| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
PURPLE
Pridružen/-a: Ned Jan 2010 19:27 Prispevkov: 236 Kraj: Savinjska
|
Objavljeno: Čet Feb 28, 2013 18:25 Naslov sporočila: Kasetnik 90's |
|
|
Pozdravljeni.
Zanima me kateri kasetnik se splača kupit iz 90tih let, seveda s primernim razmerjem kvaliteta/cena? Razmišljam nekje do 200 evrov
Na forumu sem v temi vinatge že nekaj prebral, vendar je tam govora o "vsem". Omenjen je bil AKAI modeli GX 75, kaj pa Pioneer CT serije 7, SONY TCK ES serije 7, 8...?
Na kaj je prvenstveno potrebno biti pozoren pri nakupi 20 let starega kasetnika? Kateri vitalni deli so najpomembnejši za dobro delovanje? Kako je pa s samimi kasetami - mislim originali, je kvaliteta zvočnega zapisa še vedno ista po tolikem času? Je pomembno kje so se predvajale, da jih niso kakšni kasetniki - "stolp oz. avto radijo varijanta" uničili? _________________ HI FI - balzam za ušesa... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
gash
Pridružen/-a: Sob Avg 2009 11:40 Prispevkov: 291 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Feb 28, 2013 19:19 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz imam še danes takrat vrhunski technics (takrat top model RS-AZ7) nekje doma. Stal takrat celo premoženje, pa mi ze 15 let nekje leži, ker je bilo takoj s cd-ji to pase. Preživeta tehnologija po moje.
Kakovost teh zapisov in uporabnost (tudi če so bili posneti direktno iz cd-ja) je bila meni v primerjavi s cd toliko slabša, da so kasete šle takoj stran, ko je bila pri nas doma prva cd-rw enota.
Ga pa med kasetniki priporočam. Vedno delal kot ura, nikoli težav.
Odvisno seveda v kakšnem rangu iščeš, ampak do 200 evrov je to po mojem to (sem na hitro e-bay prečekiral). Drugače pa je bilo znano v teh časih v mojih krogih, da so kao dobri Sony, Studer in Akai... Ampak jaz takrat bistvenih razlik nisem slišal med temi modeli. Je bilo bolj od tega ali je bila ok glava (čista) odvisno.
Te nostalgija daje ali kaj te je prijelo
na kaj pa moraš pazit pa ne vem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
before

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 19:23 Prispevkov: 2801 Kraj: Ruše
|
Objavljeno: Čet Feb 28, 2013 19:30 Naslov sporočila: |
|
|
Cene lahko zelo variirajo in vse je bolj stvar sreče po kakšni ceni kdo prodaja. Lahko nekdo zelo dober kasetofon prodaja ceneje, kot nekdo bistveno slabšega. To se tiče tako kakovostnega ranga, kot tudi ohranjenosti!.
Najbolj pozoren moraš biti pri nakupu rabljenih kasetofonov na mehanske komponente, torej pogonski mehanizem, kot tudi na glave. Vse to je lahko dotrajano in obrabljeno.
Originalno posnete kasete, ko se je glasba še izdajala na tem nosilcu, so že nove bile večinoma zanič! Bolje je bilo na prazno kaseto presnemat s kakšnega drugega medija. Takšen magnetofonski trak, kot ga imajo CC (compact cassette), je zelo izpostavljen zobu časa (po par letih se zvok občutno degradira: visoki toni opešajo, magnetni zapis se "preslika" na sosednji sloj traku na kolutu). Potem je tu še poškodba ob predvajanju na slabših napravah (na traku so vidne celo vzdolžne praske, oziroma zareze, ali pa je celo nosilni PVC trak zalomljen). Vse to slabi kvaliteto zvočnega zapisa. Pa tudi če predvajaš kaseto posneto na vrhunskem kasetofonu na drugem prav takšnem, je lahko rezultat slabši zaradi (morda) precej različnega azimutha glav na obeh napravah. Torej dobra kvaliteta je mogoča le, če na dobro kaseto na dobrem kasetofonu posnameš material z dobrega izvora in potem to predvajaš na taistem kasetofonu. Z leti sicer kvaliteta posnetka slabi, a to lahko malo upočasniš, če kaseto občasno previješ v slučaju, če je ne predvajaš prav pogosto (zato da se magnetni zapis ne preslika, kot sem že prej omenil). _________________ Cenite to kar imate in stremite k boljšemu! To je moj recept za zadovoljstvo.
Audiohedonist |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Vinylfan
Pridružen/-a: Sob Mar 2009 23:52 Prispevkov: 891 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Feb 28, 2013 21:11 Naslov sporočila: |
|
|
Med takimi omembe vrednimi kasetniki sta še dva Aiwa in Nakamichi. Pri prvem je sploh izstopal model AD-F990, ki je bil med top zadevami... (Žal sem ga moral prodati)... Pri Nakamichiju pa je cel kup modelov: poleg legendarnega Dragon, so še RX303, RX202 (mislim, da je bil tudi RX505), dobi pa se solidno ohranjen BX-300.
Katerikoli kasetofon boš kupil, bi moral biti generalno obnovljen, sicer bo problem z predvajanjem (tu mislim predvsem na gumice, pinch rollerje in koneckoncev tudi kak motor)... Pa še kako zadevo za demagnetizacijo bi bilo dobro imeti pri roki... Je poseben čar, vendar tako kot pravijo drugi, nekoliko zadaj... Mene še vedno npr. vlečejo trakovi... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
snifix
Pridružen/-a: Pon Sep 2009 20:31 Prispevkov: 208 Kraj: Komenda
|
Objavljeno: Čet Feb 28, 2013 22:54 Naslov sporočila: |
|
|
Mislim, da bi moral imeti še dvojni kasetar Aiwa. Modela zdajle ne vem iz glave, gre pa za model iz poznih 80let, morda iz začetka 90. Po sliki zgleda nakako takole:
Če bi te utegnilo zanimat povej pa se bom točno pozanimal.
lp, Matej |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Vinylfan
Pridružen/-a: Sob Mar 2009 23:52 Prispevkov: 891 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Feb 28, 2013 22:57 Naslov sporočila: |
|
|
| Ah, potem je pa že bolje Aiwa AD-WX999... Kar nekajkrat se je pojavil na Bolhi... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
DAVOR
Pridružen/-a: Pon Maj 2008 17:27 Prispevkov: 465 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pet Mar 01, 2013 00:13 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdrav,
Glede na ogromno modelov, ki sem jih imel ali imel priložnost slišat, rokovat z njimi, pogledat v notranjost, premerit po 20 letih...vsekakor sony ES.
Direkt drive motorji višjih modelov so skoraj neuničljivi, elektronika je zelo logično narejena, tako da glede popravil ni težav, glave so največkrat amorfne in držijo zelo dolgo, skratka z njimi nikoli težav. Kdaj pa kdaj kaka težavica okoli elektronskega odpiranja in zapiranja vrat in to je to.
Malo predelani in na novo skalibrirani... tudi glave je treba razmagnetit... potem pa zna bit zvok, da čeljust dol pade .
Predvsem je treba povdarit, da Sony decki snemajo zelo dobro.
Je pa treba uporabljat dobre trakove, kot so metalne ali Maxel XL-IIS (še vedno imam enih 5 novih kosov na zalogi... če me mogoče spet prime kasetomanija.
l.p. _________________ KISS- Keep It Simple and Smart |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
diyfreak
Pridružen/-a: Pon Okt 2011 23:29 Prispevkov: 489 Kraj: MARIBOR
|
Objavljeno: Pet Mar 01, 2013 01:45 Naslov sporočila: |
|
|
Hja tudi mene ja zagrabila nostalgija in čez vikend spet pride k hiši Akai gx 75
Sem ga v začetku devedesetih že imel - odlična zadeva. Glede kaset pa bi lahko rekel da so bolj obstojen format kot pa cd. Vse kasete ki sem jih posnel v osemdesetih in devedesetih se še danes zelo dobro slišijo dočim cd-ji ki sem jih posnel pred 10 leti ne špilajo več Je pa res da so vse kasete bile cro2 ali metal in pa nikdar jih nisem posojal- bi v tistih časih verjetno raje posodil komu punco kot pa kaseto  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
LBaudio
Pridružen/-a: Ned Jan 2010 10:25 Prispevkov: 921 Kraj: Ljubljana, SLOVENIJA
|
Objavljeno: Pet Mar 01, 2013 08:30 Naslov sporočila: |
|
|
tista aiwa zgoraj je ad wx 220 z mixerjem, zanimivejsi je bil model za eno kaseto ad f990. Osebno imam na lagerju TEAC v7020, ki je bil kar konkretna masina v tistih casih, so pa bili tudi zelo priznani Akai gx75 in 95. _________________ For Fast Moving Concerts
Custom Aeroports
Custom car audio installs
2 X WR setter dBDrag street B - 2005 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
gash
Pridružen/-a: Sob Avg 2009 11:40 Prispevkov: 291 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Mar 01, 2013 10:03 Naslov sporočila: |
|
|
| Glede ES serije Sony bi se kar strinjal. Takrat je bil to pojem. Mislim pa da te zadeve tako držijo ceno, da znajo biti dražji od takrat cene novega in ga za 200 eurov ne bo dobil. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
PURPLE
Pridružen/-a: Ned Jan 2010 19:27 Prispevkov: 236 Kraj: Savinjska
|
Objavljeno: Pet Mar 01, 2013 10:22 Naslov sporočila: |
|
|
Super, da se je debata razvila, z nakupom se sploh ne mudi. Doma imam precej posnetih kaset poleg kr nekaj originalov. Zagrabila me je nekakšna želja, da bi ponovno imel kasetofon. Pred 15 leti sem še veselo uporabljal očetovega SONYa, dokler ni prišlo do mehanične okvare stikala play.
 _________________ HI FI - balzam za ušesa... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
drago67
Pridružen/-a: Čet Okt 2008 19:24 Prispevkov: 1094 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Pet Mar 01, 2013 13:52 Naslov sporočila: |
|
|
če damo kolikor toliko kavovosten kasetofon popravit so stroški glede na ceno,katero so kupci pripravljeni plačati precej visoki.npr ...gumice ,koleščki,itd okoli 30-50 eur+stroški popravilo okoli 30-40 (govorim o povprečnih cenah,lahko so pa tudi precej višje) pa računajte,če se sploh splača?
je pa večina teh kasetofonov potrebna popravila.
veliko ljudi misli kupit dober kasetofon za 20-30 eur..hmm? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
before

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 19:23 Prispevkov: 2801 Kraj: Ruše
|
Objavljeno: Pet Mar 01, 2013 14:05 Naslov sporočila: |
|
|
Zdaj ko smo razvajeni brezšumnosti in dinamike digitalnih formatov, bomo kaj hitro ugotovili, da se kaset skorajda ne da več poslušati. Zato edino pravim nostalgikom, ki bi ponovno želeli kasetofon, lahko priporočim, da gredo v nakup in morebiten generalni servis le tega. Jaz kasete poslušam le še zelo poredko in še to le glasbo, ki je na drugih medijih nimam in ki ima neko sentimentalno vrednost. Kvaliteta zvoka pa je, če smo brezkompromisno strogi, precej slaba. _________________ Cenite to kar imate in stremite k boljšemu! To je moj recept za zadovoljstvo.
Audiohedonist |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
fjaka
Pridružen/-a: Sre Maj 2008 17:04 Prispevkov: 1774 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Mar 01, 2013 14:32 Naslov sporočila: |
|
|
| drago67 je napisal/a: | če damo kolikor toliko kavovosten kasetofon popravit so stroški glede na ceno,katero so kupci pripravljeni plačati precej visoki.npr ...gumice ,koleščki,itd okoli 30-50 eur+stroški popravilo okoli 30-40 (govorim o povprečnih cenah,lahko so pa tudi precej višje) pa računajte,če se sploh splača?
je pa večina teh kasetofonov potrebna popravila.
veliko ljudi misli kupit dober kasetofon za 20-30 eur..hmm? |
2 × Nakamichi...100 evrov za servis...se splača ?...hmmm...prvi lastnik.... _________________ šoo mazgoon |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
senior
Pridružen/-a: Pet Sep 2008 14:24 Prispevkov: 119 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Mar 01, 2013 16:16 Naslov sporočila: Kasetar |
|
|
| Sony KA7ES. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|