Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Zaščita v ojačevalcu

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Do-It-Yourself
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Lovrencan

Pridružen/-a: Pet Maj 2011 17:08
Kraj: LNP

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 25, 2011 19:51    Naslov sporočila: Zaščita v ojačevalcu Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

Sem ponosni lastnik Yamaha AX 1050 ojačevalca.
Občasno ga "prime" in meže zaščito ven, to se odraža v klikanju relejev.

Večkrat sem že preveril povezave (interconnect in zvočnike), ki pa zgledajo vredu.
Impedanca na zvočnikih je tudi vredu.

Zanima me kaj bi lahko botrovalo temu?
Kot sem že uvodoma napisal, se napaka pojavlja občasno.

Hvala za vsak odgovor in nasvet!

Peter
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jože

Pridružen/-a: Sre Dec 2009 18:30
Kraj: Jesenice

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 25, 2011 22:20    Naslov sporočila: Re: Zaščita v ojačevalcu Odgovori s citatom

Lovrencan je napisal/a:
Pozdravljeni,

Sem ponosni lastnik Yamaha AX 1050 ojačevalca.
Občasno ga "prime" in meže zaščito ven, to se odraža v klikanju relejev.

Večkrat sem že preveril povezave (interconnect in zvočnike), ki pa zgledajo vredu.
Impedanca na zvočnikih je tudi vredu.

Zanima me kaj bi lahko botrovalo temu?
Kot sem že uvodoma napisal, se napaka pojavlja občasno.

Hvala za vsak odgovor in nasvet!
Peter

Sem imel pred leti podoben primer, se je izkazalo, da so bili slabi dreiverji, ko sem jih normalno pomeril so kazali OK ko pa sem jih preizkusil še koliko napetosti zdržijo so začeli popuščati že pri polovični napetosti. Takrat sem to rešil z novimi tranzistorji, težko pa je reči, da je v tvojem primeru enako. Pišeš, da releji klikajo, kaj pa se zgodi z zvokom, ali je normalen, ali pa se prekinja v ritmu kot ropota rele.
Normalno je relejska zaščita zakasnjena in bi ne smela zelo hitro vklopiti zvočnikov nazaj. Torej je tu sum tudi na defektni relejski zaščiti.
Najbolje je priključiti DC voltmeter na zvočnike in pogledati preostalo DC napetost na izvočnikih, ki je lahko ca +-10 do 20mV. Če nisi elektronik, poišči pomoč nekoga, ki bi to lahko pogledal.
lp Jože
Nazaj na vrh
Lovrencan

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 25, 2011 23:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jože, hvala za odgovor!
Ko releji "zaklikajo" v istem ritmu zmanjkuje tudi zvoka.
Morda je vredno omeniti tudi, da sem pred časom na rack kjer imam komponente, postavil malo težji predmet, kar je povzročilo rahlo vibracijo in posledično so začeli releji "klikat" do te mere, da več niso preklopili nazaj v normalno delovanje. Rešitev je bila izklop za par minut - potem je delalo normalno naprej.

Nisem elektronik, sem mehatronik, pomerit ne bo problem, z lotanjem na tiskano vezje pa se raje ne bi igral preveč.
Jutri pomerim in poročam.

Pa še to zvočniki so vezani v Bi-wire načinu (A visoki, B nizki), čeprav gre za nove zvočnike niso ravno biser (KEF C5) in so najšibkejši člen v tej verigi.
Zvočniški kabli so QED.
Napajalni kabel ojačevalca je costum made Lapp Olflex CY 110 3x2.5mm² (na ojačevalec pride samo L in N dočim na "napajalni" strani kabla oplet in PE tvorita elektromagnetno zaščito)
Nazaj na vrh
Lovrencan

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 25, 2011 23:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sem pomeril:
Levi kanal kaže:

A 6,5mV
B 7,3mV

Desni kanal kaže:
A 13mV
B 13mV
Nazaj na vrh
jože

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 26, 2011 01:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lovrencan je napisal/a:
Jože, hvala za odgovor!
Ko releji "zaklikajo" v istem ritmu zmanjkuje tudi zvoka.
Morda je vredno omeniti tudi, da sem pred časom na rack kjer imam komponente, postavil malo težji predmet, kar je povzročilo rahlo vibracijo in posledično so začeli releji "klikat" do te mere, da več niso preklopili nazaj v normalno delovanje. Rešitev je bila izklop za par minut - potem je delalo normalno naprej.

Nisem elektronik, sem mehatronik, pomerit ne bo problem, z lotanjem na tiskano vezje pa se raje ne bi igral preveč.
Jutri pomerim in poročam.

Pa še to zvočniki so vezani v Bi-wire načinu (A visoki, B nizki), čeprav gre za nove zvočnike niso ravno biser (KEF C5) in so najšibkejši člen v tej verigi.
Zvočniški kabli so QED.
Napajalni kabel ojačevalca je costum made Lapp Olflex CY 110 3x2.5mm² (na ojačevalec pride samo L in N dočim na "napajalni" strani kabla oplet in PE tvorita elektromagnetno zaščito)

Kot pišeš je zelo verjeten slab stik kje pa bo treba poiskat, takole na daljavo to ne bo šlo. Vseeno, če nisi elektonik lahko pregledaš vezje in kontakte in če najdeš kaj sumlivega lahko pospajkaš, sicer ti ostane servis.
lp Jože
Nazaj na vrh
Lovrencan

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 26, 2011 19:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sem porabil skoraj celi dan, napako mislim, da sem odkril, odpravil pa ne.
Nekje na končni stopnji je "hladni lot" tranzistorji so bili menjani (to se vidi) in je verjetno ravno tam problem...

Napake ne morem odpraviti, ker si nekak s plinskim spajkalnikom ne upam nad tiskano vezje. Servisi v UK pa so nenormalno dragi (£275 za odkrivanje in odpravo napake) tako, da ga prinesem v Slovenijo do kolega, ko pridem z avtom...

Zanima me ali je ta razlika napetosti med kanali normalna?

Pa še odgovor serviserja:

Citiram:
Hi Peter,

I would need to see the amplifier to provide an estimate on its repair.

Subject to actually examining this fine unit I can say it would not be less than £275 but should not go as high as £400.

I have a higher figure as I need some room to "back into" if there is a more complex fault after the initial problem is solved.

This figure includes any parts used, and overhaul of the entire amplifier and there is a 12 month guarantee on the repair.
I look forward to hearing from you

regards
Phil

LP
Peter
Nazaj na vrh
jože

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 27, 2011 01:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

DC napetosti na izhodu so povsen v redu, bo pa res najbolje, da se pospajka z enim malo boljšim spajkalnikom.
lp Jože
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Do-It-Yourself Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu