| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
ducar

Pridružen/-a: Sob Apr 2012 13:13 Prispevkov: 628 Kraj: Bronks
|
Objavljeno: Sre Jul 29, 2015 23:10 Naslov sporočila: |
|
|
| Pri 3kHz je najnižja impedanca 6.4 Ohm. Pri 200Hz je 11 Ohm, pri 10kHz pa 7 Ohm in naraste pri 20kHz na 8 Ohm. Resonanca membrane je 1000Hz, popačenja so pri 1500Hz okoli 1%, nad 2kHz pa zelo nizka. Vse to se lepo vidi na waterfall diagramu. Pišem rezultate testa, ne tovarniških podatkov. Mislim, da ga pod 1700 Hz nima smisla obremenjevati. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
AndrejS
Pridružen/-a: Tor Dec 2010 17:03 Prispevkov: 930 Kraj: Gorica
|
Objavljeno: Čet Jul 30, 2015 01:01 Naslov sporočila: |
|
|
Zivjo,
Ravno to sem predlagal par prispevkov nazaj (rez med 1600-1800Hz). Kateri warerfall diagram sedaj omenjas?
Problem nelinearne impedance je resljiv.
Andrej |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
kalimero
Pridružen/-a: Pon Sep 2008 21:25 Prispevkov: 287 Kraj: Šmartno pri Litiji
|
Objavljeno: Čet Jul 30, 2015 09:19 Naslov sporočila: |
|
|
Imam naročene tuljave od 0,45mH do 2mH na vsakih 0,1mH. Kondenzatorjev različnih vrednosti imam dovolj.
Iz zgornjih prispevkov sem izluščil, da naj probam naslednje reze:
JA8080 _________ NeoPro 5i
900Hz - 6dB ___ 1800 - 12dB
1000Hz - 6dB __ 2000 - 12dB
1100Hz - 6dB __ 2200 - 12dB
ker nisem strokovnjak za kretnice, me zanima zakaj je Troels uporabil v svoji kretnici R2012 in C2011. On je napisal: The 0.82 mH series coil is bypassed by a small RC-circuit, providing target roll-off at point of crossover.
Kako se izračuna vrednost teh dveh elementov in kakšna je točna vloga tega RCja.
Hvala za odgovore do sedaj. _________________ www.marsaudio.eu - zastopnik za Jantzen Audio in Fountek |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ducar

|
Objavljeno: Čet Jul 30, 2015 11:56 Naslov sporočila: |
|
|
Troels je z R2012 in C2011 povečal strmino kretnice na basu. Poskusi ribon rezati tako kot sem predlagal. Tudi oba pukla, predvsem na 1kHz poberi. Sem ti napisal vrednosti za oba filtra. Tisto obračanje za 30° je teorija po fabriškem prospektu. Najprej mora biti vse čimbolj linearno, potem pa plešemo po sobi. JA8080 pa odreži kot si napisal in počasi uglašuješ z ribonom. Troels ima crossover na 3kHz, zato povečaj vrednost tuljave. Ko boš s poslušanjem prbližno zadel, bodo potrebne meritve. Ampak za takle projekt moraš pa vseeno nekaj vedeti o kretnicah, drugače boš težko prišel do rezultata.
Bom ob priliki prilimal test za tvoj ribon, ko uspem poskenirati. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
AndrejS
|
Objavljeno: Čet Jul 30, 2015 21:54 Naslov sporočila: |
|
|
| kalimero je napisal/a: | Imam naročene tuljave od 0,45mH do 2mH na vsakih 0,1mH. Kondenzatorjev različnih vrednosti imam dovolj.
ker nisem strokovnjak za kretnice, me zanima zakaj je Troels uporabil v svoji kretnici R2012 in C2011. On je napisal: The 0.82 mH series coil is bypassed by a small RC-circuit, providing target roll-off at point of crossover.
Kako se izračuna vrednost teh dveh elementov in kakšna je točna vloga tega RCja.
Hvala za odgovore do sedaj. |
Torej, pred mid/bas je dal impedanco v serijo za korekcijo amplitude. Za nizke frekvence je prevodna pot cez upor in tuljavo. Pri visjih frekvencah se imedance tuljave veca in RC clen prevzame prevodno pot. Do tu se ni nobenega reza. Rez se zgodi, ko izhod tega clena vezes na zvocnik s svojo impedanco (in tisti RC vzporedno). To je dobil iz meritev in poskusal ujeti tako, da se mu poli integratorjev (rezne frekvence) pokrijejo. S tem bi dobil zelo strm rez, pri cemer je ciljal tako, da je izkoristil se pol zvocnika. Naravni roll off zvocnika v danem ohisju je priblizno pri 7KHz.
http://www.troelsgravesen.dk/JA8008_files/JA8008-TW034_1mtfb_spl_drivers_400-10000Hz.jpg
Sedaj pa temu doda se kretnico in izmeri v ohisju.
http://www.troelsgravesen.dk/JA8008_files/spl_drivers%20from%20XO.jpg
Ce se sprehodis po modri krivulji lahko opazis da niso vsi rezi popolnoma usklajeni. Tako imas stopnice na 2KHz, 2.3KHz,2,8KHz in na koncu se rolloff pri 7KHz.
Toliko okrog amplitudnega odziva. Impedanca celote je temu primerno nelinearna in se mu elektricna faza vrti znotraj 50 stopinj intervala, kar ni tako slabo a zelel bi si cim manj.
Nekoliko lepse, tako rekoc solski primer, mu je uspel tweeter. Odlicno je ujel 40dB/dec rez. Ker ima tweeter nekoliko vecji izkoristek, ga dusi z 2.7 oma serijsko ,da ga amplitudno ujame z bas/mid enoto.
Tako je pac izbral, po eni strani se je umikal distorziji tweeterja okrog 1Khz, po drugi strani pa lomljenju membrane basovca. Amplitudno je kar vredu, izkoristek tudi dober. Fazne mutnje pa si nikjer ne zelis. Kot vedno ni zastonj kosila. Pozor se na dejstvo, da se grafi koncajo pri 400Hz!
Mala umetnost je, kako sestavit krertnico, da imas lienaren odziv, ploscato impedanco, casovno usklajene enote in fazno raven sistem. Tipicno kretnice resujejo 1 od nastetih stvari.
Mogoce bi bilo dobro, da si nabavis kaksen sistem za meritev zvocnikov. Lahko ga sestavis iz uporov in audio kartice, lahko pa kupis namensko USB napravico, pa tu sluzi se za kaj drugega. Brez merilne opreme bos najbrz naredil zvocnik po tvojem okusu, malo verjetno pa, posten zvocnik.
Ducar, tvoj test je dobrodosel prispevek. Jaz se racunam, javim ko mam kaj zanimivga.
Dober je ta tvoj mizar, pa mu das samo mere in sam nastima CNC masine? Mislim, sam prirpavi datoteke za razrez?
Andrej |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
kalimero
|
Objavljeno: Čet Jul 30, 2015 23:17 Naslov sporočila: |
|
|
AndrejS in Ducar hvala za odgovore. Kolega ima MiniDSP 2x4 in UMIK-1. Oba skupaj pa nimava skoraj nič časa (vsaj trenutno). Ko se najdeva, bova naredila trenutne meritve in bom poročal.
Moj mizar je zelo zelo sposoben. Dal sem mu obe enoti (JA8008 in NeoPROja) in link (TROELS) iz neta. Ostalo je naredil sam. Pri izdelavi je šlo za kompenzacijo, tako da točne cene vam ne morem dat. Lahko ga pa vprašam, koliko bi računal za takšno škatlo, seveda če koga zanima. _________________ www.marsaudio.eu - zastopnik za Jantzen Audio in Fountek |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
AndrejS
|
Objavljeno: Čet Jul 30, 2015 23:21 Naslov sporočila: |
|
|
Zivjo,
Mini DSP ti pride prav, ko imas porihtan zvocnik in rabis malo postukat odziv v sobi. Poleg sistema za akusticne meritve bosta potrebovala se nekaj za elektricne meritve.
Poslji naslov mizarja na zs. Potreboval ga bom morda za nekaj cisto drugega
Andrej |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ducar

|
Objavljeno: Pet Jul 31, 2015 07:03 Naslov sporočila: |
|
|
Testi za driverje. Audaphon je imel dve različici, 8 Ohm in 12 Ohm. Pa po vrsti:
Boomer JA8008 HES
Audax
Fountek
Audaphon maj/2010
Audaphon maj 2007
Še dva predloga za kretnico
Rs in Rp sta odvisna glede na velikost dušenja. Za 11 omsko varianto je primer 12dB/oct ( tega najbrž nimaš ), za 8 omski ribon pa je 18dB/oct, brez korekcije na 1kHz, ker ni potrebna.
Audax se kar dobro drži po rezultatih meritev. Kako zveni sem že pozabil, ker že dolgo nisem poslušal LS5/9.
Če je vama tole v pomoč, sem zelo vesel. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
kalimero
|
Objavljeno: Pon Avg 10, 2015 23:23 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za kalkulacije. In sheme kretnic. Sem naredil po svoje in prišel do naslednjega rezultata:
kretnica: midbas - modificirana troelsova varianta z večjo tuljavo in drugačno vrednostjo kondenzatorjev.
Ribon - drugi red + RLC za 1K in RLC za 10K.
Trenutno imam narejeno (zvezano z el. sponkami) eno kretnico in po dolgem času poslušam mono. Pa sploh ni slabo... _________________ www.marsaudio.eu - zastopnik za Jantzen Audio in Fountek |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
kalimero
|
Objavljeno: Ned Sep 06, 2015 23:27 Naslov sporočila: |
|
|
Po vseh možnih variantah, testiranjih, menjavah elementov, redov in poslušanja sem prišel do naslednje kretnice, ki mi slušno in pa tudi po meritvah najbolje ustreza:
So pa bili tile zvočniki eno samo učenje. Sem se naučil uporabljati programe kot so REW, BOXSIM, XSIM. Z rezultatom sem trenutno zadovoljen, edino kar me moti pri visokotoncu so trije kondenzatorji na poti signala. Razmišljam, da bi sam naredil en ribbon... ali pa predelal tega. Zima bo še zelo zanimiva. _________________ www.marsaudio.eu - zastopnik za Jantzen Audio in Fountek |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
AndrejS
|
Objavljeno: Pon Sep 07, 2015 09:19 Naslov sporočila: |
|
|
Zivjo,
Se pardoniram, v sluzbi sem imel/imam se vedno gneco in enostavno nisem uspel se usest, da bi pogledal.
Ce ti funkcionira si dosegel svoje. Imas kaksno meritev?
Mogoce se ti splaca sprobat se ARTA program. Bos dobil se impulzni odziv iz kerega se najvec vidi. Naj ti sluzijo!
Andrej |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|