| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
mestn pu

Pridružen/-a: Sre Jan 2009 22:21 Prispevkov: 2635 Kraj: domžale
|
Objavljeno: Ned Jan 02, 2011 12:25 Naslov sporočila: Top grafitni upori iz domače kuhinje, drugič pa kaj drugega |
|
|
http://www.troelsgravesen.dk/graphite.htm
Za tiste, ki jih zanima iz česa je narejen vrhunski upor in kako si ga narediš doma. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
tromba
Pridružen/-a: Pon Jul 2008 21:37 Prispevkov: 741 Kraj: Okolica LJ
|
Objavljeno: Ned Jan 02, 2011 13:38 Naslov sporočila: |
|
|
Super zadeva!
Počasi te bomo zaradi dobrih idej in informacij prekrstili v Mestnga upa.  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mestn pu

|
Objavljeno: Ned Jan 02, 2011 19:05 Naslov sporočila: |
|
|
| tromba je napisal/a: | Super zadeva!
Počasi te bomo zaradi dobrih idej in informacij prekrstili v Mestnga upa.  | Tip z nickom Troels gravesen ni samo nek viking, ki pase ofce. Njegova stran je impresivna in med drugim sodeluje kot tester za prototipe tudi z Iwono Jantzen, lastnico Jantzen audia.
Ko smo pri idejah.
Če bi imel čas, bi naredil kak parček teh uporov, ki nenavadno spominjajo na neke dražje(in nekoč jih bom), tako pa sem danes samo uspešno dodelal pomemben vmesni del svojih 9 sistemskih line array zvočnikov, tako da po zaslugi tega novega dela, ki deluje kot nekakšen majhen Helmholtz resonator, zdaj oba ojačevalca nežno in kultivirano dihata z polno peak močjo do konca, ki je domnevam, nekje pri 600-700W peaka na kanal.
Gornji del mojega line arraya, ki ima že skoraj stojno višino, sem potem "upognil" naprej-navzdol, kot imajo to Grande Utopie in zadeva se zdaj "obnaša"res fenomenalno.
Hvala Focalu za idejo.
Disperzor za bending wave driverje bom za probo nadomestil z malce drugačnimi room lenses za dipole kot so te..
http://web.archive.org/web/20071226215702/http://www.precisioncomputer.com/ocean/MagUp/room.htm
Bomo videli kaj to naredi.
In če ne bo zaleglo, mi ostane tale odličen 6 inčni tweak, ki mu bojo naše boljše polovice zagotovo navdušeno ploskale in ga zalivale.
http://www.integracoustics.com/MUG/MUG/tweaks/jameskerry/ |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mestn pu

|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
pasuljaris

Pridružen/-a: Pet Apr 2009 22:13 Prispevkov: 1526 Kraj: maribor
|
Objavljeno: Pon Jan 03, 2011 18:18 Naslov sporočila: |
|
|
Lahko v dveh-treh stavkih razložiš te cevi (angleško sem se učil iz čitanke, a sem ostal na 3. strani).
Iz katerega materiala so? Dimenzije? So s čem napolnjene? koliko in kam namestiti?Jih je kdo preizkusil? _________________ Usoda se igra s človekom, človek pa igra na trobento. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mestn pu

|
Objavljeno: Pon Jan 03, 2011 19:02 Naslov sporočila: |
|
|
| pasuljaris je napisal/a: |
Lahko v dveh-treh stavkih razložiš te cevi (angleško sem se učil iz čitanke, a sem ostal na 3. strani).
Iz katerega materiala so? Dimenzije? So s čem napolnjene? koliko in kam namestiti?Jih je kdo preizkusil? | V bistvu so nafilane z Kofilom. To je zadeva, ki se jo uporablja za filat zvočnike in bunde.
Ena cev je nafilana totalno, druga do polovice, tretja komajda, služijo izničenju resonanc, materijal kupiš v vsakem kao Bauhausu, premere in dolžnio cevi se prevede iz col v metrične enote.
Iz članka je razbrati, da zadeva fajn košta, če jo kupiš in manj, če jo sam izdelaš, postavitev je zadaj za zvočniki.
Če bi hotel res kvalitetno prevest celo stran in tudi povezani Wiki članek, kaj je Helmholtzeva resonanca, kje vse jo srečamo, kako se jo v različnih okoljih rešuje- za kaj takega nimam časa(sam veš koliko časa porabiš za prevod in za smiselno opremit temo za predavanje), čeprav je angleščina moj drugi jezik, takoj za materinim.
Naredil sem mnogo manjši in čisto drugačen Helmholtzev resonator in ta za zdaj ne bo šel v javnost.
Priznam, da me je njegova učinkovitost kljub njegovi majhnosti prijetno presenetila, vseeno pa bom počakal še nekaj časa in naredil še kakšnega. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00 Prispevkov: 3193 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Pon Jan 03, 2011 21:09 Naslov sporočila: |
|
|
LP
Helmholtzeve cevi so namenjene "dušenju" točno določeni bas frekvenci ...
V tem primeru so tri kar naj bi pokrivalo neke tri frekvence ...
Taki resonatorji se nameščajo na "koncu" akustičnega opremljanja, ko je že vse jasno kaj se nam je izšlo in kaj ne ... Meritve pokažejo katera frekvenca to mora biti in kje jih postavimo ... Kar tako na pamet je strel v prazno,oziroma lahko še poslabšamo obstoječe stanje !!!
Žal reševanja akustike z nekaj "cevmi" ne bo šlo ! _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: - |
|
 |
orc.perc
Pridružen/-a: Sre Nov 2009 22:05 Prispevkov: 527 Kraj: Posr.Park
|
Objavljeno: Pon Jan 03, 2011 23:09 Naslov sporočila: |
|
|
Če se lahko vrnem k uporom, Mestni Up, a bi lahko obstajal kak upor, ki bi imel ene vrste funkcijo eq-ja, v smislu da poduši posamezna frekvenčna področja, recimo, da bi povzročil neke vrste loudness ef.,
torej na račun slabšega S/N razmerja in negativnega(dB)gaina bi se izognili procesiranju s pomočjo tuljav, kondijev...
???
Sam imam en rezonator s premičnim štoplom(orgl.Škrabl), cca. 65-90Hz
delovnega področja, gre za ene 140 cm visko cev premera okoli 20 cm, pa če ima kdo željo se malo s tem pozabavat..... _________________ -1/3oct.REar |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mestn pu

|
Objavljeno: Tor Jan 04, 2011 14:28 Naslov sporočila: |
|
|
| orc.perc je napisal/a: | Če se lahko vrnem k uporom, Mestni Up, a bi lahko obstajal kak upor, ki bi imel ene vrste funkcijo eq-ja, v smislu da poduši posamezna frekvenčna področja, recimo, da bi povzročil neke vrste loudness ef.,
torej na račun slabšega S/N razmerja in negativnega(dB)gaina bi se izognili procesiranju s pomočjo tuljav, kondijev...
???
Sam imam en rezonator s premičnim štoplom(orgl.Škrabl), cca. 65-90Hz
delovnega področja, gre za ene 140 cm visko cev premera okoli 20 cm, pa če ima kdo željo se malo s tem pozabavat..... | Žal je tak upor utopija.
Baje nekatere firme tak eq efekt dosežejo z smiselnim manjšanjem števila ovojev na tuljavah zvočnikov, drugače pa nam ostane samo dvoje.
Driverji z enakim izkoristkom in isto rezno frekvenco,
ali pa tisto na kar prisegam sam-komplet zvočniki, ampak taki ki imajo izjemno koherentno zvočno sliko brez pretiranega manjka mikrodetajliranja.
Ker samo "koherentnežem" popolnejše mikrodetajle lahko potem "izvabiš" z dodajanjem tehnološko drugačnih driverjev, primernejšimi pasivnimi komponentami kretnice, z "antioscilacijskimi" Vishay1837 kondenzatorji, drugačnim ožičenjem in na ta način pridobiš še pozitivne učinke line array postavitve.
Predpogoj je, si vzameš mesece za premislek in za nabiranje podatkov in popolnoma odmisliš kakšne dobrote vse prodajajo razni Europe Audio in podobni, dokler res nisi 100%, da je ideja dozorela in da veš kaj boš iz vsega spoznanega izbral.
Z veseljem bi se "pozabaval" z takim rezonatorjem, če boš tako dober, da se mu lahko odpoveš za krajši čas.  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mestn pu

|
Objavljeno: Tor Jan 04, 2011 16:26 Naslov sporočila: |
|
|
| ajka je napisal/a: | LP
Helmholtzeve cevi so namenjene "dušenju" točno določeni bas frekvenci ...
V tem primeru so tri kar naj bi pokrivalo neke tri frekvence ...
Taki resonatorji se nameščajo na "koncu" akustičnega opremljanja, ko je že vse jasno kaj se nam je izšlo in kaj ne ... Meritve pokažejo katera frekvenca to mora biti in kje jih postavimo ... Kar tako na pamet je strel v prazno,oziroma lahko še poslabšamo obstoječe stanje !!!
Žal reševanja akustike z nekaj "cevmi" ne bo šlo ! |
Hvala za info in nasvet, Ajka.
Živim in imam to srečo, da se učim od pametnejših.
Veliko neželjenih resonanc sem se rešil že na samem "viru zla", kabinetih zvočnikov, ko sem jih znotraj obložil z bitumen paneli.
Vsi vemo, da imajo minimonitorji svoje prednosti, floorstanderji svoje in ožji line array svoje.
Mene je že leta "guncalo" kako združit vse pluse minijev in floorov v enem samem, velikem line array zvočniku, brez, da bi naredil škifo iz tega, ker ne gre samo za to, kako jih fazno ločit, ampak kako "preprečit" da bi se kakorkoli mešal zvok enih in drugih..
Tako sem počasi, po vrsti, reševal probleme te zasnove in ravno majhen helmoholtzev resonator narejen iz tenkih cevi z debelimi stenami, lepljen in resonančno ubit z Blutackom in STP paneli, položen med floori in miniji, kot podlaga minijev, je to na koncu, čudovito pošlihtal.
Pravo velikost, ki daje pravilen fazni odziv sem poiskal z podlaganjem, vendar noben od materijalov teh podlog ni popolnoma rešil problema.
Od tu gre moja pot, logično, v odstranjevanje resonanc in mikroresonanc in stojnih valov. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|