Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

VINCENT sv-236 mk
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
HIFRIK

Pridružen/-a: Tor Feb 2009 20:40
Kraj: M.Sobota

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 25, 2009 11:39    Naslov sporočila: VINCENT sv-236 mk Odgovori s citatom

Pred kratkim sem nabavil hibridni ojačevalec Vincent sv-236 mk. Zadeva izgleda in tudi deluje zelo resno. Edino kar me malo moti je šum; tudi ko je potenciometer na nuli. Verjetno k temu prispevajo cevi v predojačevalni stopnji - po proizvajalčevih specifikacijah gre za 12AX7.

Ali je možna kakšna modifikacija?

Aja, pa če ena zadeva me malo moti, in csicer razmerje S/R ki je manjše od 90 db. Kaj sploh to pomeni pri poslušanju manj zahtevne glasbe kot je rock, blues...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
DOLAR

Pridružen/-a: Tor Jul 2009 14:03
Kraj: bUNGA bUNGA

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 25, 2009 11:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Katerekoli druge lampe daš bo manj šuma. Vsaj kolikor sem jaz testiral.
lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ProJet

Pridružen/-a: Sre Feb 2009 17:54
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 25, 2009 11:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tehnični podatki za Vincent SV-236MKII:
• Frequency response: 20 Hz - 50 kHz +/- 0.5 dB
20 Hz - 50 kHz +/- 2.0 dB
• Power RMS/8 Ohm: 2x 150W, Power RMS/4 Ohm: 2x 250W
• Class A/8 Ohm: 2 x 10W, T. H. D.: < 0.1 % (1 kHz, 1 Watt)
Input sensivity: 200mV, Signal-Noise ratio: > 80 dB
• Input Impedance: 47 kOhm, Inputs: 6 x RCA
• Outputs: 2 x 4 Speaker Terminal, 1 x RCA Rec Out, 1 x RCA Pre Out
• Power Control: 12V Triggerout, Mains supply: 230 V/50 Hz
• Colour: black/silver, Weight: 18 kg
• Dim. (WxHxD): 430x150 x435 mm, Tubes: 1x12AX7, 2x12AX7

Katere zvočnike uporabljaš - izkoristek in kolikšna je razdalja zvočnik - sweet spot? Starost lamp? Pol se bomo pa loh zgovarjal. Wink

Nazaj na vrh
ProJet

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 25, 2009 11:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

DOLAR je napisal/a:
Katerekoli druge lampe daš bo manj šuma. Vsaj kolikor sem jaz testiral.
lp

Ja to pa to, a KT88 bo v redu? Twisted Evil
Nazaj na vrh
DOLAR

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 25, 2009 13:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

hehe, tip 12ax7 sem mislil Smile
ne vem zakaj so originalne blazno šumeče.
tudi pri zamenjavi z enakimi kitajskimi se je šum bistveno znižal, če se prav spomnim.
Nazaj na vrh
HIFRIK

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 25, 2009 16:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Input sensivity: 200mV, Signal-Noise ratio: > 80 dB

Katere zvočnike uporabljaš - izkoristek in kolikšna je razdalja zvočnik - sweet spot? Starost lamp? Pol se bomo pa loh zgovarjal.

Mislim, da ta podatek ni tapravi. Na Vincentovi strani in v tehničnih navodilih je namreč manj kot 90 db!

Kar se tiče zvočnikov, trenutno so to Grundig super hi-fi 1500 letnik 75! Kompresijsko ohišje ampak še vedno odlični. V ožjem izboru za zamenjavo je Davis Vinci2 (visoki izkoristek). Kakšen predlog? Mesto poslušanja je cca.2-2,5m.

Dolar:
Ali je smiselno zamenjati vse tri ceni, tudi tisto v okenčku. Verjetno služi bolj za "good look" in nima nobene druge funkcije.
Nazaj na vrh
DOLAR

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 25, 2009 18:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

http://stereophile.com/integratedamps/vincent_tubeline_sv-236mk_integrated_amplifier/index4.html

With the input shorted but the volume control at its maximum (the worst case), the unweighted wideband ratio ref. 2.83V into 8 ohms (1W) was just 63.5dB. This improved to 68.4dB when the measurement bandwidth was restricted to the audioband, and to 70.6dB when A-weighted.

Malo je slabši kot na tovarniškem papirju Smile
Nazaj na vrh
ProJet

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 25, 2009 22:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

OK, torej imamo opravka z malo bolj šumečo amplifikacijo, ki je generična, lastna shemi in jo lahko z menjavo lamp le malenkost izboljšamo, a ne za več kot dodatnih -10dB. Kot vidiš rezultati meritev Johna Atkinsona iz Stereophila potrjujejo, da je nivo šuma nekje pri -70dB do -80dB, kar je neproblematično s stališča poslušanja pri normalnem sobnem nivoju glasnosti, ko je srednja vrednost izhodne moči okoli 1W ali več. Za tiha nočna poslušanja v mili watih, sploh če so v igri zvočniki z visokim izkoristkom ala horni, pa bi bil šum preveč moteč, saj bi bile tihe glasbene pasaže enostavno izgubljene v šumu, torej pod njegovim nivojem.

S samim sklicevanjem na nivo šuma bi bil problematičen tudi podatek o šumu LP plošče, kjer so vrednosti podobne. A kot vemo to ni nikakršen problem, gre bolj za to, da se vrednosti šuma v verigi seštevajo na nivoju dB, kar pomeni, da se nivo šuma komponente, ki je priklopljena na vhod Vincenta, prišteje h končni vrednosti šuma na izhodu ojačevalnika.

Glavni faktor glede opaznosti šuma v tvojem sistemu je torej glasnost poslušanja in oddaljenost poslušalca od zvočnikov. Prekomerno zaznavanje šumenja pri nekaj milimetrski distanci od visokotonca, ko uho praktično prisloniš na visokotonsko membrano, naj te ne moti preveč, saj je bil kljub temu ojačevalnik obče zelo pohvaljen glede barvitosti in sočnosti zvoka, kar pa je v končni fazi najpomembneje. Wink
Nazaj na vrh
HIFRIK

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 26, 2009 09:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ProJet je napisal/a:
Za tiha nočna poslušanja v mili watih, sploh če so v igri zvočniki z visokim izkoristkom ala horni, pa bi bil šum preveč moteč, saj bi bile tihe glasbene pasaže enostavno izgubljene v šumu, torej pod njegovim nivojem.

Wink

Ok, kolikor sem razumel se ne priporočajo zvočniki z visokim izkoriskom, ali?
Nazaj na vrh
ProJet

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 26, 2009 10:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

saso68 je napisal/a:
Ok, kolikor sem razumel se ne priporočajo zvočniki z visokim izkoriskom, ali?

Tako je, ampak to so itak samo zvočniki s trobljami ali pa taki za ozvočenja, kjer je izkoristek cca. 100 dB/1W/1m ali več. V tem primeru, bi bil šum lepo slišen tudi, ko ni prisotnega signala, celo na razdalji običajnega poslušanja, pač 10 dB glasneje kot pri klasičnih zvočnikih. Wink
Nazaj na vrh
HIFRIK

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 26, 2009 10:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ok, se pravi da do 93db izkoristka ni panike.

Bom pa probal zamenjat cevi. V mislih imam Tung-sol 12ax7 , JAN-Philips 5751 ali pa electro-harmonix 12ax7.

Edino me skrbi glede garancije... Rolling Eyes
Nazaj na vrh
ProJet

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 26, 2009 11:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ne skrbi, lampe so na podnožnem konektorju predvsem zaradi možnosti menjave tako, da ni panike. Edino kar je, da shraniš originalne lampe, ravno zaradi garancijskih zadev. Pa pazi, da preveč ne odrgneš vijakov. Laughing
Nazaj na vrh
HIFRIK

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 03, 2010 18:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sem probal z Electro-Harmonik in ni nobene bistvene spremembe. Sem pa priklopil nove Davise (model Vinci2 - izkoristek 93 db) in na razdalji poslušanja ni nobenih pretiranih motečih šumov. Celo bi trdil, da je še manj šuma kot pri starih Grundigih!
Vseeno bom probal še z drugimi lampami.
Nazaj na vrh
mišolin

Pridružen/-a: Sob Dec 2008 19:04
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 03, 2010 19:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hm, ne vem, če boš ta problem rešil s predojačevalno lampo. Jaz sem imel včasih EH v predojačevalnem delu in so bile mrtvo tihe, tako da bi dvomil, da v tem oziru niso dovolj dobre, oz. da so krive za šum. Sem poskusil še enih pet različnih kominacij (kakovostno zelo različnih) in vsaka je dala drugačen zvok, nobena pa ni povečala šuma toliko, da bi kaj opazil. Samo po osvetlitvi lampic si vedel, da je amp prižgan. Skoraj ne verjamem, da boš našel kako, ki bi ti šum ubila na nulo, oz. ga bistveno izničila, gotovo pa si lahko z različnimi lampicami malce zvok nastaviš (izbrusiš) po svojem okusu, kar pa nikakor ni slabo. Smile

Ampak jaz nisem stručko, povem samo svojo izkušnjo... Verjetno je Projet povedal bistvo, ko je rekel, da je kiks nekje v topologiji ojačevalca. To je pa najbrž težko izboljšat zgolj z menjavo enega ali dveh elementov.
Nazaj na vrh
jože

Pridružen/-a: Sre Dec 2009 18:30
Kraj: Jesenice

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 06, 2010 20:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

pozdravljen saso68

Če je šum moteč, potem sta verjetni dve stvari.
Ojačevalec ne dosega razmerje signal šum >90dB ali pa ti zelo dobro slišiš.
Če ojačevalec ne dosega razmerje signal šum >90dB, potem je verjetno najboljša rešitev reklamirati ojačevalc pri dobavitelju, ali pa jih vsaj vprašati za mnenje?!

Tudi jaz imam Vincent SV236mk kupljen lani na začetku leta, ker sem nekje na spletu prebral, da SV236 šumi sem postal pozoren na to. Ko sem se končno odločil za nakup, sem pazil na to, da bo nova Mk verzija SV236. Lahko rečem, da pri meni ne slišim nobenega šumenja. Zvočniki so Jamo E875 občutljivost 89dB.
Glede na to da je tvoj SV236 tudi Mk verzija bi moral imeti odnos signal šum večji od 90 db kar bi moralo biti popolnoma neslišno na razdalji poslušanja.
Izgleda da pri Vincentu niso zelo dosledni kar se tiče podatkov v navodilih za uporabo pri mojem ojačevalcu je podatek signal šum 80dB ???? (ni podatka pri katerih pogojih je to merjeno) ??? Na Angleški strani je podatek 80dB??? Na uradni spletni strani je podatek 90dB Verjetno meritev pri nominalni mči to je 150W kar še vedno zadostuje za nemoteno (brezšumno) poslušanje glasbe. Preračunano na glasnost pri 50mW je odnos 55dB kar je pa že zelo na meji. Enako ugotavlajo pri testu v reviji www.Audio.de. Izmerli so 85dB in to komentirali kot tesen izid.
Pri pregledovanju podatkov pri različnih proizvajalcih npr. NAD C352 ojačevalec ima podatek definiran 100dB pri izhodni moči 1W in 120dB pri 80W. (preračunano na 50mW 87dB Odličen rezultat!)
Glede elektronk: Elektronke sem zamenjal ca po enem mesecu in ne morem reči, da so originalne šumele ali da bi bile slabe. Zamenjal sem jih z JJ ECC803S (priporočljivo za hi fi)
Elektronka ima daljšo anodo od originalne 12AX7B. Po mnenju nekaterih zelo izenačen zvočni spekter od basa do visokih tonov. Tudi glede šumenja naj bi bila boljša od originalne.
Na Nemškem forumu sem zasledil enako temo, ki jo je sprožil nekdo, ki je kupil tri leta star ojačevalec SV236. Pritožuje se, da mu ojačevalec šumi moteče na razdalji poslušanja. Z zamenjavo elektronk ni uspel zmanjšati šuma. Ojačevalec je potem priključil kot predojačevalec na izhodno stopnjo Pioneerjvega Recieverja in ugotovil, da se je šum zelo zmanjšal (slišen samo še na razdalji ca 30cm od zvočnika. To pomeni, da končna stopnja v negovem primeru prispeva k šumenju. Običajno končne stopnje niso problematične glede šumenja??).
Predlagam, da narediš ta test, tako boš vsaj vedel v katerem delu ojačevalca pride do šumenja.
Pri tem je treba paziti, da na vhod ojačevalca ni priključen vir ki šumi; najbolje CD player!
Pri normalnem poslušanju pritisneš pavzo na CD-plajerju in poslušaš če je šum prisoten, oziroma koliko ga je. Za hiter test bi to moralo biti OK.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu