Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Podstavek za samostoječe zvočnike

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Do-It-Yourself
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
davor281

Pridružen/-a: Čet Jan 2010 18:55
Kraj: Zimica

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 19, 2014 18:45    Naslov sporočila: Podstavek za samostoječe zvočnike Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Ima kdo izkušnje s pleksi steklom kot podstavkom za samostoječe zvočnike?

Zvočniki bi bili pritrjeni na pleksi steklo - direktno ali pa bi med pleksi in zvočnike dal kovinske distančnike.

Na spodnji strani pleksi stekla pa pridejo 4 nogice/spikes-i.

Zanima me minimalna debelina pleksi stekla, da se ne po deformiralo pod težo zvočnika.

Zvočniki so težki 17kg in imajo mero spodnje stranice 25x15.5 cm, Pleksi pa bi imel mere 31x31 cm.

Hvala,
Davor.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Telefon: 040/514-308
GoldProf

Pridružen/-a: Pet Nov 2008 15:15

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 19, 2014 19:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pleksi je odličen material, žal, drag ko žafran.Za take težke zvočnike bi se spodobila podlaga 20-25mm. Cenovno je bolj sprejemljiv MDF ali dobra vezana plošča, breza 24mm ali več, lahko pa tudi masivni les: hrast, javor, češnja, oreh debeline vsaj 25mm ali pa granit-marmor.
Skratka, nekaj bolj masivnega, da težišče ostane čim bližje pri tleh.

lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
davor281

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 19, 2014 22:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kako pa bi se obneslo kaljeno steklo?
Nazaj na vrh
zonzi

Pridružen/-a: Sob Nov 2009 17:08
Kraj: medvode

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 21, 2014 09:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

S steklom boš pridobil na teži v primerjavi s pleksijem. Je pa steklo, vsekakor dražje od pleksija, vsaj večje debeline 15 in 19mm.

Lp
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 22, 2014 11:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Greš kamnoseku da ti napravi prisekano piramido ustreznih mer: zgoraj tloris zvočnika, spodaj par cm več, da je stabilno. Kamen/marmor izbereš po okusu.
Pod zvočnik daš blue-tac (trajnoelastični kit) po vogalih, na dnu piramide nalimaš filc podložke. Ne rabiš konic ne drugih pomagal.
Bolj stabilno in brez resonanc bo težko narediti.

Nazadnje urejal/a ambasador Čet Jan 23, 2014 01:14; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
jože

Pridružen/-a: Sre Dec 2009 18:30
Kraj: Jesenice

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 22, 2014 23:40    Naslov sporočila: Re: Podstavek za samostoječe zvočnike Odgovori s citatom

davor281 je napisal/a:
Pozdravljeni!

Ima kdo izkušnje s pleksi steklom kot podstavkom za samostoječe zvočnike?

Zvočniki bi bili pritrjeni na pleksi steklo - direktno ali pa bi med pleksi in zvočnike dal kovinske distančnike.

Na spodnji strani pleksi stekla pa pridejo 4 nogice/spikes-i.

Zanima me minimalna debelina pleksi stekla, da se ne po deformiralo pod težo zvočnika.

Zvočniki so težki 17kg in imajo mero spodnje stranice 25x15.5 cm, Pleksi pa bi imel mere 31x31 cm.

Hvala,
Davor.

Sem takole rešil nekaj dni nazaj pri Jamo zvočnikih.
Serijsko so bili spikes-i montirani na plastične nosilce, ki so bili pritrjeni na spodnji del zvočnika. Ob prestavljanju zvočnikov so se plastični nosilci spiksov polomili.
Sem vzel ploščato železo 20x8mm dolžine + 2x25mm več kot je širina zvočnika. Zvrtal in urezal navoje za konice ter polakiral s sprejem.
za bolše razumevanje rajši dve slikici.

Na zvočnike so nogice pritrjene na obstoječe vijake, ki so bili prej za plastične nosilce spiksov.
Nazaj na vrh
p206cc

Pridružen/-a: Pon Feb 2012 14:14
Kraj: Dobre-polje

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 17, 2014 16:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

da si malo sposodim temo.

Za svoje samostoječe zvočnike si želim narediti podstavek iz marmorja.

Videl sem odgovor ambasadorja in ideja mi je všeč, vendar bi jo malo prilagodil.

Ali bi bilo tudi ok, da bi bila spodaj pač tri cm debela ravna plošča (in ne prirezana piramida) in zaradi stabilnosti bi jo v zvočnik pritrdil z vijaki, pri čemer bi se matica skrila v marmor. Zvočnik ima že sedaj na dnu luknje.

Hvala za odgovore in lp
Nazaj na vrh
CASTOR

Pridružen/-a: Pet Okt 2008 16:18
Kraj: KOZINA

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 18, 2014 11:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nekaj samo okvirnih napotkov. Če boš kište vijačil na marmor ali granit podlago, potem naj bo le ta čim težja. Nočeš debele kamnite plošče; ok obteži čim bolj spodnjo ploskev škatle. Preizkusi ali rabiš konice ali ne. Običajno, če ne rabiš konic je dovolj že čim večja teža trdno vezana na škatlo. Ne glede na vse to, pa imam jaz vse skupaj na kolesih zaradi komoditete, sem pa podvozje maksimalno obtežil.

lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Telefon: 041722387
p206cc

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 18, 2014 14:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljeni

hvala za odgovor.

Plošča bo sicer debela cca 3 cm.

Predvsem me je zanimalo ali kaj izgubim, če je plošča namesto prilimana z obojestranskim limom, privijačena na zvočnik.

In če kaj izgubim, če je plošča pač plošča in ne prirezana piramida.

lp
Nazaj na vrh
uzitek123

Pridružen/-a: Sob Dec 2013 16:12
Kraj: OPLOTNICA

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 18, 2014 22:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz sem si o tem prebral v januarju....kamen...steklo....pleksi itd ... in ker se z kamnom ukvarjam že 18 let,sem si naredil podstavke iz 4 cm marmorja (30x30cm) , lepo pobrusil robe, spoliral, prevrtal, originalne vijake zvočnikov zamenjal z daljšimi, zmontiral , razlike pa občutil nobene Sad Razen te ,da sem en dan zaj... Po mesecu dni sem zadeve odstranil, vrnil zvočnike na regal z original vijaki in tako bo tudi ostalo. Res ne vem več, ali moja ušesa ne občutijo razlike, al je kaj več iz tega sistema nemogoče z poceni rešitvami izvlečt .Edina občutna razlika se je pojavila ob zamenjavi dvd za cd player Smile Dragih kablov (cd- ojačevalec) si sploh ne upam kupit , ker se bojim , da bom denar vstran vrgel.
Nazaj na vrh
p206cc

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 19, 2014 13:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

naj še dodam, da jaz tega tudi ne bom naredil zaradi izboljšanja zvoka, temveč zaradi stabilnosti zvočnika, da ga otroci ne bodo tako laho prevrnili.

Ali mi mogoče zaupate, glede na to da se s tem ukvarjate, kakšna bi bila cena za izdelavo dveh podstavkov 40x40 debelina 3 cm z vrtanjem.

lp
Nazaj na vrh
davor281

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 19, 2014 14:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Že nekaj časa narejeno, pa sem odlašal s fotografiranjem... Embarassed

MDF, debeline 28mm, privijačen na zvočnike, najbrž bom po celi površini spoja dodal lepilo - kaj pravite?

Glavni razlog - mački.

Dodal sem nogice/konice. Nič eksotičnega.

Razlika v zvoku? Trdim da ni samo avto sugestija - čistejši in bolj precizen bas. Sliši se kot da bi ga bilo "manj", to pa najbrž zato ker ni več zapacanega dela ki se je širil po tleh.

Neverjetno je, kako konice onemogočijjo prenos vibracij na površino.
Če se s prsti dodatkneš konice na zgornjem delu se še čutijo vibracije, pri koncu oziroma pri podložki v katero seda konica pa je vse mirno. Predvidevam da je to razlog za čistejše base.

Hvala za vse nasvete!

Davor.
Nazaj na vrh
NLP

Pridružen/-a: Tor Nov 2009 10:01
Kraj: Drugje

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 19, 2014 21:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

http://www.audioholics.com/loudspeaker-design/speaker-spikes-and-cones-2013-what2019s-the-point

Resen odgovor je v viskoelastičnih podložkah, ki bi naj bile ravno pravšnje trdote glede na obremenitev, podobno kot se preračunava resen plavajoči pod.
davor281

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 20, 2014 09:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala za povezavo na članek.

Kolikor sem prebiral debate po revijah in forumih, je zelo težko priti do jasnega zaključka kaj je boljše - gumijaste, stekleno-teflonske ali kovinske pdoložke/konice.

Meritev pa - razen navedbe o meritvi v članku - nisem našel.

Pri meni je hec v tem, da je opečni tlakovec na tleh "valovit". Glina se pri žganju pač različno napenja. To povzroča neravnine na tleh, včasih tudi v meri 5mm, kar pomeni da so nastavljive podložke nujnost. Lakho bi uporabil tudi kak mehek gumijasti material, ki bi se na mestu kjer je tlakovec bolj napet, podal na ustrezno višino.

Pred časom sem na forumu zasledil neko povezavo za gumijaste podložke - sem pripravljen sprobat.

Lp,
Davor.
Nazaj na vrh
NLP

Pridružen/-a: Tor Nov 2009 10:01
Kraj: Drugje

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 20, 2014 10:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tudi ko se delajo različne testne sobe ali sobe v sobi ipd. se vpenjajo površine s pomočjo viskoelastičnih elementov (različne gume, vzmeti, umetni materiali...).

Zateči se je potrebno k "mass-spring-mass" sistemu.

Vibracije se prenašajo tudi če je majhna ali točkovna naležna površina.
Seveda je neka razlika, ko se naredi neka sprememba, vprašanje je kako to res kvalitetno pravilno odpravit.

Viskoelastični elementi ne smejo biti pretrdi glede na statično in dinamično obremenitev in ne premehki, v vsakem primeru se bodo tako ali drugače prenašale vibracije.
Resonanca konstrukcije mora biti nižja kot je najnižja frekvenca ki jo je zvočnik sposoben predvajat, pri studijskih sistemih se zatekajo da je resonanca konstrukcije (vgradni soffit/flush varijante) izpod 10Hz, tudi do 3Hz.
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Do-It-Yourself Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu