Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Kje dobiti kondenzatorje?
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> CD, Vinil, DVD, Blu-ray
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
LISAC

Pridružen/-a: Tor Okt 2010 13:43
Kraj: Železniki

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 25, 2011 06:10    Naslov sporočila: Kje dobiti kondenzatorje? Odgovori s citatom

Zdravo. Pisal sem že o tem da sem kupil star Iskra Garrard SP25MKIV in da ga bom obnovil ter spravil v pogon plat. Sedaj sem ga odprl in vzel ven 2 plati (amplifier), na katerem bom pomenjal vse elektrolite, sedaj so stari TESLA kondenzatorji, toda jih ne najdem saj so nestandardne vrednosti. Spraševal sem v KR, LJ (HTE in IC, Conrad) nikjer nimajo takih kondenzatorjev. Ali kdo ve kje jih najdem, vrednosti bom še napisal, ko bo kaj več časa. Nekateri so AXIAL, nekateri pa pokončni. LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
LISAC

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 08, 2011 06:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zdravo. Prilagam vrednosti kondenzatorjev, res prosim za pomoč oz. nasvete. u = mikro

1kos 100uF 70V axial
2kos 100uF 35V axial
1kos 20uF 35V axial
2kos 50uF 6V axial
1kos 22uF 63V axial
11kos 500uF 35V axial
2kos 50uF 35V axial
2kos 1uF 70V axial
1kos 500uF 50V pokončni
1kos 5000uF 50V pokončni

LP
Nazaj na vrh
miran

Pridružen/-a: Pet Maj 2008 14:57
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 08, 2011 12:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tvoje vrednosti zamenjaj z dopisanimi, ki jih dobiš v praktično vsaki trgovini z elektronskim materijalom. Večjo pozornost bi jaz polagal temu, glede na topologijo naprave, kateri tip elektrolita postaviti na katero mesto.

1kos 100uF 70V axial - 100uF/100V
2kos 100uF 35V axial
1kos 20uF 35V axial - 22uF/35V
2kos 50uF 6V axial - 47uF/10V
1kos 22uF 63V axial
11kos 500uF 35V axial - 470uF/35,50 ali 63V
2kos 50uF 35V axial - 47uF/35,50 ali 63V
2kos 1uF 70V axial - 1uF/100V
1kos 500uF 50V pokončni - 470uf/50 ali 63V
1kos 5000uF 50V pokončni - 4700uf/50 ali 63V
LISAC

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 08, 2011 13:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

miran je napisal/a:
Tvoje vrednosti zamenjaj z dopisanimi, ki jih dobiš v praktično vsaki trgovini z elektronskim materijalom. Večjo pozornost bi jaz polagal temu, glede na topologijo naprave, kateri tip elektrolita postaviti na katero mesto.

2kos 100uF 35V axial
1kos 22uF 63V axial

Hvala za pomoč, saj to vem ja, da je lahko dimenzioniran za višjo napetost, nižjo načeloma ne, upam tudi da bo dovolj prostora na mestih kjer so v platah. Ali to ni nič narobe, če so vrednosti nekoliko +/- od dejanskih, ne razumem kaj točno si mislil, da bi posvečal pozornost na topologijo naprave (tip elektrolitov)... Hvala. LP
Nazaj na vrh
before

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 19:23
Kraj: Ruše

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 09, 2011 08:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mislim, da ti je @miran želel povedati da boš težko našel kondenzatorje tako "eksotičnih" vrednosti glede kapacitivnosti. Napetosti so seveda tudi standardizirane, a to ni tako problematično.

Na primer:
Namesto 50uF - standardne vrednosti blizu te so 47, 56, 68uF.

Audiohedonist
Nazaj na vrh
berni

Pridružen/-a: Pon Jan 2010 11:49
Kraj: maribor

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 09, 2011 08:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dotično kapacitivnost dobiš z vzporedno vezavo kondenzatorjev.
Live and let live.
Nazaj na vrh
before

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 19:23
Kraj: Ruše

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 09, 2011 08:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

berni je napisal/a:
Dotično kapacitivnost dobiš z vzporedno vezavo kondenzatorjev.

V primerih kjer mora biti kapacitivnost resnično te vrednosti je treba skombinirati, a običajno je popolnoma v redu, če se uporabi najbližjo standardno vrednost.

Audiohedonist
Nazaj na vrh
miran

Pridružen/-a: Pet Maj 2008 14:57
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 09, 2011 10:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

[quote="LISAC"]
miran je napisal/a:

...., ne razumem kaj točno si mislil, da bi posvečal pozornost na topologijo naprave (tip elektrolitov)... Hvala. LP

če precej poenostavim ... vsi elkoti niso enako dobri/primerni recimo v napajalnikih, RC členih, ali pa če so uporabljeni na poti audio signala, zato je potrebno izbrati takega, ki se na dotičnem mestu najbolj obnese.

Vrednosti elementov, ki sem ti jih dopisal, so dobavljive in sem prepričan, ga bodo ustrezale.

Takole na daljavo je težko svetovati, katere elkote nabaviti, ... če bi imel vso stvar pred sabo oz. če imaš shemo naprave, pa mislim, da nebi bilo problema.
mestn pu

Pridružen/-a: Sre Jan 2009 22:21
Kraj: domžale

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 09, 2011 11:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

miran je napisal/a:

2kos 100uF 35V axial
1kos 22uF 63V axial

Domnevam, da je govora o namembnosti topologije.
V digitalnih aplikacijah se baje Oscon dobro obnese(info. iz druge roke, jaz jih poznam, zaenkrat, malo), dočim se v pre in bufferjih morda Panasonic FC obnese bolj, na napajanju pa so spet neki drugi proizvajalci med uspešnejšimi.
Kolikor se spomnim zvoka Garrarda, je zelo filtriran, domnevam, da je zdravilo Panasonic FC, ki je zveni odprto in hitro, ampak niso za uporabo v tem gramofonu, ker bi poudarili njegov neznosen brum.

Ti Garrardi, če nimajo S ročke, ki je značilnost zadnje serije modelov so gnani z katastrofalno staro tehnologijo prenosa preko pinch rollerjev, samo modeli z S ročko so bili gnani, se mi zdi, z jermenom, žal je Iskra teh vgradila zelo malo.
Gramofon gnan preko sistema koleščkov na osi, pinch rollerejev je žal, dinozaver.
Koleščki sčasoma otrdijo in zdrsujejo, njihov obseg se zaradi obrabe sčasoma zmanjšuje in posledično se spremenijo obrati, največji minus tega prenosa pa je velika hrupnost, neznosen šum, zato so gramofoni s takim pogonom tedaj izginili tudi s strani kjer so prodajali najcenejše gramofonske pogone, Iskra jih je vgrajevala, ker jih drugje ni nihče več maral in so bili praktično zastonj.
Nekakšen Fičko med gramofoni torej ali "samo najslabše je dovolj dobro za domači trg", ekonomska filozofija tedanjega časa, s tem, da so bili pri nas preklemano dragi(odvisno od tedanje aktualne višine inflacije, je koštal povprečno plačo ali dve ali celo več), čeprav je ta serija, žal, izven tedanje države, najbolj poceni škart.
Je pa Garrard delal dražje modele, ki nanje še marsikdo v tujini še danes prisega.
MAre007

Pridružen/-a: Čet Dec 2010 10:23
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 09, 2011 11:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tukaj se najde tudi nekaj nestandardnih kapacitivnosti:

http://www.falconacoustics.co.uk/alcap-solen-loudspeaker-crossover-network-polypropylene-polyester-polycarbonate-audio-capacitors.html?capacitor_series=26

LP
Nazaj na vrh
LISAC

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 09, 2011 12:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala za nasvete in namige, sheme na žalost nimam. Odločil sem se, da ne bom preveč kompliciral in poskusil dobiti najbližje vrednosti mojih, potem pa bom z zadevo prešel v 2. fazo, popravilo ročke in glave in bom videl kako bo. Gre pa za star (1973) Iskra Garrard SP25MK IV. Hvala. LP
Nazaj na vrh
audiofrik

Pridružen/-a: Pet Dec 2008 17:19
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 09, 2011 15:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mestn pu je natresel toliko neumnosti kot jih še o lampah ne zmore.

Kar se Garrarda tiče in dinozavrskega pogona je popolnoma brcnil v meglo, seveda konkretno ta model ni nevem kaj, daleč pa da bi bil tako zanič., ravno njegov guru Hajdinjak je leta nazaj z takim gramofonom dokazoval kako solidno igra kljub slabi ročki in kaka je razlika z SME 20 ki ga je takrat že imel...
Pogon seveda kot nobena stvar ni popolna, ampak tudi legendarni in cenjeni 301 in 401 so narejeni z istim seveda malo boljšim pogonom, enako Thorens 124, EMT 930, Lenco 75,78...koleščka se prav nič bolj ne obrabijo in otrdijo kot jermen, ropot je odvisen predvsem od kvalitete ležajev, v primerjavi z jermenskimi pa ima neverjetno dober drive in timing ker ni nategovanja jermena ipd.

Za manj denarja bi takrat že lahko uvažali kake japonske ddje enako kot je takrat že počel Garard ampak definitivno bi igraki slabše.
Nazaj na vrh
LISAC

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 10, 2011 06:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja res je , fajn da si to napisal mestn pu je pretiraval in naj ne blati, ker vem da Garrard ni tako slab oz. dinozavrski...
Nazaj na vrh
mestn pu

Pridružen/-a: Sre Jan 2009 22:21
Kraj: domžale

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 10, 2011 08:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

audiofrik je napisal/a:
Mestn pu je natresel toliko neumnosti kot jih še o lampah ne zmore.

Kar se Garrarda tiče in dinozavrskega pogona je popolnoma brcnil v meglo, seveda konkretno ta model ni nevem kaj, daleč pa da bi bil tako zanič., ravno njegov guru Hajdinjak je leta nazaj z takim gramofonom dokazoval kako solidno igra kljub slabi ročki in kaka je razlika z SME 20 ki ga je takrat že imel...
Pogon seveda kot nobena stvar ni popolna, ampak tudi legendarni in cenjeni 301 in 401 so narejeni z istim seveda malo boljšim pogonom, enako Thorens 124, EMT 930, Lenco 75,78...koleščka se prav nič bolj ne obrabijo in otrdijo kot jermen, ropot je odvisen predvsem od kvalitete ležajev, v primerjavi z jermenskimi pa ima neverjetno dober drive in timing ker ni nategovanja jermena ipd.

Za manj denarja bi takrat že lahko uvažali kake japonske ddje enako kot je takrat že počel Garard ampak definitivno bi igraki slabše.
Vidim, da nisi prebral bistvenega dela.
Stran v reviji Funkschau,(slučajno sem svojih prvih sedem let oddelal v Centralni Tehnični knjižnici med knjigami in revijami), kjer je bila oglaševana najcenejša roba za DIYerje, je ta model imela samo kratek čas na zalogi, nato pa samo Belt drive verzijo in jasno, Lenco modele.
V istem času ne samo, da sem imel na razpolago vse Audio revije, ki jih je premogel Klub ljubiteljev glasbe(KLG) v Kranju, fantje so imeli top gramofone kupljene v UK, po katere so hodili v London na razprodaje z izjemno poceni angleškim čarterjem, bili so do 3X cenejši kot v IT, A in so jih tu kmalu prodali in leteli nazaj po nove, drugačne, med njimi tudi Kuzma, ki je nabiral znanje gradnje gramofonov, njegovemu napredku sem, kot ostali, sledil v živo in se učil tudi od njega, ko smo se družili..
V prvem obdobju, ko je iskal platformo za Stabi, so bili pristopi tako pestri, da so se fantje narežali.
Jaz ne, ker sem se učil raziskovalnega pristopa od njega, šahisti se režimo šele, ko dojamemo in se naučimo kako nekdo drug naredi kar naredi.
Za povrh je tedaj imela Barclay s bank London edina v Evropi odličen nakupni tečaj za gnili dinar.
Pinch roller gramofoni so bili samo epizoda, mrtev rokav v evoluciji gramofonov, kot jih poznamo in ja, imel sem Iskrin Garrard kot mulo in brum je bil neznosen.
Guru je relativen pojem in zdaj bi sa lahko važil, da sta Franc in Bojan moja guruja, kot je to navada v teh krajih, če bi jima nekam lezel in hodil z njima na pivo.
Z Bojanom sem šel točno enkrat na pivo, z Francem smo pri njemu doma spili kako pivo "v kitu", ki ga je nekje kupil in poskusno varil doma.
Laughing
Vsak od njiju je poln svojega znanja, ker pa imam svoj pogled na audio že od časov KLG, visoko cenim, kot mnogo drugih, njuno znanje in ja, zaugal sem ga na polno, kolikor sem mogel.
Slučajno sem za SLO razmere nekakšen čudak.
Vsakomur od srca privoščim uspeh, če ni dosežen z koruptivnim početjem.
Nisem in nikoli ne bom sodnik nikomur, kakšen karakter je, to je čista izguba energije in metanje časa skozi okno in svinjarjenje.
Razen, če se kdo gre sodnika meni, pa še takrat je to zame samo igra šaha brez plate, ki jo bom zaključil, čim bom odpeljal do konca kar imam pravico sporočit takemu karakterju.
Tudi pri kasetofonih so pinch rollerji izginili iz pogona, ostal je samo en(od izvedbe odvisno sta bila lahko dva) pri glavi, zato CD mehanizmi, že, niso imeli pinch rollerjev, ko so se pojavili.
audiofrik

Pridružen/-a: Pet Dec 2008 17:19
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 10, 2011 08:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mestn pu

tudi ti nisi prebral kaj ti hočem dopovedati, vidim pa da niti osnovnih pojmov kot je brum in ropot nimaš razjasnjenih, brum nima veze z izvebo pogona, pač pa gre tu za ropot pogona oz rumble...
za razliko od bruma ki pride predvsem z nepravilno izvedene vezave mas in elektronike..

mogoče za nekaj časa nazaj v knjižnico
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> CD, Vinil, DVD, Blu-ray Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu