Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Digital clipping
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
jernejx

Pridružen/-a: Ned Apr 2012 22:42
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 11, 2015 08:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz sem to temo zacel, ker sem na ta problem naletel pri gradnji mojega sistema. Za izvor pc, preko usb/spdif pretvornika na dac in iz daca na koncno stopnjo, to je bil testen sistem. Na problem sem naletel pri usb/spdif pretvorniku, ker je bilo potrebno instalirati driverje in sem imel potem moznost nastavljat spdif gain od 0 do 100. Ce sem dal gain na sto sem pri malo vecjem obratu na potenciometru od koncne hitro zaslisal cliping Wink

Jernej
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
vojko

Pridružen/-a: Ned Maj 2008 16:50
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 11, 2015 09:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hehe, vintage 'Embarassed'. Sem ravno pri njemu, delava final mix.

Ma, saj pravim ravno to kar pises! Kar das iz rok je bp.,in nikoli v overloadu. Ostalo seveda tudi vse drži, ni pa to rocket sience. Edini smisel da če se že odpira temo vidim v tem, da se zadevo razloži za širši krog, kot praviš. Ne pa zakomplicira do neraspoznavnosti. Nima kaj veliko z domačo uporabniško izkušnjo.
To je itak kroničen problem tega foruma. Je kar nekaj ljudi ki imate vsak na svojem področju izkušnje, kilometrino in znanje, predvsem tisto najbolj dragoceno praktično (Bojc tudi za marsikaj). Pa vedno padete v hermetično filozofijo in sholastiko, ljudje pa od tega in vas nimajo nič.

Da se nekaj posname v digitalnem clippingu je redkeje kot beli morski pes v izoli. Drugo je lounness war, in res čedalje bolj mizerna kvaliteta novodobne produkcije. Zdaj je eu. dala ven nek standard (RTW, luvs meter) da mora biti celo cel mix za broacasting izenačen na 0,4%. Skratka še bolj se ubija in pegla dinamiko, tlači v neke standarde.
Na vseh področjih čedalje večja žalost, več formalizma, standardov, prave muzike pa nikjer več. Ko dam gor stare plate vedno "zapoje", pa je lahko tehnično produkcija zelo preprosta, omejena in "primitivna". Napredek......??

Ko je bil moj tamau star 3 leta je imel par komadov, iste tri smo jih nonstop moral rolat. Vsi trije so bili iz plat. Enkrat sem ga vprašal zakaj teži s ploščam in kaka je razlika med Cd in gramofonom?

In je rekel citiram: "Cd igra, gramofon pa poje".

Bolje se ne da povedat-Smile

Nazadnje urejal/a vojko Sre Mar 11, 2015 17:35; skupaj popravljeno 3 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
AndrejS

Pridružen/-a: Tor Dec 2010 17:03
Kraj: Gorica

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 11, 2015 09:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zivjo jernej

Podobno kombinacijo uporabljam tudi jaz, le da nimam Dac magic-a. Na mojem DAC-u imam analogni gumb za glasnost, ki doloci amplitudo izhoda.
Dac ima 2V rms izhoda, Rotel kocna pa 2V rms vhoda. Mirno lahko odvijem zadevo in nimam tezav (razen s sosedi).

Ko manjsas glasnost digitalno, se odpovedujes razmerju signal sum, kateri ti je idealen, ce je na driverju nastavljen na 100%.
Tvoja tezava lezi v tem, da je izhod DAC-a napetostno previsok in takoj izkrmili koncno stopnjo. Poglej navodila obeh naprav in bos videl kje lezi zmota. To pa z digitalnim clip-om nima nobene veze. Resitev je uporovni delilnik na vsakem kanalu, po moznosti z 1% natancnimi upori in bos spet v igri.

Drugic predlagam, da opises tezavo malo bolj natancno, preden ljudje izljudijo duso.

Digitalni clip ustvaris, ko na analogno digitalni pretvornik pripeljes signal, ki je visji od njegove interne reference. U tem primeru je zabavno to, da imas za kratek trenutek v digitalnih podatkih vse bite aktivne, ergo enosmerno napetost Smile
Ne vprasaj kaj se zgodi na DAW konzoli ko delas mix down. Ta bolj resni se vedno vozijo na analogni summing bus in potem nazaj v digitalno, pa ce to stane 2 konverzije vec. Digitalno skaliranje signala pri mixanju je tema od kar so s tem zaceli in se danes smo tam na istem mestu.

Samo cakam, da bo prisel naslednji as, ki bo trdil, da mixa kar v DSD formatu.

Pozdrav,
Andrej
Nazaj na vrh
jernejx

Pridružen/-a: Ned Apr 2012 22:42
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 11, 2015 11:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Andrej, hvala za pomoč in predlog, bom poizkusil Wink

Z odprtjem teme pa mislim, da ni nič narobe, je čisto ok, da se ljudje pogovarjajo od digitalnem clippingu Wink

Jernej
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 11, 2015 11:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

@vojko: .... Edini smisel da če se že odpira temo vidim v tem, da se zadevo razloži za širši krog, kot praviš. Ne pa zakomplicira do neraspoznavnosti. Nima kaj veliko z domačo uporabniško izkušnjo.
To je itak kroničen problem tega foruma. Je kar nekaj ljudi ki imate vsak na svojem področju izkušnje, kilometrino in znanje, predvsem tisto najbolj dragoceno praktično (Bojc tudi za marsikaj). Pa vedno padete v hermetično filozofijo in sholastiko, ljudje pa od tega in vas nimajo nič.
....

-----------------------------------------------------------------------------------------------
Tudi moje stališče je čimbolj poljudno, razumljivo in uporabniško razložiti, če mislim da nekaj lahko prispevam.
Se pa strinjam z @vintagesonicom, da pri temu ni umestno uporabljati približnih/napačnih izrazov, mešati pojme in ideje že tako zmedenemu občinstvu. Tako si je vzel 'na dušo' spucati tovrstna 'iztirjanja', za kar mu gre priznanje. Lahko to tudi malce obteži debato, a kako drugače vzpostaviti nekaj reda v izrazoslovju?
Dislektikov se ne popravlja, se pač moraš prebiti skozi napačno zapisane besede, izrazi in pojmi so pa drugi par rokavic, kar ni prav, da gre narobe skozi.
vintagesonic

Pridružen/-a: Sre Mar 2010 17:24
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 11, 2015 11:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

vojko je napisal/a:
Bolje se ne da povedat-Smile

Vojko, deloma se strinjam s tvojimi pogledi na omenjeno problematiko, ampak.........

Naslov teme je DIGITAL CLIPPING

Izhodišče teme je bilo sledeče:

jernejx je napisal/a:
Mislim, da skoraj ni forumaša, ki še ni slišal za analogni clipping, kaj pa za digitalni?

Da ne bom dolgovezil si lahko pogledat več na posnetku Wink

https://www.youtube.com/watch?v=ZSrTuz8_1Tg

Video na katerega se nanša uvodni post jernejax se začne takole:

Hello, this is a video about clipping. Clipping in a nut shell is what happens when you push digital signal passed zero dB full scale...............................

Avtor razloži vse aspekte uporabe digitalnega clippinga na primeru uporabe glasbenega/zvočnega vzorca "drum machine" v okolju DAW s programom za obdelavo zvoka WaveLab 8.

v uvodnem tekstu na njegovi web strani napiše sledeče:

Clipping.

Analogue versus digital ? Blatant fault or creative decision ? Better or worse than limiting ?

Some engineers deliberately clip their analogue gear or analogue-to-digital converters, some never clip anything, some use gentle clipping – what’s the best answer ?

There’s so much discussion about this topic, and more often I find that people are confused about exactly what “clipping” actually is in the first place.

So, I made this video to give my own perspective, and some clear examples of how hard digital clipping sounds, compared to soft “analogue” style clipping, and how it sounds compared to limiting.

Na podlagi tega videa sem ti jaz v mojem predhodnem postu poizkusil predstaviti uporabo "hard digitalnega clippa" na primeru komada "Hello", ki je bil prodan v miljonskih primerkih na svetovnem trgu. Pustimo sedaj če nam je tovrstna zvočno glasbena produkcija všeč ali ne. To nima veze z omenjeno tematiko.

Ti pa očitno na osnovi lastnih izkušenj zapišeš:

vojko je napisal/a:
Da se nekaj posname v digitalnem clippingu je redkeje kot beli morski pes v izoli.

OK, če ti tako misliš tudi prav. Tukaj se ne mislim spuščati v polemiko s teboj, me pa v tem kontekstu malce presenečaš. Ampak to je trenutno bolj moj " problem" , ne tvoj. Wink

Jaz večino poletnih dopustov zadnje leta preživljam v Piranu, tako da ne vem kakšna je trenutna situacija v Izoli z belimi morskimi psi. Če gledam na trenutno situacijo v svetovni glasbeni produkciji, jih bo letos v Piranu v jatah.

Mislim da se dela velika škoda tudi zgoraj omenjeni produkciji, ker večina avdiofilov meni, da je tovrstna glasbena produkcija namenjena mulariji, ki večino časa preživi in "visi" na iphone-ih in podobnih "ropotuljicah". Ampak oprostite, zvok iz teh "ropotuljic" sploh ni tako kritičen, kot bi človek mislil na prvi pogled. Na kolikor toliko solidnih slušalkah iz višje cenovnih mobilnih telefonov ( če temu sploh še lahko rečemo telefon ) prihaja zvok daleč od katastrofe. Seveda ni to sedaj da človek pade na hrbet, ampak na letošnjem smučarskem dopustu sem ob večernih urah, ko so ostali gledali filme, jaz užival ob glasbi. S seboj sem sicer imel tudi miniatirni Nuforce Icon uDAC2, ki ga običajno uporabljam z laptopom povezanega preko USB vodila, ampak sem ga zaradi komoditete in delne večerne utrujenosti uporabljal samo prvi dan, ker ni bilo bistvene razlike v kvaliteti zvoka. Kvaliteta posnetka je na njih še kako dobro slišna.

Andrej S, problem nekompatibilnosti nivojskih izhodov zvočnega izvora v primerjavi vhodnih parametrov končne stopnje je bil problematiziran in točno definiran šele dve repliki nazaj.

Če audiofili ( za to se v večini na temu forumu imate ) zvočno ne ločijo anlognega clippinga končne stopnje pri prekrmiljenju napetostnega vhoda nasproti digitalnem clippingu izvora signala je lahko to problem. Lahko jim pomagam po svojih skromnih izkušnjah če to hočejo in želijo, če pa ni volje tudi prav. Ni panike, bi rekel Švejk Wink.

LP
Nazaj na vrh
AndrejS

Pridružen/-a: Tor Dec 2010 17:03
Kraj: Gorica

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 12, 2015 03:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

vintagesonic je napisal/a:

Andrej S, problem nekompatibilnosti nivojskih izhodov zvočnega izvora v primerjavi vhodnih parametrov končne stopnje je bil problematiziran in točno definiran šele dve repliki nazaj.

Trenutno je vroca tema prekladanje bitov, do signala sploh nismo prisli.
Najbrz je dobra kost za novo debato, da vidimo kaj je v tej temi magicnega - signalni nivoji.

Pa upam, da se ne narise spet kak carovnik z navorim kljucem za RCA konektorje, za vravnavanje amlitude vhodnega signala in boljso sklopitev naprav. Navodila za uporabo so cisto dovolj, a kaj ko so tiste stevilke vedno lazne in zavajajoce in je res grdo, da si jih proizvajalci dovolijo objavit. Da nebi slucajno kupil nekaj, kar logicno pase skupaj.

Andrej
Nazaj na vrh
bojc08

Pridružen/-a: Ned Apr 2012 16:56
Kraj: Štajerska

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 12, 2015 18:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dosti digitalnih posnetkov je v clippingu.
V moji zbirki jih je kar nekaj.

Pred nekaj mesci je bil sofuromaš DAVOR pri meni v moji poslušalnici. Imel je sabo CD "Bertrand Renaudin Et Olivier Cahours - Douö". Takšnega groznega digitalnega clippinga še nisem nikdar prej slišal.
Nakar ga dam v PC in pogledam v "cool editu" kaj se dogaja. Vse činele hodijo v clip. Glazbeno odličen CD, a zvokovno žal uničen.

Tako se snema tudi jazz glasba. Ne samo popularna.
Če hoče kdo slišat digital clipping naj si zrihta ta cd.
http://www.amazon.com/Dou%C3%B6-Bertrand-Renaudin-Olivier-Cahours/dp/B001V7XI32

lp
Bojan
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3
Stran 3 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu