| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
FirbeC
Pridružen/-a: Sre Jun 2009 10:32 Prispevkov: 47 Kraj: Zagorska dolina
|
Objavljeno: Sre Mar 16, 2011 10:51 Naslov sporočila: JBL L90 |
|
|
Pozdravljeni!
JBL L90... Kakih 17, 18 let nazaj, ko so se pojavili na trgu, so me "očarali", seveda le na daljavo.
Lahko, da se motim, a zdi se mi, da so bili zadnji spodobno narejen HiFi monitorski JBL v tem rangu. Ob prihodu na trg je bila ppc. 5000 DEM, čez par let, ko se je model poslavljal, si jih lahko v kaki (nemški) trgovini našel tudi za 2k DEM...
Res sem jih bežno slišal le enkrat, tako da kakih objektivnih komentarjev okoli zvoka ne morem dat. Sem si jih pa pravzaprav vsa ta leta želel imeti doma. No, par dni nazaj slučajno videl, ponudil in za spodobno ceno zmagal na eBayu. Tako jih grem v soboto iskat v Nemčijo. Bo lep družinski izlet, nazaj pa prideta dva člana družine več, hehehe.
Ima kdo kaj izkušenj z njimi in mi lahko karkoli pove...?
Poganjani bodo z dvema končnima NAD C-272 v mono vezavi ali pa z receiverjem Marantz 2600. Ne morem napisat "Bomo videli, kaj bo boljš", lahko pa napišem "Bomo slišal, kva bo boljš".
FirbeC |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofrik
Pridružen/-a: Pet Dec 2008 17:19 Prispevkov: 1502 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Sre Mar 16, 2011 11:05 Naslov sporočila: |
|
|
še vedno solidni, kot pišeš najbrž eni zadnjih če že ne čez, slišal parkrat tako da težko sodim, sam bi vsekakor raje imel par let starejše z belimi bas enotami, ali home ali studio serijo tam 112 ,110 ipd...
vsekakor javi kako si zadovoljen.... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Numb

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 16:01 Prispevkov: 1127 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Mar 16, 2011 11:40 Naslov sporočila: |
|
|
| Mene tudi zanima kratek povzetek. Koliko si dal za njih, če ni skrivnost? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
FirbeC
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
FirbeC
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
gerchy

Pridružen/-a: Pon Sep 2008 10:43 Prispevkov: 672 Kraj: 01
|
Objavljeno: Sre Mar 16, 2011 13:33 Naslov sporočila: |
|
|
Zvok bo prav gotovo odličen, imajo enake (ali zelo podobne) komponente kot TI serija - L serija ima sicer druge kataloške številke driverjev, ampak fizično izgledajo enaki.
Preveri vse, kar bi preveril pri ostalih rabljenih zvočnikih: membrane, hod, obrobe, fizično stanje (poškodbe, odrgnine, morebitne posledice UV žarkov ...) ter seveda delovanje.
Dobra stran je tudi ta, da so driverji še vedno na voljo.
P.S.: našel nakup in izgledajo lepi!  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
vojko
Pridružen/-a: Ned Maj 2008 16:50 Prispevkov: 946 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Sre Mar 16, 2011 21:39 Naslov sporočila: Re: JBL L90 |
|
|
| FirbeC je napisal/a: | Pozdravljeni!
JBL L90... Kakih 17, 18 let nazaj, ko so se pojavili na trgu, so me "očarali", seveda le na daljavo.
Ima kdo kaj izkušenj z njimi in mi lahko karkoli pove...?
|
L90 so eden zadnjih posrečenih JBL-ov. (kot pravi audiofrik res že "čez" v skandinavsko produkcijo, ampak imajo vseeno nekaj tipičnega JBL pečata in West c šarma).
Izjemno soliden monitor, glazbeno izjemno komunikativen, entuzijastično in z "užitkom" podaja glasbo.
West coast sound, užitek in glasba na prvem mestu. Včasih mogoče malce "trd".
Bi se pa sam absolutno odločil za L100s, L150t skratka starejše serije.
Te so pa čisto tisti "tapravi" West coast sound. Pri JBL-u gre v bistvu samo za to.
Ali pa original 4310 . Skrivnost je v Alnico magnetih, bas Alnico 10,000 gauss brez low-pass filtra. Srednjetonec alnico 16,500 gauss,
http://www.troelsgravesen.dk/vintage.htm
Ko ni več Alnico driverjev, ni tisti pravi rasni in krasno "živ" ter muzikaličen JBL zvok, ki ga ne najdeš nikjer drugje.
Tistega drugega pa najdeš marsikje.
Če pa kupuješ JBL, naj bo JBL.' ' Razlika JE očitna' ' |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
vojko
|
Objavljeno: Sre Mar 16, 2011 21:48 Naslov sporočila: |
|
|
Spregledal, da si jih že kupil ' '
Čestitke, res dobra stvar.
Z NADi C-272 bo igralo bistveno bolje.
Poročaj, zelo lepa kombinacija. Ogromno "življenja" in "muzike". |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofrik
Pridružen/-a: Pet Dec 2008 17:19 Prispevkov: 1502 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Sre Mar 16, 2011 23:57 Naslov sporočila: |
|
|
Vojko
to sem hotel napisati tudi jaz, ko ni več alnico, ni več muzike, zato imam od mojih še najraje l 19, drugače pa tako Tannoy, predvsem alnico seveda... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
MitjaF
Pridružen/-a: Sob Okt 2009 16:56 Prispevkov: 414 Kraj: KRANJ
|
Objavljeno: Čet Mar 17, 2011 00:56 Naslov sporočila: |
|
|
Res me zanima kako igrajo.
Sploh z Marantzom. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
vojko
|
Objavljeno: Čet Mar 17, 2011 05:20 Naslov sporočila: |
|
|
audiofrik,
jeste, alnico je še vedno čisti zakon.... ' '
Včasih so stvari v Audiu banalno preproste.' '
Tudi kaki sodobni zvočniki zabriljirajo zaradi alnica (Davis Nikita-tikonal), pa se potem v novodobnih recenzijah "doktorira" podolgem in počez.
Nobena "Rocket science". Alnico je daleč najbolj živ, muzikaličen, naraven in "blizu glasbi" zvok-vsaj zame.
Je pa odkar so šle "kolonije" v Afriki posvoje, in cena Niklja v nebo danes predrag za serijsko proizvodnjo.' '
Pa jasno tranzistorji, ko je vsakdo lahko dobil poceni watte na kilo za mali denar, pa je prišel ferit. Ena večjih zablod in stranpoti audia.
Obsesija z veliko watti je jasno ostala, so pa hitro postajali vse slabši in "nekvalitetni watti". Poceni Ferit pa je ostal. ' ' |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
FirbeC
|
Objavljeno: Čet Mar 17, 2011 14:23 Naslov sporočila: |
|
|
Nabavil sem jih čisto, ker se mi zdi cena dovolj nizka, po pogovoru z lastnikom pa po slikcah pa so res v spodobnem stanju. Sem pričakoval, da me bo kdo spodnesel na dražbi, več kot 600€ niti nisem nameraval ponuditi. Kolega je pred leti takorekoč za bagatelo dobil S2600 model od JBL, ker je bil pač v pravem trenutku na pravem mestu (pa NE eBay).
V Stereoplayu so pred leti napisali, da so enote v L90 enake kot v Ti seriji, da pa je zaradi manjšega volumna, basa v osnovi malce manj v primerjavi s Ti5000, ob pravilni postavitvi (bliže ali ob steno) pa naj bi se tudi bas približal Ti5000, kompletno pa naj bi prostora oz širine lahko ponudil še celo malce več, seveda ob ustrezni postavitvi.
Ko sem vprašal za izkušnje, me je najbolj zanimalo, če je kdo konkretno ekspedimentiral s postavitvijo. Sam jih ob steno ne bom mogel dat, bodo pa lahko ob omari, ki je ob steni. Bom pa ekspedimentiral z višino in oddaljenostjo levo desno od vogalov. Soba je cca. 5,5*4.8, ni čist pravokotna, je na eni strani ene 50cm zamika (v plus od zg.mer). Takrat pa že še kaj napišem. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
vojko
|
Objavljeno: Čet Mar 17, 2011 15:44 Naslov sporočila: |
|
|
Kvaliteta tega zvočnika je ravno to, da je monitor.
Mali pa dober zvočnik je zlata vreden. Velikokrat ima v konkretni sobi bolj integriran zvok kot "velike škatle"(Ti5000). V tej sobi zna bit ko ata na mamo. Basa bo vrh glave.
Samo počasi , z užitkom pa andahtjo. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
gerchy

Pridružen/-a: Pon Sep 2008 10:43 Prispevkov: 672 Kraj: 01
|
Objavljeno: Čet Mar 17, 2011 15:56 Naslov sporočila: |
|
|
OK, je kdo od sodelujočih sploh imel (ali ima) kaj podobnega ali od kod vse te informacije?  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
FirbeC
|
Objavljeno: Pon Mar 21, 2011 12:11 Naslov sporočila: |
|
|
Prvi vtisi... Pozitivni. Sicer le včeraj na hitrico poslušanje par referenčnih komadov. Za podstavke kar dve (prazni, hahaha) gajbi od vina.
Moči od NADov res dovolj (udarijo, da je veselje), prostorska slika spodobna, basov dovolj po celem spektru, visoki se ne derejo.
Pri dosedanjem lastniku mal poslušal z ojačevalcem Vincent SV231, kao neka A-klasa, ampak visoki in zg. srednji so se mu preveč drli. Ne vem, je to značilnost kitajcev? Tudi sam sem imel pred leti doma neko pre+out kitajsko "high-end" zadevo. Ma, saj ni bila slaba, ampak prav enako, preveč srednjih in visokih. To sem gor vzel v zakup in res doma z NADom in z bi-wireingom ni teh problemov.
Skratka, v naslednjih dneh ekspedimentiranje z višino in oddaljenostjo od vogala, pa mal prilagoditve soprogi, da se bodo omare vsaj delno lahko odpirale. Potem pa nabava ali izdelava ustreznih stojal.
LPJ |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|