| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6270 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Tor Avg 27, 2013 17:27 Naslov sporočila: |
|
|
Avdiofilija je polna 'urbanih legend', stereotipov (s poudarkom na 'stereo', tipi so tako ali tako) in drugih izkrivljenih predstav.
Pa kadar pade kakšna taka se oglasim. Zakaj bi bili črno - belo gledajoči.
Japonci kot avdiofili so vedno bili v prvi vrsti skupaj z američani in angleži. Japonski avdiofili niso nasedli prvim tranzistorskim ojačevalcem in niti drugim ne. Japonci so imeli CD za drugorazredni izvor zvoka medtem ko je Evropa bulaznila o perfekciji 16bitov in metala gramofone v škovace. Oni so jih izdelovali in prodajali. Japonci od vedno obožujejo visoko resolucijo, troblje, visok izkoristek. Mi še moramo priti do tam.
Japonci so dobre top modele pogosto obdržali doma, zase - komercialo pa izvažali. Zahod sodi japonce po tistem kar so od njih kupovali - realnost pa je vse kaj drugega.
Svojega časa je italijanski Stereoplay več let imel redno rubriko ko je predstavljal fotografije japonskih poslušalnic, kaj počnejo, kako razmišljajo. Škoda da sem to zavrgel, se pa živo spomnim marsičesa. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00 Prispevkov: 3193 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Tor Avg 27, 2013 17:44 Naslov sporočila: |
|
|
LP
Tukaj se zelo strinjam z @vintagesonic_om, ki "nakazuje" da Yamaha NS10 igra bolj ali manj na svetli strani. Jaz bi dodal ,da pravzaprav imajo tudi vsi višji modeli Yamahe bolj svetel karakter, še prav posebaj tisti z "berilij" membranami ... Se pa to sklada z Yamaha elektoniko, ki ima bolj temen karakter, če bi nekdo želel kompletirat "hi-fi stolp" ...
 _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: - |
|
 |
CASTOR
Pridružen/-a: Pet Okt 2008 16:18 Prispevkov: 1087 Kraj: KOZINA
|
Objavljeno: Tor Avg 27, 2013 18:15 Naslov sporočila: |
|
|
Uuuh Ajka, kaj so rumeni takrat in še danes zganjali v njihovih poslušalnicah, o tem se bomo pogovarjali isto kot o tem ali G.Pahor živi dandanašnji ali aj,aj. aj.?
lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
kraljmatjaz

Pridružen/-a: Čet Maj 2008 21:27 Prispevkov: 1028 Kraj: Gorica
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
drago67
Pridružen/-a: Čet Okt 2008 19:24 Prispevkov: 1094 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Tor Avg 27, 2013 21:28 Naslov sporočila: |
|
|
super sistem....a ste videl s čim jih poganja....pionner sx 1980-zverina..
samo ne vem,kako kaj prenaša tresljaje tisti cdp,ki je postavljen na zvočnik,sploh pri višjih jakostih ?  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
lesinar
Pridružen/-a: Čet Jan 2009 19:28 Prispevkov: 106 Kraj: koper
|
Objavljeno: Tor Avg 27, 2013 23:50 Naslov sporočila: |
|
|
| Ja jaz sem pa mislil da je dal gor na zvočnik sigurno minidisk ne pa cd player, lahko pa da ima antivibracijske nogice polnjene s peskom in obložene z silikonom..............ko stomater mu zavidam tiste omare. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
vintagesonic
Pridružen/-a: Sre Mar 2010 17:24 Prispevkov: 1437 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Avg 28, 2013 00:03 Naslov sporočila: |
|
|
| drago67 je napisal/a: |
super sistem....a ste videl s čim jih poganja....pionner sx 1980-zverina..
samo ne vem,kako kaj prenaša tresljaje tisti cdp,ki je postavljen na zvočnik,sploh pri višjih jakostih ?  |
Mene pa predvsem zanima kako izgleda tisti Pioneer kolutar zraven zvočnikov recimo čez pol ure, ko naloži tip nekaj polen v peč in na polno "zahajca".
Magnetofonski trak je po vsej verjetnosti že na meji žvečilnega gumija.
(đoukofkors)
LP |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Sre Avg 28, 2013 00:44 Naslov sporočila: |
|
|
Ko sem gledal reportaže o 'norih' japonskih avdiofilih sem bil presenečen nad 'norostjo'. Bolj so leta tekla, bolj sem bil presenečen nad njihovo 'daljnovidnostjo'. Ne vem kako bi drugače rekel.
Na slikah sem videval EMT studijske gramofone - to so evropski avdiofili odkrili pred desetimi leti -- najmanj 20 let za japonci, pa Studerje, pa Ampexe, Revox je bil mala malca...
Zbirali so direktno grete triode - ali kot se je eden od novinarjev duhovito izrazil: pravi japonski avdiofil je pripravljen zabarantati sina prvorojenca za par originalnih Western Electric 300B elektronk - nerabljenih, stara zaloga (NOS, new old stock). In tako naprej za vse kar je tudi danes vredno in cenjeno. Vključno z LP ploščami iz zgodnjega obdobja od mono naprej, Ortofon SPU (ki je kasneje ponovno zalaufal proizvodnjo starih SPU modelov) itd, itd...
Vzhičeno pričanje enega novinarja ki je poslušal Edith Piaf preko EMT 930 gramofona, lampaških ojačevalcev s 300B na JBL Paragon: Edith je stala pred mano iz mesa in kosti (in carne e ossa) in pela. Ni pozabil dodati da kaj takega še ni doživel od hi-fi naprav. Mi, mulci pa smo buljili v tiste slike - kaj ta starina . kje so moderne naprave...ti so nori. Čas je pokazal da je bilo obratno.
Seveda so se tudi oskrbeli s top Accuphase-ti, Stax-i, že prej naštetimi zvočniki.. ki niso nikoli videli izvoza, kot tudi drugo njihovo opremo. Ti super avdiofili so imeli veliko naprav doma iz katerih se je dalo skombinirat kar nekaj sistemov istočasno. Velikokrat so jim poslušalnice bile bolj podobne trgovinam nabasanim z vso mogočo robo. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
kraljmatjaz

Pridružen/-a: Čet Maj 2008 21:27 Prispevkov: 1028 Kraj: Gorica
|
Objavljeno: Sre Avg 28, 2013 10:25 Naslov sporočila: |
|
|
| ambasador je napisal/a: | Ko sem gledal reportaže o 'norih' japonskih avdiofilih sem bil presenečen nad 'norostjo'. Bolj so leta tekla, bolj sem bil presenečen nad njihovo 'daljnovidnostjo'. Ne vem kako bi drugače rekel.
Na slikah sem videval EMT studijske gramofone - to so evropski avdiofili odkrili pred desetimi leti -- najmanj 20 let za japonci, pa Studerje, pa Ampexe, Revox je bil mala malca...
Zbirali so direktno grete triode - ali kot se je eden od novinarjev duhovito izrazil: pravi japonski avdiofil je pripravljen zabarantati sina prvorojenca za par originalnih Western Electric 300B elektronk - nerabljenih, stara zaloga (NOS, new old stock). In tako naprej za vse kar je tudi danes vredno in cenjeno. Vključno z LP ploščami iz zgodnjega obdobja od mono naprej, Ortofon SPU (ki je kasneje ponovno zalaufal proizvodnjo starih SPU modelov) itd, itd...
Vzhičeno pričanje enega novinarja ki je poslušal Edith Piaf preko EMT 930 gramofona, lampaških ojačevalcev s 300B na JBL Paragon: Edith je stala pred mano iz mesa in kosti (in carne e ossa) in pela. Ni pozabil dodati da kaj takega še ni doživel od hi-fi naprav. Mi, mulci pa smo buljili v tiste slike - kaj ta starina . kje so moderne naprave...ti so nori. Čas je pokazal da je bilo obratno.
Seveda so se tudi oskrbeli s top Accuphase-ti, Stax-i, že prej naštetimi zvočniki.. ki niso nikoli videli izvoza, kot tudi drugo njihovo opremo. Ti super avdiofili so imeli veliko naprav doma iz katerih se je dalo skombinirat kar nekaj sistemov istočasno. Velikokrat so jim poslušalnice bile bolj podobne trgovinam nabasanim z vso mogočo robo. |
Oj Ambasador, napisal si do pikice točno to kar sem tudi sam razmišljal. Zgleda, da sva se pred 25 - 30 leti pasla na istih revijah (it.Stereoplay), kjer sem gledal te "nore" japonce, ki hlastajo za EMT-ji in starimi WE lampami , da o hornih in podobnem niti ne govorimo.
Lp,
Miran _________________ Chi suona, stona. Chi non suona, critica! (R.Muti) |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
3000ES
Pridružen/-a: Sre Jul 2012 8:19 Prispevkov: 228 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Avg 28, 2013 10:39 Naslov sporočila: |
|
|
Se spominjam takih reportaž iz italijanskega Stereoplay-a. Kar nekaj so jih posvetili japonski vintage maniji. Upravičeno.
Vključno z doma narejenimi papirnatimi zvočniki za njihove majhne sobe.
Mogoče se zaradi tega niti nisem čudil, ko sem leta 2011 v Kyotu v prvem nadstropju (kajenje dovoljeno samo zgoraj) kavarne/slaščičarne pil kavo ob lepo žarečih lampah McIntosha 240, celi steni spremenjeni v regal s čez tisoč LP-ji in klavirjem med mizami.
Cool jazz in cool atmosfera. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
stormsonic

Pridružen/-a: Sre Jan 2009 2:00 Prispevkov: 766 Kraj: MB
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
joztom
Pridružen/-a: Pon Jan 2013 11:07 Prispevkov: 1976 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Avg 28, 2013 14:55 Naslov sporočila: |
|
|
| Mogoče je kakšen japonski komplet v redu, pa vseeno nobeden od pravih audiofilov ne gleda v to smer. Ima kdo mogoče kakšen Pioneer receiver, takrat z zajebancijo nabavljen iz Grčije, kje drugje kot v delavnici? Nima, torej? Zakaj, ker je len in nima zvoka, že tisočkrat obdelano. Enako si za življenski projekt, ki ga vsak vsekakor stalno ima, ne bi izbral japonskih, sicer lepih, pa nemogočega zvoka, zvočnikov. Yamaha NS10 so nearfield studijski monitorji in jih v to ne mešajmo, ker so se po "naključju" znašli prav v vseh studiih in so za primerjavo. Če imate dnar, potem pa JBL LSR28p in podobno, če nimate Tannoy aktivne za 160€, podloženo z wooferji ali kaj bolj ambicioznega, lahko tudi vintage, če najdete. Japonske produkcije plošč so lahko ali super, npr. kakšen Bromberg, recimo DireStraits SACD, je pa za znort mimo. Japonci tudi nimajo muzike, razen sablje in KoDo bobnov, pa še razen cigumigu na njihove lutnje, zato nimajo kriterijev za izdelavo. Lahko delajo sablje in puščice, zvočnike pa le Američani, Danci ali Angleži. Nemci si lako vse skupaj z Burmestri vtaknejo, pa to ja prepoznate z ušesi, menda. To je moje skromno mnenje. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
vintagesonic
Pridružen/-a: Sre Mar 2010 17:24 Prispevkov: 1437 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Avg 28, 2013 16:03 Naslov sporočila: |
|
|
| joztom je napisal/a: | | Japonci tudi nimajo muzike, razen sablje in KoDo bobnov, pa še razen cigumigu na njihove lutnje, zato nimajo kriterijev za izdelavo. Lahko delajo sablje in puščice, zvočnike pa le Američani, Danci ali Angleži. Nemci si lako vse skupaj z Burmestri vtaknejo, pa to ja prepoznate z ušesi, menda. To je moje skromno mnenje. |
Joztom, niti ni tako skromno
Kot sem že večkrat omenil moje osebno stališče: Debatirati o okusih posameznikov je lahko v življenju nevarno, občasno celo pogubno.
In to ne samo na področju zvoka.
LP
P.S. To bo še veselo Joztom je definiral nov terminus : PRAVI AVDIOFIL |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Sre Avg 28, 2013 16:29 Naslov sporočila: |
|
|
Bravo @joztom!
Pozabil si nadaljevanje ki glede na tvojo logiko razmišljanja gre tako: italijani so fašisti, nemci nacisti, mi smo zarukani (hm, hm), poljaki bolj papeški od papeža, oni ki živijo na kmetih so zabiti, v mestih pa pokvarjeni.
Hoj spat, ki je tema...ma črna! _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofrik
Pridružen/-a: Pet Dec 2008 17:19 Prispevkov: 1503 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Sre Avg 28, 2013 16:58 Naslov sporočila: |
|
|
se pridružujem joztomu. kar se zvočnikov tiče povsem. mogoće razen velike Yamahe in tudi razen par glav in ročk tudi ostalo bolj kot ne j***a za gleda ne poslušat.
sicer pa je večinoma vse jasno ko vidiš zvočnike velike kot soba. tako da tudi 1.5 mtr japonca komaj sedi pred njim pa 2x3w lampaš za pogon.... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|