Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Je vinil prihodnost fizičnega formata?
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 61, 62, 63 ... 67, 68, 69  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> CD, Vinil, DVD, Blu-ray
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
benma

Pridružen/-a: Ned Jan 2011 17:12
Kraj: Kamnica

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 06, 2020 10:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

JAZZZ je napisal/a:
Vsi najznamenitejši mikrofoni dodajajo "ustrezen" žmoht. Niti eden ni nevtralen, Torej, ekvalizacija se začne že z mikrofoni... Torej, kaj naknadno ekvaliziranje in ostale mix-master stvari počnejo več, kar mikrofoni ne?

Torej cilj, da mora dober sistem reproducirati točno tak zvok kot je bil zaigran, sploh ni dosegljiv?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
JAZZZ

Pridružen/-a: Sre Apr 2008 12:32
Kraj: POSAVEC

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 06, 2020 10:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

before je napisal/a:
JAZZZ je napisal/a:

Kaj pa je nevtralen zvok? Zvok, ki ga sliši izvajalec(npr.bobnar) ali poslušalec oddaljen 10m ali več? Že v tem primeru imamo dva "nevtralna" zvoka, drugi poslušalec na 5m razdalje bo dodal 3 "nevtralni zvok" itd.

Zdaj pa si predstavljaj situacijo (zvočno) vernega posnetka glasbenega koncerta, ko režiser preklaplja med mnogimi kadri in se skupaj s sliko tudi zvok preseli na lokacijo kamere in v upoštev pridejo mnogi od "nevtralnih zvokov", ki si jih naštel. Dvomim, da bi kdo lahko to spremljal do konca... Rolling Eyes

Prenos ni realistična stvar ... Te raje vprašam, kakšna je razlika, če poslušaš bas boben, kontrabas ... na blizu ali 20m preč. Izvajalec sliši v tem primeru popolnoma drugače kot poslušalec. Seveda je za oba "nevtralno", ampak, izvajalec nekaj sporoča z glasbo in ali ni fino, da poslušalec to tudi dobi? Torej so potrebne neke korekcije zvoka... z mikrofoni, z miksanjem, z masteringom ... Nihče ne bi mogel poslušati Sinatre, če bi pel na merilni mikrofon tik ob ustih brez ekvalizacije, dodajanja odmeva ... Zavedajte se, da ga skoraj ni posnetka brez dodajanj(začenši z mikrofoni)! Če kdo ima tako ploščo, naj jo omeni. Še enkrat-uporabljeni moraji biti LINEARNI MIKROFONI ....
LightBit

Pridružen/-a: Pon Okt 2017 23:11
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 06, 2020 10:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

JAZZZ je napisal/a:
Nisi vsega prebral! Vsi najznamenitejši mikrofoni dodajajo "ustrezen" žmoht. Niti eden ni nevtralen, Torej, ekvalizacija se začne že z mikrofoni... Torej, kaj naknadno ekvaliziranje in ostale mix-master stvari počnejo več, kar mikrofoni ne?

Seveda, bi moral biti tudi mikrofon nevtralen (čim bolj).
Ampak stvar seveda ni črno bela, obstajajo bolj nevtralni in manj nevtralni posnetki.

Sicer jaz bi temu raje rekel realistično kot nevtralno.
Nazaj na vrh
JAZZZ

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 06, 2020 10:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

benma je napisal/a:
JAZZZ je napisal/a:
Vsi najznamenitejši mikrofoni dodajajo "ustrezen" žmoht. Niti eden ni nevtralen, Torej, ekvalizacija se začne že z mikrofoni... Torej, kaj naknadno ekvaliziranje in ostale mix-master stvari počnejo več, kar mikrofoni ne?

Torej cilj, da mora dober sistem reproducirati točno tak zvok kot je bil zaigran, sploh ni dosegljiv?

Po moje NE !
Kolega hodi z menoj na snemanja in manjše jazz zasedbe in ko kasneje obujava koncert praviloma na mojem sistemu izzvene veliko boljše kot v živo. Zadnjič sem dvomikrofonsko snemal Torija pri enem avstrijskem avdiofilu in mi je po poslanih posnetkih napisal, če je to istri koncert, na katerem je bil! Skratka, bil je šokiran nad slišanim. CD Keith Tippetta-solo klavir na konzervatoriju v Trstu(bivši član King Crimson), ki sem ga izdal je na odličnem sistemu slišati veliko bolje, kot v živo. Zakaj? Ker dvorana nima ne vem kako dobrega zvoka in so trije bližnji mikrofoni in dva kake 3m oddaljena (z malce reverba) naredili boljši zvok, kot smo ga slišali poslušalci. Poleg tega se Tippett igra s strunami, kar je bilo v živo prepotiho. To je mnenje vseh, ki so bili na koncertu!

Nazadnje urejal/a JAZZZ Čet Feb 06, 2020 10:39; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
JAZZZ

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 06, 2020 10:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

LightBit je napisal/a:
JAZZZ je napisal/a:
Nisi vsega prebral! Vsi najznamenitejši mikrofoni dodajajo "ustrezen" žmoht. Niti eden ni nevtralen, Torej, ekvalizacija se začne že z mikrofoni... Torej, kaj naknadno ekvaliziranje in ostale mix-master stvari počnejo več, kar mikrofoni ne?

Seveda, bi moral biti tudi mikrofon nevtralen (čim bolj).
Ampak stvar seveda ni črno bela, obstajajo bolj nevtralni in manj nevtralni posnetki.

Sicer jaz bi temu raje rekel realistično kot nevtralno.

Nevtralni mikrofoni nimajo cene, ceno imajo mikrofoni, ki imajo svoj zvok. Ti to kaj pove?
LightBit

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 06, 2020 10:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

JAZZZ je napisal/a:
Nevtralni mikrofoni nimajo cene, ceno imajo mikrofoni, ki imajo svoj zvok. Ti to kaj pove?

Da bi jaz prišparal na mikrofonih. Very Happy
Nazaj na vrh
joztom

Pridružen/-a: Pon Jan 2013 11:07
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 06, 2020 13:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mikrofoni so domena profesionalcev in se ločijo po marsičem, po smeri lovljenja zvoka, po sredinski namenski lovilni frekvenci, po ohišju, ki je prilagojeno za zvrst izvira, po vrsti pogona, dinamični ali kondenzatorski, z fantomskim napajanjem ali z baterijo, po priboru proti pljuvanju in sikanju in še in še. Mi, ki se ne moremo dogovoriti niti o standardni, za forum normirani reprodukciji posnetkov na neki liniji s konsenzom vseh, bi morali sedeti v drugi vrsti in včasih dvigniti roko, pa kaj vprašati.
Nazaj na vrh
ReturnToForever

Pridružen/-a: Sre Apr 2008 13:47
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 06, 2020 13:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Preberite kako se je John Atkinson spopadal s tehnikalijami pri snemanju prvega jazzovskega albuma za Stereophile.

https://www.stereophile.com/content/two-days-august-istereophileis-first-jazz-recording-multitrack-madness

Zadeva je precej podobna snemanju in urejanju v digitalni fotografiji: šele ko RAW posnetek obdelaš z Lighroom ali čem podobnim, dobiš ven kaj všečnega...
Nazaj na vrh
LightBit

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 06, 2020 14:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Saj pravzaprav ne govorimo o mikrofonih (le o eni lastnosti).

Bistvo je v tem da je glasba pogosto "overdone".
Nekaterm pa še ni dosti, morajo še mal pogreti. Drugače je sterilno in živčno. Laughing
Ampak očitno sem jaz čuden, ker hočem, da zveni bolj surovo.

Je to High-end?
Nazaj na vrh
vintagesonic

Pridružen/-a: Sre Mar 2010 17:24
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 06, 2020 16:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

JAZZZ je napisal/a:
CD Keith Tippetta-solo klavir na konzervatoriju v Trstu(bivši član King Crimson), ki sem ga izdal je na odličnem sistemu slišati veliko bolje, kot v živo. Zakaj? Ker dvorana nima ne vem kako dobrega zvoka in so trije bližnji mikrofoni in dva kake 3m oddaljena (z malce reverba) naredili boljši zvok, kot smo ga slišali poslušalci.

Aleluja @JAZZ. Vsaj nekdo, ki občasno nalije čistega vina. Ampak kaj takega napisati, je v teh "logih" skoraj bogakletno. Sploh, ko se začne opletati z izrazi "zvočno manipuliranje" v mastering in glasbenih studiih.

To je bila in občasno še vedno je zelo priljubljena tema na temu forumu, večina pa na žalost pogosto sploh ne ve o čem piše. Vse skupaj na koncu izpade, kot nek "politični" audio populizem.

Pa brez zamere Very Happy .

LP
Nazaj na vrh
longplay

Pridružen/-a: Sob Sep 2011 7:53
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 06, 2020 17:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

https://youtu.be/5HFZzAUmcMk
Nazaj na vrh
JAZZZ

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 06, 2020 21:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ReturnToForever je napisal/a:
Zadeva je precej podobna snemanju in urejanju v digitalni fotografiji: šele ko RAW posnetek obdelaš z Lighroom ali čem podobnim, dobiš ven kaj všečnega...

Samo. Ravno danes sem srečal avstrijko, ki študiira fotografijo in sva govorila o "analogiji". Najprej, kateri film izbrati(prva všečna popačenja). Nato razvijanje filma(temperatura kemikalije, dolžina razvijanja-tresenje med razvijanjem... - drugo všečno popačenje). Nato delanje fotografije ... na kateri papir se bo delala fotka(tretje všečno popačenje). In četrto, kako "fotošopiramo" fotografije na klasični analogni način.
Ne rečem, da mi analogija ni bila všeč. Tudi ne povem, koliko fotk sem zahebal pri teh všečnih popačenjih. V kar pa sem prepričan in tudi obiskovalci razstave v Ravnah, kjer sem izložil 26 fotk formata 75x50 in dve 100x70. Analogne in digitalne. In nikogar ni zanimalo, ali je analogna ali digitalna Smile
JAZZZ

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 06, 2020 21:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

LightBit je napisal/a:
JAZZZ je napisal/a:

Da bi jaz prišparal na mikrofonih. Very Happy

Boš poslal kak sempl posnetka s temi mikrofoni?
JAZZZ

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 06, 2020 21:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

LightBit je napisal/a:
Saj pravzaprav ne govorimo o mikrofonih (le o eni lastnosti).

Bistvo je v tem da je glasba pogosto "overdone".
Nekaterm pa še ni dosti, morajo še mal pogreti. Drugače je sterilno in živčno. Laughing
Ampak očitno sem jaz čuden, ker hočem, da zveni bolj surovo.

Je to High-end?

Ti tole ne zveni dovolj surovo :
https://www.klopotec.si/PortalGenerator/document.aspx?id=486
dvomikrofonski posnetek koncerta v Mariboru...

ali pa tale posnetek solo klavirja v meščanski sobi v LJ tako polni ljudi, da sem ambientalni stereo mikrofon Telefunken M216 matrix dal tik ob klavir , dva Earthworks omni mikrofona QTC50 pa v klavir. Poslušaj base Fazolli klavirja na 6 komadu ... :
https://www.klopotec.si/klopotecglasba/cd_acoleman/

ali pa solo bobni in perkašni (posneto v šusu s 16 mikrofoni) (z zame malce preveč reverba-glasbenik je hotel tako) : https://www.klopotec.si/klopotecglasba/cd_galfurlan/

Vse je šlo skozi analogni mastering ...

A veš kaj najbolj odvzame surovost? Preveč reverba in prevelika kompresija. Pa je tvoj sistem sposoben prenesti toliko dinamike?
before

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 19:23
Kraj: Ruše

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 06, 2020 22:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

JAZZZ je napisal/a:
before je napisal/a:
JAZZZ je napisal/a:

Kaj pa je nevtralen zvok? Zvok, ki ga sliši izvajalec(npr.bobnar) ali poslušalec oddaljen 10m ali več? Že v tem primeru imamo dva "nevtralna" zvoka, drugi poslušalec na 5m razdalje bo dodal 3 "nevtralni zvok" itd.

Zdaj pa si predstavljaj situacijo (zvočno) vernega posnetka glasbenega koncerta, ko režiser preklaplja med mnogimi kadri in se skupaj s sliko tudi zvok preseli na lokacijo kamere in v upoštev pridejo mnogi od "nevtralnih zvokov", ki si jih naštel. Dvomim, da bi kdo lahko to spremljal do konca... Rolling Eyes

Prenos ni realistična stvar ... Te raje vprašam, kakšna je razlika, če poslušaš bas boben, kontrabas ... na blizu ali 20m preč. Izvajalec sliši v tem primeru popolnoma drugače kot poslušalec. Seveda je za oba "nevtralno", ampak, izvajalec nekaj sporoča z glasbo in ali ni fino, da poslušalec to tudi dobi? Torej so potrebne neke korekcije zvoka... z mikrofoni, z miksanjem, z masteringom ... Nihče ne bi mogel poslušati Sinatre, če bi pel na merilni mikrofon tik ob ustih brez ekvalizacije, dodajanja odmeva ... Zavedajte se, da ga skoraj ni posnetka brez dodajanj(začenši z mikrofoni)! Če kdo ima tako ploščo, naj jo omeni. Še enkrat-uporabljeni moraji biti LINEARNI MIKROFONI ....

Saj razumem in se strinjam s tabo, želel sem le (kot sedaj ugotavljam da malo "off topic") povedati, kako nemogoč posnetek (v zvočnem smislu) bi bil, če bi se zvok zajemal z lokacije filmske kamere, katera bi pač bila v določenem trenutku "on air".

Audiohedonist
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> CD, Vinil, DVD, Blu-ray Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 61, 62, 63 ... 67, 68, 69  Naslednja
Stran 62 od 69

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu