Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Slepo poslušanje sistema 700$/12.000$
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
canyonn

Pridružen/-a: Pon Apr 2009 15:53
Kraj: kanal

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 15, 2013 21:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

bogomir 4051 je napisal/a:
canyonn & Kar pa se avtomobilskih primerjav tiče, pa je bližje A4 proti Twingu, kot pa proti Meganu. Iz preprostega razloga, ker je v naslovu teme podana primerjava sistema za 700e. proti sistemu za 12.000e., torej tudi naše debate nekako v teh razmerjih.

LpM.

ok Bogomir imaš prav glede placa,ampak a lahko vsaj megane in Mb c razred

uni škratje pa bi lahko dali na test za 700 euro bilo kaj bolj primernega in potem bi šele nastopila zmeda. Very Happy

imajo same neke vintage komponente,ali je že test vintage?

brez zamere ampak jaz težko težko najdem primerjavo med hi fi in autom,razen v ceni ali kot pristaš neki znamki

slepi testi so meni prav uredu,vsaj vem kdo večerja in kdo plača
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran Telefon: 041775119
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 17, 2013 12:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tema že nekaj dni stoji - ste jo povozili z avti. A ni bolje da so v garaži?

Toliko se trudim, da bi glasba bila vodilo, ne aparature. Pa ste aparature še obtežili z železjem in zažgali z bencinom, potem ko so izpuhi dodobra usmradili zrak..

Vsak ima svoj okus, ma glasba in tista smrdljiva plastika in sintetika v kabini avta...mi glih ne vzbuja neke asociacije.

Tudi drugo ne - motor rohni, izpuh prdi in smrdi, karoserija vibrira, črički po spojih pojejo, gume cvilijo, amortizerji škripajo, jermeni cvileče zdrsavajo. Kje je tu poezija glasbe, melodija, tišina med notami....?

ps
Offtopic, ker je ena druga tema zaklenjena :samo še manjka nekdo, bi bo to moje izvajanje primerjal s Hitlerjem..
ducar

Pridružen/-a: Sob Apr 2012 13:13
Kraj: Bronks

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 17, 2013 21:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ambasador, saj imaš prav. Ampak kak hud L2 ali V2 z Akrapoti pa tako lepo poje in trese, da kar ne moreš nehat. To je Opera del Arte.
bogomir 4051

Pridružen/-a: Tor Dec 2008 19:42
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 17, 2013 22:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ambasador & daj naslednjič preberi vse poste, da boš ujel rdečo nit. Tako pa si, zgleda, na podlagi enega površno prebranega posta, s svojim pač malo brcnil mimo.

LpM.
akacjan

Pridružen/-a: Tor Maj 2010 19:39
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 17, 2013 23:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ducar : L 2 !!!!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
canyonn

Pridružen/-a: Pon Apr 2009 15:53
Kraj: kanal

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 17, 2013 23:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

klapa,ni druge kot da AK forum organizira "blind fight" ,da slišimo ali imamo še zlata ušesa.lahko se najame salon v Lj za vikend in se stvari pride do dna.Mogoče se izbere na željo forum žirije 3 kombinacije ki so dostopne na Slo trgu ,določi inšpektorje in stvar konkretno izpelje

http://www.youtube.com/watch?v=mUW1SGF7bR8

kaj nam bi glazba brez pripomočkov(rok
er mandolina)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran Telefon: 041775119
diyfreak

Pridružen/-a: Pon Okt 2011 23:29
Kraj: MARIBOR

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 18, 2013 00:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Še enkrat jaz, ki sem pristaš slepih testov in trdim da vsaj 80% audiofilov nima pojma o verni reprodukciji ( Twisted Evil , da spet malo obudim temo ).Nekaj dejstev. Tudi sam sem večkrat organiziral kakšen slepi test. Ponavadi sem začel, da sem en zvočnik priklopil v kontafazo potem pa smo testirali dva zv. kabla. Rezultat. 4je od devetih ugotovijo kontrafazo, trem je nekam čudno dvema je vse ok. Naslednji test. Zvočniki so bili priklopljeni vedno z istim kablom jaz pa sem menjaval kable v nepriklopljene zv. terminale. Tule so razlike slišali predvsem bolj podkovani audiofili . Trem so bile razlike zelo očitne dvema minimalne štirje jih niso zaznali. Ista pesem z kao menjavo interkonektov isto z navidezno menjavo cd playerjov in spet identična ugotovitev z kao menjavo napajalnih kablov. Torej meni so bolj zanimivi takšni testi kot pa dejansko primerjanje sistema A z sistemom B kjer so razlike slišne kaj je boljše pa tak težko ugotovimo. Seveda tistim , ki so proti slepim testom se kaj takega ne more zgoditi Razz
Nazaj na vrh
jernejc

Pridružen/-a: Ned Avg 2008 9:24
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 18, 2013 09:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

"Dejstva" oz primeri, ki jih navajaš, nimajo čisto nič skupnega z ugotavljanjem verne reprodukcije. Kvečjemu z zaznavanjem ali nezaznavanjem razlik v slišanem.
LP jernej

Just saw a gold plated optical fibre. Apparently the gold made it sound marvelous according to the salesman.
Nazaj na vrh
ambasador

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 18, 2013 13:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

diyfreak je napisal/a:
Še enkrat jaz, ki sem pristaš slepih testov in trdim da vsaj 80% audiofilov nima pojma o verni reprodukciji ( Twisted Evil , da spet malo obudim temo ).Nekaj dejstev. Tudi sam sem večkrat organiziral kakšen slepi test. Ponavadi sem začel, da sem en zvočnik priklopil v kontafazo potem pa smo testirali dva zv. kabla. Rezultat. 4je od devetih ugotovijo kontrafazo, trem je nekam čudno dvema je vse ok. Naslednji test. Zvočniki so bili priklopljeni vedno z istim kablom jaz pa sem menjaval kable v nepriklopljene zv. terminale. Tule so razlike slišali predvsem bolj podkovani audiofili . Trem so bile razlike zelo očitne dvema minimalne štirje jih niso zaznali. Ista pesem z kao menjavo interkonektov isto z navidezno menjavo cd playerjov in spet identična ugotovitev z kao menjavo napajalnih kablov. Torej meni so bolj zanimivi takšni testi kot pa dejansko primerjanje sistema A z sistemom B kjer so razlike slišne kaj je boljše pa tak težko ugotovimo. Seveda tistim , ki so proti slepim testom se kaj takega ne more zgoditi Razz

Da nisi tudi ti eden tistih, ki površno priklaplja - zamenjuje kanale, daje v kontrafazo zvočnike in tega ne opazi dokler - naključni gosti to ugotovijo, potem pa narediš finto češ da jih testiraš, o-ahahaha, o-ahahaha..
androsalvatore

Pridružen/-a: Sob Nov 2010 23:22

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 18, 2013 21:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Diyfreak, tole kar si opisal v svojem zadnjem postu pa resnično nima nobene zveze z vtisi in izkušnjami slepega testiranja. Kvečjemu en malku zaj...... svoje frende oz. če se ljubkovalno izrazim "hecaš" oz. bolje provociraš.
V kolikor ima kdo taka ciljna izhodišča takih in podobnih testiranj, lahko v celoti podprem jernejca in res nima nikakršnega smisla to sploh počet.

Vidim, da je dal canyonn dobro idejo in morda bi jo bilo fajn realizirat. Je med vami kdo, ki je sposoben to organizirat?

Lp
A
Nazaj na vrh
diyfreak

Pridružen/-a: Pon Okt 2011 23:29
Kraj: MARIBOR

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 18, 2013 22:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jernejc, Ambasador in Androsalvatore tole pišem zato, ker se mi zdi absurd in neumnost da bi lahko neki kao audiofili ocenjevali nianse, če pa sploh ne zaznajo tako velikih anomalij in zaznajo nekaj kar sploh ni bilo spremenjeno. To se mi sploh ne zdi kakšno zajebavanje ampak predvsem dobra metoda za preizkus nekih slušnih osnov v našem hobiju. Jernejc mogoče podana dejstva res nimajo nič skupnega z ugotavljanjem verne reprodukcije imajo pa veliko skupnega z ugotavljanjem osnovne reprodukcije. Ambasador imam te za kar neko referenco na tem forumu ampak ne vem od kod ti takšno razmišljanje da bi jaz bil eden tistih.. ? Nikdar se ne udeležujem debat v katerih premlevate o nekih ultra minimalnih razlikah in zaznavah, ker me to niti najmanj ne zanima, če pa nekdo ne sliši dejansko ogromnih razlik potem takšen poslušalec ne more modrovat o neki verni reprodukciji !!!! Pa kaj se vi mogoče vidite med slednjimi da hočete vse to demantirati ?
Nazaj na vrh
ambasador

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 18, 2013 23:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ne sekiraj se , @diyfreak. Malo humorja in samoironije ne škodi.

Lahko te tudi pomirim, da ne padam na poceni trike.
Če bi kaj prebral od mojih zapisov, bi tudi poznal mojo trditev: če se moraš napenjati za slišat razliko - razlika ni vredna počenega groša (v tisti situaciji). Torej se ni vredno niti napenjati.
Isto velja za hifi sistem, če se na njemu takoj ne sliši da so zvočniki v protifazi - jih lahko tudi pustiš narobe priklopljene.

Meni osebno se z malenkostmi ne ukvarja. Ali je razlika konkretna ali nič. Drži pa, da je včasih dovolj malenkostna napaka pri nastavitvah hifi sistema - pa se naredi razlika v zvoku, ki jo lahko sliši tudi soseda skozi okno.
Nikoli pa narediti napake: ocenjevati na neprimernem sistemu (in neprimerni glasbi). Na neresolutivnem sistemu se razlik ne sliši, je skoraj vse enako dobro. Rezultat se sicer sam ponudi - tisto kar je narobe, je sklepanje da je testirana stvar nič vredna.

Nazadnje urejal/a ambasador Tor Mar 19, 2013 01:38; skupaj popravljeno 3 krat
Nazaj na vrh
jernejc

Pridružen/-a: Ned Avg 2008 9:24
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 18, 2013 23:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

diyfreak je napisal/a:
Jernejc, Ambasador in Androsalvatore tole pišem zato, ker se mi zdi absurd in neumnost da bi lahko neki kao audiofili ocenjevali nianse, če pa sploh ne zaznajo tako velikih anomalij in zaznajo nekaj kar sploh ni bilo spremenjeno. To se mi sploh ne zdi kakšno zajebavanje ampak predvsem dobra metoda za preizkus nekih slušnih osnov v našem hobiju.

Osebno poznam kar nekaj soforumašev in sem trdno prepričan, da nihče od njih ne bi nikoli na slepem testu ocenjeval kakršnih koli nians. Isto trdim za večino audiofilov širom sveta.
To pa zato, ker je slepi test že v osnovi napačna metoda. Rezultat slepega testa je vedno subjektivna ocena in nič drugega. Verno reprodukcijo se da z ustreznimi metodami zelo dobro objektivizirat in na ta način močno zmanjšat vpliv subjektivne ocene.

diyfreak je napisal/a:

Jernejc mogoče podana dejstva res nimajo nič skupnega z ugotavljanjem verne reprodukcije imajo pa veliko skupnega z ugotavljanjem osnovne reprodukcije.

Imajo kaj skupnega kvečjemu z zaznavanjem ali nezaznavanjem razlik.
Niti ni pomembno ali gre za verno reprodukcijo. Slepi test in vse z njim povezane značilnosti napak, subjektivnih ocen se lahko izvaja tudi s prenosnimi radiokasetofoni. Rezultat bo vedno izključno subjektivna ocena.

diyfreak je napisal/a:

če pa nekdo ne sliši dejansko ogromnih razlik potem takšen poslušalec ne more modrovat o neki verni reprodukciji !!!! Pa kaj se vi mogoče vidite med slednjimi da hočete vse to demantirati ?

Jaz sem čisto komot med slednjimi.
To, da morda kdo ne sliši ogromnih razlik je čisto razumljivo. V nekem trenutku jih ne sliši, v drugem pa jasno. Vmes mine recimo pol ure, vse ostalo ostane nespremenjeno, torej identični pogoji, nihče od ostalih nič ne moti, isti sistem, ista predvajana skladba...
Kako si to razlagaš?
Sem že predlagal, da naredite slepi test z znanci in ugotovite kdo, zakaj in v katerih primerih bo zelo dobro zaznaval razlike v slišanem, celo bistveno več pravilnih odgovorov bo navedel v primeru ugibanja kateri sistem igra, ostali pa ga bodo lomili z odgovori neglede na svojo audio kilometrino.
Da malo pomagam...pri naših testih je bil to praviloma samo eden od zbranih kolegov in ne vedno isti. Kilometrina ni bila prav nikakršen dejavnik.
Ti bo hitro vse bolj jasno.

Just saw a gold plated optical fibre. Apparently the gold made it sound marvelous according to the salesman.
Nazaj na vrh
ambasador

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 19, 2013 09:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

diyfreak je napisal/a:
Jernejc, Ambasador in Androsalvatore tole pišem zato, ker se mi zdi absurd in neumnost da bi lahko neki kao audiofili ocenjevali nianse, če pa sploh ne zaznajo tako velikih anomalij in zaznajo nekaj kar sploh ni bilo spremenjeno. To se mi sploh ne zdi kakšno zajebavanje ampak predvsem dobra metoda za preizkus nekih slušnih osnov v našem hobiju. Jernejc mogoče podana dejstva res nimajo nič skupnega z ugotavljanjem verne reprodukcije imajo pa veliko skupnega z ugotavljanjem osnovne reprodukcije. Ambasador imam te za kar neko referenco na tem forumu ampak ne vem od kod ti takšno razmišljanje da bi jaz bil eden tistih.. ? Nikdar se ne udeležujem debat v katerih premlevate o nekih ultra minimalnih razlikah in zaznavah, ker me to niti najmanj ne zanima, če pa nekdo ne sliši dejansko ogromnih razlik potem takšen poslušalec ne more modrovat o neki verni reprodukciji !!!! Pa kaj se vi mogoče vidite med slednjimi da hočete vse to demantirati ?

Jaz mislim, da čisto vsi avdiofili ki menjavajo aparature in kable zaznajo te razlike. Na svoj način, ker ne slišimo vsi enako.

Edina težava, ki se tudi pokaže v hitrih (ali časovno zamaknjenih) menjavah na testih (slepi ali ne) je sposobnost ohraniti spomin na prvo verzijo glasbe tudi ko teče druga verzija iste glasbe - in to primerjati. Potrebno je vedeti, da gre za enormno količino podatkov in tukaj preprosto ni vsem dana ta sposobnost. Vsaj ne za vse podatke, nekatere se ohrani, druge ne. Zato povprečen avdiofil rabi veliko časa da pogrunta kaj je drugače v zvoku. Hitre AB primerjave še dodatno zbijajo koncentracijo in ko se avdiofil zmede, je končal za tisto seanso, nič ni več od njega (zavedanje da si se zmedel te dotolče). Bistvo večkratnih menjav A_B je tudi v tem, da sistematsko 'skeniraš' zvok. Pri eni menjavi opazuješ ene lastnosti, pri drugi menjavi druge lastnosti zvoka - vmes pa še preverjaš, si potrjuješ kar si ugotovil pri prejšnjih menjavah. Če je glasba primerna za te teste in če jo dobro poznaš - si že vnaprej v mislih pripraviš kaj boš primerjal na katerem delu skladbe. Tako je veliko lažje. Neprimerna in še nepoznana glasba pa zelo ovira take teste.
Takih in podobnih testov sem dal skozi nebroj skupaj s kolegi in sem dobro opazoval tudi kaj in kdaj slišijo. In kako reagirajo na spremembe. Slej ko prej pa pogruntajo, o ja.
Zase lahko rečem da nisem zadnji v vrsti v hitrosti analize, če to koga sploh zanima, hahaha.

Če pa kdo pri navidezni menjavi ugotavlja razliko, je čisti blef (vsak je rad hiter in suveren frajer) in/ali psiha (avtosugestija) dela svoje - še posebej so avdiofili nagnjeni k sugestijam: črna aparatura=temen zvok, priznana firma=boljši zvok itd. Ravno zato so uvedeni slepi testi, da se otreseš teh sugestij. To je podobno kot pri zdravilih placebo efekt. Tudi resna farmacija vedno kadar testira novo zdravilo, polovici vzorca testiranih pacientov da tablete brez aktivnih substanc, da ugotovijo placebo učinek (nekateri ozdravijo tudi tako). Psihe ne gre podcenjevati.
VCC

Pridružen/-a: Pon Jan 2013 11:39

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 19, 2013 10:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

HI!

ambasador je napisal/a:
To je podobno kot pri zdravilih placebo efekt. Tudi resna farmacija vedno kadar testira novo zdravilo, polovici vzorca testiranih pacientov da tablete brez aktivnih substanc, da ugotovijo placebo učinek (nekateri ozdravijo tudi tako). Psihe ne gre podcenjevati.

No to seveda ni res in ni v skladu z medicinsko etiko. Če se preizkuša novo zdravilo, se kot primerjavo uporabi tisto zdravilo, ki je (do takrat) najboljše znano in ne placebo. In potem metodološko pravilno zasnovani eksperimenti (dvojni slepi test, etc.)....

LP
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Naslednja
Stran 7 od 9

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu