Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

DIY upgrade CD predvajalnika
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Do-It-Yourself
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
audio_holic

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 13:50
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 22, 2008 11:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

DAVOR je napisal/a:
Pozdravljen audio_holic

Tega za dacom, ne bi izpuščal. Tistega za čipom pa brez problema. 2.2uf se mi zdi zelo mala vrednost, vsaj 6,8uf bi bil moj izbor...itak je razlika v ceni mala. Lahko pa poskusiš in če boš imel občutek da basa ne primanjkuje, potem je ok. Si kaj razmišljal kaj se dogaja s signalom, ko pride na invertirni vhod?
Absolutna faza se obrne, in me zanima kaj menite vi kako to vpliva na zvočno sliko.???
Na enem forumu sem prebral, da je en tip ko je tweakal oppo-te kao opazil razlike...
Bom na yamadi probal nardit en buffer iz daca cs4360 brez neke filtracije, direkt na plus vhod pa mogoče kak irf naprej v a-classi, in ga primerjal z klasičnim dvopolnim filtrom na invertirnem vhodu.

l.p.

Zdaj, ko koristim 2.2 uF na izhodu ne opazim nobenega pomanjkanja basa. Tudi računsko se zadeva lepo izzide ( Rin=47000 ohm, C=2.2 uF, f=1.5 Hz). Vendar tam pri DAC-u je Rinput =3.6k in tam je 2.2 uF premajhen. Za f=10 Hz potrebujem vsaj 4.7 uF in višje...Zna bit mal prostorske krize...

Glede absolutne faze se niti ne sekiram preveč, ker je bila od mikrofona do mojih ušes že neštetokrat obrnjena. Wink

Sicer pa sem zelo presenečen, kako ljudje z veseljem mečejo ven digitalne filtre. Glede na to da ojačujejo današnji preampi ter končne signal v širokem frekvenčnem obsegu me prav zanima kako je s stabilnostjo le teh pri ultrasoničnem vzbujanju...

...da ogrevanja navitja visokotonca niti ne omenjam Rolling Eyes
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
victorinox

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 21:34
Kraj: 15km iz Celje(a)

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 22, 2008 12:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

audio_holic je napisal/a:

Sicer pa sem zelo presenečen, kako ljudje z veseljem mečejo ven digitalne filtre. Glede na to da ojačujejo današnji preampi ter končne signal v širokem frekvenčnem obsegu me prav zanima kako je s stabilnostjo le teh pri ultrasoničnem vzbujanju...

...da ogrevanja navitja visokotonca niti ne omenjam Rolling Eyes

Hmm, kje pa so ti digitalni filtri, a niso to že v DACu in se jih celo ne da izklopit/zaobit razen v eksotih?

Ultrasonično uzbujanje je (tisto, ki ostane zaradi izostanka filtracije) tako majhno v primerjavi z koristnim signalom da ni strahu zaradi gretja visokotonca pri sistemih, ki bi morda lahko zaoscilirali pa bi bili lahko problem, ker bi potem dobit močno ojačano nihanje, ki pa je potencialno škodljivo, drugače pa ne. Drugače pa koliko pa je koristna pasovna širina recimo 500kHz za cel sistem je skoraj nepredstavljiva številka za doseč. Sicer pa recimo zvočniki, ki imajo razširjen obseg (navzgor) za nove nosilce in medije naj bi menda do 100kHz segli, dvomim, da je višje potrebno ali zaželjeno.
Nazaj na vrh
borisov57

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 10:08

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 22, 2008 14:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Prvega elektrolita se boš lahko rešil tako:

Iz pina EXTL in EXTR naredi napetostni delilnik z istimi vrednostmi, kot jih vsebuje prvi operacijski, torej 3k6/16k. Srednjo točko delilnika pelji na In+ prvega operacijskga, ki je sedaj na masi. Izhod iz prvega operacijskega lahko sedaj pelješ ven na konektor ( brez kondenzatorja ). Ostalo solato pač pobereš ven. Jaz bi sicer za delilnik uporabil 5k/10k, da bi na izhodu dobil cca. 2 V rms.

Če pa te zanimajo vezja brez povratne vezave, lahko poiskusiš z JFET sledilnikom, vendar boš v tem primeru potreboval blokirni kondenzator ( ali pa tudi ne, če ga imaš že v končni).

Veliko veselja pri delu ( pa tudi pri poslušanju )
Nazaj na vrh
DAVOR

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 17:27
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 23, 2008 11:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Po poskusih sem ter tja, sem na koncu pristal na preiskušeni verziji Yamade.
Napajanje popolnoma na baterije....6V za glavni board ta kar preko lm317 znižana na 3,3 in 5V. Ter baterijski pak 2*12v za audio. Izhod klasičen z pojačanjem 3 z OPA627. Poskusil sem jih tudi v aclassi (res da samo upor iz out na nap.), vendar nisem bil zadovoljen. Zvok je preveč spominjal na OPA2134 z malo več atacka.V kratkem bi naj dobil še LM4562, ker me zanima v kateri smeri se bo zvok spremenil.
Zamenjani pa skoraj vsi kondiči na napajanju glavne plošče, ker je pač doma ležalo že leto dni nekaj kondenzatorjev, ki so se žrtvovali za ta projekt, ker so originalni šiiiit.
Star predelan switch usmernik ostaja na mestu, ker je možna takojšna predelava na 220v, v kolikor gre iz mojih rok.

Prostorska stiska je v teh dvdjih grozna zato rezultat ni ravno vizualno na nivoju kot se spodobi.

Rezultat... slika v primerjavi z originalnim neverjetna razlika. Predvsem v ostrini slike, tresenju, barvah, črnina je črna brez nekih sivih artefaktov, v glavnem odlična tudi na divx.
Zvok, dinamika neverjetna, zvok se odpre v vse dimenzije....treba slišat.
Upam ga postavit ob bok marsikateremu playerju.
V teh dneh, gre še malo naokrog na test, da potrdimo domneve.
p.s.
Vmes je bilo še nekaj verzij z klasičnimi napajanji, vendar je odločitev ostala pri baterijskem, čeprav je zelo nepraktičen. Dve bateriji sta za 4-5 ur delovanja, za zvok pa 3 krat dlje, tako da je dovolj .
Vem slike so zelo slabe Sad

Tako, za ta mesec dovolj spajkalnika... sport is back. Very Happy
audio_holic

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 13:50

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 23, 2008 18:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

borisov57 je napisal/a:
Prvega elektrolita se boš lahko rešil tako:

Iz pina EXTL in EXTR naredi napetostni delilnik z istimi vrednostmi, kot jih vsebuje prvi operacijski, torej 3k6/16k. Srednjo točko delilnika pelji na In+ prvega operacijskga, ki je sedaj na masi. Izhod iz prvega operacijskega lahko sedaj pelješ ven na konektor ( brez kondenzatorja ). Ostalo solato pač pobereš ven. Jaz bi sicer za delilnik uporabil 5k/10k, da bi na izhodu dobil cca. 2 V rms.

Če pa te zanimajo vezja brez povratne vezave, lahko poiskusiš z JFET sledilnikom, vendar boš v tem primeru potreboval blokirni kondenzator ( ali pa tudi ne, če ga imaš že v končni).

Zanimiva ideja... Very Happy

JFET sledilnik bi verjetno potreboval precej boljše napajanje od LM317/337, po vsej verjetnosti kak diskretni regulator tipa TENTLABS ali kaj podobnega...

Davor:

Zanimivo, da si zaznal vpliv tudi na sliki... Surprised
Nazaj na vrh
markoni

Pridružen/-a: Pon Mar 2009 23:09

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 12, 2009 15:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

AD825 duble je zelo dobar,
AD797 single je pa zame najboljsi.
Pripirocam !!!!!

Sem razmišljal tudi v tej smeri, a glede na to da v trenutni konfiguraciji uporabljam pasivni preamp sem buffer kar pustil na mestu. Glede napajanja...zadeva je kar korektno narejena z LM 317/337 regulatorji. Mogoče bi bil dosegel še boljši rezultat z kakim diskretnim regulatorjem, a glede na visok PSSR današnjih sodobnih op-ampov ne vem če bi bilo smiselno.

DAVOR je napisal/a:

Imam pa eno vprašanje... si mogoče primerjal zvok z opa627 ali ad797. tale lm je kar opevan čip in me mika da bi ga še sam poskusil. Mi lahko poveš vir kje si ga nabavil?

Pred časom sem za preamp malo primerjal čipovje med sabo. OPA 627 ima zelo precizen a sterilen, mlačen zvok. Tudi LM ima precej značilnosti 627-ke le da ima še boljšo transparentnost in dinamiko. Predvsem v basu in dinamiki (tokovna zmogljivost???) 627 počepne pred LM -jem.

AD-jev žal nisem sprobal, ker nimam ustreznega adapterja. Če veš kak vir se priporočam... Very Happy

LM sem nabavil od kolega...drugače pa ga ima Farnell ter Partexpress (če se ne motim).[/quote]
markoni

Pridružen/-a: Pon Mar 2009 23:09

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 12, 2009 15:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

AD825 duble je zelo dobar,
AD797 single je pa zame najboljsi.
Pripirocam !!!!!
DAVOR

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 17:27
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 12, 2009 17:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljen.

AD...nisem sprobal..ker nimam adapterjev...AD797 je zame najboljši...
Nekak mi ne grejo skupaj tile stavki.

Z eksperimentalno ploščico gre DIL 8 super, če pa imaš AD797 smd pa težje.
Glede zvoka ... OPA627 mi v filterskih konfiguracijah dela odlično...tako tehnično kot slušno. Malenkost teži k sterilnosti zvoka, vendar se to zna močno potencirat če cel sistem teži k temu.
AD797 ni čist simpl oz uni. zamenjava. Je bipolaren čip in mu upori reda Kohm na vhodu in povratni vezavi ne odgovarjajo. Reši te sicer kompenzacijski pin in kak 50pf kondenzator vendar se mu znatno poveča šum. Zvok je bolj na topli strani, z mehkejšim karakterjem...ki te na dolgi rok ne nervira, vendar se ga naveličam.
OPA627 je še vedno bolj na iskrivi nevtralni strani, poln presenečenj...in v vseh konfiguracijah dela odlično...tehnično vrhunski čip.
OP2134 še bolj trd, sterilen in hladen...OPA2132 pa še malo mehkejši kot AD797...zlo podoben OP275 ki je malo bolj barvit.
l.p.
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Do-It-Yourself Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu