| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6265 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Sob Avg 16, 2014 10:38 Naslov sporočila: |
|
|
Digitalni ekvalizerji rešujejo tudi fazo, česar ne more noben drugi poseg. Poleg tega odpravljajo lahko tudi nekatere probleme zvočnikov, ne samo odboja sobe. Naprimer energetski viški kjerkoli v spektru.
Morda se izplača manj tisočakov vreči v kable in par jurjev nameniti enemu dsp-ju (tipa Copland). Lahko je učinkovitejše od drugih posegov ali menjav aparatur. Ko si na določenem nivoju, seveda. In štartaš z digitalnim izvorom zvoka. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
NLP
Pridružen/-a: Tor Nov 2009 10:01 Prispevkov: 1035 Kraj: Drugje
|
Objavljeno: Sob Avg 16, 2014 12:14 Naslov sporočila: |
|
|
gwb:
nisem mislil da se prav ti s tem ukvarjaš, morda se vplete v debato kdo ki se, to sem mislil.
Ja se ukvarjam z akustičnim dizajnom, ampak bi si olajšal delo, če bi menil da je digitalna korekcija v redu, storitve pa ne bi zaračunal prav nič manj zaradi tega, tako da...
No z zadnjimi tvojimi odstavki se pa strinjam in prav propagirajo noč in dan... no ja saj je na nek zlagan način.
ambasador:
problemi s fazami (pri zvočnih odbojih in interferencah) rešuje tudi klasična akustika, seveda pa akustika ne rešuje morebitnih faznih problemov izvora zvoka ali slabo konstruiranih zvočnikov. _________________ Nenad P. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00 Prispevkov: 3193 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Sob Avg 16, 2014 20:58 Naslov sporočila: |
|
|
LP
Odvisni ali neodvisni, pomembno je, da se uporabnik "zave", "prepozna" "uporabnost" ali "zavajanja" ...
Žal zaradi pretiranega marketinga, gredo stvari v smer "zavajanja" v napačno smer, žalostno je, da jih uporabniki ne prepoznajo in tako se ukvarjajo z "iglicami", drevesa ne vidijo, ne vedo niti v kakšnem gozdu so !!
PS.: In tako se "audiofil" ukvarja z "šukoti", "konektorji", "varovalkami", "HDji", "FLACi", "DSDji", "DSPji", sTHDji na 0,00000001% pri tem pa ne ve, noče vedet, da mu pohaja kakšen Hz za 20,30 in več db in sliši popačenja v več 10%
PS.: "Uporabnost" ali "zavajanje" oboje se "plača", nič ni zastonj  _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: - |
|
 |
NLP
|
Objavljeno: Ned Avg 17, 2014 00:22 Naslov sporočila: |
|
|
Žal je res tako:(
Prenekateri bi bili presenečeni (eni sigurno imate izkušnje z dobrimi prostori) kako bi lahko znatno cenejša/dostopnejša oprema (predvsem monitoring seveda) zvenela mnogo, mnogo boljše v dobrem akustično tretiranem prostoru kakor draga v slabem prostoru.
Ne gre govora o ("le") cca. 10% popačenja pri "neakustiki" (+ še zvočniki so izjemno šibki člen reprodukcije) ampak še mnogo več desetin odstotkov popačenja! (seveda koliko je odvisno od specifičnega prostora)
Kakorkoli eq analogna, digitalna ipd. korekcija naj se kar razvija, zakaj pa ne, bog si ga vedi kam bodo nekoč prišli (mogoče kar kabl v glavo kot pri Matrici:)) ampak moti me zavajanje, da je to uh in ah, ultimativna rešitev...
Trinnov sistem je npr. s svojimi 3D mikrofoni impresivna makina in napredna korekcija seveda hudo laže, a na lep način:) _________________ Nenad P. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Pon Avg 18, 2014 08:31 Naslov sporočila: |
|
|
| before je napisal/a: | Vseskozi sem bil skeptičen do raznoraznih "elektronskih pomagal" v audiu, dokler se nisem znašel pred veliko težavo: ko sem se preselil, v novem prostoru nikakor nisem mogel ukrotiti bas področja s pomočjo akustičnih aplikatov. Seveda se to da, ampak nimam niti časa, niti volje ubadati se s tem. Pa še bivalni prostor bi na koncu najbrž izgledal grozno. Zato sem posegel po DSP-ju, s katerim sem v trenutku rešil problem in to brez degradacij v kvaliteti zvoka, katere sem se tako bal. Skratka, vsem s težavami, kot so (bile) moje toplo priporočam vsaj preizkus!
Več o mojem konkretnem primeru pa na tej povezavi:
http://www.audio-kontakt.com/forum/viewtopic.php?t=1608&postdays=0&postorder=asc&start=555 |
Konkretno omenjeni DSPeaker deluje tudi v časovni domeni - ni samo preprost ekvalizer, temveč kontrolira tudi dolžino trajanja valovanja v prostoru - predvsem na sobnih resonancah. Zato je waterfall meritev subwooferja po procesiranju - debelo, ma debelo bolj čista. Kako to počne, ali si pomaga s protifazo, ne vem. Je stvar vgrajenega algoritma. Zato se kliče 'Anti Mode' - ker je posebej narejen za sobne probleme na basu. Deluje samo na basu do niti 200Hz. Ostalega ne tika.
Za boljše razumevanje potegnem primerjavo:
določeno resonanco zvočnika se lahko rešuje tudi z 'notch filtrom' v kretnici. Ta notch dobesedno 'požre' ozek pas frekvenc. Toda resonanca zvočnika se še vedno sliši pri izzvenevanju - tega preprost filter ne more preprečiti - in je lepo vidna v waterfall meitvi.
Korekcije zvočnikov, ki jih DSP mimogrede opravi, so tudi zaželjene - če je cilj naraven zvok.
Daleč od vsemogočnosti, toda končna slika je sestavljena iz veliko elementov. DSP lahko elegantno naredi tisto, kar druge poteze ne morejo ali pa so obupno drage, zamudne, invazivne za videz prostora (beri: resonatorji na basu). Kot vedno in povsod: niso vsi izdelki dobri, ni vsak DSP isti. Glavno besedo ima vgrajeni program, algoritmi, po katerih deluje.
Avdiofilija je nagnjena k posploševanju: najprej daš vse DSP-je na skupni imenovalec, nato poiščeš najcenejšega. Ne ja gre tako.
Ta post sem napisal zato, ker se a priori zagovarja eno in zanika drugo. Dajmo konkretno pogledat. Ko je @before pisal o AntiMode, se je takoj posplošilo. In prezrlo dejstvo, da gre za noviteto, edinstven program, ki rešuje nekaj, kar do sedaj ni šlo. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
dr.sah
Pridružen/-a: Sob Sep 2008 21:41 Prispevkov: 1405 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Pon Avg 18, 2014 10:53 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem imel ta Dspeaker 2.0, in ga malce uporabljal z subom. Moram reči da sem samo debelo pogledal, kako to izboljša zvok. Sub je preprosto izginil, bas je bil mnogo boljši.
Potem sem ga prodal, ker nisem suba skoraj nič uporabljal.
Gre za kar hudo zadevo. Kor je before omenil, naj bi kmalu dali ven še hujši model. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
gwb
Pridružen/-a: Sob Mar 2009 9:15 Prispevkov: 508 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Avg 18, 2014 14:06 Naslov sporočila: |
|
|
Evo, ravno zato je bila tudi želja, da se odpre ("načne") tudi tema okoli DSP-ja.
Kot ste že omenili, avdiofili so (smo) pripravljeni zmetati kupe denarja v raznorazne kable in podobne "pripomočke", medtem ko se največje napake "skrivajo" ravno v samem prostoru - ponavadi najbolj "zanemarjeni" postavki vsakega sistema.
Prav za hec sem se na hitro sprehodil skozi "Galerijo" uporabnikov... Ugotovitev? Z izjemo na prste ene roke preštetimi akustično urejenimi poslušalnicami, ni opaziti niti enega samega bass trapa ali drugega akustičnega tretmaja... Torej takole čez palec - cca. 10% ali celo kakšen % manj uporabnikov se je vsaj do neke mere potrudilo urediti prostor.
Glede na to, da računalniki vedno bolj uporabljani tudi v hi-fijih ni nobenega razloga, da človek ne bi preizkusil takega "zastonj" tweaka. Eksterne RC naprave niso čisto nič drugega kot mini računalniki zapakirani v ohišja - bistvo se skriva v algoritmih, ki popravke "vršijo"... In tudi če rečemo, da RC v nekaterih pogledih naredi korak nazaj - sem prepričan, da marsikje bi obenem naredili (vsaj) 2 naprej...
Če ne danes - pa pustimo razvoju še nekaj let. Če se bo zadeva še naprej razvijala (kar je, kot vse v današnjem svetu pogojeno s številom uporabnikov oz. potencialnih kupcev) sem prepričan, da bomo deležni vedno večjih izboljšav, hkrati pa se bo podobna tehnologija našla v vseh, tudi cenovno bolj dostopnih, napravah... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
NLP
|
Objavljeno: Pon Avg 18, 2014 14:39 Naslov sporočila: |
|
|
Ja res je in ravno to je zaskrbljujoče koliko ljudje dajo na akustiko, pa dajva na stran audiofile ipd. ampak profesionalce, ki producirajo, miksajo, masterizirajo glasbo.
Tam je prav tako izjemno kritično nezavedanje oz. ne želijo vlagati v akustiko.
Če jih je v povprečju 10-20% studijev kolikor tolikor ok in par procentov resnih!
Ne samo v SLO!
Temu primerni so potem izdelki seveda, v katerih pa bi naj vi/mi konzumenti doma uživali...!?
Kaj lahko naredimo in kaj ne, navkljub najboljšim algoritmom je opisano tule, kot sem že podal link:
http://www.roomeqwizard.com/wizardhelpv5/help_en-GB/html/iseqtheanswer.html#top
Lahko se tudi dalje pogoogla:
dsp room correction vs acoustic treatment
ipd.
Tega in podobnega so polni forumi, kjer strokovnjaki iz teh iin drugih področij opozarjajo kje so meje in kje so + in -.
Mimo nekaterih zakonov fizike pač ne gre. _________________ Nenad P. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
before

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 19:23 Prispevkov: 2801 Kraj: Ruše
|
Objavljeno: Pon Avg 18, 2014 16:18 Naslov sporočila: |
|
|
| dr.sah je napisal/a: | Jaz sem imel ta Dspeaker 2.0, in ga malce uporabljal z subom. Moram reči da sem samo debelo pogledal, kako to izboljša zvok. Sub je preprosto izginil, bas je bil mnogo boljši.
Potem sem ga prodal, ker nisem suba skoraj nič uporabljal.
Gre za kar hudo zadevo. Kot je before omenil, naj bi kmalu dali ven še hujši model. |
Ja, poleg nadgradnje samega procesiranja signala, naj bi bila naprava sedaj obravnavana bolj kot predojačevalnik in DAC, saj bo imela velik nabor digitalnih in analognih vhodov in izhodov, raznoraznih oblik (RCA, XLR, Tos-link, COAX...), skratka bo prav to, kar jaz iščem. Prišla naj bi nekje okoli novega leta (upam da 2015, ), bo pa pričakovano (in sicer okoli 3x) dražja od aktualnega DSPeaker AntiMode 2.0 Dual Core modela! _________________ Cenite to kar imate in stremite k boljšemu! To je moj recept za zadovoljstvo.
Audiohedonist |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Pon Avg 18, 2014 17:01 Naslov sporočila: |
|
|
http://www.stereophile.com/reference/108tech/
Nekaj komentarjev in meritev še iz leta 2008, ko DSPeaker AntiMode še ni obstajal.
Kot kaže, je finta ravno v tem, da procesor po prenehanju signala na določeni frekvenci - invertira to frekvenco in s protinihanjem membrane izničuje sobne resonance na basu. To pa počne v taki meri in toliko časa, kot je pri nastavljanju sistema izmeril z mikrofonom za vsako anomalijo posebej.
Lukavo. Ta patent je deponiral Neslon Pass s svojim resonatorjem pred 25 leti, DSPeaker pa to naredi elektronsko. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
NCC2000
Pridružen/-a: Čet Sep 2012 12:28 Prispevkov: 591 Kraj: Slovenia
|
Objavljeno: Pon Avg 18, 2014 17:08 Naslov sporočila: |
|
|
vprašanje:
to, da dsp frekvenčno popravi vpliv realnih prostorov, v katerih živimo, in da njegova pravilna uporaba prispeva k bolšemu približku glasbe, ki je na izvoru v repro sistema, je jasno. Kaj pa vpliv "dodajanja" neke digi komponente v sistem in s tem oddaljevanje od filozofije sestavljanja repro sistemov, da manj je več... Vklop dsp-ja v sistem kakor koli ogroža pretok željenih informacij do zvočnika? Kaj vpliva na ostale parmetre zvoka razen frerquenčnega balansa?
To sprašujem zato, ker je že v sami DA oz. AD pretvorbi lahko cela nezaželjena štala problemov, če pa dodamo še softwearsko qualizacijo in stem laufanje nove kopice procesov na CPU-ju in s tem ...
Nimam dsp-ja, zato sprašujem. In da sobo pomaga speglat, vem, tudi da je bolje sobo speglat kot vklopit dsp, tudi to podpisšem. Zanimam me, kaj pa ostalo, ni glasba le freq. spekter... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Pon Avg 18, 2014 17:27 Naslov sporočila: |
|
|
| NCC2000 je napisal/a: | vprašanje:
to, da dsp frekvenčno popravi vpliv realnih prostorov, v katerih živimo, in da njegova pravilna uporaba prispeva k bolšemu približku glasbe, ki je na izvoru v repro sistema, je jasno. Kaj pa vpliv "dodajanja" neke digi komponente v sistem in s tem oddaljevanje od filozofije sestavljanja repro sistemov, da manj je več... Vklop dsp-ja v sistem kakor koli ogroža pretok željenih informacij do zvočnika? Kaj vpliva na ostale parmetre zvoka razen frerquenčnega balansa?
To sprašujem zato, ker je že v sami DA oz. AD pretvorbi lahko cela nezaželjena štala problemov, če pa dodamo še softwearsko qualizacijo in stem laufanje nove kopice procesov na CPU-ju in s tem ...
Nimam dsp-ja, zato sprašujem. In da sobo pomaga speglat, vem, tudi da je bolje sobo speglat kot vklopit dsp, tudi to podpisšem. Zanimam me, kaj pa ostalo, ni glasba le freq. spekter... |
Če je DSP tudi predojačevalnik in mu daš digitalni signal, imaš samo eno D/A konverzijo.
AntiMode od DSPeaker-ja pa itak deluje samo na basu, kjer so največje drame in občutljivost ušesa majhna za dodatno elektroniko. Pa ga porabiš za sub.
Dodatna elektronika=dodatna tenčica, zastiranje zvoka. Še posebej če ne gre za vrhunsko elektroniko. Na drugi strani pa je masking efekt akustičnih anomalij tako dramatičen, da je splošni vtis ravno bolj odstrti zvok.
Zato je taka korekcija v slabih razmerah 'ozdravitev' ne samo izboljšanje zvoka - kot je slikovito povedal @before.
V primeru dobrega analognega izvora, bi se osebno omejil samo na korekcijo sub-a. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
NLP
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Tor Avg 19, 2014 15:12 Naslov sporočila: |
|
|
http://www.stereophile.com/content/music-round-57-page-2
Nekaj dodatnih informacij, kako se obnaša model 2.0 v praksi. Nisem vedel, da se default področje korekcije 10-150Hz lahko tudi poviša do 500Hz.
Doma imam test mono modela 8033 (za mono sub-e, cena cca 300€): sem že pisal, kako v waterfall meritvi pokaže kako sobne resonance več kot prepolovi in s tem bistveno bolj jasno in čisto predvaja base. Amplitudno lineariziranje pa vrši samo z rezanjem konic. Ozkih lukenj v spektru se ne tika, kot noben drugi ekvalizer ne počne tega, ker je to jama brez dna.
Ko je Kuzma rekel kako mini zvočnik lahko parira 10x dražjim velikim zvočnikom, je za iskati vzroke ravno v degradaciji basov - posledica tandema soba+zvočnik. Zato je pomembno kako se na basih zvočnik ujame s sobo, vključno z optimalno postavitvijo. Taka korekcija, kot jo nudi AntiMode je lahko češnjica na vrhu torte, če smo zagotovili dobre pogoje. Ali vsaj delno zdravilo, če ne pridemo na kraj s prostorom.
http://www.dspeaker.com/en/products.shtml
Na, pa da ne bo kdo mislil, da sem plačan za reklamo, hahaha
PS: koliko basi vplivajo na dojemanje celote se najbolj dramatično sliši kadar dodamo sube malim zvočnikom - ne spoznaš več prejšnjega zvoka, če je dobro usklajeno. Tako moč imajo. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
NLP
|
Objavljeno: Tor Avg 19, 2014 15:53 Naslov sporočila: |
|
|
Bolj zanimiv bi bil waterfall graf. _________________ Nenad P. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|