| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
kraljmatjaz

Pridružen/-a: Čet Maj 2008 21:27 Prispevkov: 1028 Kraj: Gorica
|
Objavljeno: Tor Feb 21, 2012 20:26 Naslov sporočila: DIY kabli |
|
|
Na italijanskem forumu Videohifi.com ze nekaj casa poteka spodnja tema o DIY izgradnji kablov:
http://www.videohifi.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=&TOPIC_ID=169153
Za tiste, ki znate italijansko, je tu kopica uporabnih podatkov in nasvetov, za vsi ostali pa boste nasli cel kup linkov na patente, ki jih uporabljajo naj-konstruktorji v svojih produktih, Kimber Cardas, Shunyata, Kubala Sosna....
pa se kup linkov do prodajalcev materialov (bakrene in srebrne zice, izolirni trakovi, mylar....).
Avtor teme ta cas pise o izgradnji kablov v revijo Costruire Hi-Fi (italijanska revija posvecena DIY sceni).
Lp,
Miran _________________ Chi suona, stona. Chi non suona, critica! (R.Muti) |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6258 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Sre Feb 22, 2012 21:44 Naslov sporočila: |
|
|
Italijanščina gre bolj na malvazijo, škoda da nimajo prevedenih člankov.. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mitko

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 23:20 Prispevkov: 344
|
Objavljeno: Sre Feb 22, 2012 22:32 Naslov sporočila: |
|
|
| Saj pdf-ji so v angleščini. Google pa tudi nekaj sklamfa skupaj.... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Bernard
Pridružen/-a: Čet Maj 2010 11:34 Prispevkov: 34 Kraj: Ravne na Koroškem
|
Objavljeno: Sre Okt 23, 2013 09:08 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni. Imam napajalni kabel, ki nima pletenega opleta ampak
je shield iz bakrene folije. Zanima me ali bakreno folijo priključim na maso shuko vtiča, kot naredimo z pletenim opletom ?
Zanima me tudi kaj naredimo z bakreno folijo pri gradnji RCA kablov.
Hvala za pomoč. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
CASTOR
Pridružen/-a: Pet Okt 2008 16:18 Prispevkov: 1087 Kraj: KOZINA
|
Objavljeno: Sre Okt 23, 2013 22:43 Naslov sporočila: |
|
|
Maa, kar se mene tiče vse pogruntavščine glede smetenja spadajo v koš za smeti.
lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
MAre007
Pridružen/-a: Čet Dec 2010 10:23 Prispevkov: 605 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Okt 23, 2013 22:59 Naslov sporočila: |
|
|
| Bernard je napisal/a: | Pozdravljeni. Imam napajalni kabel, ki nima pletenega opleta ampak
je shield iz bakrene folije. Zanima me ali bakreno folijo priključim na maso shuko vtiča, kot naredimo z pletenim opletom ?
Hvala za pomoč. |
Bernard, predlagam da najprej "poslušaš" napajalni kabel brez priključitve, potem z priključitvijo na ozemljitev vtiča. Če ne opaziš izboljšave, potem je itak vseeno, ali je priklopljeno ali ne, sicer pa izberi tisto varianto, pri kateri se bolje sliši.
Moje osebno mnenje je, da so posebni napajalni kabli le dodaten zaslužek za prodajalce.
lp Mare |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
grebac
Pridružen/-a: Tor Okt 2013 18:48 Prispevkov: 6 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Okt 23, 2013 23:35 Naslov sporočila: |
|
|
| In kaj ima napajalni kabel z kvaliteto zvoka? Saj je samo napajanje ne pa signal... v 95% je to marketinška fora. Plača se pač ja boljšo izdeljavo pa davek na čustveno upravičevanje nakupa. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mitko

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 23:20 Prispevkov: 344
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mestn pu

Pridružen/-a: Sre Jan 2009 22:21 Prispevkov: 2635 Kraj: domžale
|
Objavljeno: Čet Okt 24, 2013 07:37 Naslov sporočila: |
|
|
| Bernard je napisal/a: | Pozdravljeni. Imam napajalni kabel, ki nima pletenega opleta ampak
Hvala za pomoč. | Definitivno jo priključi na maso.
Za svoje "M Pu" solid core top shit srebrne napajalne kable s pridom uporabljam svoj posebno zasnovan trojni shield.
Da ne bova obremenjevala ostalih, zakaj shield in kakšen in če te še kaj zanima, se oglasi na ZS. _________________ Great people talk about ideas, average people talk about things, small people talk about other people. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Bernard
Pridružen/-a: Čet Maj 2010 11:34 Prispevkov: 34 Kraj: Ravne na Koroškem
|
Objavljeno: Čet Okt 24, 2013 08:29 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni,
hvala vam za vaše nesebične odgovore. Dobil sem informacijo, ki me je zanimala.
Lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
tromba
Pridružen/-a: Pon Jul 2008 21:37 Prispevkov: 741 Kraj: Okolica LJ
|
Objavljeno: Pet Okt 25, 2013 20:16 Naslov sporočila: |
|
|
| grebac je napisal/a: | | In kaj ima napajalni kabel z kvaliteto zvoka? Saj je samo napajanje ne pa signal... v 95% je to marketinška fora. Plača se pač ja boljšo izdeljavo pa davek na čustveno upravičevanje nakupa. |
Tudi kdor slabše sliši zazna razliko med razl. napajalnimi kabli in psiha nima nobene veze. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
joztom
Pridružen/-a: Pon Jan 2013 11:07 Prispevkov: 1975 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Okt 25, 2013 21:15 Naslov sporočila: |
|
|
| Razlika med napajalnimi kabli se pozna pri konstrukcijsko ubogih napajalnikih. Predvidevamo, da se za kaj ta pravega rabi 3300MF kapacitete kondenzatorjev na 1A potrebne moči. Le-ta naj bi bila razporejena na 2/3 kojnov, torej tavelikih in 1/3 hitrejših za visokotonske tranziente. Napajalnik pridela ob mirovanju cca 1,4x napetost sekundarja, ko pa zalaufa, se sčasoma delno sesede, ali ojačevalec postane nekaj tišji. Zaloga moči za pogon tranzientov v basih se ne nadoknadi popolno, kot bi kdo mislil in gre direkt čez trafo/graetz povezavo. Obenem se standardno praznita obe veji čez 3,3kOhm upor za simetričnost ob ugasnitvi. Kako do najboljšega? Več kot 700W in 30000MF že varovalke ven meče (16A), potrebne so vsaj tipa C klasa. Če se da, polnovalno usmerjanje z dvemi graetz mostiči in kapacitivno dobri kondenzatorji za zalogo. Dovodni kabli so večno vprašanje razuma, kaj pa menite o kot las tanki nitki v primarni varovalki, in obeh +- vejah na izhodu, so iz rodija mogoče? Velja zagotoviti zadosti močan dovod, ne pa na pol sešraufane doze v zidu. Vsak šolan električar vam pove, da v SLO normalno 1,5mm2 zadostuje brez pregrevanja. Če so povezave daljše, ajde pa 2,5mm2. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
tromba
Pridružen/-a: Pon Jul 2008 21:37 Prispevkov: 741 Kraj: Okolica LJ
|
Objavljeno: Sob Okt 26, 2013 10:28 Naslov sporočila: |
|
|
Nekaj je teorija in drugo praksa.
Ti nič ne pomaga super vodni pretok do pipe, ko pa imaš potem mrežico zapacano.
Smo probali v studiu na vrhunski robi, pa se kabli še kako poznajo.
Edino shunt napajanje je meni edino znano, da kabel nima kakega vpliva. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
urosst
Pridružen/-a: Pon Dec 2008 9:48 Prispevkov: 109 Kraj: ZAGORJE
|
Objavljeno: Sob Okt 26, 2013 21:10 Naslov sporočila: |
|
|
| joztom je napisal/a: | | Razlika med napajalnimi kabli se pozna pri konstrukcijsko ubogih napajalnikih. Predvidevamo, da se za kaj ta pravega rabi 3300MF kapacitete kondenzatorjev na 1A potrebne moči. Le-ta naj bi bila razporejena na 2/3 kojnov, torej tavelikih in 1/3 hitrejših za visokotonske tranziente. Napajalnik pridela ob mirovanju cca 1,4x napetost sekundarja, ko pa zalaufa, se sčasoma delno sesede, ali ojačevalec postane nekaj tišji. Zaloga moči za pogon tranzientov v basih se ne nadoknadi popolno, kot bi kdo mislil in gre direkt čez trafo/graetz povezavo. Obenem se standardno praznita obe veji čez 3,3kOhm upor za simetričnost ob ugasnitvi. Kako do najboljšega? Več kot 700W in 30000MF že varovalke ven meče (16A), potrebne so vsaj tipa C klasa. Če se da, polnovalno usmerjanje z dvemi graetz mostiči in kapacitivno dobri kondenzatorji za zalogo. Dovodni kabli so večno vprašanje razuma, kaj pa menite o kot las tanki nitki v primarni varovalki, in obeh +- vejah na izhodu, so iz rodija mogoče? Velja zagotoviti zadosti močan dovod, ne pa na pol sešraufane doze v zidu. Vsak šolan električar vam pove, da v SLO normalno 1,5mm2 zadostuje brez pregrevanja. Če so povezave daljše, ajde pa 2,5mm2. |
testiral sem napajalnik narejen po tem receptu še malce bol predeminzioniran skupno 2 x 100 000 uF pri pri napajanju 35V in izhodni
peak moči 70W drop na kondenzatorjih več kot 3V trafo je bil 400W.
je to kvaliteta ?. ps del hitrih kondenzatorjev je bil panasonik.
druga varijanta senkundar 2 x 45V enosmerne kondezator 2200uF
stabilizirano samo z zenerco in darligton tranzistorjem na 35V in 4700uF kondezatorjem drop na napajalni veji 20mV.pri enakih pogojih testa drop
20mV.
je pa zanjimivo da je v prvem primeru spremeba napajalnih kablov manj opazna ampak
tudi ojačevalec igra dosti manj precizno. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
jože
Pridružen/-a: Sre Dec 2009 18:30 Prispevkov: 321 Kraj: Jesenice
|
Objavljeno: Sob Okt 26, 2013 23:43 Naslov sporočila: |
|
|
Urosst
Se popolnoma strinjam s tabo, napajanje je potrbno prilagoditi potrebam naprave.
Vsak preizkus je zlata vreden, če ga pravilno vrednotimo. Sem zelo z zanimanjem prebral tudi mnenja o tvojem fredom ojačevalcu, izgleda, da si napajanje in ojačevalec dobro preizkusil in se potem odločil o izvedbi.
To bo samo potrditev tvojega mnenja. Nič ne pomaga ogomna rezerva v elektrolitih, s tem ujameš komarja slona pa spustiš naprej. Pri konstrukciji napajanja je treba upoštevat zahteve naprave in jih ustrezno prilagoditi!. Po mojem mnenju je reklama 50 000uF al iveč v napajanju samo reklamni trik kako pritegniti naivne audiofile k nakupu prav take naprave!
Je bil kar nekaj let nazaj cca 30let v Elektorju članek Naprava je toliko dobra, kot je njeno napajanje. V tem članku je bilo govora o napajalnikih in to stabiliziranih! Se sicer ne spomnim podrobnosti, je pa veliko resnice prav v tem. Brez veze je , da pridemo z 10-tonskim šleparjem po 500kg porcelana, ali ni bolje, da to naredimo z enim dobro vzmetenim Kombijem, ki z lahkoto prepelje tako breme, pri tem pa je mnogo bolje vzmeten za tako breme!? Prilagoditev napajanja glede na potrebe in po potrebi filtrirnje in stabilizacija napajalne napetosti glede na potrebe naprave! S tem pritrjujem tudi tebi joztom, da je včasih treba poskrbeti tudi za dobre konenzatorje! Napajalni kabli pa so potem obrobnega pomena. Vsak slabo narejen kabel lahko dodatno povzroča motnje, zato dobra izvedba kabla ni odveč. Oklpljen kabel pomeni nekaj 10nF skozni kondenzator, ki pofiltrira visokofrekvenčne motnje boljše kot pa enako velik kondenzator v vhodnem filtru! Zato smatrm, da je oklopljen napajalni kabel lahko zelo dobrodošel pri tako umazani napajalni napetosti, kot jo imamo danes, seveda, če je proizvajalec pozabil napravo na vhodu ustrezno popfiltrirati!
Ni pozabiti, da 100 000uF kondenzator v napajanju v sami napravi povzroči tokovni sunek (»šok«Tokovno špico), ki prinese v napajanje visokofrekvenčne motnje, ki se jih je zelo težko znebiti! S temi motnjami je umazana celo masa napajanja, zato je po mojem zelo pomebno prilagoditi napajanje gledae na potrebe in ne gledat samo na to, da je čim večji kondemzator v napajalniku! Glede na to imajo nekatere naprave ločene napajalne in signalne mase oziroma pri DAC-ih je kar obvezno Digitalna in analogna masa ločeno priključena! Smatram, da napajalni kabel ob ustrezno konstruiranem napajanju v napravi ne bi smel imeti vpliva na zvok! Praksa pa je izgleda drugačna?? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|