Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Prostorska "slika" ?
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HIGH-END AUDIO
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mihamusic

Pridružen/-a: Sre Feb 2015 20:17
Kraj: Trzin

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 16, 2016 23:03    Naslov sporočila: Prostorska "slika" ? Odgovori s citatom

Hoj:

Če bi recimo snemali tale koncert za CD,... https://www.youtube.com/watch?v=Yue6Cb5OULM

S stališča katerh poslušalcev bi bila "prostorska slika" korektna ?

Brez vsakega dvoma so vsi poslušalci, ki so poslušali umetnico zelo uživali,...

In niti malo "skrbeli", da jih je polovico slišalo orkester "obrnjen" z leve na desno Wink

Vredno v razmislek, za zadnje čase (lata) strašno pre-poudarjan ta aspekt zvočnega doživetja,...

Komentarji ?

LP : MM
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mito11

Pridružen/-a: Sre Avg 2011 12:06
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 16, 2016 23:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Prostorska slika bi bila korektna s stališča poslušalcev, ki imajo violine na levi in klavir odprt proti sebi.

Če pa hočeš banalizirati, je vsako stališče pravilno.

Meni je prostorska slika najbolj važna in ne pre-poudarjena. Sej če ti HI-FI ne ustvari prostorske slike itak ta ni pomembna Laughing
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Telefon: 041955456
CASTOR

Pridružen/-a: Pet Okt 2008 16:18
Kraj: KOZINA

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 17, 2016 07:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Miha je malo pomešal pojme. Ko govorimo o prostorski sliki, govorimo o 3D zaznavanju, ne pa o levo desno. 3D doseč v audiu je zelo težko in le redkim to uspe.

lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Telefon: 041722387
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 17, 2016 11:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Evo me spet nazaj po premoru ta teden:
pravkar se vrnil iz Potugalske, kjer smo servisirali Easy Show za prvo dirko sezone rallycross http://www.cm-montalegre.pt/showNT.php?Id=2991

Pri 3D bi samo dodal, da ni 3D samo 'geografija' (kje je kateri instrument v sliki) ampak zajema tudi 3D prezentacijo posameznega instrumenta. Zakaj? Ker imaš lahko prostorsko sicer lepo razporejene a 'ploščate' instrumente. Ta efekt naredijo ponavadi planarni zvočniki v kombinaciji s tranzistorskimi ojačevalci ne dovolj visoke klase.

Lahko se mi prerekamo kako se kaj v resnici sliši - a ostaja dejstvo, da je zelo vezano na
- posnetek in na
- sposobnost audio sistema, da to prikaže.

Po domače: tudi če ti 3D ne predstavlja cilja, če audio sistem tega ni sposoben prikazati (kadar posnetek to zahteva) - je nujno nižje klase vse skupaj. Ma se ni za sekirat, ker, kot je zapisal castor, je to ena najzahtevnejših veščin audia. Res pa, tudi če te to ne zanima, težko da te ne prizadene kadar to slišiš.
NCC2000

Pridružen/-a: Čet Sep 2012 12:28
Kraj: Slovenia

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 17, 2016 12:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ambasador je napisal/a:

Lahko se mi prerekamo kako se kaj v resnici sliši - a ostaja dejstvo, da je zelo vezano na
- posnetek in na

+ majčkena možnost, da je stereo ali 3D sound mogoče iluzija, ki jo nam narišejo možgani ...
Nazaj na vrh
ambasador

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 17, 2016 12:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

NCC2000 je napisal/a:
ambasador je napisal/a:

- posnetek in na

+ majčkena možnost, da je stereo ali 3D sound mogoče iluzija, ki jo nam narišejo možgani ...

Seveda. Stereo je 100% iluzionistična tehnika - kako doseči efekt/imitirati prostorski zvočni dogodek. Očitno ob določenih predpogojih zadeva krepko preseže standardne rezultate.
--------------------------------------------------------------------------
No, potem pridemo tudi do navideznih paradoksov: naprimer, ko ti en odločno inferioren zvočnik v vseh pogledih - razen v koherenci, kjer je izjemen - naprimer fullrange Auratone - prikaže 3D. Jasno da ob vseh ostalih predpogojih : single ended lampaš (pa tudi OTL ali res dobro izveden push-pull, presenetil me je tudi prastar ločeni tranzistorski stereo ojačevalec iz avtobusa-Blaupunkt), dobri kabli, posnetek in izvor zvoka, ki to zmore.

Nazadnje urejal/a ambasador Ned Apr 17, 2016 13:08; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
NCC2000

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 17, 2016 13:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

@amabasador

kam pa je zginil Becker Mexico, ali sem malo prej iluzistično sanjal?
Nazaj na vrh
ambasador

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 17, 2016 13:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

NCC2000 je napisal/a:
@amabasador

Zaradi jasnosti sporočila včasih preveč nametanih informacij ni dobro. Še po tem tvojem prispevku sem ponovno formuliral post, da bo ja čimbolj jasno in čimmanj provokativno - a dovolj mamljivo in ne preveč polemično, da se razvije koristna debata.
Saj sam vidiš, da je dovolj mali namig, da nekateri skačete v luft.
NCC2000

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 17, 2016 14:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ambasador je napisal/a:
NCC2000 je napisal/a:
@amabasador

Zaradi jasnosti sporočila včasih preveč nametanih informacij ni dobro. Še po tem tvojem prispevku sem ponovno formuliral post, da bo ja čimbolj jasno in čimmanj provokativno - a dovolj mamljivo in ne preveč polemično, da se razvije koristna debata.
Saj sam vidiš, da je dovolj mali namig, da nekateri skačete v luft.

Daleč od tega, da bi bil kakršenkoli "problem" z morebitno preveč nametanimi podatki, praksa popravljanja "minulih" postov lahko marsikdaj vnese več nejasnosti pri sledenju predmetne tematike..

Tudi meni so namreč nekje daleč v spominu Beckerji dobro zapisani, bolje kot modropiki..
Nazaj na vrh
CASTOR

Pridružen/-a: Pet Okt 2008 16:18
Kraj: KOZINA

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 17, 2016 14:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Welcome back, ali ima jedan mali problemčič. Moja vintage teak oblečena stojala že predolgo čakajo na njim namenjeno obremenitev. Very Happy Very Happy Very Happy

lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Telefon: 041722387
ambasador

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 18, 2016 17:22    Naslov sporočila: Re: Prostorska "slika" ? Odgovori s citatom

mihamusic je napisal/a:
Hoj:

Če bi recimo snemali tale koncert za CD,... https://www.youtube.com/watch?v=Yue6Cb5OULM

S stališča katerh poslušalcev bi bila "prostorska slika" korektna ?

Brez vsakega dvoma so vsi poslušalci, ki so poslušali umetnico zelo uživali,...

In niti malo "skrbeli", da jih je polovico slišalo orkester "obrnjen" z leve na desno Wink

Vredno v razmislek, za zadnje čase (lata) strašno pre-poudarjan ta aspekt zvočnega doživetja,...

Komentarji ?

No, če bi poslušalci lahko izbirali, bi vsi izbrali sedež nekje v sredini, torej ne na levi, ne na desni. V praksi pa ni prostora za vse na sredini.
Torej posnetek je centriran na sredino.

Zvok orkestra v koncertni hali ima en poseben pečat. Pravi HiFi posnetek bo to posredoval - skupaj z 'dihom' dvorane in njeno akustiko.

'Geografija' instrumentov je v takem dosti zabrisana pri poslušanju v živo - na studijskem miksu pa poskrbijo, da posnetek vsebuje 'pin point' položaj skoraj vsakega instrumenta. To je tudi predmet kreganja med avdiofili ki jih to fascinira in tistimi, ki obiskujejo koncerte in vedo, da v živo ni temu tako.
Toda, to je stvar posnetka. Na avdio sistemu pa je, da to prikaže če je na posnetku - tudi če se ti s tem ne strinjaš. Če je posnetek narejen naprimer z malo mikrofoni brez studijskih manipulacij - pa sigurno ne bo tega efekta.
ambasador

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 19, 2016 08:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Imamo pa tudi zaprisežene ljubitelje mono posnetkov. To sicer bolj izvira iz analognih krogov iz preprostega razloga, ker je na LP plošči mono zapis bolj konkreten, poln, napram stereo zapisu. Ljubitelji mono plošč dajejo prednost timbriki pred prostorsko sliko. Večina kljub temu uporablja dva zvočnika, lahko pa bi samo enega.

Sem imel priliko poslušati mono plošče z mono EMT glavico (na Lowther zvočnike) in skoraj nisem mogel verjeti da ni stereo - ni izgubilo prav nič za stereo značilne odprtosti zvoka in velikosti zvokov. Podobna izkušnja je bila z glavico Grado Statement na SoulSonic zvočnike - s še večjim zvokom in še bolj bogato.
Na mojo 'ropotijo' so mono plošče samo - mono. Igra iz stlačene sredine med zvočniki. Ne opazim nekega presežka, res pa so moje glavice bolj plebejske od zgoraj naštetih, da preostanka sistema niti ne omenim. Na stereo pa mi gredo zvoki še izven zvočnikov skoraj meter, praktično slika skoraj pet metrov od zida do zida s 'pravimi' ploščami. Je prav hecno slišati naprimer Nino Simone, ki poje dobre pol metra bolj levo od levega zvočnika v isti ravnini, prav poleg, konkretno in jasno kot bi šlo zares.

Da s stereo glavico dobiš 'dol' dober mono je redkost, je bolje imeti v zbirki namenski mono model.
mihamusic

Pridružen/-a: Sre Feb 2015 20:17
Kraj: Trzin

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 19, 2016 16:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

@ambasador - točno zaradi tega sem to temo odprl Tvoj citat: "To je tudi predmet kreganja med avdiofili ki jih to fascinira in tistimi, ki obiskujejo koncerte in vedo, da v živo ni temu tako. " Smile)) Se 100% strinjam.

V živo tega ne slišiš tako - oziroma ne daješ temu nekega pomena,... govorimo o klasični glasbi/veliekmu orgkestru, pa tudi jazz zasedbi v majnših klubih (ki niso ozvočene),...

Če je ozvočemo (+ celotni pop/rock) je pa itak precej nesmiselno na to se fokusirat,...

Je pa iluzija 3D seveda skrajno zaželjena in zelo impresivna zadeva.

Za moj okus mora biti zvočnik tudi velik - nekako "premikati veliko zraka", da je reprodukcija impresivna in daje iluzijo, da si v živo.

Nisem še slišal majhnega zvočnika, ki bi to pričaral,... imajo pa fine detajle seveda in mnogo drugih dobrih strani (ne nazadnje ceno Smile ).

Nazaj na vrh
ambasador

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 20, 2016 08:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

...Nisem še slišal majhnega zvočnika, ki bi to pričaral,... imajo pa fine detajle seveda in mnogo drugih dobrih strani (ne nazadnje ceno ).
-----------------------------------------------------------------------------------------------
O, ja. Sem imel nekaj prilik: Rogers LS3/5a na izvor Linn Axis gramofona je razprostrl orkester v velikosti jaslic. Vse se je slišalo kje je kdo, le majhno je bilo. Kaj takega ne prej ne potem. Instrumenti so bili v velikosti oreha, celotna slika pa niti dva metra v širino in glih en toliko v globino.

Drugi primer je bil s SonusFaber Minima. Ta je bil priklopljen na monobloke McIntosh, ki so bili večji od zvočnikov samih. Gramofon sem pozabil kaj je bil - tokrat pa je bila slika neverjetno velika, kot bi bili zvočniki 10x večji. Seveda ni šlo kaj prida na base, a se je vse lepo čulo in tudi prostor med glasbeniki je bil velik. Slika enih 5 x 5 metrov, res neverjetno v globino

Ta dva modela sta tudi zelo iskana med rabljenimi... sploh ta drugi, ki ga ne izdelujejo več, oni prvi pa gre preko 3000€ nov.
Če pa se gre na malce večje modele kot so mini mini, stvari postanejo kar konkretne z naprimer Dynaudio C1 in podobnimi.
ajka

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 20, 2016 10:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

LP

Za prostorsko sliko je primaren prostor, akustika in postavitev...
Lahko gre tudi v živo...
Če so instrumenti, glasovi in na koncu koncev poslušalci slabo postavljeni, papa zvočni oder... Lahko se nek instrument ali glas trudi kolikor češ, jih ni niti slišat, kamoli, da jih lahko lociramo, lahko samo z očmi !!!
Tukaj je v živo v prednosti, ker instrument vidimo in ga tako lažje lociramo, v audiu, če ga ne slišiš ga NI !
Zato pa je umetnost postavitve mikrofonov, da ujamemo bistvo, dobri mojstri, ujamejo več kot lahko slišimo v živo !!!!!
PS.:Ne vem kakšne sisteme vi poslušate, ma samo malo truda okoli prostora in postavitve in že zvočnik tudi za manj kot tisočaka zasvira 3D Wink
PS.:Morda sedite na uhah, ma na naši "multimediji", je bilo to oho velikokrat že za slišat, če tega ne morete slišiti doma Laughing Wink
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HIGH-END AUDIO Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu