Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

DIY stojala zvočnike benz220d & Mr.Zigy
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Do-It-Yourself
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 13, 2012 10:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Imam pripombo na postavitev: po sliki izgleda kot da je razdalja od bočne stene in tal do centra wooferja enaka.

Poskusi tako, da je center wooferja - do bočne stene - do zadnje stene - do tal ... oddaljen tako, da je med njimi po 20cm razlike. Kot primer bom navedel 110/90/70 pri čemer paziš, da mere med seboj niso mnogokratniki (ali pa deljivi - npr 80/60/40 je zelo slaba kombinacija). S tem dosežeš, da so 'hribi in doline' v frekvencah, ki so posledica odbojev - lepo porazdeljeni po spektru.

Praviloma razmikaš oba zvočnika dokler ne opaziš 'praznitve' sredine stereo slike - to je limit. Nato pogledaš da zvočnik ni preblizu bočni steni (manj kot 0,5m). Potem glede na situacijo izbereš ustrezno kombinacijo mer. Testiraš in ponoviš vajo z drugo kombinacijo, ki bi lahko prišla v poštev. Bližanje zvočnika bočni steni (ponavadi v okviru o,5 do 1m) ojača srednji bas, bližanje zadnji steni pa ojača bas a ga naredi tudi manj definiranega. Tudi globina stereo slike trpi od bližine zadnje stene.

Sukanje zvočnikov proti točki poslušanja zapolni sredino stereo slike, poveča globino in zoža širino. Poiščeš zadovoljivo kombinacijo.
Ne se sekirat - ta proces lahko dozoreva mesece. Slej ko prej se ustališ.
Špilferderber

Pridružen/-a: Čet Dec 2009 1:24

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 13, 2012 11:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ambasador je napisal/a:
Slej ko prej se ustališ.

al pa žena zgubi še zadnjo kapljico razumevanja.. Laughing
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ambasador

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 13, 2012 12:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sem rekel prijatelju: ne dajaj televizorja tam, kjer imaš hifi !
Ne, glih to je naredil. Zdaj pa ima. Kadar je vklopljen TV (kdaj ni?) nema hifija...
CASTOR

Pridružen/-a: Pet Okt 2008 16:18
Kraj: KOZINA

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 13, 2012 12:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ko sem sam doma. Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Telefon: 041722387
benz220d

Pridružen/-a: Čet Jul 2012 20:37
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 13, 2012 12:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ambasador hvala za napotke, tole je bilo včeraj postavljeno, moram pobarvati še drugo stojalo , ko bom imel vse postavljeno se bom pa igral z lokacijo zvočnikov, so mi pa tvoje informacije zelo dobrodošle in v pomoč!

Jaz imam hi-fi kotiček na drugi strani sobe (nasprotna stena) kot TV, imam pa to srečo da sva z mojo boljšo polovico oba glasbenika in zvečer raje ob kakšnem albanskem konjaku ali pa modri frankinji Embarassed poslušava kakšno dobro ploščo in debatirama o zvoku, kot pa da je prižgan kak pop tv...ob takih trenutkih pozabim da je včasih tečna....

Laughing
Nazaj na vrh
ambasador

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 13, 2012 12:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

CASTOR je napisal/a:
Ko sem sam doma. Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad

Sem mislil na 'debelega' - on je imel lepo možnost dati TV v bivalno kuhinjo, ki je res velika.
blazheny

Pridružen/-a: Pon Mar 2011 0:50
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 13, 2012 14:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

benz220d je napisal/a:
Laughing happy full, v stojalo je šla skoraj cela vreča mačjega posipa, sedaj je popolnamo zadušen, ko udariš po njem je samo top zvok, bom jutri ko bo dnevna svetloba naredil kakšno orng fotko...zaenkrat sem zadovoljen z zvokom in izgledom, ki sedaj nekako dopolnjuje dnevni prostor, hi-fi regal in stojala...

Razmišljal sem, ali bi se oglasil ali ne... navsezadnje ti je že precej soforumašev dala dosti koristnih nasvetov, o stojalih in polnitvah pa smo tudi že obširno pametovali drugje na tem forumu.

Tako da... samo na kratko. Pohvale za projekt, lepo in natančno narejeno! Ampak... mam občutek, da boš šel skozi podobne faze, kot sem šel sam. Najprej navdušen DIY in rokovanje po zdravi kmečki logiki (mora biti orenk, mora dušiti vibracije, itd.), nato par mesecev poslušanja in rastoče nezadovoljstvo, nato spogledovanje s komercialnimi rešitvami, nakup izbrane komercialne rešitve in na koncu smiselna umestitev le-te v prostor in dopolnitev z nekaterimi malenkostmi.

Natresel bom par spoznanj, ki sem si jih prislužil v krvavem potu Smile
1. stojala so komplicirana stvar
2. dobra stojala, ki si jih dobri zvočniki (kot so tvoji) zaslužijo, so z razlogom draga
3. eksperimentiranje je zakon
---
in še kaj bolj konkretnega:
3. preden se lotiš stojal (in kablov, in špic, in konektorjev, in podobne audio bižuterije) je smiselno najti optimalno postavitev zvočnikov v prostor; od tega je odvisno največ. Pomagaš si magari z dvema gajbicama za krompir ali stoloma. Malo pretiravam, ampak osnovni napotek je, da mora špilati solidno in brez večjih hib magari na krompirjevih gajbicah in s telefonskimi droti. Pa še bolj zadovoljen si, ko ima potem vsaka stvar, ki jo spremeniš pozitiven učinek na zvok.
4. primarno so stojala stabilna in trdna podlaga, ki vibracije iz zvočnikov odvaja drugam, po možnosti v tla (betonska) ali kakšen zadosti masiven sidrni objekt; o smislu dušenja ne vem veliko, moji eksperimenti pa kažejo, da z njim hitro narediš več škode kot koristi (ubiješ dinamiko zvočnika)
5. s tega vidika so špice zakon, lahko pa so tudi preagresivne in takrat uporabiš vijake s polkrožno glavo, ali pa bolj tope špice; mehke podlage kjerkoli na poti zvočnik - stojalo - tla (filc, gumijasti čepki/podložke, itd.) niso kul
6. polnjenje: meni se je mačji posip obnesel (ostalo pa niti ne), ampak razlika med tem in ostalimi polnili bo opazno slišna šele takrat, ko bo porihtano res vse ostalo; nikoli ne filaj več od dveh tretjin, sploh v tvojem primeru, ko imaš eno samo masivno cev, sicer je težišče previsoko. Itak ponavadi ni potrebe za filanje več od ene tretjine ali max. ene polovice. Spet: razlike med količinami polnila bodo težko slišne, dokler ne bo v nulo porihtano vse ostalo.
7. (mimogrede, najboljša stojala ponavadi nimajo ene same cevi; oglej si kakšne Partingtone, tam je našarjeno kot na kakšnem manjšem radiatorju) Smile
8. les na katerikoli strani stojala se meni ni obnesel; eksperimentiral sem s hrastom, kot najgostejšim lesom, ki sem ga imel pri roki in različnimi debelinami plošč, ampak... dušilo je dinamiko. Nisem sprobal pancerholza, tisto je menda dobro. Predlagam ti, da najprej probaš brez spodnje lesene plošče in primerjaš z/brez. Če že, bi sam na tvojem mestu tja raje kot les dal komad kamna v istih gabaritih.
9. Bowers je predvidel vijačenje zvočnikov na njihova in samo njihova stojala; vijačenje na karkoli drugega bo skoraj zagotovo dalo slab rezultat. Eksperimentiral sem s tem (Atacama/Tannoy) in v nobenem primeru nisem bil navdušen. Podoben efekt ima Patafix, ki ti zvočnik nalepi na stojalo. Če te skrbi drsenje špic po zvočniku je rešitev tanek filc, ki ga špice prebijejo. Če ti je zvok špic preagresiven lahko sprobaš še matice, ali (v skrajnem primeru) one poceni Tessa samolepilne gumijaste čepke fi = 5 mm.
10. parket: probaj z zelo topimi špicami ali šraubi s polkrožno glavo, da ga ne poškoduješ; idealno bi bilo sprobat tudi to, da daš pod stojala še en orenk komad kamna.
11. stojala morajo biti znivelirana... najprej baza, nato še vrh zvočnika. Vaservago v roke Smile

Eh... ni bilo tako na kratko, se opravičujem. Zabolelo me je, da iz tvojega luštnega sistemčka in prima zvočnikov ne bi izcedil zadnjega atoma performans. In še čez večino telih postavk sem šel mukotrpno tudi sam. In na koncu prijadral tja, da sem moral zaradi naraščaja premetat dnevno sobo in ukinit hi-fi Smile

LP, Blaž
Nazaj na vrh
benz220d

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 13, 2012 14:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

uf hvala na izčrpnem odgovoru, ker je to moj prvi malo bolj resen sistem ki sem ga sestavil v zadnjem mesecu se bo sigurno v njem še kaj spremenilo...

ko bom imel špice in oba stojala. (upam da že jutri) bo lažje dat kakšno oceno oz. razliko v zvoku...

zvočnike sem privijačil samo toliko da je narahlo "potegnnilo" gumice ki so zraven od b&w in so precej mehke visoke cca 4mm tako da povezava zvočnik stojalo ni toga...in je enako kot bi zvočnike imel na "polici"...

zaenkrat bom kak mesec poslušal ta sistem iskal optimalno postavitev zvočnikov in potem če bo potrebno šel dalje iskat rešitve če bo potrebno

ali kot sem pred kratkim dobil nasvet "če nisi zadovoljen z zvokom se usedi bližje k zvočnikom " Laughing
Nazaj na vrh
vojcb

Pridružen/-a: Ned Maj 2008 17:41
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 13, 2012 14:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz sem namontiral pod stojala koleščke in zvočnike toliko časa vozil po sobi, da sem dobil optimalen položaj, probaj.
blazheny

Pridružen/-a: Pon Mar 2011 0:50
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 13, 2012 15:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

benz220d je napisal/a:

zvočnike sem privijačil samo toliko da je narahlo "potegnnilo" gumice ki so zraven od b&w in so precej mehke visoke cca 4mm tako da povezava zvočnik stojalo ni toga...in je enako kot bi zvočnike imel na "polici"...

zaenkrat bom kak mesec poslušal ta sistem iskal optimalno postavitev zvočnikov in potem če bo potrebno šel dalje iskat rešitve če bo potrebno

ali kot sem pred kratkim dobil nasvet "če nisi zadovoljen z zvokom se usedi bližje k zvočnikom " Laughing

Evo, tweak št. 1: probaj namesto gumic dati vmes matice prevelikega premera, tako da bo princip pritrditve isti, kot si ga napisal (narahlo, samo toliko, da se zvočnik z lastno težo povezne na matice). Poslušaj eno in drugo. Razlika mora biti.

Tweak št. 2: polnilo. Probaj brez; nato 1/3; nato 1/2; nato 2/3. Če ni razlik, je drugje nekaj narobe in je najprej treba rešit tisto.

Tweak št. 3: kupi kakovostno razdelilno letev. Ni treba pretiravat, meni se je dobro obnesla industrijska 19", ki ima vgrajen filter. 50 EUR (Techtrade).

Koleščki, kot je napisal vojcb, so tudi kul. Po moli volji jih voziš naokrog. Dostikrat lahko kar ostanejo, sploh če maš j**o s prostorom in moraš zvočnike po uporabi umikati.

Za vsak tweak si vzemi cajt in poslušaj najmanj po en večer tako in tako. Večina sprememb je subtilnih in redko bo vau efekt, ko bo nekaj slišno na polno na prvo žogo. Rabiš cajt, boš pa potem spremembo slišal takoj, ker bo zvok drugačen, kot si ga bil vajen.

Pa veselo eksperimentiranje, ko/če se ti bo dalo Smile
Nazaj na vrh
CASTOR

Pridružen/-a: Pet Okt 2008 16:18
Kraj: KOZINA

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 13, 2012 17:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

blazheny je napisal/a:
benz220d je napisal/a:
Laughing happy full, v stojalo je šla skoraj cela vreča mačjega posipa, sedaj je popolnamo zadušen, ko udariš po njem je samo top zvok, bom jutri ko bo dnevna svetloba naredil kakšno orng fotko...zaenkrat sem zadovoljen z zvokom in izgledom, ki sedaj nekako dopolnjuje dnevni prostor, hi-fi regal in stojala...

Razmišljal sem, ali bi se oglasil ali ne... navsezadnje ti je že precej soforumašev dala dosti koristnih nasvetov, o stojalih in polnitvah pa smo tudi že obširno pametovali drugje na tem forumu.

Tako da... samo na kratko. Pohvale za projekt, lepo in natančno narejeno! Ampak... mam občutek, da boš šel skozi podobne faze, kot sem šel sam. Najprej navdušen DIY in rokovanje po zdravi kmečki logiki (mora biti orenk, mora dušiti vibracije, itd.), nato par mesecev poslušanja in rastoče nezadovoljstvo, nato spogledovanje s komercialnimi rešitvami, nakup izbrane komercialne rešitve in na koncu smiselna umestitev le-te v prostor in dopolnitev z nekaterimi malenkostmi.

Natresel bom par spoznanj, ki sem si jih prislužil v krvavem potu Smile
1. stojala so komplicirana stvar
2. dobra stojala, ki si jih dobri zvočniki (kot so tvoji) zaslužijo, so z razlogom draga
3. eksperimentiranje je zakon
---
in še kaj bolj konkretnega:
3. preden se lotiš stojal (in kablov, in špic, in konektorjev, in podobne audio bižuterije) je smiselno najti optimalno postavitev zvočnikov v prostor; od tega je odvisno največ. Pomagaš si magari z dvema gajbicama za krompir ali stoloma. Malo pretiravam, ampak osnovni napotek je, da mora špilati solidno in brez večjih hib magari na krompirjevih gajbicah in s telefonskimi droti. Pa še bolj zadovoljen si, ko ima potem vsaka stvar, ki jo spremeniš pozitiven učinek na zvok.
4. primarno so stojala stabilna in trdna podlaga, ki vibracije iz zvočnikov odvaja drugam, po možnosti v tla (betonska) ali kakšen zadosti masiven sidrni objekt; o smislu dušenja ne vem veliko, moji eksperimenti pa kažejo, da z njim hitro narediš več škode kot koristi (ubiješ dinamiko zvočnika)
5. s tega vidika so špice zakon, lahko pa so tudi preagresivne in takrat uporabiš vijake s polkrožno glavo, ali pa bolj tope špice; mehke podlage kjerkoli na poti zvočnik - stojalo - tla (filc, gumijasti čepki/podložke, itd.) niso kul
6. polnjenje: meni se je mačji posip obnesel (ostalo pa niti ne), ampak razlika med tem in ostalimi polnili bo opazno slišna šele takrat, ko bo porihtano res vse ostalo; nikoli ne filaj več od dveh tretjin, sploh v tvojem primeru, ko imaš eno samo masivno cev, sicer je težišče previsoko. Itak ponavadi ni potrebe za filanje več od ene tretjine ali max. ene polovice. Spet: razlike med količinami polnila bodo težko slišne, dokler ne bo v nulo porihtano vse ostalo.
7. (mimogrede, najboljša stojala ponavadi nimajo ene same cevi; oglej si kakšne Partingtone, tam je našarjeno kot na kakšnem manjšem radiatorju) Smile
8. les na katerikoli strani stojala se meni ni obnesel; eksperimentiral sem s hrastom, kot najgostejšim lesom, ki sem ga imel pri roki in različnimi debelinami plošč, ampak... dušilo je dinamiko. Nisem sprobal pancerholza, tisto je menda dobro. Predlagam ti, da najprej probaš brez spodnje lesene plošče in primerjaš z/brez. Če že, bi sam na tvojem mestu tja raje kot les dal komad kamna v istih gabaritih.
9. Bowers je predvidel vijačenje zvočnikov na njihova in samo njihova stojala; vijačenje na karkoli drugega bo skoraj zagotovo dalo slab rezultat. Eksperimentiral sem s tem (Atacama/Tannoy) in v nobenem primeru nisem bil navdušen. Podoben efekt ima Patafix, ki ti zvočnik nalepi na stojalo. Če te skrbi drsenje špic po zvočniku je rešitev tanek filc, ki ga špice prebijejo. Če ti je zvok špic preagresiven lahko sprobaš še matice, ali (v skrajnem primeru) one poceni Tessa samolepilne gumijaste čepke fi = 5 mm.
10. parket: probaj z zelo topimi špicami ali šraubi s polkrožno glavo, da ga ne poškoduješ; idealno bi bilo sprobat tudi to, da daš pod stojala še en orenk komad kamna.
11. stojala morajo biti znivelirana... najprej baza, nato še vrh zvočnika. Vaservago v roke Smile

Eh... ni bilo tako na kratko, se opravičujem. Zabolelo me je, da iz tvojega luštnega sistemčka in prima zvočnikov ne bi izcedil zadnjega atoma performans. In še čez večino telih postavk sem šel mukotrpno tudi sam. In na koncu prijadral tja, da sem moral zaradi naraščaja premetat dnevno sobo in ukinit hi-fi Smile

LP, Blaž

Ni kaj dosti za dodajat. Bravo.

lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Telefon: 041722387
Mr.Zigy

Pridružen/-a: Pon Jun 2008 11:29
Kraj: Ljubljana-Vic

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 14, 2012 13:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Stojala dobro zgledajo in lepo napredujejo.

Če želiš lahko šraufe za lepši izgled pokriješ s plastično/gumijastimi polkrožnimi glavicami (glej sliko). Drugače so črne barve vendar bi jih lahko komot prebarval na tvojo barvo da bi se ti lepo ujemalo. Very Happy

Slika:

Glede na to da tudi sam končujem ene stojala me zanima če morda kdo ve kje se da dobit gumo ki jo imajo na razrez oz. beri na tekoči meter...? V merkurju sem že nekaj dobil vendar mi nekako neustreza....potreboval bi debeline 10 mm. Wink

Nekaj podobnega temu kot je na linku:
http://www.italtehna.si/prodajni-program/tehnicna-guma/navadna-tesnilna-guma.html
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
benz220d

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 14, 2012 13:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

hvala za namig...

daj še ti malo poslikaj tvoj projekt in ga deli z nami Wink
Nazaj na vrh
Mr.Zigy

Pridružen/-a: Pon Jun 2008 11:29
Kraj: Ljubljana-Vic

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 14, 2012 14:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

benz220d je napisal/a:
hvala za namig...

daj še ti malo poslikaj tvoj projekt in ga deli z nami Wink

Za tiste "kapice" če jih želiš mi napiši zs ker jih nimajo ne v merkurju, ne v obiju , niti v bauhausu ..dobil sem jih v štacuni iz čisto drugega podočja (oprema za čolne) hehe Wink

Ali morda veš kje bi se dal dobit kšno gumo deb. 10 mm ? Ali morda obstaja taka kot si ti uporabil tiste " okrogle črne " vendar v formatu za razrez ?

Načeloma lahko malce poslikam in opišem "projekt" . Ali naj dodam slike v tvojo temo ali naj odprem novo temo ? (kakor želite)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
benz220d

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 14, 2012 14:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

lahko kar v to temo lepiš, bom spremenil naslov v DIY zvočniška stojala....

lp
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Do-It-Yourself Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Naslednja
Stran 7 od 9

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu