Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Zvok postane trd ...

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
twom

Pridružen/-a: Sob Feb 2009 21:47
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 13, 2010 22:00    Naslov sporočila: Zvok postane trd ... Odgovori s citatom

Ojačevalec Sony TA-F50ES (150W RMS na 4 Ohm), zvočniki Jamo 707i (200W 4 Ohm), soba 4x4.5 m (zavese, tepihi, omare, sedežna - akustika se mi zdi čisto uredu).

Pri povečevanju glasnosti (precej glasno do zelo glasno) postane zvok trd (ne vem kako naj drugače opišem) in posledično neprijeten za poslušanje.

Zakaj pride do tega?

Moja terminologija: "Zelo glasno" je malo tišje, kot so v kinu glasne najbolj glasne scene, pri katerih me zaboli v ušesih (vendar potem z nižjo glasnostjo tudi minejo), pri večjih glasnostih (v trajanju par minut) pa ta bolečina tudi ostane.

Še malo tehnike: to se zgodi pri cca 30% do 40% odprtosti volume potenciometra. Pri 50% odprtosti je zvok že preglasen in začnejo po petih minuah boleti ušesa. Pri tej glasnosti (50%) sem tudi na meji clippinga (gledano z osciloskopom). Pri potenciometru odprtem nad 50% se clipping razločno vidi in sliši.

Lep pozdrav,
Peter
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
audiofill

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 19:48
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 13, 2010 22:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zvok postane trd, zrnat, kričav, grob in neposlušljiv ko ojačevalnik pričenja izgubljati sapo. Ko se matra. Bolj ko so zvočniki požrešni in glasneje ko se posluša, prej bo do tega prišlo.

Lahko pa je situacija tudi obratna. Da se z močnim ojačevalnikom pri glasnem poslušanju preforsira pogonske enote zvočnikov. Ojačevalnik jih sicer kontrolira, vendar te nihajo z večjimi odmiki kot predvideno in pri tem popačujejo.

Sem iskal specifikacije ojačevalnika Sony TA-F50ES ki ga navajaš, vendar ne najdem nič pametnega. Najdem pa model TA-FA50ES. Ta ima s svojimi 2 x 135W peaka bistveno manj moči od navedenih 2 x 150W RMS. Če gre za ta šibkejši model, potem bo po moje to krivo.

lp
Nazaj na vrh
ck

Pridružen/-a: Pon Feb 2009 19:27
Kraj: kamnik

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 14, 2010 15:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če se ti je začela "trdost" v zvoku pojavljati naenkrat, potem se je nekaj spremenilo v audio verigi - "okvara" ali kaj drugega (štrom, akustika).

Če pa je "trdota" prisotna že od začetka, potem pa lahko gre za "nekompatibilnost" posameznih delov verige, lahko je špilferderber kakšna od komponent, lahko je lahko tudi napajalna napetost in akustika.

Sony ES serije praviloma nebi smel imeti trd zvok.

Napiši kej več o tem, kdaj se ti je začelo to pojavljati ter ali si že kaj v audio verigi zamenjal in s kakšnim učinkom.

Lahko pa se je kaj spremenilo pri tvojem dojemanju zvoka, npr. večja utrujenost, ali pa si z daljšim poslušanjem postal vedno bolj kritičen in pozoren na razna odstopanja kvalitete zvoka.

Vzrokov je ogromno. Včasih je dobro imeti možnost v takih trenutkih slišati nek drug sistem, ali pa prekiniti poslušanje za nekaj minut ter nato ponovno poslušati.

Vse skupaj je lahko tudi znak "zastrupitve" s kritičnim pristopom do kvaliteto zvoka, ki ga poslušaš in si na dobri poti k upgrejdanju (ha,ha).
DOLAR

Pridružen/-a: Tor Jul 2009 14:03
Kraj: bUNGA bUNGA

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 14, 2010 17:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Se to dogaja ne glede kater cd poslušaš ali samo pri določenih?
Nazaj na vrh
twom

Pridružen/-a: Sob Feb 2009 21:47

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 15, 2010 00:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pisal sem iz glave, res gre za TA-FA50ES in 135W DIN na 4 Ohme.

audiofill je napisal/a:
Zvok postane trd, zrnat, kričav, grob in neposlušljiv ko ojačevalnik pričenja izgubljati sapo. Ko se matra. Bolj ko so zvočniki požrešni in glasneje ko se posluša, prej bo do tega prišlo.

Ampak clipping je viden (na ociloskopu) šele od 50% naprej.
Pa tudi TA-FA70ES (150W DIN / 4) se razlikuje od 50-tice "samo" v gladilnih kondenzatorjih (12000u napram 16000u) in trafotu (ter nekaj diod + balansiran vhod - imam service manual).
Zakaj bi mu potem zmanjkovalo sape?
Jaz sem zmeraj sumil zvočnike (ker so bili kupljeni z očmi in ne z ušesi Smile).

ck je napisal/a:
...

Trdost zvoka je že od samega začetka.
Običajno poslušam glasbo veliko tišje, tako, da me to ne moti.
Moti me bolj zaradi motnje same in radovednosti.
Je pa otrditev tako očitna, da jo sliši tudi netrenirano uho (, ki posluša kaj več kot tranistorje).

Zase pravim, da sem okužen z audiofilstvom, nisem pa še zbolel. Trenutno za to skrbita dva tamala (1.5 in 4.0 leta).
Je pa res, da me po daljšem času spet daje upgrejdanje ...

DOLAR je napisal/a:
...

Dogaja se vedno kadar je volume gumb odprt več kot 35~40%.

Lp,
Peter
Nazaj na vrh
gwb

Pridružen/-a: Sob Mar 2009 9:15

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 15, 2010 12:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Točno to, kar je audiofill napisal. Žal ostane samo zamenjava enega ali drugega.

TA-FA50ES ni ravno neka žival, Jamo 707i pa so po zgradbi sodeč (občutljivost sicer govori drugače) zahtevni za poganjati - oboje resda rečeno tako, "od oka".

Clipping je "slišen" v obliki, kot si jo opisal, prej, kot je pa viden na osciloskopu.

Da se pa mogoče vseeno prepričaš, si probaj sposoditi ali močnejši ojačevalec (in ne samo na papirju!) ali pa druge zvočnike. Vem, lažje reči, kot pa storiti Smile
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu