Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

CD player+DAC vs PC+DAC
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
submat50

Pridružen/-a: Tor Nov 2009 18:05
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 31, 2015 22:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

gwb je napisal/a:

Da olajšam delo - tule je en "whitepaper" od avtorja programa: http://www.amr-audio.co.uk/large_image/MAC%20OSX%20audio%20players%20&%20Integer%20Mode.pdf
Glede na to, da je zelo poljudno napisan (če celo jaz razumem, mora že biti), ne dvomim, da boš lahko našel kupček neresnic in zavajanj...

Dober članek. Vredno branja.

lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
NCC2000

Pridružen/-a: Čet Sep 2012 12:28
Kraj: Slovenia

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 01, 2015 01:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

bogomir 4051 je napisal/a:
JJAB @ ne vem, če imaš prav, ko trdiš, da je tudi usb ključek streamer. Po moje ni. Zdi se mi, da vlada precej zmede okrog prevodov iz računalniške angleščine.

Streamer je po moje naprava, ki pretoči neko digitalno vsebino po mrežnem protokolu in jo nato tudi razpakira v pcm in tega pretvori v analogni signal, v kolikor vsebuje tudi dac. Če tega nima, se mu reče digitalni transport (npr. Auralic Aries).

Digitalna glasbena vsebina se nahaja v digitalnem skladišču v obliki hdd ali ssd, nameščenega v računalniku, prenosnem računalniku, dlančniku, telefonu, nas-u (network atached storage), zunanjem disku povezanem z računalnikom z usb itd.

Za strimanje je pogoj mrežna povezava, da so vse te naprave na tej mreži povezane. Naprava, ki je sposobna iz teh naprav omogočiti strimerju serviranje vsebine je običajno program, ki se mu reče server.

Vsaka naprava, ki pa se lahko v tej mreži z nekim svojim programčkom vključuje v posredovanje ukazov strimerju od kod naj kaj črpa, pa je client.

Praktično torej jaz na telefonu (klientu) pobrskam po direktoriju nasa in strimerju ukažem, kaj naj pretoči (strima) in nato v analognem signalu preda npr. predojačevalcu.

Če se motim, me prosim popravite.

lpm

Brez potrebe je vse skupaj izrazoslovno zakomplicirano. Vdor IT-ja v HIFI+ marketig pa imamo.. nepotrebno meglo.

Kaj, streamer je potem pretočnik po naše? Je čisto navaden predvajalnik glasbe, ki zna glasbene vsebine, zapisane v digitalni obliki, predvajati tudi, če so te shranjene na oddaljeni lokaciji. Na lokalnem omrežju ali internetu. In t.i. pretakanje je le en mali del funkcij, ki jih mora "znati" početi t.i streamer. Mora še znati komunicirati z uporabnikom, ustreči njegovim željam po npr. vrstnem redu predvajanja, popanju slikc, urejanju in shranjevanju play list in, pavzi, pa stop, pa play pa repeat pa... uporabniku mora biti dosegljiv preko lokalnih ali dislociranih prikazovalno/vnosnih naprav (taststura/display lokalno, PC/android/ios dislocirano..) .. NO, pa seveda bazna funkcija, pretvarjanje milijona različnih formatov digitalnega zapisa glasbe v DA stopnji razumljivo obliko.

Kot vsi vemo, v osnovi vse te funkcije z levo roko opravi tudi čisto mali osebni računalniček, ampak kdo bi pa kupil računalniček za velike pare, a? No, t.i. "streamerji" vsekakor vsebujejo računalniško platformo, namensko prilagojeno čim kvalitetnejši obdelavi glasbenih vsebin, tako da jih s klasičnimi široko potrešnimi PC-ji težko primerjamo. Je pa dejstvo, da jih funkcijsko z lahkoto prekosi vsak PC. Glede kvalitete zvočnega zapisa na izhodu iz škatle se pa vzdržim komentarja, dodam le, da gledano z digitalnimi očmi bi moralo biti vse isto "s****e"..

V primeru "streamerja" služi NAS le kot oddaljeno skladišče glasbenih datotek, shranjenih v digitalni obliki. "Streamerju" se da navodila, kje naj išče digi glasbene datoteke, in tam jih bo. Lahko tudi na netu. Bazo takih datotek bo programski player v "streamerju" prikazoval uporabniku na njemu željen način lokalno ali oddaljeno (preko PC.IOS ali Android streamer client aplikacij-programov).

Zunanji ali notranji dac; vsaj meni ni bistveno. Osnovna funkcija je vsekakor zajem, uboganje komand uporabnika ter predelava formatov.
Pač, predvajalnik glasbe z analognim ali pa predvajalnik glasbe z digitalnim izhodom.

P.S.: naj me sedaj kak IT-jevec napade, da ustrezen SW na NAS-u z lahkoto playa musko in driva dislocirano zvočno, ki je v omrežju.. mu bom rekel, da seveda. Samo mislim, da v primeru kupljenih "streamerjev" to ni point. Lahko se pa motim.

Noč čarovnic je...
Nazaj na vrh
NCC2000

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 01, 2015 01:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

mestn pu je napisal/a:

Moram uletet k tebi enkrat na pivce in R&R na tvojih ARrrrr, arrrrr... Wink

nič R&R več, odkar sem naletel na Horensteina, je vse ostalo v drugem planu Very Happy
Nazaj na vrh
bogomir 4051

Pridružen/-a: Tor Dec 2008 19:42
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 01, 2015 09:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

NCC2000 @ moj motiv za post ni bil terminološko čistunstvo, temveč to, da se iz številnih postov vidi, da si ljudje pod istim terminusom predstavljajo različne stvari. Če si nekdo predstavlja, da je strimer tudi usb ključek, potem gotovo nekaj ni v redu.

Pogosto se tudi vidi, da slabo ločijo, kaj je usb povezava in kaj je mrežna povezava, kaj je internet in kaj lokalna mreža, pa tudi to, kaj je ripanje, mnogim ni čisto jasno.

Če sem odkrit, mi to pravzaprav čisto "dol visi", razen, če hoče nekdo biti avtoritativen, pri tem pa mu vsi pojmi niso jasni.

Ja, imaš prav, tudi navaden računalnik je lahko predvajalnik glasbe. Ampak strimerji so uspeli zato, ker niso glasni, so vbližini ojačevalca in potrebuješ le še kratek interkonekt, mrgoli aplikacij za njihovo upravljanje o daleč, zvokovno pa so običajno boljši. Žal pa pogosto tudi dražji. Je pa cenovni razpon od par sto do par deset tisoč €.

lpm
NCC2000

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 01, 2015 12:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

bogomir 4051 je napisal/a:

Ja, imaš prav, tudi navaden računalnik je lahko predvajalnik glasbe. Ampak strimerji so uspeli zato, ker niso glasni, so vbližini ojačevalca in potrebuješ le še kratek interkonekt, mrgoli aplikacij za njihovo upravljanje o daleč, zvokovno pa so običajno boljši. Žal pa pogosto tudi dražji. Je pa cenovni razpon od par sto do par deset tisoč €.

lpm

Navaden računalnik je brez problema v bližini ojačevalnika. Za predvajanje glasbe ne potrebuje niti monitorja, niti miši ali tastature. Neslišen PC, brez gibljivih delov, je danes zelo enostavno dosegljiv. Client programčkov za daljinsko krmiljenje pa tudi morje..

V osnovi pa ni naprava, ki bi delovala kot "streamer" out of the box, čeprav obstaja kar nekaj programske opreme, ki iz PC računalnika naredi ravno to. Z eno potezo, dosegljivo popolnoma neukemu PC uporabniku..
Kot npr. Daphile. http://www.daphile.com/#screenshots
(to so slike uporabniškega vmesnika na tablici, telefonu, oddaljenem računalniku, PC, na katerem teče Daphile je lahko lociran kjer koli, brez miši, tastature, monitorja; omogočena mora biti žična ali zračna mrežna povezava)

Zvokovno pa ... zame neznanka, konkretnih primerjav ne zasledim, vidim le, da sistemi, ki bazirajo na PC-ju so v uporabi, tudi v zelo resnih sistemih.
Nazaj na vrh
JJAB

Pridružen/-a: Sob Apr 2014 0:05
Kraj: Moon

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 01, 2015 13:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

@bogomir: Primeri uspešnejših streamerjev: http://www.cnet.com/topics/media-streamers/best-media-streamers/
Nazaj na vrh
bogomir 4051

Pridružen/-a: Tor Dec 2008 19:42

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 01, 2015 13:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

JJAB @ ob besedi usb ključek, sploh nisem pomislil na napravico, ki je nekakšen usb dongl-strimer, besedico rasp v oklepaju pa sem res spregledal. Namenjeni so najbrž bolj strimanju video vsebin z neta, kot pa glasbe. Vsaj v tistem rangu, kot smo se sprva pogovarjali.

Za ta namen imam že nekaj let Xtreamer, ki je za strimanje filmov dober, niti slučajno pa me ne zadovolji in ne zanima strimanje glasbe po njem.

lpm
klement

Pridružen/-a: Pon Okt 2009 15:15

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 14, 2016 22:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zdravo

Vloga L3 cache (procesorski predpomnilnik) v "computer based hifi-ju" (NAS-PC-DAC). Ima zadeva resnično vpliv na zvok?

Razlog mojega vprašanja so spodnje navedbe:
"The L3 cache memory directly relates to how quickly data can be prefetched for the CPU to process. Since all audio is processed in real time, it's important to make that processing happen as quickly as possible. More latency = more noise. More noise = more amplitude distortion on the audio square wave. Note: memory playback is still a real time operation."

lp
Nazaj na vrh
NCC2000

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 15, 2016 02:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Citiram:
Vloga L3 cache (procesorski predpomnilnik) v "computer based hifi-ju" (NAS-PC-DAC). Ima zadeva resnično vpliv na zvok?

če v tejle škatli za 12K+Gbp tiktaka kalkulator z več kot 2M keša (sploh pa v cenejših "streamerjih"), je kaj dat za kromat..

Pri furanju paketov informacij glasbe iz mesta shranjevanja do daca zna bit bolj pomembna stabilnost latence kot njena velikost, se pa to seveda spremeni, če ne gre le za prenašanje informacij, ampak tudi za njihovo obdelavo, večkanalno snemanje, obremenjen procesor z audio nepotrebno OS ali SW navlako. Furat teh nekaj Mbps audia zmore danes vsak cpu z mezincem..

Vsaj ko sem se sam hecal z različnimi platformami za musko, nisem zasledil, da bi bil CPU cache kakršnkoli faktor. Sicer pa zanimiva trditev..
Nazaj na vrh
klement

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 10, 2016 15:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

pozdravljeni
A) Uspel sem pripeljati hifi (ojač., DAC) na svojo varovalko.
B) Kar je še fizično v bližini hifi-ja (TV, modemi, IPTV, routerji ipd.) je na drugi varovalki.
Kam po "audiofilski teoriji" s PC-jem. A ali B. (pa brez zamere, ker povezujem PC in audiofilijo Wink )
lep pozdrav
Nazaj na vrh
NCC2000

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 10, 2016 16:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

klement je napisal/a:
pozdravljeni
A) Uspel sem pripeljati hifi (ojač., DAC) na svojo varovalko.
B) Kar je še fizično v bližini hifi-ja (TV, modemi, IPTV, routerji ipd.) je na drugi varovalki.
Kam po "audiofilski teoriji" s PC-jem. A ali B. (pa brez zamere, ker povezujem PC in audiofilijo Wink )
lep pozdrav

Kako si drzneš!!!

Pri meni je A, ne vem pa, če je to "po audiofilsko".
Nazaj na vrh
jernejx

Pridružen/-a: Ned Apr 2012 22:42
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 10, 2016 16:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pri meni je tudi A, ker sem na B varjanti poslušal vklop in izklop luči, ki je bila na isti fazi kot vtičnica za htpc.

Jernej
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
klement

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 16, 2016 09:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

[/url]http://www.thewelltemperedcomputer.com/Intro/SQ/PowerSaving.htm[url] Lexikon izrazov in razumljive obrazložitve (hardware, software, sound quality itd.) od A do Ž. Zanimivo za začetnike in tudi tiste malo bolj pozabljive Smile

lp
Nazaj na vrh
klement

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 16, 2016 10:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

An introduction to computer audio

Lexikon izrazov in razumljive obrazložitve (hardware, software, sound quality itd.) od A do Ž. Zanimivo za začetnike in tudi tiste malo bolj pozabljive

lp
Nazaj na vrh
dr.sah

Pridružen/-a: Sob Sep 2008 21:41
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 16, 2016 12:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

jaz sedaj uporabljam (poleg SONOSa) Intel NUC v alu ohišju (torej popolnoma tih), gor pa inštaliran RoonLabs server, kontrola preko iPada.

Najboljše kar sem našel do sedaj.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Naslednja
Stran 9 od 10

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu