Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Pomoč in razlaga teh.spec. stereo zvočnikov

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
iztonik

Pridružen/-a: Sob Apr 2011 9:26
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 06, 2012 20:28    Naslov sporočila: Pomoč in razlaga teh.spec. stereo zvočnikov Odgovori s citatom

Živjo, imam receiver (dyn. power 160 w pri 4 Ohm in 100 W pri 8 Ohm, frek. raz. 5 Hz-100 kHz), soba je velika 6x3 m, sedaj sem imel 3 sistemske zvočnike moči 80/150 W, 8 Ohm, 35-20000 Hz višine 67 cm. Poslušamo rock 80% in klasiko 20%.
Sedaj bi rad kupil manjše zvočnike, ki bodo na krajši steni od tal na višini 180 cm.
Opazil sem zvočnik Kef C3 (8 Ohm, frek. 54-40 Hz, cena 240€) in Kef Q3 (8 Ohm, 42-40 Hz, 600€.
Odločil sem se, da ne bom hodil po trgovinah z receiverjem in iskal nianse v zvoku, hočem zvočnike, v rangu prejšnjih, ni potrebno, da so Kefovi, cenovno do 600€. Rad bi, da mi pojasnite razliko v frekvenci, ohmim in kaj je to bas reflex?
Hvala za potrpljenje!

Lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 07, 2012 08:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Razvidno je, da bi moral pričeti od A naprej - če želiš obvladati to področje, seveda. Ker je to obsežno področje, se tega ne da s par besedami pojasniti. Zato je bolje osnove pobrati iz interneta npr.
Poskusi Wikipedio. Če odtipkaš recimo 'Bass reflex' boš dobil definicijo tega pojma in vse tehnične razlage.

Za nakup ni potrebno tehnično znanje. Rabiš par ušes, nekaj med njima (ušesoma namreč) in denarnico. Ponavadi je bolje da ne veš kako so stvari narejene. Ti ostane več časa za glasbo.
iztonik

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 11, 2012 17:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala stručko AMBASADOR, zelo si mi olajšal zadevo pri izbiri in razlagi tehničnih podatkov o zvočnih omaricah. Take strokovnjake si želim na tem forumu za nas laike. Peace brother!
Nazaj na vrh
dr.sah

Pridružen/-a: Sob Sep 2008 21:41
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 11, 2012 19:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

pa se ambasador niti ni dosti zlagal, je kar zadel. Tenični podatki so praktično brezveze, in nepomembni, ter ti kaj dosti o zvoku ne bodo povedali. Če ti je zvok všeč, je so številke nepomembne.

Pojdi v digitalijo in naj ti prižge tiste KEFe, pa boš videl. Mislim da z tistimi za 600 ne moreš kaj dosti zgrešiti.
Nazaj na vrh
submat50

Pridružen/-a: Tor Nov 2009 18:05
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 11, 2012 20:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ce pri poslusanju sedis in zbrano poslusas je najbolje da so zvocniki nekje v visini uses. Ti si omenil da jih bos namestil na visini 180 cm. Na taksni visini jih sigurno v nobenem salonu nebo tako,da je psolusanje bolj ???. Ce bos poslusal dobro razmisli, ce so v salonu vsaj priblizno podobni pogoji kot doma sicer se zna zgoditi, da bos razocaran.

Matjaz
Nazaj na vrh
iztonik

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 11, 2012 21:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Točno to sem danes naredil. Hvala Rastu za potrpljenje in strokovno in pojasnilo tehničnih podatkov. Take zvočnike imel bom tudi jaz! Pa še barvo zvočnikov si bom lahko sam izbral, pa nisem zvočni analfabet. Lp
Nazaj na vrh
HIFRIK

Pridružen/-a: Tor Feb 2009 20:40
Kraj: M.Sobota

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 12, 2012 08:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ambasador je napisal/a:
Razvidno je, da bi moral pričeti od A naprej - če želiš obvladati to področje, seveda. Ker je to obsežno področje, se tega ne da s par besedami pojasniti. Zato je bolje osnove pobrati iz interneta npr.
Poskusi Wikipedio. Če odtipkaš recimo 'Bass reflex' boš dobil definicijo tega pojma in vse tehnične razlage.

Za nakup ni potrebno tehnično znanje. Rabiš par ušes, nekaj med njima (ušesoma namreč) in denarnico. Ponavadi je bolje da ne veš kako so stvari narejene. Ti ostane več časa za glasbo.

Ha, ha ta je pa dobra, ko oni vic z blondinko, ki ji odprejo glavo in najdejo samo žico, ki povezuje obe ušesi Razz

Drugače pa fajn, da si se odločil obiskat Digitalijo, Rasto je fejst fant in ti je sigurno odlično svetoval. Upam, da si poslušal tudi Monitor Audio in pa PSB-je.

Lp
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 12, 2012 17:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Saj, jaz sem se tudi zabaval, ko sem pisal tisti odgovor.

Brez zamere, ma kadar me nekdo vpraša koliko vatne zvočnike naj kupi in od koliko do koliko hertz mora zvočnik iti - ni čas za teorijo, ampak samo prakso oziroma akcijo. Ker ga bodo razlage zavedle na kriva pota.

Poleg tega sem že v debati o basrefleksu (Velodyne sub) doživel, da so me napotili na učbenike, ko je bilo že iz odgovora razvidno, da ga sami še najbolj potrebujejo.
Iztonik, si predstavljaš da ti nekdo razlaga osnove, ko jih še sam potrebuje.
Pa tako enostavno so dostopne na internetu. Tudi tebi.
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu