Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Popravilo zvocnikov LINN Komponent
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Do-It-Yourself
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
jernejc

Pridružen/-a: Ned Avg 2008 9:24
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 06, 2013 20:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Diyfreak,
1. Poznaš morda konstrukcijo omenjenih visokotoncev in kretnice? Zaželjena je fotka kretnice, lahko pa tudi le shema, vrednosti elementov in model/tip/proizvajalec elementov na kretnici.
2. Kje pri omenjenih komponentah naj bi se po tvojem toliko šparalo na materialu, da je posledično prišlo do take odpovedi?
3. Kaj bi morala firma še postorit oz zamenjat, da ne bi prihajalo do tovrstnih kurjenj visokotoncev?

Vse svoje dosedanje trditve okoli odpovedi dotičnih visokotoncev lahko dodobra argumentiraš z odgovori na gornja tri vprašanja.

LP Jernej

Just saw a gold plated optical fibre. Apparently the gold made it sound marvelous according to the salesman.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
diyfreak

Pridružen/-a: Pon Okt 2011 23:29
Kraj: MARIBOR

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 06, 2013 21:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dobro na kratko ker ne mislim več razglabljati o stvareh ki pač nekomu niso jasne. Visokotončki 16 mm kalota, ki pač zaradi fizičnih lastnosti ne premorejo večjih moči, sicer pa je celoten zvočnik deklariran na 60 w max.
Torej res ne bo držalo da jih je scvrl preslab ojačevalec. Kretnica je pač skonstruirana za ta visokotonček, če pa bi ga hoteli malo bolj zaščitit bi morali rezno frekvenco pomakniti še više. Šparali so če ne vidiš pri visokotoncih in so vgradili neke chip 3watne visokotončke. Da ne bi prišlo do tovrstnih kurjenj visokotončkov bi morali vgraditi ene normalne visokotonce. Dovolj jasno ???
Nazaj na vrh
Damjan

Pridružen/-a: Sre Okt 2008 19:37
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 06, 2013 23:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Glede na to, da se noben od mojstrov na forumu zvocnika ni videl v zivo v nadaljevanju slika kretnice in visokotonca. Bodo pa to ocitno prve slike kretnice in razstavljenih zvocnikov te serije na netu...

Kje bi nasel zamenjavo?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Telefon: /
audiofrik

Pridružen/-a: Pet Dec 2008 17:19
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 06, 2013 23:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

diyfreak

daj si malo preberi kaj teorije o zvočniških kretnicah , mogoče klasiko od Collomsa - high performance loudspeakers design če boš slučajno kaj razumel, pa malo razmisli kaj počne tak ojačevalček z signali po možnosti popolnoma popačenimi z kakega digidagija pa boš mogoče razumel ampak dvomim, vidim po moči tvojih argumentov in sveti preproščini razumevanja kar kompleksnih stvari, verjami da ni tako preprosto, sploh pa je vsakemu ki se vsaj malo spozna na to jasno da z klipingom ojačevalca zelo hitro skuriš prav vsak visokotonec, verjami sem videl kake res resne mrcine za katere verjetno še slišal nisi prav fino zakurjene, pa bi rekel da so neuničljivi

uporabi samo vso svojo modrost in razumsko razloži kako so zdržali pet let in par dni pa priznam poraz na celi črti
Nazaj na vrh
diyfreak

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 07, 2013 00:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Audiofrik pa kaj tebi ni jasno ? Pa kdo govori o kakšnem klipingu ? Damjan ti je lepo povedal da zvočnike ni teral. Enostavno visokotonec v velikosti nohta pač ne more dati od sebe ne vem kaj ! Kretnice in slične stvari res niso preproste zadeve ampak samo za tiste ne ki se na te zadeve ne spoznajo.
Nazaj na vrh
diyfreak

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 07, 2013 01:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ej Audiofrik imam eno idejo. Vidim da veliko teoretiziraz in ker drugi teden začnem z izdelavo novih zvočnikov te vabim na en obisk ,seveda če boš hodil kaj v naše kraje ,da bova kakšno rekla, mogoče mi daš kakšen nasvet glede kretnice ki jo ravnokar razvijam pa da vidiš v živo kako poteka delo za moje pojme zelo solidnih zvočnikov, si za ? Pa še kollomsa lahko malo podebatirava.
Nazaj na vrh
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 07, 2013 01:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Da se še jaz vključim v to brezplodno debato, hahaha

Sem šel na Linn stran pogledat in ugotovil sledeče: po slikah sodeč gre za Majik zvočnik, tam je navedeno da je visokotonski komplet s tweeterjem in supertweeterjem. Oba sta rezana 24dB/oktavo, supertweeter na 6oooHz.

Že s kretnico 4 reda sta varovana kot kočevski medved. Supertweeter s 6kHz reza in tako kretnico pa se skoraj ne premika med delovanjem. Z normalnimi pogoji delovanja je praktično nemogoče to skuriti. Tako mi je najbližja teza o ojačevalcu ki oscilira.
Nekoč je tudi meni to uspelo preprosto tako, da sem preklopil činče, ojačevalec pa ni bil izklopljen. Slišal sem res visok pisk, bolj kot pritisk v ušesih in gost črn dim se je zbral nad zvočnikom. Najbolj komično je bilo, ker je šel dim kot črn sukanec v črn oblaček premera 5cm cca 10cm nad zvočnikom- in stalo tam kakšno minuto. Kot ena mikro atomska bomba je zgledalo. Mater smo se režali.

Obstaja še ena teza v stilu Agathe Christie:
oseba za katero nikoli ne bi rekel (otrok, žena, mati, tašča, tast...), sama doma vklopi sistem...nič se ne sliši....obrne volume na max...še vedno nič...vrti preklopnik - bum-glasba na vso moč....panično išče rešitev situacije...traja pet do deset sekund da najde. Ta čas so se supertweeterji upokojili.
Modro molči o pripetljaju.

Nazadnje urejal/a ambasador Ned Apr 07, 2013 01:31; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
diyfreak

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 07, 2013 01:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja tudi ta teza je možna ampak vseeno mislim oz. sem siguren ,ker dotični primer ni osamljen, da so ti supertviterčki za en d..k . Rez pri 6000 hz splon ni tako visok za tale mini visokotonček da bi ga absolutno ščitil. Aja pa tudi receiverja ravno ne spravimo v clip z normalnim poslušanjem.
Nazaj na vrh
Damjan

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 07, 2013 08:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zvocniki niso Majik ampak Komponent 110:

http://www.cleverhome.com.au/automation/LINN-KOMPONENT-loudspeaker-system-brochure.pdf

Tudi vezava ni enaka ce pogledas PDF. 16mm visokotonec je rezan od 3,6Khz in ne 6000 kot pri Majik.

Seveda je Agatha Christie teza vec kot realna, vsaj za dva primera se spomnim ko se je mali igralal z gumbom za glasnost ampak to je bilo za par sekund (peak) in spet ne tako glasno...

No v glavnem se enkrat sprasujem, ve kdo kje bi dobil nadomestni del?
Nazaj na vrh
bogomir 4051

Pridružen/-a: Tor Dec 2008 19:42
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 07, 2013 09:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

V smislu te teme imam malo šaljivo zgodbo izpred 30 + let.
Moj prijatelj Tomaž je vodil v Lj. zastopstvo in trgovino z hifi napravami iz uvoza, med drugim je prodajal tudi zvočnike Advent.
Lepega dne prideta gospod in gospa, lastnika para New Advet-ov, češ, da en zvočnik nenadoma slabše igra.
Ko so oba odprli je bil v enem visokotonec EI Niš, v drugem pa originalen. Gospod se je zelo razburil, da kaj se to pravi, pri taki renomirani firmi.
Pa je Tomaž vprašal gospoda če ima kaj otrok in je povedal da ima 16 letnega sina. Na vprašanje če so bili kje zdoma, je povedal, da sta bila z ženo 1 teden v toplicah.
Stvar je bila jasna, mulc je imel hausbal, skurili so tweeter, ter ga brihte, zamenjali z EI.

LpM.
Damjan

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 07, 2013 09:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Da takoj ovrzem razne teorije v to smer Smile Mali je dve leti star... Nismo se tako dalec Smile
Nazaj na vrh
jernejc

Pridružen/-a: Ned Avg 2008 9:24
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 07, 2013 10:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Damjan, daj pokliči omenjene številke in se zmeni za servis. Bodo samo odprli visokotonec, zamenjali ferofluid in fertik. Strošek cca 20 eur.
To ti lahko naredim tudi jaz, pa ajde zate brezplačno.
Da bo konec te brezplodne debate.
Verjetno nisi bil pozoren, da sem napisal da imam tudi sam nekaj izkušenj z dotičnim modelom zvočnikov.
Te mid tveterje se je dalo kupit v prosti prodaji skupaj z različnimi noslinimi plastičnimi maskami za malo manj kot 30 eur, proizvajalec je bil tangband. Sem jih kupil v GB dve leti nazaj. Zdaj vidim po katalogih, da jih ni nikjer več. Če jih najdem še kje, objavim link.
LP jernej

Just saw a gold plated optical fibre. Apparently the gold made it sound marvelous according to the salesman.

Nazadnje urejal/a jernejc Ned Apr 07, 2013 17:05; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
vojko

Pridružen/-a: Ned Maj 2008 16:50

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 07, 2013 12:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Damjan je napisal/a:
Da takoj ovrzem razne teorije v to smer Smile Mali je dve leti star... Nismo se tako dalec Smile

Pol je pa tole glih super uvertura, je dobro da počas začneš trenirat.......'Very Happy'
Nazaj na vrh
jacoby

Pridružen/-a: Sre Jun 2008 10:23

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 07, 2013 12:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sej se boste še pobili okoli enega kitajskega visokotonca za 5€... Laughing

@bogomir
Mislim da je v tem primeru celo Ei boljši... Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Telefon: 051383384
vojko

Pridružen/-a: Ned Maj 2008 16:50

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 07, 2013 22:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ma dyfrik prav, piškava roba. Doma imam AR6 stare 43 , Missione 33 pa moje Cabasseje 23, razen obrob vse mint original, tud kondlci niso bili zamenjani, celo potenciometer (rheostat) na AR ne. Gonjeni z vsem možnim(Ampzilla, lampe..) in nikol nobenega problema. Igrajo ko pesem.

Kvaliteta je vsaj 15 let v čistem podnu, šparajo kjer se da.Ornk kalote v midle segmentu še nikjer nisem vidu.Najbolj ponižujoče je gledat, kako se niti v materialih, niti mehansko ne potrudjo niti pritrdit, tedva "knofa" napopana na plastiko, svašta. Sem imel kefe q55 še angleške(ne kitajce) da ne bo pomote, pa enako not samo mašinsko štancana pločevina namesto ornk košar driverjev.

Pol pa folk pri starih kvalitetnih izdellkih not menja ožičenje, twika kretnice in je pameten. Kar sem tega slišal, je samo pokvarilo komplet vse. Pol se pa ferofluid pregreva, pa ne vem kaj še vse je narobe da ne špilajo več...
Včasih so bili inženirji, ki so celo življenje delal samo zvočnike, in verjemite da so točno vedeli, kaj delajo.

Beda, ja.....
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Do-It-Yourself Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 3 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu