Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

boljši zvočniki ali boljši ojačevalec?
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
fuego

Pridružen/-a: Sre Sep 2009 15:19
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 05, 2014 22:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Si bom malce izposodil tole staro temo. Torej zanima me, če iz določenih zvočnikov pride premalo basa( kljub temu, da gredo do 45Hz) ali je problem v ojačevalcu oz. ali v bass refleksu zvočnika? Moje MA RX1 imam priklopljene na NAD-a C350. Da ne bo pomote, ne mislim, da mora bass ˝cepat˝. Zvočniki zvenijo odlično v visokotonskem in srednjetonskem območju, pogrešam malce več masivnosti. Recimo, ko poslušam vokale bi rad, da bi se pri petju basovskih leg te lege malce bolj čutile oz. da bi pri akustičnem inštrumentu slišal malce več telesa. Bi torej bila smiselna menjava ojačevalca ali zvočnikov? Kje bi se naredil korak naprej? Trenutno sta tako NAD kot RX1 precej nevtralna oz. celota je nekje v srednje tonskem območju.
Bwaze

Pridružen/-a: Tor Okt 2011 20:59
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 05, 2014 23:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Čeprav ima NAD samo 60W RMS v 8 ohmov menjava verjetno ne bi prinesla velikih sprememb v količini basa, kvečjemu v kvaliteti, kontroliranosti (čeprav tile Monitor Audio verjetno niso težki za poganjati). Drugi zvočniki bi imeli veliko večji vpliv, še več pa verjetno drugačna postavitev v prostoru, čeprav čudežev se ne da delati pri tako majhni basovski enoti...
fuego

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 05, 2014 23:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

RX1 imajo občutljivost 89db.
simonceli

Pridružen/-a: Pet Mar 2011 8:36
Kraj: Komenda

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 06, 2014 00:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zvočniki imajo cca 15cm membrano, kar je ob optimalni postavitvi in ob lepo založeni sobi popolnoma dovolj za pokritje basa okrog 50hz.
Prvo se poigraj s tem.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 06, 2014 00:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

fuego je napisal/a:
Si bom malce izposodil tole staro temo. Torej zanima me, če iz določenih zvočnikov pride premalo basa( kljub temu, da gredo do 45Hz) ali je problem v ojačevalcu oz. ali v bass refleksu zvočnika? Moje MA RX1 imam priklopljene na NAD-a C350. Da ne bo pomote, ne mislim, da mora bass ˝cepat˝. Zvočniki zvenijo odlično v visokotonskem in srednjetonskem območju, pogrešam malce več masivnosti. Recimo, ko poslušam vokale bi rad, da bi se pri petju basovskih leg te lege malce bolj čutile oz. da bi pri akustičnem inštrumentu slišal malce več telesa. Bi torej bila smiselna menjava ojačevalca ali zvočnikov? Kje bi se naredil korak naprej? Trenutno sta tako NAD kot RX1 precej nevtralna oz. celota je nekje v srednje tonskem območju.

Ooo, si si zaželel malo pravega Hi-Fi-ja? Redko se sliši take želje.

Tukaj gre za pravi tonalni balans (pravilno, naravno razmerje med osnovnimi toni in harmoniki) in polnost frakvenc v smislu da ni vrzeli v spektru.

1.) Tvoj zvočnik se je sposoben temu še kar spodobno približati glede na konkurenco v tem cenovnem razredu, če je le prostor in postavitev zvočnika ustrezno izbran. Prevelik prostor naredi reprodukcijo bolj mršavo na basu. Nepravilna postavitev pa ti nekatere dele spektra poudari, druge pa izprazni. Poudarjeni del spektra ti zakrije (zasenči, naredi manj slišne) frekvence ki so takoj poleg tega področja. Vrzeli (luknje) pa naredijo reprodukcijo prazno, votlo. Oboje je škodljivo. Prvo je takoj očitno, to drugo pa pride za tabo. Ni polno, kot si želiš, ni telesa, ni občutka masivnosti, če uporabim tvoj izraz.
Vitalno pomembno je oba zvočnika postaviti simetrično v prostor (simetrija v vseh smereh) in v takih razdaljah od zadnje stene, tal, stropa in bočnih sten, da se luknje in hribi po spektru ne seštevajo, temveč porazdelijo. O 'mojem' pristopu kako se lahko to rešuje sem že pisal. Vedeti moraš, da za vsak odboj od stene obstaja poudarek in tudi luknja (ker se s frekvenco spreminja valovna dolžina, ista razdalja odboja povzroča v spektru nekje dvig, drugje luknjo).

2.) ojačevalec naj bi imel naravni tonalni balans. Če ga ima tvoj NAD, ne vem (če bi mi dal pištolo na teme, bi takoj rekel da ne), diplomatsko rečem ne vem. Pomeni da ne sme 'špricati' v srednje-viskotonskem področju ali se dreti. V praksi to ni domena poceni ojačevalcev. Ko probaš klasni ojačevalec, boš takoj vedel o čem je govora.

3.) tudi izvor zvoka mora imeti pravilen tonalni balans. Podobno kot pri ojačevalcih - poceni elektronika 'šprica' motnje po zgornjem delu spektra in naredi vse bolj tenko, živčno. Pri CD playerjih sem ga našel samo na dražjih, da ne rečem dragih modelih. Tudi ker je CD format po defoltu presvetel. Pri vinilu pa je velik problem zadostne teže mid-basa. Notorično je primanjkuje. Nudijo jo koleščkarji, Linn Sondek in boljši današnji primerki (Pear Audio, naprimer). Od vintage-a bi izpostavil Kuzma Stabi. Kakšen je tonalni balans z USB music ti lahko povejo drugi soforumaši. Sam nimam izkušenj s tem.

Ko spraviš na kup vse tri komponente, boš iz tvojih zvočnikov slišal biiiistveno bolj realen sound. Vsak od treh korakov bo krepek premik v pravi smeri.
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 06, 2014 02:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

simonceli je napisal/a:
Zvočniki imajo cca 15cm membrano, kar je ob optimalni postavitvi in ob lepo založeni sobi popolnoma dovolj za pokritje basa okrog 50hz.
Prvo se poigraj s tem.

To s 50Hz je zeelo relativna zadeva . RX1 gre dokaj linearno do 65Hz, potem upade. Pri enem vatu. Če pogledaš 'power response', pa ugotoviš da je full power (kolikor pač zmore glede na velikost) reprodukcija šele iznad 120Hz. Kar je dober rezultat za takega malčka. Pri 50Hz pa ne prebavi več kot vat ali dva. Dobro pokritje 50Hz v običajnih sobah omogočajo šele dobri wooferji s 25cm premera ali 2x20cm. Pomeni da so sposobni vsaj 100dB glasnosti na tej frekvenci. Tak malček pride več ali manj na 83dB max na 50Hz in ne more slediti ostalemu spektru. Ga zatilta. Če pa ti uspe zvočnik tako postaviti v prostor, da pri 50Hz vzbuja stojni val sobe, boš rekel uau, kak bas ima.

ps:
da še dopolnim točko 1 iz prejšnjega posta, da ne bo preveč poenostavljeno: kadar imaš odboj, ki ti poudari npr. 70Hz, ga spremlja luknja na dvojni frekvenci 140Hz, pa spet poudarek (a z nižjo jakostjo kot prej) na 280Hz in luknja na 560Hz. Tako se izzveni tak pojav, vsak naslednji pojav je tišji.
Še nekaj: pri določeni razdalji od zida, pomeni to samo eno točko, ki je najbližja. Ta je center pojava, toda razdalja od zida se potem veča kot se odmikaš od najkrajše - zato se ta pojav ne vidi samo na eni frekvenci, ampak gre vedno za delček spektra, katerega center frekvenca je tista iz najkrajše razdalje.
Ker ti 6 sten obkroža sobo, je jasno koliko je tega. In če so ti razdalje woofer - stene enake, se vse zbira okoli enih in istih frekvenc, kar samo poudari pojav.
canyonn

Pridružen/-a: Pon Apr 2009 15:53
Kraj: kanal

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 06, 2014 12:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Najbolje da kar oboje zamenjaš če hočeš na višji nivo.maš na bolhi MA gold reference 10 za 500 euro in MF 308 za 800 euro...
10 so odlični bookshelfi,rabijo pa dobre dobre vate.Meni je desetka bila lepša od 20 ,bolj homogen zvok,oboje imel nekaj časa pred leti ko so prišli na trg.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran Telefon: 041775119
vojcb

Pridružen/-a: Ned Maj 2008 17:41
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 06, 2014 12:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Imel sem podoben primer, zamenjal sem ojačevalec za močnejšega in je bil mir. Če boš menjal zvočnike, boš spet rabil močnejši ojačevalec.
Glej od 100w naprej. Po moje so tvoji zvočniki podhranjeni.
Sicer pa najprej probaj.
CASTOR

Pridružen/-a: Pet Okt 2008 16:18
Kraj: KOZINA

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 06, 2014 13:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Marsikateri zvočnik je bil v preteklosti spregledan zaradi neuporabe na primernem ojačevalcu. Lahko me linčate za naslednjo trditev, ma me ne briga: Izvor je prvi odgovoren za kvaliteto sounda, drugi je predojačevalec, tretji pa, naveza ojačevalec, zvočnik, prostor. Električno rešeni problemi kompatibilnosti med njimi, pa zelo vplivajo po potrebi za akustičnimi tretmaji povprečnih dnevnih sob .

lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Telefon: 041722387
vojcb

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 06, 2014 13:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

CASTOR je napisal/a:
Marsikateri zvočnik je bil v preteklosti spregledan zaradi neuporabe na primernem ojačevalcu. Lahko me linčate za naslednjo trditev, ma me ne briga: Izvor je prvi odgovoren za kvaliteto sounda, drugi je predojačevalec, tretji pa, naveza ojačevalec, zvočnik, prostor. Električno rešeni problemi kompatibilnosti med njimi, pa zelo vplivajo po potrebi za akustičnimi tretmaji povprečnih dnevnih sob .

lp

Se strinjam, ampak kaj, če gremo od zadnjega konca, pridemo na isto, ali ne? Najboljša je ta, da imaš vse pošlihtano, potem pa ugotoviš, da je izvor slab. Crying or Very sad
CASTOR

Pridružen/-a: Pet Okt 2008 16:18
Kraj: KOZINA

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 06, 2014 14:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Izvor je osnova,izvor je osnova,izvor je osnova, izvorje osniva, izvorje osnova!"!!!!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Telefon: 041722387
joztom

Pridružen/-a: Pon Jan 2013 11:07

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 06, 2014 14:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Skromno mnenje: na dobrem ojačevalcu popolnoma vse dobro poje, še j***a. V poplavi aktivnih cenenih monitorjev, kot so Tannoy, JBL ipd., je ostalo neumno razglabljati. Je že tako, žal. Fiksne postavitve Pre-End-dragoceni_zlatarski_zvočniki so propadle na celi črti.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vojcb

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 06, 2014 14:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

joztom je napisal/a:
Skromno mnenje: na dobrem ojačevalcu popolnoma vse dobro poje, še j***a.

Seveda, samo, če boš dal noter j***a, boš dobil ven j***a. Vidiš, temu se reče izvor.

Raje ostanimo v temi.
fuego

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 06, 2014 17:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

vojcb je napisal/a:
Imel sem podoben primer, zamenjal sem ojačevalec za močnejšega in je bil mir. Če boš menjal zvočnike, boš spet rabil močnejši ojačevalec.
Glej od 100w naprej. Po moje so tvoji zvočniki podhranjeni.
Sicer pa najprej probaj.

Tole so specifikacije od NAD-a:

60W x 2 Continuous Power into 8 ohms • 135W, 190W, 240W IHF Dynamic power
into 8, 4 and 2 ohms, respectively • Impedance Sensing Circuit (ISC)

In to od zvočnikov:

System Format: 2 Way
Frequency Response: 45Hz - 35kHz
Sensitivity (1W@1M): 89dB
Nominal Impedance: 6 Ohms Maximum SPL (dBA): 111.8
Power Handling (RMS): 80W
Recommended Amplifier Requirements (RMS): 25-80W
Bass Alignment: Bass reflex - rear ported.
HiVe®II port System Tweeter Crossover Frequency: 3.0kHz -
mito11

Pridružen/-a: Sre Avg 2011 12:06
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 06, 2014 19:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz ti svetujem, da zamenjaš zvočnike. Majhni zvočniki so pač majhni in ne smemo preveč pričakovati od njih. Vsaj v tem cenovnem razredu ne. Nad C350 ni kriv za pomanjkanje basov.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Telefon: 041955456
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
Stran 4 od 5

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu