| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
lukin
Pridružen/-a: Pet Dec 2009 22:34 Prispevkov: 50 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Pet Jan 13, 2012 20:39 Naslov sporočila: Kvaliteta gramofonskih plošč Jugoton |
|
|
| Slišal sem, da je kvaliteta gramofonskih plošč, ki jih je izdala založba Jugoton, nižjega kvalitetnega ranga kot npr. od plošč, ki so jih izdajali npr. v Veliki Britaniji pri založbi EMI. V čem je razlika? Se ta razlika sliši pri predvajanju? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiourbis
Pridružen/-a: Ned Avg 2008 20:34 Prispevkov: 122 Kraj: OBALA
|
Objavljeno: Pet Jan 13, 2012 20:43 Naslov sporočila: |
|
|
| kot sem jaz opazil so (jugoton) tanjse, nimajo artworka, pa verjetno so uporabljali malo slabse ))struznice(( za snemanje, in so bile tudi cenejse |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
lukin
|
Objavljeno: Pet Jan 13, 2012 20:51 Naslov sporočila: |
|
|
| audiourbis je napisal/a: | | kot sem jaz opazil so (jugoton) tanjse, nimajo artworka, pa verjetno so uporabljali malo slabse ))struznice(( za snemanje, in so bile tudi cenejse |
Torej so Jugoton plošče verjetno 120 gram namesto 180 gram ali 200 gram. Potem so tudi brazde verjetno bolj plitke, kar verjetno vpliva na slabšo kakovost zvoka.
Kaj si mislil s tem, da nimajo artworka? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
CASTOR
Pridružen/-a: Pet Okt 2008 16:18 Prispevkov: 1087 Kraj: KOZINA
|
Objavljeno: Pet Jan 13, 2012 20:54 Naslov sporočila: |
|
|
Razlika seveda je.Tudi Slovenski oktet je boljši posnet na plošči iz ZPIK Ljubljana kot na EMI,DECCA ali PHILIPS.To je bilo bolj za hec,bo pa verjetno JAZZ znal na to temo povedat kaj bolj pametnega,med drugim tudi zakaj je verzija audiofilske DARK SIDE OF THE MOON slabša od stare Jugotonove.
LP |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
lukin
|
Objavljeno: Pet Jan 13, 2012 21:02 Naslov sporočila: |
|
|
No, ta tema me res zanima! Me zanima, kaj pravi JAZZ.
Zanima me tudi, kakšna je kvaliteta današnjih ponovnih izdaj napram starim originalom bodisi na Jugotonu, EMI, ...
Kje kupujete kvalitetne ponovne izdaje? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
sakala1
Pridružen/-a: Sob Nov 2010 17:04 Prispevkov: 97 Kraj: CELJE
|
Objavljeno: Pet Jan 13, 2012 21:21 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi moje iskušnje so slabe z temi novimi posnetki.Kupoval sem v bengu in Floyd ni edina,ki je slabo posneta.Kupil sem tudi Eagles hotel california in tudi katastrofalno posneto.Res je,da ričakuješ nekaj,ko kupiš te plošče
na koncu pa razočaranje.
V bagu kupim še samo 180g plošče sem se odločil.Te so pa veliko boljše posnete. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
before

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 19:23 Prispevkov: 2801 Kraj: Ruše
|
Objavljeno: Pet Jan 13, 2012 21:41 Naslov sporočila: |
|
|
| CASTOR je napisal/a: | Razlika seveda je.Tudi Slovenski oktet je boljši posnet na plošči iz ZPIK Ljubljana kot na EMI,DECCA ali PHILIPS.To je bilo bolj za hec,bo pa verjetno JAZZ znal na to temo povedat kaj bolj pametnega,med drugim tudi zakaj je verzija audiofilske DARK SIDE OF THE MOON slabša od stare Jugotonove.
LP |
Če smem povedati svojo izkušnjo:
Imam dva primerka LP-ja Pink Floydov "The Wall", EMI-jevega in Jugotonovega in prvi zveni nedvomno bolje in to se jasno opazi tudi na moji gramofonski kombinaciji, ki ni nikakršen state-of-the-art. Resda sem oba LP-ja kupil "second hand" in da je EMI-jev primerek bolje ohranjen, a to nima zveze z ugotavljanjem kvalitete zapisa na plošči. Jugotonova plošča zveni v principu bolj "topo", zaprto, manj transparentno od EMI-jeve, a vendar ne v tolikšni meri, da ne bi bilo poslušljivo. _________________ Cenite to kar imate in stremite k boljšemu! To je moj recept za zadovoljstvo.
Audiohedonist |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Wolumen
Pridružen/-a: Ned Jun 2009 11:46 Prispevkov: 345 Kraj: Škofija loka
|
Objavljeno: Sob Jan 14, 2012 10:29 Naslov sporočila: |
|
|
Problem je intrnetna prodaja,plošče se lahko vrne.Na plasti fantastik gramofonu zajebeš plošo,ti začne pokati in šumeti jo lepo zapakiraš
in vrneš. Vrjetno te plošče vračjo dobaviteljem namesto da bi končale
v smeteh jih ponovo zapakirajo in prodajo naprej. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
sound

Pridružen/-a: Ned Maj 2008 17:21 Prispevkov: 238 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Jan 14, 2012 12:19 Naslov sporočila: Re: Kvaliteta gramofonskih plošč Jugoton |
|
|
| lukin je napisal/a: | | Slišal sem, da je kvaliteta gramofonskih plošč, ki jih je izdala založba Jugoton, nižjega kvalitetnega ranga kot npr. od plošč, ki so jih izdajali npr. v Veliki Britaniji pri založbi EMI. V čem je razlika? Se ta razlika sliši pri predvajanju? |
Res je. Jugotonke so v večini zvenele slabše kot tuje plate. Baje so matrice od tujih založb dobili rabljene-znucane...
Od Chris Rea imam tri iste albume (On the beach) na različnih laiblih (Magnet, K-tel, Jugoton) Pri Jugotonki se že vizualno opazi razliko-ima bolj plitev tisk in tudi zvokovno je veliko slabša od tujih. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
galop
Pridružen/-a: Sob Feb 2009 15:05 Prispevkov: 536 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Sob Jan 14, 2012 12:30 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi matrice se izrabijo in razlika je ali je plošča iz začetka serije ali iz konca. _________________ vintage , Diy |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Tma
Pridružen/-a: Pet Nov 2010 3:06 Prispevkov: 635 Kraj: Nova Gorica
|
Objavljeno: Sob Jan 14, 2012 15:22 Naslov sporočila: |
|
|
No bom pa jaz povedal še malo o YU ploščah iz poznih 70-tih in 80-ih let.
Najslabše so bile definitivno RTB plošče. So imeli pa največ jazz-a (urednik Stanko Terzić) in recimo nekatere bende (Dire Straits...).
Jugoton je nekje v letih okoli 1983 dobil novo mašinerijo in se je kvaliteta bistveno poboljšala ter je bila zelo blizu tujim izdajam - sicer še vedno inferiorna zaradi po moje manj kvalitetnega vinila.
RTVLJ je več ali manj delala plošče pri Jugotonu. Suzy (Zg) prav tako.
Imam eno ploščo Steely Dan: Greatest Hits, ki jo je izdal Beograd Disk in je za YU razmere zelo dobro posneta. Helidon (MB) je imel zelo slabo kvaliteto čeprav je imel nekaj čudovitih izvajalcev: Lačni Franc, Buldožerji...
Recimo prva izdaja Pankrtov Dolgcajt (1979 ali 80) je RTV SLO in je zelo dobro posneta - čeprav je v mojih srednješolskih letih dosti tega prestala.
No teh plošč (sam kupil v srednješolskih letih in na začetku faksa) imam še vedno kar precej tudi nekaj raritet in moram rečt, da na novih gramofonih z boljšimi glavami špilajo še vedno zelo spodobno.
Vsekakor pa so bile YU plošče bistveno slabše opremljene z artworkom. Notranji ovitki so bili ponavadi iz navadnega nylona. Tisk je bil pa tudi ponavadi zelo slab in včasih tudi neberljiv.
No ker sem iz Nove Gorice smo nekaj plošč kupili tudi v Italiji - so bile pa tam 4x dražje. Tiste, ki so bile v Italijo uvožene (GB, USA, DE...) so bile v večini primerov boljše kvalitete kot pa Italijanske.
No še to - večina plošč je bila zelo blizu 120gr. Samo en Denon PCM (Archie Sheep) je bila nekaj težja - ampak nikakor ne 180gr.
No kar se pa novih izdaj tiče je pa tako-tako - ene so zelo dobro posnete - dobiš pa tudi zvite ipd...
Sama kvaliteta remasterjev je pa spet lahko problematična. Recimo Tubular Bells (remaster pred par leti) zveni zelo sterilno (čeprav priše, da je bil sam Oldfield prisoten). Pink Floyd WYWH 2011 je pa zelo dober remaster. PH DSOTM 2003 remaster je pa tako-tako - vinil je odličen ostalo pa... No zasledit je, da je remaster istega albuma 2011 fantastičen (Fremer).
Nazadnje urejal/a Tma Ned Jan 15, 2012 10:14; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
krokar
Pridružen/-a: Pon Maj 2008 21:45 Prispevkov: 1454 Kraj: Štajerska
|
Objavljeno: Sob Jan 14, 2012 18:15 Naslov sporočila: |
|
|
Ne mislim sedaj drezat v osir, a mene prav nič ne muči nostalgija po LP-jih!
Vse, kar je predhodnik napisal, drži v nulo!Res je bil Jugoton za 2 razreda boljši od RTB, a je imela ta precej zanimivih izvajalcev(če se prav spomnim, recimo Hendrixa).Je pa kakovost izdelave precej po balkansko nihala.So bile plate, ki so komaj kaj zaostajale izza tujih, so pa bile številne tudi s površinskimi poškodbami(vsaj v Nami so jih običajno brez problema
zamenjali ).Zame je bilo pravo odkritje, ko so tam okoli 1974 začeli v MK v Konzorciju prodajati jazzovske prvence tedaj nove družbe ECM, ki so tudi za naše čase popolna špica.
Se pa kakovost plošč na stružnicah kot jih je nas večina tedaj imela, ni tako zelo "slišala".Se je človek bolj skoncentriral na glasbo!Ali ni bilo še pol stoletja prej tako, da se je cela družba zbrala okoli gramofona s trobljo, da so uživali ob petju Carusa?
Časi se pač menjajo, tudi odnos do zvoka. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
GoldProf
Pridružen/-a: Pet Nov 2008 15:15 Prispevkov: 603
|
Objavljeno: Sob Jan 14, 2012 19:10 Naslov sporočila: |
|
|
| lukin je napisal/a: | | audiourbis je napisal/a: | | kot sem jaz opazil so (jugoton) tanjse, nimajo artworka, pa verjetno so uporabljali malo slabse ))struznice(( za snemanje, in so bile tudi cenejse |
Torej so Jugoton plošče verjetno 120 gram namesto 180 gram ali 200 gram. Potem so tudi brazde verjetno bolj plitke, kar verjetno vpliva na slabšo kakovost zvoka.
Kaj si mislil s tem, da nimajo artworka? |
Kako misliš namesto 180 ali 200g?
Standardna vinilka je 90g, malo boljša 120g, audiofilska 180g, 200g plošč pa je zelo malo na trgu(cena, posnetki) . Da smo si na jasnem, več gramov ni nujno da je boljši posnetek. Imam nekaj 200g plošč, cena približno 60€ (Verve), a še zdaleč ni tako dobro posneta kot jugotonova iz 80 let. Tudi stare izdaje RCA-Jugoton so 90g in nekatere današnje 180g izdaje priznanih hiš, se ne da primerjati z njimi. Ni dovolj, da si nekaj od nekoga slišal, treba je poslušati in primerjati.
Priporočam poslušati LP The Magic Guitars Of Los Indios Tabajaras RCA-Jugoton LSRCA70833 ali pa Trio(Parton,Ronstadt,Harris) WBR-Jugoton LSWB73198 in Neck and Neck Atkins&Knopfler, CBS-ZKP RTVSlovenijaLL1983. Vse odlični posnetki.
LP |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Wolumen
Pridružen/-a: Ned Jun 2009 11:46 Prispevkov: 345 Kraj: Škofija loka
|
Objavljeno: Sob Jan 14, 2012 20:52 Naslov sporočila: |
|
|
| Pred kratkim sem nabavil nekaj nerablenih plošč od založba Helidon in mi igrajo odlično. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
CASTOR
Pridružen/-a: Pet Okt 2008 16:18 Prispevkov: 1087 Kraj: KOZINA
|
Objavljeno: Sob Jan 14, 2012 21:07 Naslov sporočila: |
|
|
Stara YU produkcija je bila včasih neverjetno slaba,na momente pa neverjetno dobra.Danes o tem zgubljat besede je malo ča,vprašanje je zakaj današnje super oh in sploh izdaje ne dosegajo tonalne kvalitete niti takratnih slabih YU izdaj(tu mislim DARK SIDE od Jugotona,ki je slabši od EMI,sta pa oba boljša od te nove dejmo reč audiofilske.Obe prvi sem kupil nekje 76-7 .Za vsak slučaj;ne govorim o šumu, bum bum in cin cin,ki je boljši na zadnji audiofilski,ampak o zvoku.Mimogrede,na Multimedia show-u,sem kupil pri INTEKU Carmino burano,ki je tonalno boljša od starih različic,je pa druga stran že fabriško neposlušljiva zaradi motečega prasketanja.
LP |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|