| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
habo66

Pridružen/-a: Čet Maj 2010 18:01 Prispevkov: 1117 Kraj: Lenart
|
Objavljeno: Ned Jan 13, 2013 17:12 Naslov sporočila: Spajkalnik |
|
|
Živjo,
začel bi malo osnovno prčkati pa bi kupil spajkalnik. Mi je Trancee povedal da je Weller taglavni.. A je vredno a je vseeno če enega Toolcrafta od Conrada za 5x manj ? Pa na kaj moram biti pozoren, W ?
Hvala za pomoč!
Gašper |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
snifix
Pridružen/-a: Pon Sep 2009 20:31 Prispevkov: 208 Kraj: Komenda
|
Objavljeno: Ned Jan 13, 2013 18:09 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz imam spajkalno postajo iz Terne za celih 17 eur. Ima keramične konice, regulacijo gretja... meni je super za ta denar. Je pa res, da z nji ne cinim elektronike ampab kakšne kable, ledice....
lp, Matej |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
kalimero
Pridružen/-a: Pon Sep 2008 21:25 Prispevkov: 287 Kraj: Šmartno pri Litiji
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
tromba
Pridružen/-a: Pon Jul 2008 21:37 Prispevkov: 741 Kraj: Okolica LJ
|
Objavljeno: Ned Jan 13, 2013 18:36 Naslov sporočila: Re: Spajkalnik |
|
|
| habo66 je napisal/a: | Živjo,
začel bi malo osnovno prčkati pa bi kupil spajkalnik. Mi je Trancee povedal da je Weller taglavni.. A je vredno a je vseeno če enega Toolcrafta od Conrada za 5x manj ? Pa na kaj moram biti pozoren, W ?
Hvala za pomoč!
Gašper |
Odvisno, za kaj rabiš.
Za nezahtevno spajanje je 60w Weller ročka povsem ok. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
tromba
|
Objavljeno: Ned Jan 13, 2013 18:37 Naslov sporočila: Re: Spajkalnik |
|
|
| habo66 je napisal/a: | Živjo,
Hvala za pomoč!
Gašper |
Odvisno, za kaj rabiš.
Za nezahtevno spajkanje je 60w Weller ročka povsem ok. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
habo66

|
Objavljeno: Ned Jan 13, 2013 18:44 Naslov sporočila: |
|
|
| Ma nekaj osnovnega rabim, zdaj moram recimo dva kondija v Skviz shuntu zamenjat, morda bi enkrat eno enostavno kit-vezje sestavil... Se pravi 60W, špičasta konica ? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
tromba
|
Objavljeno: Ned Jan 13, 2013 19:08 Naslov sporočila: |
|
|
Weller W61, ki ima 60w
Ima povsem dovolj w za kvalitetno spajkanje. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
joztom
Pridružen/-a: Pon Jan 2013 11:07 Prispevkov: 1975 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Jan 13, 2013 20:52 Naslov sporočila: |
|
|
| Ta 60W rdeči Weller je za kontakte lotat pa za fen popravljat, za resno delo si na Ebay kupi WECP-20 z dvema konicama, ploščato in špičasto in to je edini delovni konj, ki ga vsi profi uporabljajo. Drugače se za elektroniko in vezja uporablja ene 25W ledkolm, da ne odstopa baker na vezju, če ni reguliran s termostatom. WECP je reguliran s senzorskim termostatom in je 50W, rabljenega se dobi za 50-100€. Model WTCP pa je na magnet, ki ga pritegne špica in so druge glave. Ni slab, je pa to nižji rang in potrebne magnetne konice. Odvisno kaj boš delal. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
jože
Pridružen/-a: Sre Dec 2009 18:30 Prispevkov: 321 Kraj: Jesenice
|
Objavljeno: Ned Jan 13, 2013 21:03 Naslov sporočila: |
|
|
| habo66 je napisal/a: | | Ma nekaj osnovnega rabim, zdaj moram recimo dva kondija v Skviz shuntu zamenjat, morda bi enkrat eno enostavno kit-vezje sestavil... Se pravi 60W, špičasta konica ? |
Za tvoje potrebe je 60W več kot dovolj, ker imaš namen spajkati tudi po vezjih je zelo pomembno, da imaš regulacijo temperature, da ne poškoduješ vezja!
Omenjeni Weller W61 je dobra izbira, je pa potrebno povedat, da se pri tem spajkalniku določa temperatura spajkalne konice z menjavo konice. Konice za ta tip so označene s številko, 6;7;8. Nato je tu še širina »oblika« konice, kar prinese kar nekaj variant konic. Iz tega sledi tudi potreba po menjavi konice, ko je spajkalnik segret!
Zato ti predlagam da si ogledaš spajkalne postaje, ki imajo regulacijo. Kalimero ti je že podal link, poleg tega ima IC elektronika tudi kar veliko izbiro. Za domačo uporabo bi jaz vzel kar VELMAN-na.
Imam spajkalno postajo od Velmana VTSSC30N - SPAJKALNA POSTAJA 48W / 150°C-420°C in sem povsem zadovoljen.
Seveda tudi pri spajkalnih postajah ne gre brez menjave konice, zato priporočam da takoj vzameš še par različnih konic, da se lažje prilagodiš temu, kar boš spajkal. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
jože
Pridružen/-a: Sre Dec 2009 18:30 Prispevkov: 321 Kraj: Jesenice
|
Objavljeno: Ned Jan 13, 2013 21:06 Naslov sporočila: |
|
|
| habo66 je napisal/a: | | Ma nekaj osnovnega rabim, zdaj moram recimo dva kondija v Skviz shuntu zamenjat, morda bi enkrat eno enostavno kit-vezje sestavil... Se pravi 60W, špičasta konica ? |
Za tvoje potrebe je 60W več kot dovolj, ker imaš namen spajkati tudi po vezjih je zelo pomembno, da imaš regulacijo temperature, da ne poškoduješ vezja!
Omenjeni Weller W61 je dobra izbira, je pa potrebno povedat, da se pri tem spajkalniku določa temperatura spajkalne konice z menjavo konice. Konice za ta tip so označene s številko, 6;7;8. Nato je tu še širina »oblika« konice, kar prinese kar nekaj variant konic. Iz tega sledi tudi potreba po menjavi konice, ko je spajkalnik segret!
Zato ti predlagam da si ogledaš spajkalne postaje, ki imajo regulacijo. Kalimero ti je že podal link, poleg tega ima IC elektronika tudi kar veliko izbiro. Za domačo uporabo bi jaz vzel kar VELMAN-na.
Imam spajkalno postajo od Velmana VTSSC30N - SPAJKALNA POSTAJA 48W / 150°C-420°C in sem povsem zadovoljen.
Seveda tudi pri spajkalnih postajah ne gre brez menjave konic, zato priporočam da takoj vzameš še par različnih konic, da se lažje prilagodiš temu, kar boš spajkal. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
habo66

|
Objavljeno: Ned Jan 13, 2013 21:09 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za priporočila. Kot sem napisal, nisem profi in še najbolj mi je všeč Snifixov predlog iz Terne, ker rabim ravno za fen popravlat, pa za žičko nazaj prispajkat, pa en kondi za zamenat. Če bom pa kdaj šel D klaso sestavlat, si bom pa kupu Wellerja xyz, unga k ga majo dasoti.. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
habo66

|
Objavljeno: Ned Jan 13, 2013 21:18 Naslov sporočila: |
|
|
| Živjo sovaščan, hvala za tole in za pojasnilo. No tole mi je nekako še sprejemljivo, tiste od Erse verjamem do so hude, samo €€€ ? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
joztom
|
Objavljeno: Ned Jan 13, 2013 22:32 Naslov sporočila: |
|
|
| Ersa je štorasta, pa še špic nimajo povsod, kot za Wellerja. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audio_holic
Pridružen/-a: Pon Maj 2008 13:50 Prispevkov: 329 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Jan 13, 2013 23:48 Naslov sporočila: |
|
|
| joztom je napisal/a: | | Ersa je štorasta, pa še špic nimajo povsod, kot za Wellerja. |
Prej obratno Imam Erso analog 60 že kakih 8 let in nimam niti ene pripombe. Špice držijo mnogo dlje od Wellerjevih. Spajkalna ročka sede lepo v roko, pa še cena v Belmetu je bila zelo ugodna. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
joztom
|
Objavljeno: Pon Jan 14, 2013 00:25 Naslov sporočila: |
|
|
| Kakor se navadiš, tako ti potem najbolj paše. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|