Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

mm ali mc
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 23, 2011 08:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No, medtem mi je 'prišlo' (hahaha).
Seveda je ustanovljena firma Grado, ki še danes dela izjemne glavice.

Tako kraljujeta 2 principa, ki jih je izmislil en sam genialec. Obstaja kar nekaj izpeljank MM pricipa, a počasi vsi tonejo v pozabo.
Če je želja po vrhunski MM se lahko vzame v obzir Music Maker, ki je v bistvu izpeljanka Grado glave.

Ajka, največja težava pri teh principih je ta, da moraš v proizvodnji zagotavljati konstantne rezultate. Pri tako drobcenih izdelkih, ki v osnovi ne smejo prekoračiti stroškov ranga 20€ je to hudič.

Kaj je Grado kritiziral ? Navitje žic montirano na cantileverju (moving coil=premikajoča tuljava), ki je skrajno neprimeren element za vibriranje, čeprav je navito okoli nekega jedra.

Splošno prepričanje, da je premikajoča tuljavica (MC)lažja od premikajočega magneta (MM) v veliko primerih ne drži, ker navijejo tuljavico okoli železnega jedra ! Sploh za MC z visokim izhodom !
ambasador

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 23, 2011 13:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

But most convincing of all, for me, was one Raul Iruegas (re; Audiogon) who owns an impressive system with several turntables, many tone-arms, and seemingly hundreds of cartridges. He freely admits to making a hobby of purchasing and testing as many cartridges as he can find. Among his collection is the mighty Zyx UNIverse and several other top moving-coils along with countless moving-magnets. So when he says that a $200-$500 moving-magnet cartridge from a by-gone era sounds as good as (and better, in most ways, than) a $5000 to $10,000/$15,000 moving-coil, I shut-up, sit-up, and listen-up. [Refer to his comments here].

Sigurno je neumestno zakurit polemiko na osnovi delitve mc proti mm. Tudi zato ker obstajajo slabi primerki na obeh straneh.
Tudi sam koristim in ene in druge in jih jemljem take kot so.

Moja izkušnja mi pravi da je mm bolj naravno zveneč, mc pa ima eno odprtost, ki je z določenimi posnetki nepogrešljiva.
Obstajajo še Decca London glavice, za katero pravijo, da (montirane na unipivot ročki) določene posnetke izredno lepo predvajajo. Nekoč bom tudi to nabavil.

Da ne bi kdo padel na štos, da je mm za 100€ enakovredna top mc glavam. Poceni je še vedno ceneno.
vojcb

Pridružen/-a: Ned Maj 2008 17:41
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 23, 2011 14:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kar privošči si jo, (Decca London) daje krasno emotivno doživljanje glasbe,

imam eno, (kupil kot novo) narejeno pred 30.leti,

ni na prodaj Sad
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
audiourbis

Pridružen/-a: Ned Avg 2008 20:34
Kraj: OBALA

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 23, 2011 20:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

glava ki bi dobro predvajala rock-blues...??
ne poslusam jazz pa klasiko, zal... Cool

ps: kaj pozna kdo kako dobro trgovinco v Southampton ali London, ker v pnedeljek grem v anglijo in nato v norvesko, sluzbeno seveda, verjetno bo malo cajta za setanje Mad ...

ampak na norveskem sem opazil da imajo malo visje cene hifija kot mi Sad
Nazaj na vrh
Wolumen

Pridružen/-a: Ned Jun 2009 11:46
Kraj: Škofija loka

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 23, 2011 20:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kakšen gramofon imaš?
Nazaj na vrh
audiourbis

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 23, 2011 20:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

rega planar 3 z linn k5 glavo... ta je sicer malo stara ampak se vedno vredu nekako... a predojacevalec sem mislil vzet... azur 640p, ker bi rad najvec 100-150 eur potrosu...
Nazaj na vrh
Wolumen

Pridružen/-a: Ned Jun 2009 11:46
Kraj: Škofija loka

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 23, 2011 20:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ortofon 2m red.Dobiš jo v INTEKU 80 evrotov.
Nazaj na vrh
audiourbis

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 23, 2011 21:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

kaj pa ta phono?? se gain mu lahko pojacas

http://www.audiogamma.it/scheda.php?codpro=1533
Nazaj na vrh
ambasador

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 14, 2011 15:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

audiourbis je napisal/a:
glava ki bi dobro predvajala rock-blues...??
ne poslusam jazz pa klasiko, zal... Cool

ps: kaj pozna kdo kako dobro trgovinco v Southampton ali London, ker v pnedeljek grem v anglijo in nato v norvesko, sluzbeno seveda, verjetno bo malo cajta za setanje Mad ...

ampak na norveskem sem opazil da imajo malo visje cene hifija kot mi Sad

Stanton 681 EEE - presentljiva in nepogrešljiva za rock.

Naj spomnim, da je v času rocka bilo veliko plošč pripravljenih na bazi Stanton monitor glavice. Če kdo misli da se to ne čuje ...
Slinch

Pridružen/-a: Ned Jul 2009 16:17
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 14, 2011 17:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bi tale stantonka pasala na Pro-Ject Debut gramofon? Zaenkrat menjava gramofona finančno ne pride v poštev, bi pa rad s primerno glavo izvlekel maksimum iz njega. Iskreno povedano se mi niti sanja ne, katere karakteristike je potrebno upoštevati. V temi "vintage grado glava" sem bral nekaj o masi headshell-a (ki na mojem gramofonu tako ali tako ni zamenjliv), efektivni masi ročke, resonanci, vendar nimam pojma, kaj vse skupaj pomeni oz. kakšen vpliv ima.

Torej, bi bila tale glava za moj gramofon "overkill", bi mogoče performanso držala nazaj? Morda zaradi teže ali česarkoli ni primerna? Jasno mi je, da glave za 500 EUR na tak gramofon nima smisla dajat, bi pa rad dosegel tisto mejo, do koder pa se razlika še pozna.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
vojko

Pridružen/-a: Ned Maj 2008 16:50
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 14, 2011 21:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Rock, blues ABSOLUTNO MM, ali moving iron (Decca).

Mestni ima prav, NAD phono je absolutno preslab, in lampa bi bila "mila majka"-sploh za blues in rock!
Če se ne znebiš NAD-a je brez smisla razmišljat o glavi, 100-150€ pa je premalo za dober phono.

Poceni je najbolje tole;

http://www.audioadvisor.com/prodinfo.asp?number=BLVP130

http://www.phono-stage-riaa-step-up.com/gsp-audio.htm

Priporočam ti tole:
http://www.phono-stage-riaa-step-up.com/gsp-era-gold.htm

Svetujem ti, da nabaviš v londonu ali Southamptonu. In če daš gor kak star Shure,

M95 ed http://www.vinylengine.com/library/cartridge_database/shure_m95ed.pdfca

ali M75 ED

ali jasno katerokoli V 15 varianto, najbolje serijo III

ali kot pravi ajka novi M97 xe z iglo ov V15

si na konju.

od novih pa :

Audio Techni
AT-160 ML

Je pa ključ v phonu, stari Shuri ti bodo za drobiž krepko preigrali nove glave ranga 1000€.

Je pa sistem res lepo skombiniran-lušten dinamičan zvok.
Nazaj na vrh
vojko

Pridružen/-a: Ned Maj 2008 16:50
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 14, 2011 22:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozabil poantirat:

Linn k5 je krasna "živa" glavica, karkoli poceni novega (Shure M97xe, Ortofon..) ne bo igralo bolje.

Stare Shure, AKG so "prave glave" ,preskok bo velik za drobiž.

Denar pa daj v phono, azur 640p pa pozabi, preslab.
Nazaj na vrh
fjaka

Pridružen/-a: Sre Maj 2008 17:04

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 14, 2011 23:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

dobra noč gospodje...vsaka čast na vašem znanju in vaših izkušnjah...ampak ?!?...svetovat nekomu da si nabavi V15Vx iglo in jo da na M97xE je čista utopija...kvečjemu obratno...in to ni majhna investicija....rabljen cartridge je od 200 do 300 evrov...igla okoli 60...če smo pri phono stageu priporočam

http://www.bolha.com/avdio-gramofoni/gramofonski-predojacevalnik-oglas1272423560
fjaka

Pridružen/-a: Sre Maj 2008 17:04

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 14, 2011 23:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

glede oglasa...MM ali MC...po želji
kidhoward

Pridružen/-a: Tor Feb 2011 11:09
Kraj: Lesično

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 16, 2011 21:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

audiourbis je napisal/a:
rega planar 3 z linn k5 glavo... ta je sicer malo stara ampak se vedno vredu nekako... a predojacevalec sem mislil vzet... azur 640p, ker bi rad najvec 100-150 eur potrosu...

Pri predojačevalcu ne skopari. Se ti bo obrestovalo. Sam bi ti predlagal Dynavector P 75 MKII. Izredna igračka. Če pa bi ostal na MM glavi potem je Croft RIIA prava stvar. In seveda vsi njegovi prodojačevalci. Izredna stvar za denar. Glen Croft tudi toplo priporoča Deca - London glave. Ne vem katero glavo prodaja Peter Mezek, vendar je v kombinaciji s Croftom naravnost fantastična.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu