| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
ajka
Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00 Prispevkov: 3193 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Sob Nov 19, 2016 20:30 Naslov sporočila: |
|
|
| anzec je napisal/a: | Hehe, se mi je zdelo, da bo tako. Če je to res, bi me lahko nekdo res povabil in naredimo en slepi test. Če ima prav, lahko še nekaj zasluži.
Na koncu pride nekdo še s tem, da boljši hdmi kabel naredi razliko v sliki ali pa da dela računalnik hitreje z dobrim napajalnim kablom. Tudi take sem že slišal.
https://www.cnet.com/news/why-all-hdmi-cables-are-the-same/
Placebo efekt je. Res pa je da mnogi daci nimajo svoje ure in pri teh je jiter bistveno večji in se pozna pri zvoku. Jaz seveda govorim o dacih s svojo uro. |
LP
Če je tvoj sistem zadosti resolutiven probaj na tvoj DAC različne transporte, s čurnalnika pa probaj več digitalnih kablov in USB kablov, boš vidu vse različno igra, ne rabi slepega testiranja ...  _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: - |
|
 |
anzec
Pridružen/-a: Ned Jul 2014 19:10 Prispevkov: 251 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Nov 21, 2016 11:23 Naslov sporočila: |
|
|
| ajka je napisal/a: | | anzec je napisal/a: | Hehe, se mi je zdelo, da bo tako. Če je to res, bi me lahko nekdo res povabil in naredimo en slepi test. Če ima prav, lahko še nekaj zasluži.
Na koncu pride nekdo še s tem, da boljši hdmi kabel naredi razliko v sliki ali pa da dela računalnik hitreje z dobrim napajalnim kablom. Tudi take sem že slišal.
Placebo efekt je. Res pa je da mnogi daci nimajo svoje ure in pri teh je jiter bistveno večji in se pozna pri zvoku. Jaz seveda govorim o dacih s svojo uro. |
LP
Če je tvoj sistem zadosti resolutiven probaj na tvoj DAC različne transporte, s čurnalnika pa probaj več digitalnih kablov in USB kablov, boš vidu vse različno igra, ne rabi slepega testiranja ...  |
Imam popolnoma drugače urejeno zadevo, tako da ne morem probat. Pa ima dvoj dac svoj clock ali ne? Kot pravim, govorim o dacih s svojim clockom. Če govorimo o dacih brez svojega clocka se popolnoma strinjam, da je pomemben izvor in kabel. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Bojan65
Pridružen/-a: Sob Feb 2014 19:52 Prispevkov: 41 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Nov 21, 2016 11:39 Naslov sporočila: |
|
|
| anzec je napisal/a: | | ajka je napisal/a: | | anzec je napisal/a: | Hehe, se mi je zdelo, da bo tako. Če je to res, bi me lahko nekdo res povabil in naredimo en slepi test. Če ima prav, lahko še nekaj zasluži.
LP
Če je tvoj sistem zadosti resolutiven probaj na tvoj DAC različne transporte, s čurnalnika pa probaj več digitalnih kablov in USB kablov, boš vidu vse različno igra, ne rabi slepega testiranja ...  |
Imam popolnoma drugače urejeno zadevo, tako da ne morem probat. Pa ima dvoj dac svoj clock ali ne? Kot pravim, govorim o dacih s svojim clockom. Če govorimo o dacih brez svojega clocka se popolnoma strinjam, da je pomemben izvor in kabel. |
Ima M2TECH YOUNG svoj clock? |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 041 761 731 |
|
 |
anzec
|
Objavljeno: Pon Nov 21, 2016 13:13 Naslov sporočila: |
|
|
| Bojan65 je napisal/a: | | anzec je napisal/a: | | ajka je napisal/a: | | anzec je napisal/a: | Hehe, se mi je zdelo, da bo tako. Če je to res, bi me lahko nekdo res povabil in naredimo en slepi test. Če ima prav, lahko še nekaj zasluži.
LP
Nisem zasledil, da bi ga imel. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00 Prispevkov: 3193 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Pon Nov 21, 2016 13:33 Naslov sporočila: |
|
|
| anzec je napisal/a: | | Bojan65 je napisal/a: | | anzec je napisal/a: | | ajka je napisal/a: | | anzec je napisal/a: | Hehe, se mi je zdelo, da bo tako. Če je to res, bi me lahko nekdo res povabil in naredimo en slepi test. Če ima prav, lahko še nekaj zasluži.
LP
LP
Pri M2Tech_u vedo kaj pomeni "dobra urica" v DACu, še sploh za ta cenovni razred, ko kaj takega redko "dobiš" ...
Že pri EVO seriji mk1 so imeli zunanji "clock", pri EVO seriji mk2 pa sploh, ga lahko že na HiFace - USB pretvornik lahko priklopiš ...
Ampak vseeno, boljši ko je DAC, urca zraven, ali not, bolj se poznajo razlike od kje signal pride ... _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: - |
|
 |
anzec
|
Objavljeno: Pon Nov 21, 2016 14:22 Naslov sporočila: |
|
|
| ajka je napisal/a: | | anzec je napisal/a: | | Bojan65 je napisal/a: | | anzec je napisal/a: | | ajka je napisal/a: | | anzec je napisal/a: | Hehe, se mi je zdelo, da bo tako. Če je to res, bi me lahko nekdo res povabil in naredimo en slepi test. Če ima prav, lahko še nekaj zasluži.
LP
LP
Pri M2Tech_u vedo kaj pomeni "dobra urica" v DACu, še sploh za ta cenovni razred, ko kaj takega redko "dobiš" ...
Že pri EVO seriji mk1 so imeli zunanji "clock", pri EVO seriji mk2 pa sploh, ga lahko že na HiFace - USB pretvornik lahko priklopiš ...
Ampak vseeno, boljši ko je DAC, urca zraven, ali not, bolj se poznajo razlike od kje signal pride ... |
To sem videl, da eni modeli M2TECH ponujajo dobre rešitve glede clocka. Ampak za YOUNG nisem zasledil.
Me pa nekaj zanima. Oddajnik (CD) in sprejemnik (DAC). Ne razumem (bi pa zelo rad) kje je lahko fora, da lahko pride do razlike v zvoku. Ko govorimo o digitalnem svetu, se razume da je vse povezano z 0 in 1, vse do samega DACa. Oddajnik oddaja binarne podatke, sprejemnik jih pričakuje in sprejema. Pri tem transportu ne pride do nobene izgube podatka. Ok ... tukaj je še clock, ki po nekem protokolu (https://en.wikipedia.org/wiki/Differential_Manchester_encoding) pošilja še uro. In ta je dejansko odvisna od stabilnosti signala oz. od lepega prehoda iz 1 v 0. Seveda ta prehod ne bo nikoli idealen in vezje zazna enkrat malenkost prej in enkrat malenkost kasneje ta prehod in temu se reče jiter. Ta malenkost popačen clock (+ bit prfect podatki) je pripeljan v čip in seveda generira malenkost popačen analogni signal. Vse ok. Ampak, če se v tem trenutku znebimo jiterja s svojim clockom (ok, tudi ta ima jiter, ampak recimo da je bistveno manjši in seveda ni odvisen od samega izvora), kaj lahko še vpliva na to generiranje signala? Naj mi en to pojasni ali pa dokaže na sistemu. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
trancedeejay Site Admin

Pridružen/-a: Sob Mar 2008 9:01 Prispevkov: 1381 Kraj: Zgornja Besnica
|
Objavljeno: Tor Nov 22, 2016 02:34 Naslov sporočila: |
|
|
Evo, ko je že naslov teme o transportih:
Video odprtega TEAC iz serije VRDS - model 20, na koncu pa še malo zanimive muzike.
https://www.youtube.com/watch?v=QbfFmgOEclo _________________ MUSIC IS THE KEY |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
stormsonic

Pridružen/-a: Sre Jan 2009 2:00 Prispevkov: 766 Kraj: MB
|
Objavljeno: Tor Nov 22, 2016 14:34 Naslov sporočila: |
|
|
| Citiram: | | Me pa nekaj zanima. Oddajnik (CD) in sprejemnik (DAC). Ne razumem (bi pa zelo rad) kje je lahko fora, da lahko pride do razlike v zvoku. Ko govorimo o digitalnem svetu, se razume da je vse povezano z 0 in 1, vse do samega DACa. Oddajnik oddaja binarne podatke, sprejemnik jih pričakuje in sprejema. Pri tem transportu ne pride do nobene izgube podatka |
Ti binarni podatki niso naključno razmetani "1" in "0" signali, ampak so lepo organizirani v besede in bloke.
Če uporabimo stavek, recimo "ANZECA ZDAJ ZELO ZANIMA ZAKAJ..." in prešteješ modro obarvane znake v stavku vključno s spresledki, vidiš, da je sestavljen iz 32 znakov.
Ti znaki niso naključno razporejeni, saj če začneš nekomu govoriti "ZZZZZAAAAAAAEEINNOCDJJKM<pika><pika><pika><presledek><presledek><presledek><presledek>, te ne bo nič razumel in bo mislil, da se ti je pripeljalo Pa so uporabljeni enaki znaki, kot v modro obarvanem stavku.
Enako sprejemnik pričakuje bite v določenem času na določenem mestu, tako kontrolne bite, kot tudi bite, ki prenašajo audio informacijo. Če tega ne dobi, sledijo izpadi signala, šumenje in pokanje.
Da bi to dosegel in sinhroniziral, potrebuješ nekaj, kaj ti daje takt, torej uro, clock.
Če imaš transport in DAC v eni škatli, recimo CD predvajalnik, potem je dovolj en clock.
Če pa imaš zunanji DAC, potem potrebuješ clock v transportu in clock v DACu.
Če DAC nima svojega clocka, potem iz prihajajočega S/PDIF signala izluščiš uro (takt).
Če ima DAC svoj clock in transport svoj clock, moraš ta dva clocka med seboj nekako sinhronizirat, povezat in fazno uskladit, drugače bodo izpadi signala. Dve uri, ki prosto tečeta, nista nikoli fazno usklajeni, ker se razlikujeta v frekvenci, pa tudi sama frekvenca se med delovanjem rahlo spreminja zaradi vpliva okolja. Že sama temperatura močno vpliva. To torej ni rešitev. Ta drugi clock v DACu ali dela reclock ali resampla,...različno in odvisno od proizvajalca in modela. Še vedno pa moraš razbrati prvotni S/PDIF signal in takt iz njega. Torej ta drugi clock samo malo zmanjša možnost vpliva jitterja iz clocka iz transporta, ne naredi pa popolne imunosti. Potreboval bi medpomnilnik, buffer, kamor bi včital podatke in potem naredil popoln reclock. Ampak potem bi se pojavili problemi, da se buffer ne bi spraznil ali napolnil do konca. Spet nek kontrolni mehanizem, da naj transport upočasni ali pospeši ali pa kontrolirat clock v DACu, da pospeši ali upočasnjuje. Če bi bil buffer dovolj velik, da ne bi potreboval kontrolnega mehanizma, potem bi pa po startu čakal, da se celoten CD včita, šele potem bi začelo igrati, torej 1 uro po pritisku na tipko Play.
Sam sprejemni čip (receiver) v DACu prepušča ves nizkofrekvenčni jitter skozi, zato ima clock iz transporta vpliv na zvok, prav tako tudi kabli in konektorji.
Tu bi moral preklopiti iz časovne dimenzije v frekvenčno dimenzijo, če bi hotel nadaljevati
Poskusil sem pisati razumljivo in poenostavljeno. Bolj poenostavljeno ne znam, ne me za ušesa, če sem preveč kresnil mimo.
Nekaj je tudi tukaj, v več delih:
http://www.tnt-audio.com/clinica/diginterf1_e.html
http://www.tnt-audio.com/clinica/diginterf2_e.html
..... _________________ My DMM will go only to 10, maybe your DMM can go to 11? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
anzec
|
Objavljeno: Tor Nov 22, 2016 15:53 Naslov sporočila: |
|
|
| stormsonic je napisal/a: | | Citiram: | | Me pa nekaj zanima. Oddajnik (CD) in sprejemnik (DAC). Ne razumem (bi pa zelo rad) kje je lahko fora, da lahko pride do razlike v zvoku. Ko govorimo o digitalnem svetu, se razume da je vse povezano z 0 in 1, vse do samega DACa. Oddajnik oddaja binarne podatke, sprejemnik jih pričakuje in sprejema. Pri tem transportu ne pride do nobene izgube podatka |
Ti binarni podatki niso naključno razmetani "1" in "0" signali, ampak so lepo organizirani v besede in bloke.
Če uporabimo stavek, recimo "ANZECA ZDAJ ZELO ZANIMA ZAKAJ..." in prešteješ modro obarvane znake v stavku vključno s spresledki, vidiš, da je sestavljen iz 32 znakov.
Ti znaki niso naključno razporejeni, saj če začneš nekomu govoriti "ZZZZZAAAAAAAEEINNOCDJJKM<pika><pika><pika><presledek><presledek><presledek><presledek>, te ne bo nič razumel in bo mislil, da se ti je pripeljalo Pa so uporabljeni enaki znaki, kot v modro obarvanem stavku.
Enako sprejemnik pričakuje bite v določenem času na določenem mestu, tako kontrolne bite, kot tudi bite, ki prenašajo audio informacijo. Če tega ne dobi, sledijo izpadi signala, šumenje in pokanje.
Da bi to dosegel in sinhroniziral, potrebuješ nekaj, kaj ti daje takt, torej uro, clock.
Če imaš transport in DAC v eni škatli, recimo CD predvajalnik, potem je dovolj en clock.
Če pa imaš zunanji DAC, potem potrebuješ clock v transportu in clock v DACu.
Če DAC nima svojega clocka, potem iz prihajajočega S/PDIF signala izluščiš uro (takt).
Če ima DAC svoj clock in transport svoj clock, moraš ta dva clocka med seboj nekako sinhronizirat, povezat in fazno uskladit, drugače bodo izpadi signala. Dve uri, ki prosto tečeta, nista nikoli fazno usklajeni, ker se razlikujeta v frekvenci, pa tudi sama frekvenca se med delovanjem rahlo spreminja zaradi vpliva okolja. Že sama temperatura močno vpliva. To torej ni rešitev. Ta drugi clock v DACu ali dela reclock ali resampla,...različno in odvisno od proizvajalca in modela. Še vedno pa moraš razbrati prvotni S/PDIF signal in takt iz njega. Torej ta drugi clock samo malo zmanjša možnost vpliva jitterja iz clocka iz transporta, ne naredi pa popolne imunosti. Potreboval bi medpomnilnik, buffer, kamor bi včital podatke in potem naredil popoln reclock. Ampak potem bi se pojavili problemi, da se buffer ne bi spraznil ali napolnil do konca. Spet nek kontrolni mehanizem, da naj transport upočasni ali pospeši ali pa kontrolirat clock v DACu, da pospeši ali upočasnjuje. Če bi bil buffer dovolj velik, da ne bi potreboval kontrolnega mehanizma, potem bi pa po startu čakal, da se celoten CD včita, šele potem bi začelo igrati, torej 1 uro po pritisku na tipko Play.
Sam sprejemni čip (receiver) v DACu prepušča ves nizkofrekvenčni jitter skozi, zato ima clock iz transporta vpliv na zvok, prav tako tudi kabli in konektorji.
Tu bi moral preklopiti iz časovne dimenzije v frekvenčno dimenzijo, če bi hotel nadaljevati
Poskusil sem pisati razumljivo in poenostavljeno. Bolj poenostavljeno ne znam, ne me za ušesa, če sem preveč kresnil mimo.
Nekaj je tudi tukaj, v več delih:
http://www.tnt-audio.com/clinica/diginterf1_e.html
http://www.tnt-audio.com/clinica/diginterf2_e.html
..... |
Razumem point. To pomeni, da reclockanje dejansko ne dela po popolnoma svojem clocku, ampak se prilagodi glede na hitrost clocka izvora. To pomeni, da bi brez buferja moral uskladiti uri, ko se fazi začneta preveč razlikovati, kar pa pomeni popačenje. Ali se celo prilagodi frekvenca sprejemnikove ure?
To pomeni, da imajo medijski predvajalniki z DACom in eno uro veliko večji potencial (podobno kot CD playerji) napram samostojnim dacom. Samostojni DAC se jim lahko približa samo v primeru, da bi imeli buffer z nekim pametnim algoritmom kdaj sinhronizirata ure (v bistvu se sinhronizira samo sprejemnikova ura).
Do zdaj sem bil mnenja, da so te zadeve toliko usklajene, da se sinhronizacija ur ne dela prav pogosto (recimo 1x na 5 min), ampak očitno temu ni tako.
Hvala za razloženo, samo to sem hotel. Če se kdaj srečamo dam z veseljem za rundo obenem pa se posipam s pepelom. Upam da še komu prav pride. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
stormsonic

|
Objavljeno: Tor Nov 22, 2016 16:26 Naslov sporočila: |
|
|
Navadni reclock - DAC vhodni signal še enkrat prekodira s svojim clockom. Enak clock potem uporabiš za DAC čip in se tako izogneš clocku iz prihajajočega signala, ki ga generira sprejemni čip (PLL). Quartz clock je bistveno čistejši kot ta, ki je zgeneriran iz prejetega signala. Poskusi Googlati flip-flop reclock.
Lahko tudi izvajaš asinhroni reclock, resampling, upsampling...ampak to so hudo obširne teme.
Ure ne moreš spreminjati po želji, ker gre običajno za quartz kristale in oscilatorje, sinhronizacija mora biti ves čas prisotna. _________________ My DMM will go only to 10, maybe your DMM can go to 11?
Nazadnje urejal/a stormsonic Tor Nov 22, 2016 22:58; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
stormsonic

|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
anzec
|
Objavljeno: Sre Nov 23, 2016 10:46 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala. Vsekakor top razloženo (tvoj post in linki). Sem že iskal zadevo, da bi našel razlago, pa naletiš na toliko enega balasta (v stilu, da binarno ni binarno oz. da 1 ni čist 1 in 0 ni čist 0), da me je minilo. Na kratko si razložil da je problem pri sinhronizaciji ur in da načeloma ura v dacu ne pomeni popolne samostojnosti ure, saj je še vedno odvisna od izvorne.
Bufer bi popolnoma eliminiral odvisnost od izvora, vendar pa bi tam nastali problemi v primeru, če bi se napolnil ali popolnoma spraznil (recimo da bi se bufer na začetku napolnil do polovice).
Glede na vse kar trenutno vem, me zanima predvsem smer razvoja playerja in daca v eni škatli z enim clockom. Se mi zdi, da imajo take naprave več potenciala - oz določenih dragih in neoptimalnih rešitev ne potrebuješ. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
joztom
Pridružen/-a: Pon Jan 2013 11:07 Prispevkov: 1976 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Nov 23, 2016 12:38 Naslov sporočila: |
|
|
Kolikor sem jaz raziskoval, je možno za posamezni CD/DVD player najti I2S izhod, ki ga pelješ na želeni DAC. Le-ta pa ima možnost vgradnje samostojnega quartza na želeni frekvenci. Menda je to jaka prednost pred SPDIF izhodom, ki je omejen na 24/96, kar zamolčijo, I2S pa gre tudi na naprednih 32/384 in naprej na 64/384.
Če konkretno opazujem svojo tehniko, se da moj DENON 3910 z vsemi navodili peljati na kakšen Sabre DAC, recimo 9018 in vgraditi še interni clock.
http://forum.polkaudio.com/discussion/168598/denon-dvd-3910-sacd-hdcd-player-in-black
Nabral sem že ploščice, pa še nisem našel časa za preklop in teste, predvsem pa ustrezne škatle za to tehniko. Trenutno se ukvarjam z izboljšavo glave iz Hitachi HOP1200 na kakšen zanesljivejši Toshiba pickup.
Drugi pa spet raziskujejo USB to I2S in naprej.
Vse poti so možne, ne se pustit nategovat draguljarjem. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
anzec
|
Objavljeno: Sre Nov 23, 2016 13:13 Naslov sporočila: |
|
|
| joztom je napisal/a: | Kolikor sem jaz raziskoval, je možno za posamezni CD/DVD player najti I2S izhod, ki ga pelješ na želeni DAC. Le-ta pa ima možnost vgradnje samostojnega quartza na želeni frekvenci. Menda je to jaka prednost pred SPDIF izhodom, ki je omejen na 24/96, kar zamolčijo, I2S pa gre tudi na naprednih 32/384 in naprej na 64/384.
Če konkretno opazujem svojo tehniko, se da moj DENON 3910 z vsemi navodili peljati na kakšen Sabre DAC, recimo 9018 in vgraditi še interni clock.
http://forum.polkaudio.com/discussion/168598/denon-dvd-3910-sacd-hdcd-player-in-black
Nabral sem že ploščice, pa še nisem našel časa za preklop in teste, predvsem pa ustrezne škatle za to tehniko. Trenutno se ukvarjam z izboljšavo glave iz Hitachi HOP1200 na kakšen zanesljivejši Toshiba pickup.
Drugi pa spet raziskujejo USB to I2S in naprej.
Vse poti so možne, ne se pustit nategovat draguljarjem. |
Ja, ta pri tem i2sju sem tudi jaz zasledil nekaj takega, da se da povratno nekaj korigirat hitrost oddajnika (spdif je enosmeren), kar pa pomeni ravno to kar si napisal. Nisem pa čist zihr kako to deluje, ker sem samo nekje zasledil. Bom malo prebral. V tem trenutku mi je bilo samo pomembno kako vpliva izvor in digitalni kabel do daca preko spdif. Vidim da vpliva in sem kar nekako razočaran nad samo tehnologijo. Zakaj sem razočaran? Ker se mora neka zelo enostavna zadeva reševati zelo kompleksno in smatram da spdif nima neke prihodnosti. To pomeni, da rabiš vrhunski izvor in dober kabel, poleg tega pa so tudi v tem primeru zaradi dolgih prenosnih poti ne bo ta jiter nikoli dovolj majhen. Izvor preko i2s pa dobiš za nekaj 10€ in marsikater problem odpade, poleg tega pa lahko DAC narešiš neodvisen od izvora. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
stormsonic

|
Objavljeno: Sre Nov 23, 2016 20:50 Naslov sporočila: |
|
|
| Citiram: | | Izvor preko i2s pa dobiš za nekaj 10€ in marsikater problem odpade, poleg tega pa lahko DAC narešiš neodvisen od izvora. |
Izvor za nekaj 10€ bo proizvajal signal ceni primerno.
Problemi ne odpadejo, še nekaj dodatnih dobiš zraven, se pa res izogneš pretvorbi signala iz I2S v S/PDIF in nazaj.
DAC neodvisen od izvora, kaj pa boš z MCLK?
Pa kontroliraš nazaj lahko samo "pametno" napravo, torej nekaj, kar ima softver in se pusti kontrolirat. Recimo računalnik. _________________ My DMM will go only to 10, maybe your DMM can go to 11? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|