| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
Pestilence.

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:34 Prispevkov: 2585 Kraj: Škofja Loka
|
Objavljeno: Čet Jun 04, 2009 11:25 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala. _________________ Music was my refuge. I could crawl into the space between the notes and curl my back to loneliness. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Senca

Pridružen/-a: Čet Maj 2008 7:25 Prispevkov: 888 Kraj: Logatec
|
Objavljeno: Čet Jun 04, 2009 16:31 Naslov sporočila: |
|
|
Kako bi izgledalo če bi se vezale štiri takšne 12 V baterije?
Baterija je minimalna, tako da "rezervoar" praviloma ne bi smel biti moteč faktor. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Pestilence.

|
Objavljeno: Čet Jun 04, 2009 16:51 Naslov sporočila: |
|
|
Kapaciteta zna bit problematična.. _________________ Music was my refuge. I could crawl into the space between the notes and curl my back to loneliness. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
AUDIOEXPERT
Pridružen/-a: Sre Maj 2008 15:50 Prispevkov: 407 Kraj: CELJE
|
Objavljeno: Čet Jun 04, 2009 17:03 Naslov sporočila: |
|
|
So se mi zdeli konektorji nekam znani!  _________________ TRGOVINA AUDIOEXPERT V CELJU !
www.audioexpert.si |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
DAVOR
Pridružen/-a: Pon Maj 2008 17:27 Prispevkov: 465 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Čet Jun 04, 2009 20:52 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdrav.
Tele baterije se nahajajo v 48v dbs verziji...
Kapaciteta tu nima veze, ker tu ni nobene porabe napetosti, edino samo praznitev je kritična. Sam nisem izbral te verzije ker mi je fizično prevelika.
Pa še izgled mi je lepši če je zravne mini škatlica z 35v kot pa fizično kar velika škatla z 4-mi baterijami. Pa še ohišje bi moral delat...
l.p _________________ KISS- Keep It Simple and Smart |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofill

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 19:48 Prispevkov: 5421 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: Sob Sep 26, 2009 17:05 Naslov sporočila: |
|
|
Respektirani član audiofil.neta - Tatamata, katerega visoko cenim, je na forumu objavil načrt za izdelavo napajalnega kabla, ki ga je v teh dneh izdelal sam. Zadeva je zelo zelo zanimiva.
Evo, uživajte še vi:
http://www.audiofil.net/forum/forum_posts.asp?TID=11222&PN=1 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Pestilence.

|
Objavljeno: Sob Okt 17, 2009 15:34 Naslov sporočila: |
|
|
Bi bil kdo iz foruma pripravljen naredit preprost tube buffer? Seveda proti plačilu. _________________ Music was my refuge. I could crawl into the space between the notes and curl my back to loneliness. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Jure1981
Pridružen/-a: Pon Jan 2010 15:21 Prispevkov: 1 Kraj: Polzela
|
Objavljeno: Pon Jan 04, 2010 15:43 Naslov sporočila: |
|
|
| DAVOR je napisal/a: | PREDELAVA - MODIFIKACIJA RAČ. ZVOČNIKOV GIGABYTE GP-S7500
Vzpodbudno je, da je prisotna kretnica ...tuljava na basu in kondenzator na visokotoncu, a je tuljava res mini vrednosti 0,14mh kondenzator pa je 3.3uF. Ker so bili visoki pretihi in mehki sem izbral novo vrednost 4.7uF, ki je po slušnem testu dvignila briljanco visokih, ni pa imel nekih popačenj pri višju glasnosti, tako da nižja frekvenca ni ogrozila delovanje visokotonca. Bas sem za to malo spustil z tuljavo 0,2mH 1mm 0,2ohm.
Kot sem omenil, je bas pretih za moj okus, zato je bilo treba nardit nekaj na tem. Po odstranitvi drobovja basa, vidimo da se modul napaja iz trafota 2*12V 2A in kondenzatorjev 2*4700uF kar je zadovoljivo za 28W moči. Ojačevalci so 4*tda2030. Za satelite 2 in za bas 2 v mostnem spoju.
Na povratni vezavi sem dvignil gain z zamnejavo upora iz 22kOhm na 27kOhm ...upor iz pina 2 na 4. Na vezju sem še dodal nekaj mkt filtrirnih kondenzatorjev na napajanju čipov in 4*100Uf ter mktjev tik ob TDA-jih, in jih povezal na svojo maso, ki sem jo pricinal na točkastem delu mase.
Na vhodu sem zamenjal 2.2Uf elektrolite z mkt-ji EPCOS.
No sedaj pa prvi vtisi... bas manj bobneč in dovolj glasen, v primerjavi z sateliti. Visoki dosti bolj čisti in iskrivi...kot da bi odstranil kake 2 mrežice iz njih. Iz satelitov ni slišat več nekih prizvokov iz ohišja. Zvok je presentljivo velik za tako mini zvočnike, obenem pa so dovolj sveet, da ne nervirajo in nabijajo v glavo, obenem pa dovolj natančni če se osredotočiš na poslušanje.
Skupna ocena zvoka za ceno 35eur in par ur dela je več kot odlična.
Če se malo poigrate z njimi dobite veliko dobrega zvoka za malo denarja.
Slabosti.... Kakih 10hz previsok bas...res pa da to kar zaigrajo, je čisto, hitro in čvrsto, ter ne plapola v prazno.
Premajhna bas refleks odprtina...mogoče še kdaj povečam.
Nerodne kontrole zadaj.... pač glasnost regulirate na rač...kontrole pa ko so nastavljene tako ostanejo.
Prekratki kabli od zvočnikov do satelitov.
Ne bit razočarani, če boste naenkrat slišali velike razlike med dobrimi in slabimi posnetki, kakšna popačenja na slabih mp3jih, ki jih dosedaj niste.
Žal :)so tile zvočniki takšni, da ne prikrivajo napak, a stisnejo maksimalno iz dobrih posnetkov.
Mogoče bodo tile zvočniki še za koga zanimivi, obenem pa mu bo v pomoč kako naj se loti predelave, v kolikor z osnovno verzijo ne bo zadovoljen.
L.P. Davorin |
Pozdravljeni!
ker imava s prijateljem namen narediti enako predelavo na omenjenih zvocnikih, bi prosil koga od Vas, ce mi lahko prosim poda vrednosti kondenzatorjev in ce je potrebno na kaksno stvar se posebej pazit. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
DAVOR
|
Objavljeno: Pon Jan 04, 2010 23:52 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdrav.
Vse je opisano zgoraj ... Če pa so vprašanja pa z besedo na dan.
l.p. _________________ KISS- Keep It Simple and Smart |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Pestilence.

|
Objavljeno: Ned Feb 07, 2010 22:12 Naslov sporočila: |
|
|
Se je že kdo spravil delat satelite?
Iščem neke poceni driverje(coax ali full range), 3" bi bilo idealno, ali pa nekaj podobnega. Obvezno 4ohm. Prostornina zvočnika okoli litra ali dveh.
Kakšen predlog? _________________ Music was my refuge. I could crawl into the space between the notes and curl my back to loneliness. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
DAVOR
|
Objavljeno: Tor Mar 23, 2010 00:55 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdrav.
Po dolgem premoru, bomo oživeli malo to temo.Predstavil bom spet en smešno poceni izdelek, ki se ga da spravit na precej precej višji nivo zvoka, kot je tovarniško narejen.
V roke so mi po slučaju prišli zvočniki SLO proizvajalca System fidelity.
Gre za male samostoječe vriskače, SF-2050. Za ceno pod 100eur, mislim da dobite veeliko zvoka. Predvsem tisti, ki vstopate v vode hi-fija. Verjamem, da bo zdaj 90% audiofilov preskočlo tole temo, in prav, saj njim tale prispevek ni namenjen. Namenjen je tistim, ki si želijo dobrega zvoka, pa jim okoliščine ne omogočajo izdatkov večje kot je štipendija.
Torej gremo k stvari. Kričači oz. na koncu žvrgolčki izgledajo na zunaj takole
Ohišje je iz MDF, lepo furnirano, Skratka lično narejeno. Enote sestavljajo
svileni visokotonec, in 2kom 10cm bas-srednjetonskih driverjev. Resonančna frekvenca je presenetljivo niska za take male enote. Blizu 50hz glede na še malo nižje uglašeno bas refleks cev. In tako se tudi sliši. Globoko, da se samo čudiš od kod.
Da takoj razčistimo zadevo. Moja useša so slišala že sisteme take in drugačne, vrednosti take in drugačne, tako da jih ne primerjam z stolp zvokom, ali računalniškim sistemom, in tudi ne hi-end segmentu temveč zvokom povprečnega hi-fi sistema.
Prvi takti so torej pokazali presenetljiv globok frekvenčni razpon in kar precejšno količino detaljev v visokotonskem predelu, ker je bil razlog za razmišljanje in odločitvi za predelavo. Ker ostalo pa ni bilo na nivoju, dolgotrajnega poslušanja, oz. sem jih moral izklopit po 15min.
Motila sta me "manjko" v sredni spektra in pretirana jakost visokih tonov, obenem pa je iz viskokotnca prihajal v spektru pod 2000hz popačen zvok.
Skoz ušesa je v sence vrtala, da ni bilo vzdržno...vsaj meni ne.
Ob testiranju frekvenc se je nekje med 250 in 300hz (točno ne vem) pojavila resonanca preslabega ohišja. Namesto da bi se slišal čist zvok, je ohišje brnelo, iz zvočnikov pa nobenega zvoka. Ko si z rokami stisnil na strani ohišje je brnenje izginilo, ton pa je postal čist in glasen.
Torej na delo. Ob odstranitvi driverjev, se je že pokazala ena slabost...votlo ohišje brez polnila, in zelo slabo zalepljeno ohišje. Naredli sem mešanico opilkov in lepila ter premazal vse kote v notranjosti zvočnika. V višini in globini magneta driverjev sem namestil dve prečni okorgli prečnici na katere se vsedejo zvočniki. Ta sistem uporabljajo za zvočnike večjih dimenzij, a se tako zelo dobro učvrsti ohišje z vseh strani.
Na stene se je dodalo polnilo, valovita spužva, merilni sistem pa je pokazal še resonance znotraj ohišja tako da sem na skrajnih legah dodal malo več polnila.
Na zadnjo stran driverjev sem nalepil montažni elastični kit v traku. Ta bo kasneje tesno nalegel na prečnice in s tem povezal sprednjo stran in sredino ohišja ter naredil ohišje občutno trdnejšo in manj rezonantno.
Pa preidimo na kretnico. Na bas področju je 1mh tuljava premer žice 0,7mm z RC impedančno prilagoditvijo. Zamenjal sem jo z 0,8mh premera žice 1mm. RC je ostal enak. Na visokotonskem delu je bil na vhodi upor 4,7 ohm, sledil mu kondenzator 4,7uf(elektrolit) in tuljava 0,47mh. Te vrednosti je bilo treba spremenit, glede na popačenja visokotonca.
Nove vrednosti so 3,3uf(mkp ali mkt plus 0.1uf modri roe ali styroflex) in 0,34mh ter upor 4,2R(v mojem primeru neinduktivni) zaporedno ter 7,5R oz. 10R vzporedno. To si pa sami prilagodite, razlika je decibel 2 v visokih tonih.
Za primerjavo original kretnica (zelena krivulja) in obe prilagojeni.
Ožičenje je ostalo enako le na basih. Do kretnice qed profile 4-samo 2 žili in 2 žili silver profile. Ter do visokotoncev samo silver profile.
Za konec pa še krivulja v prostoru, ki ni ravno dampirano...z vsemi hribi in dolinami v bas področju. Če odmislimo nov visokotonski del in zamislimo star vam je jasno zakaj bolečine v ušesih.
In po vsem delu nastane zvočnik z všečnim karakterjem. Nagiba se bolj na toplo stran z globokim in zadovoljivo točnim basom. In na koncu koncev, nič več nervozen za poslušat, z občutno manj koloracijami in prizvoki. Skratka, če jih imaste doma, oz. si jih nameravate kupit, kr veselo na delo.
l.p. do naslednjič _________________ KISS- Keep It Simple and Smart |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
samob

Pridružen/-a: Čet Jun 2008 18:06 Prispevkov: 148 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Tor Mar 23, 2010 20:57 Naslov sporočila: |
|
|
Odlično. Tako se dela .Zanima me, če si zamenjal tudi zvočniške priključke.
lp Samo |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mestn pu

Pridružen/-a: Sre Jan 2009 22:21 Prispevkov: 2635 Kraj: domžale
|
Objavljeno: Tor Mar 23, 2010 22:08 Naslov sporočila: |
|
|
Čestitke...
Če želiš malce manj tečne in pretočne visoke tone, bypassiraj visokotonca z :
Vishay MKP1837 (a.k.a. ERO MKP1830) 0,01uF MKP 100VDC – 1% tolerance
Technical specifications: Metallised polypropylene, radial capacitor, designed for LC/RC filter circuits, coupling and de-coupling at high frequencies.
Sound: I was tipped by Klaus Witte of Germany to try this capacitor as a bypass cap for the Mundorf M-CAP SUPREME. I tried them as a bypass for the tweeter series caps in my Progress speaker and I must say I am very impressed! To get straight to the point they don't change a Supreme into a Supreme Silver-Oil but they really do clear things up. I must admit I was sceptical at first as the value is only 10nF (0,01uF) - and the caps in the Progress are 12,6uF. The difference is most noticeable with classical music but also good quality recordings of jazz and fusion benefit: No change in sound stage width or depth but there is more "concert hall acoustics" that let you get into the recording more. Not as liquid as silver/oil but they take away the "grainy" edge from the Supreme's. A gain in clarity and transparency making instruments better separable from each other, the violins in an orchestra are a group of individual violins instead of one mass. Jazz drum brushes sound more like a brush than a "shush".
Verdict: Can’t live without them! – Use them as bypass cap with any capacitor, they cost practically nothing!
http://www.humblehomemadehifi.com/Cap.html
Vedno deluje..
 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
DAVOR
|
Objavljeno: Tor Mar 23, 2010 23:49 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdrav.
Ne konektorjev nisem zamenjal...mogoče bo jih kdo drug Kilogramski medeninasti konektorji mi ne dišijo, Bakreni -pozlačeni, posrebreni, rodijevi...pa znajo bit dražji kot so vredni zvočniki
Ker trenutno ni bilo pri roki ero, roe , modrih pulse MKPjev, tako visoke vrednosti, sem dodal ISKRA KSP 10nf. Po kodah oz črkah je to Iskra styroflex professional capacitor , z upanjem na podoben rezultat. Nekateri ste poskušali tudi z KLI serijo-metaliziran polipropilen in pravite da se pozna v poz. smislu. Visoki so briljantnejši, čistejši, in bolj nevtralni oz. bolj pridejo do izraza različne činele. Prej so bile vse plastično agresivne, oz zvenele precej podobno. Torej nenevtralno in so me nervirale. Je pa vse spajkano z eti srebrnim cinom.
Mimogrede, ploščati neinduktivni upori dajo drugačen zvok kot modri in zeleni moxi. Bolj izrišejo rob činel, medtem ko moxi malo zmeščajo tisto pikico fines, kolk jih pač tile tweeterji zmorejo reproducirat.
Hvala za napotke in lp. _________________ KISS- Keep It Simple and Smart |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Dimicha
Pridružen/-a: Tor Avg 2017 16:25 Prispevkov: 2 Kraj: Veliko Tyrnovo
|
Objavljeno: Tor Avg 01, 2017 16:32 Naslov sporočila: |
|
|
| DAVOR je napisal/a: |
Kot sem omenil, je bas pretih za moj okus, zato je bilo treba nardit nekaj na tem. Po odstranitvi drobovja basa, vidimo da se modul napaja iz trafota 2*12V 2A in kondenzatorjev 2*4700uF kar je zadovoljivo za 28W moči. Ojačevalci so 4*tda2030. Za satelite 2 in za bas 2 v mostnem spoju.
Na povratni vezavi sem dvignil gain z zamnejavo upora iz 22kOhm na 27kOhm ...upor iz pina 2 na 4. Na vezju sem še dodal nekaj mkt filtrirnih kondenzatorjev na napajanju čipov in 4*100Uf ter mktjev tik ob TDA-jih, in jih povezal na svojo maso, ki sem jo pricinal na točkastem delu mase.
Na vhodu sem zamenjal 2.2Uf elektrolite z mkt-ji EPCOS. |
Hello! I am sorry for raising up an old topic and sorry for using English, but I am from Bulgaria. I have the same speaker set Gigabyte GP-S7500. I am also trying to modify them and especially the subfoofer - I have moved the bass reflex to the front and removed the amplifier to make more space. I found your post very helpful! I want to ask you - which resistor did you change from 22 kOhm to 27 kOhm to improve bass - is it near the potentiometer for the bass? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|