| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
GoldProf
Pridružen/-a: Pet Nov 2008 15:15 Prispevkov: 603
|
Objavljeno: Čet Jan 28, 2016 17:28 Naslov sporočila: Nova odjemna doza |
|
|
Audio Technica AT 150 MLX ali Shelter 201?
Namen mi je prešaltati iz MC na MM. Neke hude cenovne razlike ni, je pa precej v tehničnih podatkih. Je kdo kaj poslušal eno ali drugo ali obe? Mnenje iz izkušenj prosim, ne iz spleta ali revij, tudi druga imena me ne zanimajo.
lp
Nazadnje urejal/a GoldProf Čet Jan 28, 2016 19:08; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00 Prispevkov: 3192 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Čet Jan 28, 2016 18:06 Naslov sporočila: Re: Nova odjemna doza |
|
|
| GoldProf je napisal/a: | Audio Technica AT 150 MLX ali Shelter 201?
Namen mi je prešaltati iz MC na MM. Neke hude cenovne razlike ni, je pa precej v tehničnih podatkih. Je kdo kaj poslušal eno ali drugo ali obe? Mnenje iz izkušenj prosim, ne iz spleta ali revij, tudi druga imena me ne zanimajo.
lp |
LP
Nehvaležno je opisovat del gramofonskega sistema, ker so vtisi posameznih komponent lahko drugačni na drugem sistemu, je pa lahko zelo podobno, ja včasih pa popolnoma drugače, tudi polomija ...
AT je izredno natančna, prebere vse od smeti do najfinejšega glasbenega materiala, je zelo dobra v 3D prezentaciji, hudo dobra v mikro in makro dinamiki, bi rekli po audiofilsko je bolj analitična ...
Shelter, nekateri pravijo, da je enaka Sumikotu (jaz Sumikota nisem probal ) je manj analitična z bolj polnim telesom in bolj muzikalično sredino podobno kot Grado s tem, da je vseeno natančnejša od Grad_a ... Če kaj pove Shelter velja za tiste najbolj muzikalične odjemne doze sploh, seveda pri dražjih modelih več te smetane, tukaj jo je samo za pokušino ...
Ni favorita, je odvisno kaj želiš, kakšna muzika, kakšen gramofon-ročka, sistem kot celota... Ker imamo radi več od tega imamo potem tudi več odjemnih doz, malokatera pokrije vse, da ji ni alternative  _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: - |
|
 |
classicaudio
Pridružen/-a: Tor Feb 2009 16:00 Prispevkov: 72 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Jan 28, 2016 21:54 Naslov sporočila: |
|
|
| Tudi jaz sem pred nabavo nove odjemne doze in me zanima zakaj greš iz MC na MM? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
GoldProf
|
Objavljeno: Pet Jan 29, 2016 09:54 Naslov sporočila: |
|
|
| classicaudio je napisal/a: | | Tudi jaz sem pred nabavo nove odjemne doze in me zanima zakaj greš iz MC na MM? |
Med drugim sem zapisal: "druga imena me ne zanimajo". Ta dva primerka sodeč po testih, naj bi se najbolj približala MC zvoku. Če pogledaš specifikacijo AT150 in potem prebereš kakšen test ,vidiš, da bi temu skoraj treba verjet. Potem še primerjaj ceno in je vaba zanimiva. Isto je s Shelterjem. To je njihova edina MM, vse ostalo je MC. Med drugim je AT dal na svoj gramofon g. Peter M., Pear Audio. AT zna ustvarjat probleme glede skladnosti z ročko. Veliki statični cu in srednji dinamični, če je tako kot piše, potrebuješ ročko kašnih 20g ef.mase.
Lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
uroš
Pridružen/-a: Sre Dec 2013 18:30 Prispevkov: 295 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Ned Jan 31, 2016 18:26 Naslov sporočila: |
|
|
| GoldProf je napisal/a: | potrebuješ ročko kašnih 20g ef.mase.
Lp |
Za zanamce - da ne bo kdo napisanega vzel zares: kakšnih 5-6 g pa res. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
GoldProf
|
Objavljeno: Ned Jan 31, 2016 18:42 Naslov sporočila: |
|
|
Uroš, ali lahko pokomentiraš:
..če je tako kot piše, potrebuješ ročko kašnih 20g ef.mase.
Podatki so za AT150, teža 8.3g, cu 10
Calculator je izračunal 23.21g za srednjo vrednost resonance 9.5Hz.
Če je masa tako kot si ti napisal, je rezonanca 13.44 Hz. Idealno med 8-12.
lp
Nazadnje urejal/a GoldProf Ned Jan 31, 2016 18:53; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
uroš
|
Objavljeno: Ned Jan 31, 2016 18:51 Naslov sporočila: |
|
|
Na hitro, se mi mudi:
AT meri komplianso pri 100Hz - ne 10, kot je bolj običajno. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
GoldProf
|
Objavljeno: Ned Jan 31, 2016 19:22 Naslov sporočila: |
|
|
| uroš je napisal/a: | Na hitro, se mi mudi:
AT meri komplianso pri 100Hz - ne 10, kot je bolj običajno. |
Prosim tvoj izračun!
lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ducar

Pridružen/-a: Sob Apr 2012 13:13 Prispevkov: 628 Kraj: Bronks
|
Objavljeno: Ned Jan 31, 2016 23:01 Naslov sporočila: |
|
|
GoldProf ima kar prav okoli kompatibilnosti doze in ročice. Na ročici z ef. maso 5.5gr imam AT ML 150/OCC. Kot rezerva me je malce mikala tudi omenjena AT150 MLX. Od nekega tehnika pri AT sem dobil sledeč odgovor:
"The AT-150MLX is a different cartridge. Much lower compliance (10 versus 24 ) so it will sound quite different and probably not a good match for your arm.
The AT-150 50 anniversary sounds quite like your old OCC model, this is a very good sounding cart."
150MLX je pravzaprav v pražnje oblečena zimzelena ML440. _________________ Canta e Cammina |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
uroš
|
Objavljeno: Pon Feb 01, 2016 00:25 Naslov sporočila: |
|
|
| GoldProf je napisal/a: |
Podatki so za AT150, teža 8.3g, cu 10
Calculator je izračunal 23.21g za srednjo vrednost resonance 9.5Hz.
Če je masa tako kot si ti napisal, je rezonanca 13.44 Hz. Idealno med 8-12.
lp |
Podatki niso
cu = 10
Podatki so:
Dynamic Compliance
(x 10-6 cm/dyne, 100Hz) 10.0
Kako se to prevede v običajen cu, je vprašanje, je pa gotovo precej več kot 10.
S tem si nikoli nisem razbijal glave, ker se mi ni bilo treba - prepričan sem, da če danes uporabljaš neke normalne glave na nekih normalnih ročkah, ne boš imel težav. Problemi so samo z dinozavrskimi dizajni.
Zdajle sem v iskalnik vpisal "cartridge resonance calculator"
in takoj dobil opozorilo:
| Citiram: | Warning!
Assumes that the quoted cartridge compliance references 10Hz.
[Often (sadly) not published by manufacturers]
"There is one snag about it. The manufacturers of cartridges do not always state a useful value for C(ompliance). (It should be started at 10 Hz). Figures of C coming from Japan usually are measured at 100 Hz, so they should be multiplied by 1.5-2. Figures of C coming from USA often are static values, so they should be halved. Most figures of C coming from Europe are OK (stated at 10 Hz)" |
| ducar je napisal/a: | | GoldProf ima kar prav okoli kompatibilnosti doze in ročice. |
Ne bit hecen, no. AT150MLX na 20 g:)
| ducar je napisal/a: | | 150MLX je pravzaprav v pražnje oblečena zimzelena ML440. |
Ja, je nekaj zelo podobnega AT440MLa v veliko težjem ohišju, ki je za današnje normalne ročke (med 10 in 13 g) ob relativno visoki kompliansi malo nepraktično. Nič dramatičnega. Ampak na 20 g pa definitivno ne.
| GoldProf je napisal/a: |
Med drugim sem zapisal: "druga imena me ne zanimajo". Ta dva primerka sodeč po testih |
Sodeč po testih ... če boš pogledal pa teste DV10x5 ali Ortofon 2M Black ali dražjih Nagaok, bodo pa to najboljše glave na svetu za podoben denar.
| classicaudio je napisal/a: | | Tudi jaz sem pred nabavo nove odjemne doze |
OP očitno noče dodatnih nasvetov, @classicaudio pa lahko priporočim AT440MLa, ker je veliko cenejša in zakon. Ali pa AT33PTG - ki je noro dobra in neverjetno boljša od sijajne AT440MLa.
Srečno pri izbiri. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ducar

|
Objavljeno: Pon Feb 01, 2016 09:59 Naslov sporočila: |
|
|
Ne bit hecen, no. AT150MLX na 20 g
Nisem napisal 20gr. Vsekakor pa več kot 6gr. 13gr pa kar in če je potrebno še dušenje ročice. Saj se vidi na bas membranah kaj jim dogaja. _________________ Canta e Cammina |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
uroš
|
Objavljeno: Pon Feb 01, 2016 10:33 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, daj AT150MLX na 13g, pa povej, katera je resonančna frekvenca.
AT440MLa, za katero se strinjava, da je precej enaka reč kot 150MLX, samo da je nekaj lažja, na 11 g ef. mase recimo očitno oscilira pri 9-10 Hz.
Zdaj pa poglej razliko v masi med 440 in 150 pa seštej 1 + 1.
Pismo, no, ste eni trmasti na tem forumu. Stvar bi lahko bila zaključena že ob ugotovitvi dejstva, da je OP računal resonančno frekvenco v kalkulatorju za 10 Hz, medtem ko je kompliansa AT podana pri 100 Hz.
Ali pa ob vklopu malce kmečke pameti, AT150MLX je relativno težka MM glava z visoko komplianso. Se pravi bo idealna na lahkih ročicah, in tudi OK na povprečnih, recimo 11 g ef. mase - to bi rekel, da je kar maksimum.
Nazadnje urejal/a uroš Pon Feb 01, 2016 11:26; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
|
Objavljeno: Pon Feb 01, 2016 10:53 Naslov sporočila: |
|
|
LP
Ma kako lahko zakomplicirate vse skupaj
Ma za te stvari je treba imet občutek, kaj je Audio Technica in v katero ročko sodi, je pa to tako, kot bi za na formulo 1 računali ali gredo "off road" gume gor
PS.:Ma ni problem samo ročka-odjemna doza je sinergija tudi z gramofonom... AT ne sodi na gramofone, ki imajo "romantično-topli" prizvok  _________________ ~ ** ~
Nazadnje urejal/a ajka Pon Feb 01, 2016 12:22; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ducar

|
Objavljeno: Pon Feb 01, 2016 11:37 Naslov sporočila: |
|
|
Višji rang AT MM glavic ima zelo nevtralen, malce suh zvok, morda za mišjo dlako slabšo dinamiko in barvitostjo inštrumentov. To velja za stare ML150 do ML180 ter za novo ML150 ann..
Ajka, ajde da preberem katere MM AT na katere ročice in gramofone? RIAA in phono ampli pusti pri miru, da ne bomo prišli do nokenvele in desmodronike! _________________ Canta e Cammina |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
|
Objavljeno: Pon Feb 01, 2016 12:21 Naslov sporočila: |
|
|
| ducar je napisal/a: | Višji rang AT MM glavic ima zelo nevtralen, malce suh zvok, morda za mišjo dlako slabšo dinamiko in barvitostjo inštrumentov. To velja za stare ML150 do ML180 ter za novo ML150 ann..
Ajka, ajde da preberem katere MM AT na katere ročice in gramofone? RIAA in phono ampli pusti pri miru, da ne bomo prišli do nokenvele in desmodronike! |
LP
"Občutek" ne dobiš od danes do jutri, tako, da
PS.: Kaj misliš s tem "slabšo dinamiko", napram čemu ? _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|