Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

minidisc
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
aljo

Pridružen/-a: Sre Apr 2008 16:19

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 02, 2009 12:45    Naslov sporočila: minidisc Odgovori s citatom

Pred leti (kaksnih 5 let nazaj) sem imel minidisc player. Takrat je bil to dokaj drag spas, uporabljal pa sem ga predvsem za snemanje, pa tudi poslusanje glasbe. Porazdelitev je bila nekako 50:50. Po tem, ko sem minidisc player/recorder (to je bila portable verzija od Sonyja) izgubil, sem nekako pozabil na ta standard. Resneje sem se z glasbo nehal ukvarjati, tako da je potreba po snemanju odpadla, za predvajanje pa je zadevo nadomestil ipod. Danes pa sem med pospravljanjem naletel na kar veliko zbirko minidiscov (okrog 50) in bi jih seveda rad poslusal.

Imam pa par vprasanj:

- ali bi bil takle portable player v redu (svoje case so prenosni predvajalniki stali okrog 50-70 tisocakov) http://www.bigbang.si/zvok/prenosni-avdio-predvajalniki/drugo/209950-sony-mze300-see-mini-disc

- kako se v teh novih casih snema mini disce? Ali se lahko glasbo nalaga na "kasete"? Bral sem o nekem MD-HD ali nekaj takega... Kaj bi potreboval za to?

- kaj pa glede komponent? Ali bi bil recimo takle player v redu za snemanje in predvajanje http://www.audio-kontakt.com/index.php?page=view_ad&id=521
ce prav razumem bi lahko povezal opticni izhod na cd playerju na opticni vhod minidisca in snemal z odlicno kvaliteto (vcasih sem snemal prek analognega pc.link)...

prosim, ce se kdo ukvarja s tem, bi zaceli eno debato. Jaz ne iscem nekega high-end (moj celoten sistem ni high end, ampak stremim k dobremu razmerju cena/kakovost), ampak to kar je moj celoten sistem, za uzivanje ob glasbi. Velik plus minidiska bi bil, da so "kasete" majhne in da gre gor veliko muzike, torej idealno za prenasanje (recimo vcasih vrtim glasbo v bliznjem studentskem klubu) in predvajanje prek prenosnega playerja...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Pestilence.

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:34
Kraj: Škofja Loka

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 02, 2009 13:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Za vrtenje glasbe, zakaj pa ti iPod ni dovolj? Saj razlika v kvaliteti ni velika. Če pa gre za prostor pa dobiš tudi mp3 predvajalnike z izmenljivimi spominskimi karticami. Kvaliteta bi bila tam/tam, samo da pri mp3 predvajalniku imaš zelo poenostavljeno kopiranje glasbe na medij in nazaj, pri MDju pa to vzame dlje časa.

Glede kopiranja pa imaš prav. MDji imajo ponavadi optični vhod, kompatibilen z optičnim izhodom ostalih CD predvajalnikov ali drugih virov.

IMO se ti bolj splača sposodit nek predvajalnik, ter skopirat MDje v kako drugo digitalno obliko.

Sam sem svojčas razmišljal o MDju, pa me je odsotnost originalnih albumov odvedla od odločitve, kakor tudi dostopnost relativno kvalitetnih mp3 predvajalnikov:)

P.S. Za hitrejše kopiranje iz računalnika na MD se je uporabljal nek netMD adapter(usb), za kopiranje pri visokih hitrostih. Deluje pa samo v eno smer. Iz MDja nazaj na PC gre spet old school, preko optike.

Quality-wise pa.. MD ima v primerjavi z CDjem 1:12 kompresijo(na MD gre mislim da okoli 140MB podatkov). Kakorkoli obrneš, je mp3/flac predvajalnik veeeliko bolj praktičen, bolj dostopen, pa tudi igra načeloma lepše.
aljo

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 02, 2009 13:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

pestilence, definitivno se strinjam s tabo. Ne iscem nadomestka flacu ali pa kaj podobnega. Samo pravim, da imam doma nekaj MDjev in ko sem v BBju videl tisti predvajalnik za 30€, se mi je nekako zdelo, da je vsemu skupaj zelo padla cena in bi si to lahko privoscil. Sploh ce pogledas ceno tistega rabljenega technicsa na tem portalu...

A se medije se dobi?

ali pa tole poglej
http://www.ideo.si/?k=art&kat=375&art=5261
Nazaj na vrh
Pestilence.

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 02, 2009 13:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Medije se še dobi. V slo internetnih trgovinah 100%, za BB ali kaj podobnega pa ne.

Ne vem, meni bi se zdelo škoda zdelo. Če te mika poslušanje pa si sposodiš, ali kupiš cenejši MD predvajalnik, pa si prekopiraš v drug format:)

Za tistih nekaj MDjev je škoda kupovat predvajalnik:)
gerchy

Pridružen/-a: Pon Sep 2008 10:43
Kraj: 01

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 02, 2009 14:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hmmm, kaj veliko uporabnikov dandanes ne boš našel, saj se je s prihodom mp3jev in ostale računalniško podprte tehnologije format bolj ali manj znašel le še v rokah fanatikov in nekaj tistih, ki zadevo uporabljajo zaradi kompatibilnosti. Wink

Da malce obudim spomine ... Laughing
Če se je ti je pred 5 leti to zdel drag špas, ti lahko iz prve roke povem, da je pred 15 leti to bil še dražji špas. Prenosni snemalnik ali pa vstopna komponenta je takrat veljala 1000 mark - za primerjavo - za podoben denar si v tistih časih lahko kupil že vstopni CD predvajalnik družine ES. Smile

No, večji udarec za denarnico so bili prazni minidisci, pri nas jih takrat še ni bilo na voljo, v sosedni Avstriji pa si za mini škatlico petih kaj hitro zapravil 160 mark.

Skratka, format je tisti čas imel nekaj težav, tudi kakovost se je ponekod težko direktno primerjala s CDji, ampak sčasoma so ATRAC verzije postajale popolnejše in boljše, tako da se je leto ali dve kasneje najboljši model brez težav kosal s takratnim paradnim konjem v ponudbi DAT snemalnikov, kateri je bil zmožen 1:1 kopije CD plošče.

Kot zanimivost, imam še nekje še test, ko je začetni model Minidisca MDS-501 z zunanjim AD/DA pretvornikom posekal vse takratne CD snemalnike - toliko tudi o kakovosti RCDjev. Smile

Razvoj je šel naprej in danes čakanje pri presnemavanju res ni več potrebno. Z najbolj svežo tehnologijo sicer nisem več preveč aktualno seznanjen, ampak moj prenosnik MZ-NH700 (Hi-MD) lahko priklopim na PC, zaženem priložen program (MD Simple Burner) in s par kliki napolnim vsebino minidisca. Posnetki so seveda dodatno kompresirani, zato jaz še vedno prisegam na "star" način snemanja - direktno s CD predvajalnikom in optičnim/koaksialnim kablom, kjer je na minidiscih na voljo enaka dolžina, kot na CDjih - 60, 74 in 80 minut, faktor (variabilne) kompresije pa je, če me spomin ne vara, 5.

Minidisc se mi tudi danes zdi dobra zadeva in si svoj arhiv še vedno vztrajno snemam na minidisce - čeprav bom mojo najljubšo zvrst verjetno pustil v wav formatu in jo predvajal s squeezeboxom - predvsem zaradi pomanjkanja časa. Za moj okus se mi zdi še vedno boljša opcija, kot pa posneti CDji. Format je vzdržljivejši (ohišje!), manjši, ima možnost poimenovanja pesmi, diskov, omogoča brisanje, prestavljanje, sestavljanje, editiranje pesmi ... itd. S prenosnim snemalnikom/predvajalnikom in changerjem v avtu je poslušanje izvedljivo prav povsod. Smile

Edina težavica utegne nastati pri nakupu, Sony je namreč praktično povsem prenehal z razvojem in izdelavo, torej novi snemalniki (komponente) niso ravno vredni greha in je pač potrebno poseči po rabljenih.

Nazadnje urejal/a gerchy Sob Maj 02, 2009 14:07; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
aljo

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 02, 2009 14:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

seveda, tisti cenejsi predvajalnik stane 35€ na bigbangovi strani. Tudi rabljene komponente ne bi smele biti predrage, glede na to da se nova sony komponenta prodaja po 180€... Pa se snemas si jih lahko (v smeti jih ne bom vrgel)

gerchy, imas kaksen nasvet, kje bi lahko kupil komponento in tudi prenosni predvajalnik? Ker kolikor gledam je tisti v bigbangu res osnovni in ne podpira niti MD Longplaya

Nazadnje urejal/a aljo Sob Maj 02, 2009 14:07; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Vinylfan

Pridružen/-a: Sob Mar 2009 23:52
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 02, 2009 14:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Se kar strinjam z Pestilence-em. Tudi sam sem uporabljal Mini disc, še zdaj se mi jih valja cel kup. Prenosni disk pa sem celo uporabljal za posneti kak koncert ali včasih kak intervju. Sploh professionalni novinarji (npr. RTV SLO) so jih še do nedavnega precej uporabljali. Zdaj so jih nadomestili z digitalnimi diktafoni.

Všeč mi je pri Mini disc-u to, da sem lahko eno ploščo presnemaval neštetokrat. Posnameš in če ti ni všeč presnameš. Tako to gre.

Tudi sam ti ne bi priporočal ravno nakupa novega predvajalnika. Bi te pa opozoril, da sem imel kar precej težav pri presnemavanju Mini disc-a na CD-je. Izhod je napreč stereo jack 3,5 in potem sem ga razdelil na RCA za v komponento. Problem pri presnemavanju je bil, da snemalnik ni pravilno postavljal presledkov med skladbami. Sem se kar precej mučil za presnemavanje. Tako da ti v tem primeru bolj priporočam uporabo komponente Mini disc.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
aljo

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 02, 2009 14:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

jaz MDjev sploh ne bi presnemaval, bi pa kupil kaksno poceni varijanto (seveda rabljeno). Pomojem obstaja kar nekaj ljudi, ki MDja preprosto ne rabijo vec in se hocejo komponent "znebiti", marsikdaj tudi za nizjo ceno, saj je standard res prezivel svoje. Isto pa bi lahko rekel za prenosni predvajalnik. Ubistvu mi prenosnega predvajalnika sploh ni tako nujno kupiti, saj lahko za silo prenasam tudi komponento.
Jaz imam za na vlak in podobne zadeve ze ipoda, minidisc bi imel le kot alternativo cdjem, saj je tezko nositi veliko cdjev sabo, medtem ko grejo na en minidisc v nizji kvaliteti 4je cdji in je vse skupaj res veliko manjse...

Tudi ne mislim zapravljat nekih velikih denarjev, ampak bi se le rad opremil z moznostjo predvajanja in snemanja MDjev

ena opcija je tudi prenosni MD snemalnik/predvajalnik in direktno povezava na racunalnik ali cd predvajalnik prek optical out
Nazaj na vrh
before

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 19:23
Kraj: Ruše

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 02, 2009 15:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz bi se tudi že znebil MD-ja pa moram najprej presneti mini disce na CD medij (v CD formatu), zato izkoriščam to temo in vprašujem ali kdo ve kako to storiti.

Audiohedonist
Nazaj na vrh
trancedeejay
Site Admin

Pridružen/-a: Sob Mar 2008 9:01
Kraj: Zgornja Besnica

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 02, 2009 15:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Priklopiš MD player na CD rekorder in to je to.
Have a nice Day

Matt
Numb

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 16:01

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 02, 2009 15:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pa saj ste piratiziral že ko ste snemali md-je, zakaj si pač te glasbe katera je gor še zdaj ne?
A ni najbolj enostavno?
Nazaj na vrh
Pestilence.

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 02, 2009 16:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

before je napisal/a:
Jaz bi se tudi že znebil MD-ja pa moram najprej presneti mini disce na CD medij (v CD formatu), zato izkoriščam to temo in vprašujem ali kdo ve kako to storiti.

Imaš MD predvajalnik?
Enostavno z digitalnim kablom povežeš na CD snemalnik(komponento). Če tega nimaš, ti preosatne priklop na PC. Enako preko digitalne povezave, ter snemanje v kakem brezplačnem formatu:)

Potem pa vse skupaj shraniš kot wav ali nek brezizguben format, pa na CD.
Vinylfan

Pridružen/-a: Sob Mar 2009 23:52

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 02, 2009 18:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Isti problem kot ga ima Before, imam tudi jaz. Problem pri presnemavanju MD na CD (med komponentami, s pomočjo optičnega ali koaksialnega kabla) pa nastane, če si na MD posnel originalni CD (digitalni način). V drugo snemanje na digitalni način ne gre zaradi SCMS (mislim da je kratica prava: Serial Copy Management System). In potem sem snemal MD na CD preko analognega vira, tam pa imam probleme z presledki med skladbami. Npr. dve skladbi sta spojeni kot ena.
Nazaj na vrh
gerchy

Pridružen/-a: Pon Sep 2008 10:43
Kraj: 01

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 02, 2009 18:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No, če se kdo odloči znebiti kakšnega ES minidisca v top kondiciji - veste, koga poklicati. Very Happy
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
aljo

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 02, 2009 20:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

jaz pa se priporocam za kateregakoli, ki ima dokaj ugodno ceno Wink se bolje prenosni MD predvajalnik z optical in vhodom (takega sem imel tudi sam)
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu