Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Pomoč pri izbiri zvočniških enot za 300B SET
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Do-It-Yourself
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Pečar

Pridružen/-a: Sob Nov 2013 16:33
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 02, 2013 17:19    Naslov sporočila: Pomoč pri izbiri zvočniških enot za 300B SET Odgovori s citatom

Pozdravljeni, sem nov na tem forumu in upam da sem pravilno izbral rubriko za svoje vprašanje...

Skratka gradim single ended 300b ojačevalec (približno 2x8W izhodne moči) in se nikakor ne morem odločiti za zvočnike, ki bi pasali zraven. Sklepam, da bo potrebna občutljivost okrog 93db/W/m. Vesel bom vsakršne pomoči ali predloga.

Najprej sem že skoraj naročil širokopasovce Fostex FE206EN, s katerimi sem nameraval izdelati "back loaded horne", ki jih Fostex uradno priporoča za FE208E (omara višine 112cm), ali manjše "back loaded horne". Nato sem na internetu zasledil dva ključna prispevka, ki sta me odvrnila od nakupa. Avtorja, ki sta izdelala tovrstne horne, sta povsem nesrečna in razočarana. Fostex širokopasovci naj bi se drli (krivulja ojačanja s frekvenco raste), zvok naj bi bil nedefiniran, hladen in utrujajoč za ušesa. Nekdo na tujem forumu celo predlaga, da je edina rešitev Fostex-ev FE serije, da se poreže notranja papirnata troblja in doda visokotonec. Spet drugi pravijo, da zvok širokopasovcev ni slab, ampak da so slabi Fostexi in da je dotično Fostex FE206En zgrešen izdelek in da igra slabo v katerem koli ohišju.

Nato sem razmišljal o drugih širokopasovcih, predvsem Supravox enotah. Podjetje ima na področju širokopasovnih zvočnikov že dolgoletno tradicijo. Spet je v ponudbi več širokopasovcev, nekateri imajo tudi tisto notranjo manjšo papirnato trobljo, za katero me skrbi, da je vzrok "dretja" širokopasovcev. Verjetno je bolje kupiti zadevo brez tega, da gre do npr 10 Khz. Namreč nisem ljubitelj visokih tonov. Vedno se pa lahko doda visokotonec. Kaj mislite o tem?
Rad bi slišal tudi vaše kratko mnenje o širokopasovcih. Je sploh kdo naredil aplikacijo in je z njo povsem zadovoljen? Nisem tudi pristaš, da se izrazito neenakomerno ojačanje v frekvenčnem območju rešuje z zapleteno kretnico.

Zelo dobra varjanta se mi zdi tudi samogradnja zvočnikov z enotami Jantzen. Ogrevam se za sistem TQWT, ki ga je zasnoval Troel. Morda celo DTQWT. Kot vidim, je na forumu celo zastopnik podjetja Janzen v Sloveniji, tako da z materialom ne bi bilo težav. Stvar je zaradi občutljivosti pisana na kožo tudi manjšim SET ojačevalcem.

Še ena možnost, ki jo vidim, je izdelava OPEN BAFFLE zvočnikov. V Sloveniji sem našel zastopnika Visaton, ki ponuja enoto B200. Ima kdo kaj izkušenj s tem, ali mi lahko predlaga kak zadovoljiv OPEN BAFFLE sistem z zmernimi dimenzijami?

Zadnja alineja v mojem izboru so že izdelani zelo občutljivi zvočniki KLIPSCH RF82 II.
Pri njim me morda moti plastičnost, vinilska folija namesto furnirja, tanke MDF stene. Ima kdo kaj izkušenj z njimi? Predvsem tisti HORN za visoke tone me skrbi....

To je nekako to. Ima kdo kakšno boljšo idejo za zvočniški sistem za 300B SET? Res bom iskreno vesel vaše pomoči, saj do zdaj nisem imel priložnost slišati nobenega boljšega sistema, žal sem zamudil tudi sejemsko predstavitev (multimedija in HIFI 2013) in tudi sicer sem začetnik na področju hišne akustike. Imam pa dolgoletne izkušnje na področju avtoakustike, kar pa je druga pesem...

Za predloge in komentarje se že vnaprej najlepše zahvaljujem in vas lepo pozdravljam!
jacoby

Pridružen/-a: Sre Jun 2008 10:23

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 02, 2013 17:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Odvisno kaj poslušaš, oziroma pričakuješ, koliko je velik prostor ?m2, načleloma pa je 93dB za 300b odločno premalo za kaj resnega.
Če nimaš veliko izkušenj, ti jaz odsvetujem samogradnjo, ravno v tem segmentu, pri visokih izkoristkih, so težave še večje. Diverji so dragi, in težko jih je upasati.
Klipsch je še najbližje, tudi cenovno, ampak ne ti novi modeli, pač pa stari, recimo Cornwall.
Pečar

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 02, 2013 18:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Soba je velika cca 20 m^2. Od zvočnikov pričakujem naraven zvok. Brez tistega motečega prizvoka, ki daje jasno vedeti, da zvok prihaja iz zvočnika. Všeč mi je bas, pa ne tisti tipičen škatlasto obarvani razvlečeni nedefinirani in na ozkem območju prekomirno ojačani "bass reflex" bas. Rad bi čim bolj enakomerno ojačanje od 50Hz-10Khz. Ker sem naveličan tega "napihnjenega" nenaravnega basa se tudi nagibam k OPEN BAFFLE izvedbi s širokopasovcem.

Tudi jaz po intuiciji bolj zaupam v stare KLIPCHE kot v njihove nove poceni made in china modele.

Hvala za pomoč,
LP
Pečar

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 02, 2013 19:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ima kdo kakšne izkušnje ali mnenje o tem OPEN BAFFLE sistemu g. Troela?
http://www.troelsgravesen.dk/OBL11.htm

Če bi šel na ta sistem bi se težko odločil med Janzen 8008 (s pripadajočim visokotoncem) in širokopasovcem visaton B200. Kaj se vam zdi primerneje?

Hvala
ducar

Pridružen/-a: Sob Apr 2012 13:13
Kraj: Bronks

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 02, 2013 20:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pečar je napisal/a:
Ima kdo kakšne izkušnje ali mnenje o tem OPEN BAFFLE sistemu g. Troela?
http://www.troelsgravesen.dk/OBL11.htm

Če bi šel na ta sistem bi se težko odločil med Janzen 8008 (s pripadajočim visokotoncem) in širokopasovcem visaton B200. Kaj se vam zdi primerneje?

Hvala

jaz bi izbral 8008(proizvod Seas) z legendarnim Audax-om. Visaton sem slišal v OB sistemu in mu zgoraj mičkeno manjka. Poskušaj prej kje slišati Visatonca, morda ti bo odgovarjal. Misliš, da bo tvoj ojačevalnik pognal OB kot se gre?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vojko

Pridružen/-a: Ned Maj 2008 16:50
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 02, 2013 21:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Si se že sam zelo poglobil, in imaš čisto prave "koordinate".

Z Troelovimi TQWT ne moreš zgrešit, sploh za tip zvoka ki ti je ljub, in ga pričakuješ od single ended 300b.

Supravox bi bil moj izbor, če je bistvo zvok. Temu malokaj pride blizu. Lahko vzameš tudi kak kit komplet.http://www.supravox.fr/anglais/kits.htm
Tu sp cene in še ostale variante:http://www.teamaudio.fr/en/

Za malo denarja pa so zmagovalci tole:http://www.pispeakers.com/catalog/product_info.php/cPath/3/products_id/109
http://www.pispeakers.com/catalog/default.php/cPath/1
LAhko si pa omisliš še tale horn sub-:)http://www.pispeakers.com/catalog/product_info.php/cPath/1_46/products_id/262

Pa Danley, z 8w bi delal še najbolj resen SPL od naštetega. http://www.danleysoundlabs.com/products/loud-speakers/synergy-horn/sh50/

Od KLIPSCH RF82 II pa samo stran, stari so pa zelo dobri.
Nazaj na vrh
galop

Pridružen/-a: Sob Feb 2009 15:05
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 02, 2013 22:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Poglej še www.sonido.hu

zelo dobre enote.
Pečar

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 02, 2013 23:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Aha, odlično. Bom preveril zadeve.

Trenutno sem zelo navdušen nad OB, žal pa nisem še nikoli slišal nobenega OB sistema. Mislim, da bi 8W lahko zadostovalo. Sploh 15 palčni woofer eminece deltaline II se ponaša z 99.2 db/m/W, pa tudi JA8008 ali B200 sta precej občutljiva. Vem pa, da bo izkoristek obeh v OB izvedbi precej precej slabši. Troel trdi, da njegova verzija z JA8008 in Eminence deltaline II dosega približno 95 db/w/m in da je primerna za 300B.

Najbolj me moti velikost Open Buffle sistema g. Troela. 860 cm X 790 cm panelov si nekako ne morem privoščiti.

Bolj se nagibam na dimenzije 756X650, ki so bliže legendarnemu SFB-ju. Tudi estetika tega formata se mi zdi bolj sprejemljiva. Tak sistem je objavljen na:
http://taooftubes.blogspot.com/2011/01/visaton-b200eminence-alpha-15a-speaker.html

Glede na to, da OB sistemi po izgledu niso najlepši, se mi ta niti ne zdi tako napačen: http://2.bp.blogspot.com/_C7bws0dOpF8/TTlvlclonHI/AAAAAAAABOk/qZTSNnLnpP0/s1600/SNC13968.JPG

Avtor tudi trdi, da jih poganja z 2X8W SET ojačevalcem in da je bas prisoten. Razmišljam, da bi morda zgradil ta manjši format, vendar z Jantzen 8008 in visokotoncem namesto z b200. Kako bi to vplivalo na rezultat si zaenkrat ne znam predstavljati.

Seveda pa vzporedno razmišljam še o ostalih variantah. Hvala za predloge.

Ima morda kdo kakšno idejo, kje bi lahko poslušal kakšno OPEN BAFFLE izvedbo? Ali pa TQWT izvedbo z Janzen enotami?

LP
galop

Pridružen/-a: Sob Feb 2009 15:05
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 02, 2013 23:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ob z b200 in eminence je imel par let nazaj keno d.o.o na hi fi sejmu in je igralo zelo lepo
Pečar

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 03, 2013 00:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zelo zanimiva open baffle izvedba z Eminance alpha 15 in Sonido SFR200a.

http://www.youtube.com/watch?v=G397DtKstaA

Nikjer pa ne najdem cene za Sonido driver Sad
ajka

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 03, 2013 11:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

LP

Graditi ojačevalec s 300b in izbirati zv. enote kar tako na "horuk", brez vsaj malenkost vedet kako kaj zveni, "oprostite" ampak to je "audiofilski samomor" Laughing
habo66

Pridružen/-a: Čet Maj 2010 18:01
Kraj: Lenart

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 03, 2013 11:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Na diyforumu sem zasledil da ima Sonido sfr200 forumaš ma_coule,
potem Tang Bande ima pa jernejx ...
Nazaj na vrh
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 03, 2013 12:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ajka je napisal/a:
LP

Graditi ojačevalec s 300b in izbirati zv. enote kar tako na "horuk", brez vsaj malenkost vedet kako kaj zveni, "oprostite" ampak to je "audiofilski samomor" Laughing

Ne paničari - to je prava avdiofilija.
Po prvih slušnih testih se prične : iskanje/menjava kondenzatorjev za oljne military grade, pa upori in tako naprej do lamp. Lahko se vse prelota s srebrnim lotom in zamenja vsa ožičenja. Nadalje je tu cela paleta kablov za povezovanje, konektorjev itd. Praktično vsak element je zamenljiv, pa tudi kište se da narediti drugačne in iz drugih materialov. Zabava je garantirana, zvok pa krojiš po svoji meri.

Ali ga krojiš s friziranjem/spreminjanjem kupljenih izdelkov ali v 'rinfuzi' - kakšna je razlika?
submat50

Pridružen/-a: Tor Nov 2009 18:05

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 03, 2013 13:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz poslušam kar nekaj Open Baffle sistemov. Po sedanjem občutku je za mene najboljsa varianta woofer z full rangom in aktivno kretnico. V tem primeru moras imeti 4 ojacevalce (mono) ali dva stereo. Ce se bos odločil za OB varianto z 15 inch wooferjem in 5 inch full rangom ti lahko dam ohisje. Za zacetno eksperimentiranje bo cisto O.K. Sicer pa je za OB dobra spletna stran:

http://www.quarter-wave.com/OBs/OB_Theory.html

Lahko si tudi narediš simulacijo v MathCadu.

Trolesov DTQWT imam skoraj zgotovljen (leseni del) in bi ga odprodal. Ce te zanima mi pisi.

Ena varianta, ki jo se nisi obdelal je bipolarni Metronom. Na Martin King strani je nekdo omenil, da ga je izvedel z dvema FF165wk na zvočnik in omenil je ojacevalec majhne moci. O Metronomih lahko najdes

http://www.frugal-horn.com/metronome.html

Ce te bo Metronom zanimal lahko skupaj v MathCadu napraviva simulacijo.

lp Matjaz
Nazaj na vrh
jacoby

Pridružen/-a: Sre Jun 2008 10:23

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 03, 2013 13:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Čeprav je večina predlogov dobronamernih, ampak, a se lahko enkrat izognemo zgolj pavšalnemu naštevanju, kaj vse se da hipotetično narediti, in kaj bi hipotetično lahko delovalo?
Človek je konkretno vprašal, in verjetno pričakuje konkreten predlog, ki izvira iz nekih izkušenj, prakse-uporabe, znanja, konkretno za 300B ojačevalec, 2x8W!
On bo investiral denar in čas, ne mi, zato malo odgovornosti ne bi škodilo.
Kar se piše tukaj, si lahko sam poišče na google.com
PS:
Citiram:
Graditi ojačevalec s 300b in izbirati zv. enote kar tako na "horuk", brez vsaj malenkost vedet kako kaj zveni, "oprostite" ampak to je "audiofilski samomor"

Nazadnje urejal/a jacoby Ned Nov 03, 2013 13:24; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Telefon: 051383384
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Do-It-Yourself Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu