kar slisi na ime All pass filter? _________________ For Fast Moving Concerts
Custom Aeroports
Custom car audio installs
2 X WR setter dBDrag street B - 2005 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
gerchy

|
Objavljeno: Pet Dec 18, 2020 13:45 Naslov sporočila: |
|
|
Avto je čisto druga pesem, manjši prostor, manj odbojev. Tudi zvok je, četudi z lepo krivuljo, drugačen in z manj volumna. Tam so izzivi malo drugačni, četudi vseeno zahtevni. A 2-3 dB je odstopanje v obe smeri ali je med posameznimi toni razlike le 2-3 dB? Vse to brez DSPja?
No, po mnenju nekaterih pa je v avtu dober zvok nemogoče doseči, ker je menda za dobro stereo sliko potrebnih vsaj 5 metrov razdalje med zvočnikoma.  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
LightBit

Pridružen/-a: Pon Okt 2017 23:11 Prispevkov: 2545 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Pet Dec 18, 2020 13:53 Naslov sporočila: |
|
|
Če je na nizkih frekvencah znotraj 10 dB (+-5 dB), je že zelo dobro.
Moja "groza" je taka:
Zdaj rabimo še graf od @Audiomarka, pa bomo morda korak bližje rešitvi. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ck
Pridružen/-a: Pon Feb 2009 19:27 Prispevkov: 1682 Kraj: kamnik
|
Objavljeno: Pet Dec 18, 2020 14:03 Naslov sporočila: |
|
|
| gerchy je napisal/a: | | benma je napisal/a: |
Včearaj sem dobil Dayton imm6 mikrofon in naložil sem si aplikacijo Audiotools na ipadu.
Taka je, za primerjavo, slika pri meni (v enakem frekvenčnem območju kot zgoraj), brez vsega. Seveda testirna oprema ni bila ista, kot na zgornji sliki. Kljub temu pa je videti, da je še precej možnosti za napredek. |
Tole je več kot odličen rezultat za domači prostor. Če je mikrofon umerjen in je meritev natančna. Cca +/- 5 dB po kritičnem spektru. Super, vsaj kar zadeva frekvenčnega odziva.
Za primerjavo še moj odziv brez EQ. Načrtno dvignjen spodnji del, da je zvok bolj punchy, kar nekako pritiče JBL loverjem.
 |
Če smo zelo natančni je to pri @benma +/- 7 db, ampak vseeno ODLIČNO.
Majhno razliko je videti tudi pri merjenja levega in desnega zvočnika, kar je glede na obliko njegove dnevne sobe sploh odlično.
@Gerchy
Malo je sicer čudno videti tistole pri nizkih frevencah, ampak kot sem že napisal, človek si naštela po svojih željah ne pa po neki krivulji, za katero si je nekdo zamislil, da je najboljša (saj zanj je verjetno celo bila). Glede na trud, ki si ga vložil v akustiko sobe sem tak, relativno majhen raztros (nelinearnost) pričakoval. Krasno. Verjetno so pa vključeni vsi 4 subi.
LBaudio
v avtomobilih gre za bistveno drugačne razmere in primerjava s HI FI nekako ni smiselna, ker so pogoji popolnoma drugačni.
Je pa zgodba seveda zanimiva, ker tudi mi poslušamo glasbo v avtu. _________________ LP |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
gerchy

|
Objavljeno: Pet Dec 18, 2020 14:12 Naslov sporočila: |
|
|
@ck,
Ja, če gre za klasično dnevno sobo, je to rezultat, ki mu ga zavidamo mnogi. Res odlično.
Drži, vsi 4 subi + stereo. Ti so doprinesli več kot akustika. Ta pomaga pri difuziji in zniža RT, ampak večino težav na spodnjem delu so rešili subi. To je tudi lepša in prijaznejša rešitev od akustike, če se gre za dnevni prostor. Idealno je pa seveda oboje oz. če je želja brez subov, kakšna specifično targetirana akustična ureditev.
Sem imel ravno krivuljo, ampak je nekaj manjkalo. Meni je zdel tak kliničen, sterilen zvok, čeprav vem, da je "pravilen", ker je linearen. Potem sem raziskoval in ugotovil, da ima marsikdo hišno krivuljo in da nisem edini s takšnimi ugotovitvami. Veliko ljudi se odloči za Harman krivuljo, razne variacije pa potem vidiš tudi pri drugih proizvajalcih (NAD, Dirac ...).
Seveda je to stvar okusa. Jaz trdim, da je to odvisno tudi od zvrsti glasbe, ki se posluša.
Recimo, krivulja s samodejnim EQ je bolj ravna, ampak glasba je tu za moj okus zelo nevšečna. Ta konfiguracija se uporablja za filme, kjer pa je LFE (kanal za sube) navadno že v originalu (na soundtracku) ojačan z dodatnimi 10 dB.

Nazadnje urejal/a gerchy Pet Dec 18, 2020 15:55; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
LBaudio
Pridružen/-a: Ned Jan 2010 10:25 Prispevkov: 926 Kraj: Ljubljana, SLOVENIJA
|
Objavljeno: Pet Dec 18, 2020 14:58 Naslov sporočila: |
|
|
avto kot prostor je veliko bolj tezaven kot domace sobe, sem tudi napisal zakaj je tako. V sobi si lako pomagas z raznimi difuzorji, in vsesorte drugimi aplikati, lahko premikas zvocnike sem in tja,...no v avtu ni nic od tega opcija. Poleg tega imamo v avtu transferno krivuljo ki vpliva na bass precej nelinearno in zavisi od dimenzij avta in volumna, predstavlja pa tudi do +20dB nelinearnega ojacanja v tem delu - tega doma ni. enako ni sredinske konzole in problema ki ratuje zaradi sirine avta in je vsajen med 150-250Hz
Graf tiste meritve je seveda Z DSP korekturo. to je odstopanje od banda do banda znotraj oktave in med njimi....in lahko vidis krivuljo meritev od posameznega kanala.
To da se dobrega zvoka v avtu ne da doseci je nabijanje tistih ki tega niso nikoli izkusili. Ce je vse skupaj pravilno bi lahko napikal bucke na mesta kjer so pozicije instrumentov po stageu po sirini in globini tak fokus se da dobit s pravo postavitvijo driverjev in s primerno montazo in tuningom sistema,..se pa do tega ne pride v enem popoldnevu..... vsem nejevernim tomazem pa svetujem obisk EMMA finala v Salzburgu,..tam lahko vsak slisi najboljse tovrstne sisteme v EU.....ceprav je ponavadi prepricevat prepricanega bolj kot ne brezveze. Spada pa car audio prej kot ne v druzino near field poslusanja glede na res majhno oddaljenostjo poslusalca od driverjev.
Hisna krivulja je bolj kot ne balance zvoka od 20-20k po katerem se nastavlja processor sam z nastavitvami okoli kretnic/eq/delayev, faznih zamikov, all pass filtrov ......ki jih predhodno dolocamo ko delamo tuning sistema.
Tukaj ni point se prerekat o razlikah,.... stvar je v tem da je na koncu tarca ali cilj pri obeh - sobi doma in v avtu enak, enako tudi rerefenca ali etalon, in precej razlicna pot do tja,.... v smislu hobija pa obe zanimivi, vsaka po svoje....enim je blize ena, drugim druga.... namen obeh pa je da se sistem pripelje na najvisji mozni nivo ki ga nudi oprema+prostor.
Zdej pa nazaj na 4312  _________________ For Fast Moving Concerts
Custom Aeroports
Custom car audio installs
2 X WR setter dBDrag street B - 2005 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ck
|
Objavljeno: Pet Dec 18, 2020 15:34 Naslov sporočila: |
|
|
| LightBit je napisal/a: | Če je na nizkih frekvencah znotraj 10 dB (+-5 dB), je že zelo dobro.
Moja "groza" je taka:
Zdaj rabimo še graf od @Audiomarka, pa bomo morda korak bližje rešitvi. |
Tistale rdeča krivulja izgleda kot da bi horizont Velike planine gledal.
Daj malo napiši kaj je kaj. Sem sicer odprl sliko ampak levi blizu pa levi in desni seveda ne pove nič
Meritev malce "popeglaj" - daj na 1/12 oktave. _________________ LP |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
LightBit

|
Objavljeno: Pet Dec 18, 2020 16:17 Naslov sporočila: |
|
|
Ja tole sem eno staro sliko recikliral. Tista planina je bila čisto od blizu.
Z peglanjem 1/12:
Takole je pa z na hitro narejenim EQ-jem:
Najprej moram sobo tretirati, potem bom bolj optimiziral. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ck
|
Objavljeno: Pet Dec 18, 2020 17:51 Naslov sporočila: |
|
|
| LightBit je napisal/a: | Ja tole sem eno staro sliko recikliral. Tista planina je bila čisto od blizu.
Z peglanjem 1/12:
Takole je pa z na hitro narejenim EQ-jem:
Najprej moram sobo tretirati, potem bom bolj optimiziral. |
Z EQ kar OK izgleda. Kako se pa sliši in ali si uporabljal SUB? _________________ LP |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Audiomarka
Pridružen/-a: Sob Jan 2012 14:47 Prispevkov: 724 Kraj: Ljubljana
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
LightBit

|
Objavljeno: Pet Dec 18, 2020 18:23 Naslov sporočila: |
|
|
| ck je napisal/a: | | Z EQ kar OK izgleda. Kako se pa sliši in ali si uporabljal SUB? |
Ni suba. Ne sliši se še čisto v redu, mislim da sem preveč ojačal tam kjer je luknja pri 60Hz in sedaj tam predolgo odmeva (se vidi na waterfallu) in/ali pa je bolj lokalno in na drugih točkah ni tako globoka luknja. Moram bolj raziskat ... (ves čas doma pa vseeno ni časa).
Razmišljal sem tudi da glede na to, da nizke frekvence tudi čutimo je verjetno smiselno upoštevati tudi tam kjer se nahaja telo (ne samo glava).
Kar mi je tudi zanimivo je to, da je v manjši sobi manj basa kot v večji. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
LightBit

|
Objavljeno: Pet Dec 18, 2020 18:34 Naslov sporočila: |
|
|
Preveč (verjetno neupravičene) anti-reklame delaš. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambro

Pridružen/-a: Pet Maj 2009 20:03 Prispevkov: 419 Kraj: Nova Gorica
|
Objavljeno: Pet Dec 18, 2020 20:18 Naslov sporočila: |
|
|
| benma je napisal/a: |
Odlicno.
Taka je situacija pri meni. _________________ lp, Branko |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ck
|
Objavljeno: Pet Dec 18, 2020 20:51 Naslov sporočila: |
|
|
@ambro
Tam malo čez 80 Hz, boš nekaj dosegel z debelejšimi absorberji. Priporočam min 25 cm kamene volne, če je prostor pa naredi 40 cm in več - kolikor ti dopušča prostor. Kolikor sem videl s slik tvoje sobe, imaš še ker nekaj prostora.
Priporočam predelavo tankih obstoječih ansorberjev, če je le možno.
Debelejši kot bo sloj kamene volne, bolj se bo poznalo tudi pri špici, ki jo imaš tam pri dobrih 40 Hz in "dolinci" tam okoli 50 Hz.
Tanki penasti absorberji in tanki absorberji iz kamane volne so samo za višje srednje in visoke tone. Povečevanje njihovega števila ti ne bo pomagalo
Bolj učinkoviti so "bass trapi" - npr. Helmholtz resonator ali pa membranski bass trap, je pa njuna gradnja dražja in bolj zahtevna pa tudi majhni niso.
Kamena volna je pa poceni in enostavna za vgradnjo.
Moraš pa vedeti, da dva ali trije debeli absorberji ne bodo dovolj.
Ali si situacijo z novimi zvočniki uredil? _________________ LP |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|