Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Stišanje srednjih in visokih tonov
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Do-It-Yourself
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mestn pu

Pridružen/-a: Sre Jan 2009 22:21
Kraj: domžale

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 14, 2010 12:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

DAVOR je napisal/a:
Pozdrav.

Vsak element na poti signala, tako zvočniškega kot signalnega ima vpliv na zvok. Seveda tudi upor. Če je le možno se izogibam le teh, če se da. Pri tem je pač treba izbrat primerne enote in pravilno kretnico, da je na koncu frekvenčna krivulja v redu. Dušijo z upori se v veliki večini samo visokotonci.
Najboljše rezultate sem imel z ploščatimi folijskimi neinduktivnimi. Nisem pa še imel možnosti slišat eksotike ala M- RESIST SUPREME. Mox-i takšni in drugačni so za odenek pomehčali impulzne robove signala. Če je to namen, potem izbereš te. Drugače pa folijske. 1 ali 2 ohm na kleme (tu bi dal več kot 1W, ker še signal ni filtriran), kot je bilo napisano ali pa RR člen na visokotoncu. Odviješ ga iz ohišja in kar na njega pritrdiš 2 upora-enega zaporedno in enega vzporedno (tile so lahko 1 ali 2W). Žica do visokih pa srebro...

l.p.

Mene je to zanimalo dve leti nazaj in sem si za primerjavo omislil Mundorf Supreme in Mills upore in še par drugih, cenejših, ki se nekako ne morejo kosat z naštetimi, se pa da živet tudi z njimi.

Mills me je prepričal, ker je malček manj oster in živčen kot Mundorf, bolj enakomeren v zvoku in dobil sem vtis, da ne ustvarja nekih lastnih prizvokov.
Pa še nekaj cenejši so.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
DOLAR

Pridružen/-a: Tor Jul 2009 14:03
Kraj: bUNGA bUNGA

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 14, 2010 12:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kje pa se dobi takšne upore?
Koliko stanejo?
Nazaj na vrh
mestn pu

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 14, 2010 18:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

DOLAR je napisal/a:
Kje pa se dobi takšne upore?
Koliko stanejo?

http://www.hificollective.co.uk/components/resistors.html

http://www.hndme.com/productcart/pc/viewCategories.asp?idCategory=55

http://www.soniccraft.com/mills_resistors.htm

Vmes je Mills zamenjal lastnika, tako da so na zunaj Mills MRA 12 zdaj videti drugačni kot prej.
Nazaj na vrh
DOLAR

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 20, 2010 13:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tule sem še gledal za mundorf, sicer je malo daleč tale štacuna, mogoče je bolj primerna za večje količine, so pa dokaj poceni.

http://www.madisound.com/about/resistors.php

Sicer pa sam pristop z upori lepo deluje. Zelo enostavno si lahko zvok prirediš okusu in ne izgubljaš preveč časa z iskanjem tonalno skladnega ojačevalnika, kablov... ampak kupiš kar najboljši ojačevalnik za določen denar Very Happy upori so pa praktično zastonj.
Pristop se mi zdi ok za zvočnike, kjer so fabrike namerno z namenom doseganja "briljantnosti" visokih tonov, visoke tone preveč ojačale. Za moje Canton vento 809dc se mi zdi da je potreben vsaj 3,3ohmski upor če ne kar 4 ohmski. Vento reference je uravnotežen zvočnik in uporov niti ne potrebuješ, z 2ohmskim bo pa zvočnik že kar "topel".

A kdo ve mogoče še kakšne podatke o induktivnosti in kapacitivnosti uporov?
Pa še to bi me zanimalo ali je smiselno uporabiti enake upore kot so že na kretnici ali so v vsakem primeru bojše znamke, ki jih omenjate?

lp
Nazaj na vrh
ma_coule

Pridružen/-a: Tor Apr 2010 23:27
Kraj: south of the border

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 20, 2010 17:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

DOLAR je napisal/a:

Pa še to bi me zanimalo ali je smiselno uporabiti enake upore kot so že na kretnici ali so v vsakem primeru bojše znamke, ki jih omenjate?
lp

Kot že nekoč rečeno: (naj)bolje je iti na aktivne kretnice... Wink
Razlika je ogromna. Kdor ne verjame, naj poskusi... Wink

Za zdravje!
Nazaj na vrh
DOLAR

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 20, 2010 20:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Heh, kdo bo pa pokupil vse obstoječe pasivne zvočnike??
Nazaj na vrh
ma_coule

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 20, 2010 20:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

DOLAR je napisal/a:

Ha, ha...
Ja, vsi tisti, ki bodo iz njih najprej zmetali ven pasivne kretnice in potem od vsake šasije napeljali drote do pripadajočega ojačevalnika... od tam pa na... Wink
Se opravičujem, ker dokaj neuspešno brzdam svoje navdušenje na aktivnimi kretnicami! Very Happy

Za zdravje!
Nazaj na vrh
mestn pu

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 20, 2010 20:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

DOLAR je napisal/a:
Tule sem še gledal za mundorf, sicer je malo daleč tale štacuna, mogoče je bolj primerna za večje količine, so pa dokaj poceni.

http://www.madisound.com/about/resistors.php

Sicer pa sam pristop z upori lepo deluje. Zelo enostavno si lahko zvok prirediš okusu in ne izgubljaš preveč časa z iskanjem tonalno skladnega ojačevalnika, kablov... ampak kupiš kar najboljši ojačevalnik za določen denar Very Happy upori so pa praktično zastonj.
Pristop se mi zdi ok za zvočnike, kjer so fabrike namerno z namenom doseganja "briljantnosti" visokih tonov, visoke tone preveč ojačale. Za moje Canton vento 809dc se mi zdi da je potreben vsaj 3,3ohmski upor če ne kar 4 ohmski. Vento reference je uravnotežen zvočnik in uporov niti ne potrebuješ, z 2ohmskim bo pa zvočnik že kar "topel".

lp
Mills upori so do sedaj kar zlahka pridobili uporabnike.
Z Millsom ne moreš falit, ker ko ga nalotaš na driver, samo rečeš-to je to.
Nazaj na vrh
DOLAR

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 21, 2010 08:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ma_coule je napisal/a:
DOLAR je napisal/a:

Ha, ha...
Ja, vsi tisti, ki bodo iz njih najprej zmetali ven pasivne kretnice in potem od vsake šasije napeljali drote do pripadajočega ojačevalnika... od tam pa na... Wink
Se opravičujem, ker dokaj neuspešno brzdam svoje navdušenje na aktivnimi kretnicami! Very Happy

Za zdravje!

Sej isto bi lahko rekli za klasične zvočnike v škatlah. Raje si vsi omislite več-direkcionalne zvočnike ali vsaj dipole.... večina pa nas ima doma škatle ki "sevajo" zvok bolj ali manj samo v eno stran Very Happy
Nazaj na vrh
mestn pu

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 21, 2010 13:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

http://www.audio-kontakt.com/forum/viewtopic.php?t=992&postdays=0&postorder=asc&start=0

Tole eksperimentalno zasnovo sem koncipiral tako, da ima sweetspot garantirano enakomerno po vsej sobi.

Klasičen tweeter z odlično disperzijo, dipolni folijec-enako odličen raznos in magnetostat z disperzorjem obrnjen nazaj, da kot pri monopolnem principu "strelja " nazaj in navzdol v woofer, ki potem raznaša njegove visoke tone in hkrati zvok iz obeh BR odprtin naokrog.
In minimalistična kretnica plus biamping lampa, lampa, tranzistorji in vsekakor bo v to kombinacijo šel na preizkušnjo še Gainclone predojačan z lampo.

Naslednji projekt bosta dva različna open baffle zvočnika na osnovi istega zelo popularnega 38cm wooferja, v katerih bom poskusil uporabit večino sedanjega visokotonskega dela.
Best crossover is no crossover.
Nazaj na vrh
ma_coule

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 21, 2010 18:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

DOLAR je napisal/a:

Sej isto bi lahko rekli za klasične zvočnike v škatlah. Raje si vsi omislite več-direkcionalne zvočnike ali vsaj dipole.... Very Happy

Hja, z dipoli si me zadel v srce... Se mi zdi, da so zadovoljiv kompromis napram temu, kar počne mestnpu (njemu sicer kapo dol za inovativnost, njegovi ženi pa globok priklon za razumevanje - še več, menim, da ga ima zelo, zelo rada... Laughing )
Zgolj "teoretično" poznam Linkwitzove Orione. Je pa klone naredil neki gospod Ružič (če sem si dobro zapomnil) iz
LJ. In to kakšne! Se jih splača pogledati, tudi vse ostalo! Link do njega je na Linkwitzovi spletni strani.

DOLAR je napisal/a:

... večina pa nas ima doma škatle ki "sevajo" zvok bolj ali manj samo v eno stran Very Happy

Prav tu pa aktivne kretnice delajo (fizikalne) čudeže... (stage, detajli)
BTW: obljubim, da bom o aktivnih kretnicah v bodoče spregovoril le na posebno zahtevo katerega od članov foruma... Embarassed Laughing

Za zdravje!
Nazaj na vrh
DOLAR

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 21, 2010 20:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja Linkwitzevo aktivno kretnico so mnogi na forumu popljuvali, češ da ubije življenje v glasbi Smile
Jaz težko sodim o tem kaj je realizem kaj so umetni digitalni artefakti...

A kdo ve kateri upori so narejeni z Ayrton-Perry windingom? Na wikipediji jih omenjajo:

Because wirewound resistors are coils they have more undesirable inductance than other types of resistor, although winding the wire in sections with alternately reversed direction can minimize inductance. Other techniques employ bifilar winding, or a flat thin former (to reduce cross-section area of the coil). For most demanding circuits resistors with Ayrton-Perry winding are used.

Applications of wirewound resistors are similar to those of composition resistors with the exception of the high frequency. The high frequency of wirewound resistors is substantially worse than that of a composition resistor[1]

[edit] Foil resistor
The primary resistance element of a foil resistor is a special alloy foil several micrometres thick. Since their introduction in the 1960s, foil resistors have had the best precision and stability of any resistor available. One of the important parameters influencing stability is the temperature coefficient of resistance (TCR). The TCR of foil resistors is extremely low, and has been further improved over the years. One range of ultra-precision foil resistors offers a TCR of 0.14 ppm/°C, tolerance ±0.005%, long-term stability (1 year) 25 ppm, (3 year) 50 ppm (further improved 5-fold by hermetic sealing), stability under load (2000 hours) 0.03%, thermal EMF 0.1 μV/°C, noise -42 dB, voltage coefficient 0.1 ppm/V, inductance 0.08 μH, capacitance 0.5 pF.[5]
Nazaj na vrh
mestn pu

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 21, 2010 22:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ma_coule je napisal/a:
DOLAR je napisal/a:

Sej isto bi lahko rekli za klasične zvočnike v škatlah. Raje si vsi omislite več-direkcionalne zvočnike ali vsaj dipole.... Very Happy

Hja, z dipoli si me zadel v srce... Se mi zdi, da so zadovoljiv kompromis napram temu, kar počne mestnpu (njemu sicer kapo dol za inovativnost, njegovi ženi pa globok priklon za razumevanje - še več, menim, da ga ima zelo, zelo rada... Laughing )
Zgolj "teoretično" poznam Linkwitzove Orione. Je pa klone naredil neki gospod Ružič (če sem si dobro zapomnil) iz
LJ. In to kakšne! Se jih splača pogledati, tudi vse ostalo! Link do njega je na Linkwitzovi spletni strani.

DOLAR je napisal/a:

... večina pa nas ima doma škatle ki "sevajo" zvok bolj ali manj samo v eno stran Very Happy

Prav tu pa aktivne kretnice delajo (fizikalne) čudeže... (stage, detajli)
BTW: obljubim, da bom o aktivnih kretnicah v bodoče spregovoril le na posebno zahtevo katerega od članov foruma... Embarassed Laughing

Za zdravje!

Zoranove Orione poznam kar dobro v živo, ker g.Ružič ne živi daleč od mene.
Sva pa oba rastla gor relativno blizu v LJ., zdaj pa že dlje časa ne živiva več tam. Wink
Med mojimi zvočniki in Orioni ni nobene sorodnosti, razen 25cm tweeterjev, ki so si zvočno zelo podobni(že zelo dolgo živim z Seasi, tako da vem, zakaj so mi Tannoyevi kloni bolj všeč).
Vendar v mojem sistemu ni OPAjev, 24dB aktivih kretnic, chipampov(jih imam rad, dokončal še nisem nobenega).
Imam "samo" 6dB vrhunske pasivne elemente na zvočnikih, biamping lampa, lampa, tranzistor(notranjost večinoma dodelana, na bolje, seveda), ker stremim k "best crossover is no crossover" in na splošno k čim manj balasta na poti signala.
Sem pa edini na forumu, ki je naredil dokaj majhne wooferje, ki so v srednje veliki sobi sposobni lepo zmasirati notranje organe(ob pomoči dobrega KW peaka), jih potisnit proti goltancu, ne, da bi zvok sistema ob tem izgubil en sam kanček rafiniranosti, kaj šele, da bi kaj pačilo, tako da je live heavy čutit res live, že naslednji orkestralno klasični komad za njim, pa zelo lepo igra..
In kadar osem col malčki to počno, me ima žena res manj rada, ker se bajta trese..
Laughing
Laughing
Nazaj na vrh
pasuljaris

Pridružen/-a: Pet Apr 2009 22:13
Kraj: maribor

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 22, 2010 05:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ma, ne vem če je ravno potrebno, da ¨se bajta trese¨?
Včeraj sem bil na koncertu 140 članskega simfoničnega orkestra, ki je na trenutke zaigral fortissimo, pa se ni nič kaj v dvorani pretirano treslo (edino jaz od navdušenja).
mestn pu

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 22, 2010 08:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

pasuljaris je napisal/a:
Ma, ne vem če je ravno potrebno, da ¨se bajta trese¨?
Včeraj sem bil na koncertu 140 članskega simfoničnega orkestra, ki je na trenutke zaigral fortissimo, pa se ni nič kaj v dvorani pretirano treslo (edino jaz od navdušenja).

Govorim o sposobnosti sistema, da dokaj verodostojno zaigra tudi zadeve, kjer par mandlcev z električnimi ali akustičnimi instrumenti matra par 10 KW. Če ti to rata naredit in ne motiš sosedov, šut live koncerta deluje preverjeno hipnotično na poslušalce.
Zame je bil samo dodaten izziv, kako naredit setup, ki je sposoben dobro igrat vse zvrsti glasbe in ob tem dokaj solidno ponazorit vsa okolja v katerih se posnetki dogajajo, predvsem pa, da omogoča nova spoznanja, ki jih vkoreninjene zasnove ne..
Nekakšen zlati rez audia, iskanje Grala.

Po letih diskutiranja z verziranimi audiofili in avtorji komponent, poslušanja, učenja in razmišljanja, človek stremi za preprostimi, nekonvencionalnimi rešitvami, ki bodo temeljile na spoznanem.
Ker ušesom prijetne harmonike lampe igrajo bolje, od 200Hz navzdol pa imajo povprečno kontrolo signala, je bila logična izbira koncepta biamping.
Plus takega biampinga je, da že pri majhnih jakostih zvok lamp prevladuje, kljub temu pa tranzistorji dodajo svoj, recimo temu na približno in naj bo kdo užaljen ali ne, manj mlahav zvok.
Zaradi karakteristik naraščanja signala obeh ojačevalcev z dodajanjem glasnosti počasi prihaja do izravnave lampaškega in tranzistorskega, vendar če je biamping korektno koncipiran, bo muzikaličnost lamp ostala "nepokvarjena" tudi pri močnejših signalih, šut tranzistorjev pa se bo "pomešal" s to muzikaličnostjo.
In "zaloge" nepopačenega signala bodo tako enormne, da si, končno, ni treba več belit glave na kateri glasnosti bo začelo napajanje ojačevalca sopihat.

Torej potrebuješ recimo 6L6, pa tudi z EL34 topologijo so fantje že prišli tako daleč, da to deluje ob ustreznem, večjem kot pri 6L6 izkoristku driverjev.
S kakim single ended in OB zvočniki bi tudi šlo kaj podobnega, ampak z dodanim aktivnim subom, čeprav bi verjetno težko našel koga z single ended in OB zvočniki, ki bi sploh prenesel misel na sub .
Šele ko enkrat imaš biamping narejen in do neke mere doteran, spoznaš nove možnosti, ki jih eksperimentiranje z njim ponuja. Confused
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Do-It-Yourself Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 3 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu