| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
AndrejS
Pridružen/-a: Tor Dec 2010 17:03 Prispevkov: 930 Kraj: Gorica
|
Objavljeno: Ned Nov 03, 2013 15:18 Naslov sporočila: |
|
|
: )
To kar bi vi rabli je testna platforma za lampe prevezana v ojacevalnik. In pol bli lahko mirno natikali lampe in spreminjali parametre.
V fiksno arhitekturo ojacevalnika je tezkoo kar nekaj predelat brez posegov.
Andrej |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mitko

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 23:20 Prispevkov: 344
|
Objavljeno: Ned Nov 03, 2013 17:34 Naslov sporočila: |
|
|
| Jubal je fajn igraca ravno zato, ker prebavi veliko razlicnih lamp. Seveda delovna tocka ni idealna, a za nekoga, ki bi rad experimentiral in nima tehnicnega znanja potrebnega za modifikacijo je to super zadeva. Najblizja idealni je el34, ceprav pri kt77 ne opazim prav nobenih tezav. Verjetno pa ni max izkoriscena. Ce se prav spomnim lahko deluje na precej visji napetosti kot el34. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
AndrejS
|
Objavljeno: Ned Nov 03, 2013 17:43 Naslov sporočila: |
|
|
Mitko,
ne mi zameriti, a ce lampe ne spravis v pravo delavno tocko je priblizno tako, kot ce bi avto preizkusal na katera goriva vse deluje. Kot sem ze rekel, lahko stopis v....
In tak preizkus je neverodostojen.
Poleg tega, da je to malo nevarno pocetje, ker je lahko pinout lampe razlicen.
Andrej
Nazadnje urejal/a AndrejS Ned Nov 03, 2013 18:02; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
bojc08

Pridružen/-a: Ned Apr 2012 16:56 Prispevkov: 643 Kraj: Štajerska
|
Objavljeno: Ned Nov 03, 2013 17:54 Naslov sporočila: |
|
|
Tučno tako, če menjuješ lampe z drugimi, kot so KT.., je potrebno nastavit delovno točko. Nujno!
Potem lahko komaj oceniš kako igra.
lp
Bojc |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
xpr0ject
Pridružen/-a: Sob Nov 2013 19:51 Prispevkov: 8 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Nov 03, 2013 19:11 Naslov sporočila: |
|
|
Niti sanja se mi ne, kako bi spreminjal delovne tocke, zato se s tem raje ne bom igral.
Ampak ce prav razumem, pa lahko mirno menjam ecc83 s katerimi koli ecc83. Prav tako lahko menjam el34 z razlicnimi el34?
Mitko, nujno bi se priporacal za napajalec, pravijo, da ta MF nujno rabi spodobno napajanje, sicer je brezveze.
Alko, tudi tebe bom prosil za posojo lamp, jutri sicer skocim iz Slo, potem pa obema napisem ZS, da se dogovorimo, kako in kaj.
Bojc08: se pravi, ce se enkrat odlocim zamenjati ojacevalne na 6550, rabim torej mojstra, ki bi mi nastavil nove delovne tocke. Kaj vse je potrebno narediti za spremembo delovne tocke? Zakaj ze Hajdinjak ni gradil ojacevalca na 6550, ce so toliko boljse?
Najbolje, da verjetno za zacetek poizkusim Alkotove lampe in kombinacijo ecc83 in el34.
hvala vsem!
ps: Audiofili ste prav prijazni ljudje ;)
v |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
bojc08

|
Objavljeno: Ned Nov 03, 2013 19:52 Naslov sporočila: |
|
|
xpr0ject:
Če se enkrat odločiš za 6550, ti lahko tudi jaz pomagam.
Delavne točke ni teško spremenit in ni strošek.
Lahko pa kdo v tvoji bližini to spremeni, ker ni teško.
Daleč nazaj sem spremenil en ojačevalec iz el34 na 6550.
Nazaj nisem več hotel.
Tak kot danes ne grem dol iz 300B. Samo za te pa rabiš zvočnike nad 100dB izkoristka.
Ne vem zakaj Hajdinjak ni gradil na 6550. Mogoče ni poskusil, ali pa je imal kakšen drug model z temi.
Ne vem.
lp
Bojc |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
xpr0ject
|
Objavljeno: Ned Nov 03, 2013 20:08 Naslov sporočila: |
|
|
pravkar mi je prejsni lastnik poslal nek word dokument o Jubalu, kako in kaj...
citiram:
V standardnih serijskih izvedbah, se izdobavlja s kompletom štirih izhodnih elektronk EL34, ter dvema paroma pred/driverskih elektronk ECC83. Odvisno od izbranih modelov teh elektronk (proizvajalci, serije, modeli) je moč zvok nastavljati vse od povsem »transistorskega v pozitivnem smislu« trdega in svetlega, do mehkega, toplega in sladkega. Cilj je gotovo doseči nevtralnost in pri temu Jubal nudi čudovito platformo z možnostjo »izgradnje« zvoka po lastnih nagnjenjih zahtevnega poslušalca in potrebah sistema.
Jubal ne potrebuje vzdrževanja s strani uporabnika, niti nastavitev delovnega toka.
Delovni tok se nastavlja sam (autobias), kar nam omogoča, da aparatura sprejme še raznorazne druge tipe elektronk:
močnostne 6L6, KT88, KT90, KT100 KT66, 6550, itd ... raznih serij in proizvajalcev. V
predojačevalnem delu sprejme vse tipe ECC81, ECC82 in ECC83 tern ekvivalente (primer: 5751, 6072, 12AY7, 7025, 12AU7, 12AT7, ...).
Driverski del sprejme tip ECC83 in ekvivalente.
-----------------------------------------
To pomeni, da ni potrebno nastavljati delovne tocke?
katere so "driverske"? notranje ali zunanje, bom poskusal najti se fotko odprtega ampa..
Nazadnje urejal/a xpr0ject Ned Nov 03, 2013 20:22; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
AndrejS
|
Objavljeno: Ned Nov 03, 2013 20:22 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz nebi tako na slepo verjel nekemu word dokumentu. Ze res da auto bias res obstaja, pa vendar.
To pomeni, da se lahko v tvoj avto vgradi kateri koli agregat in menjalink si sam predela prenosno razmerje... Right...
Pozanimaj se pri kom, ki ga je ze kdaj kaj predelal. Sicer je malo megla vse skupaj.
Andrej
Nazadnje urejal/a AndrejS Ned Nov 03, 2013 20:25; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
xpr0ject
|
Objavljeno: Ned Nov 03, 2013 20:25 Naslov sporočila: |
|
|
Baje je original od Hajdinjaka.
je cel dokument o Jubalu.. Lahko ga tudi kam nalozim. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
bojc08

|
Objavljeno: Ned Nov 03, 2013 20:36 Naslov sporočila: |
|
|
"Delovni tok se nastavlja sam (autobias), kar nam omogoča, da aparatura sprejme še raznorazne druge tipe elektronk:
močnostne 6L6, KT88, KT90, KT100 KT66, 6550, itd ... raznih serij in proizvajalcev"
To mogoče drži za različne proizvajalce el34, na pa za ostale.
Autobios je katodni upor, ki ni enak za močnejše elektronke iz serije KT ali 6550!
Vse te naštete imajo zelo različne delove točke in je med njimi prevelik raspon, da bi zadostoval autobios!
Jaz jih nebi kar tak kuril.
Ker se lahko skrajša žiljenska doba elektronk.
Lahko pa pride do komplikacij, ko elektronka zaoscilira in podobno. ...
Prej preveri, predno zamenjaš za drug tip.
lp
Bojc |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mitko

|
Objavljeno: Ned Nov 03, 2013 20:53 Naslov sporočila: |
|
|
| AndrejS je napisal/a: | Mitko,
ne mi zameriti, a ce lampe ne spravis v pravo delavno tocko je priblizno tako, kot ce bi avto preizkusal na katera goriva vse deluje. Kot sem ze rekel, lahko stopis v....
In tak preizkus je neverodostojen.
Poleg tega, da je to malo nevarno pocetje, ker je lahko pinout lampe razlicen.
Andrej |
Nekako zaupam proizvajalcu in do sedaj se je izkazalo, da deluje. Funkcionira vec let, tako da...
Verjamem, da bi lahko iztrzil vec ob posegu v drobovje, dizla pa vseeno ne bom tocil v bencinarja  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mitko

|
Objavljeno: Ned Nov 03, 2013 20:57 Naslov sporočila: |
|
|
| xpr0ject je napisal/a: |
Mitko, nujno bi se priporacal za napajalec, pravijo, da ta MF nujno rabi spodobno napajanje, sicer je brezveze.
Najbolje, da verjetno za zacetek poizkusim Alkotove lampe in kombinacijo ecc83 in el34.
hvala vsem!
ps: Audiofili ste prav prijazni ljudje
v |
Lahko, vendar se prej pozanimaj kaksnonapajanje potrebuje tvoj dac. Ni nujno, da bo moj ustrezal. Jaz imam napajalnik za squeeza. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6258 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Pon Nov 04, 2013 14:01 Naslov sporočila: |
|
|
LP
Ma, je to tako, kot bi se podal v brazilski pragozd s knjigo o preživetju
---------------------------------------------------------------------------------------------------
aforizem?
Kaj pa to spodaj:
- V Hi-Fi-ju, kjer vsaka dlaka šteje, delovne točke lampic nimajo zveze z zvokom
- Se zvok lampe ocenjuje na napačnih delovnih točkah
Predlog: kupiš 4 lampe 300B. Sem slišal da so po zvoku boljše od EL34, pa jih kar zamenjaš. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
drago67
Pridružen/-a: Čet Okt 2008 19:24 Prispevkov: 1094 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Pon Nov 04, 2013 15:42 Naslov sporočila: |
|
|
nekoč mi je nekdo nasprotoval,da so lampaški ojačevalci z autobiasom novejši,naprednejši.....nisem se hotel dalje prepirat....seveda imajo vsake izhodne lampe svojo delovno točko...zato je dosti bolje,da imaš lampaša ,kjer lahko preko trimerja na unimer sam nastaviš delovno točko za vsako lampo posebej....pa še ne rabiš "uparjenih "lamp...tako jih namreč nastaviš zelo natančno.na mojem lampašu za el 34 npr piše od 0.35v do 0.4 v....po nasvetu prijatelja serviserja sem jih nastavil na 0.38v...
če boš dal notri 6l6 je dejal moraš delovno točko zvišat...na približno 0.44 v .
še to..ko sem menjal kitajske el 34 z electro-harmonix ali jj sem moral vedno na novo nastavit delovno točko...med nekaterimi lampami je bila velika razlika...
za daljšo življensko dobo lamp je natančna nastavitev zelo pomembna,pa še nekaj....zakasnitev vklopa ojačevalca in zakasnitev vklopa končnih lamp,da jim tok dovajaš počasi...večina lampašev pa tega nima....zato sem jaz dal svojega predelat... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
bojc08

|
Objavljeno: Pon Nov 04, 2013 18:33 Naslov sporočila: |
|
|
Ja ne gre kar povprek menjat.
Tukaj ti pripnem nekaj koristnih podatkov.
Za tvoj primer glej Rk!
lp
Bojc |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|