| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
whothafunk
Pridružen/-a: Čet Sep 2010 22:16 Prispevkov: 29 Kraj: Maribor-Murska Sobota
|
Objavljeno: Pet Apr 06, 2012 21:07 Naslov sporočila: Pravno vprašanje - tožba iz druge države |
|
|
Oktobra 2011 sem prek ebay-a kupil nekaj v vrednosti okrog 25 EUR. Ker pa je tisto bil moj prvi nakup prek nemškega ebaya, in postopek nakupa ni bil popolnoma enak kot pri ostalih prodajalcih, sem si premislil, saj nemško ne razumem precej dobro.
Ker sem izdelek sicer kupil, sem takoj šel pisat prodajalcu, da ga prosim za umik tega nakupa in da se opravičujem za nevščenosti, saj že imam to, kar sem hotel od njega kupiti. Prav tako sem glede tega kontaktiral eBay, ampak je moj mail naletel na gluha ušesa.
Seveda je prodajalec to ignoriral in napisal, da naj plačam. Ker sem s plačilom odlašal, sem dobil nek "eBay penalty strike for unpaid purchase", ampak mi je bilo popolnoma ravno za to.
Danes, 6.4.2012 pa sem prejel domov pismo z obrazložitvijo, opominom ter računom tega izdelka in sicer, 25 EUR izdelek, 5 EUR nekajnekaj, 37 EUR pre-court debt collection, 4 EUR account management in še nekaj 10 EUR za razni k***c, skupaj 80 EUR.
Napisali so, da v kolikor se hočem izognit dodatnim stroškom, naj plačam zahtevano vsoto do 13.4.2012. V kolikor ne, citiram:
"After the expiration of this deadline, we will have the claim assigned to us and we will initiate a judicial collection procedure according to 688 ff. ZPO (civil process order) with which considerable court and attorney costs will accrue for you and, if necessary, also enforcement costs for the bailiff.
Judicial enforcement proceedings can also have a negative effect on your general creditworthiness. Therefore, in your own interest, please settle this claim within the set time limit..."
Moje vprašanje se seveda glasi.. Ali so resni ter ali me res lahko tožijo in ne vem kaj še vse iz druge države, pa če tudi sem jih kontaktiral takoj? _________________ harman/kardon HK3490, Dali Concept 8, Canton SUB 80, Shure SE530, Sennheiser HD700, Sennheiser HD595, Apogee Duet 2 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
krokar
Pridružen/-a: Pon Maj 2008 21:45 Prispevkov: 1454 Kraj: Štajerska
|
Objavljeno: Pet Apr 06, 2012 21:31 Naslov sporočila: |
|
|
Z e-bayem si ni za špilat, to ni Bolha!
Svetujem ti, da plačaš, ker drugače ne boš imel miru!In seveda e-bayu dam povsem prav, drugič pa prej razmisli!
Gor pa te po mojem tudi ne bodo več spustili! 
Nazadnje urejal/a krokar Pet Apr 06, 2012 21:33; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
GoldProf
Pridružen/-a: Pet Nov 2008 15:15 Prispevkov: 603
|
Objavljeno: Pet Apr 06, 2012 21:32 Naslov sporočila: |
|
|
Sicer nisem pravnik pa vseeno.
Kot prvo, dobro preštudiraj njihova navodila.
Bodi pozoren na droben tisk in opozorila, ter na kaj se sklicujejo, predvsem člene zakonodaje.
Če imaš dokaze, da si jih pravočasno obveščal da zavračaš nakup in da je to možno v njihovih opcijah, lepo jim napiši pismo z vsemi dokazili in se boš izognil težavam.
Seveda te lahko tožijo če imajo za to tehten razlog. Ni nujno da bi šel na sodišče v tujo državo, lahko za to odgovarjaš doma pri nas.
Kaj se stroškov tiče če so resni, spomni se nazaj, ko so vzeli hišo nekemu iz Litiji za ubogih 140€.
Vsekakor jim odgovori in navedi dokaze sklicajoč se na njihove pravilnike in EU zakonodajo.
Srečno,
Lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
whothafunk
|
Objavljeno: Pet Apr 06, 2012 21:40 Naslov sporočila: |
|
|
Krokar, razen te nezgode sem do zdaj vse plačal in imam 100% positive feedback (kar me sicer preseneča, lahko bi ta prodajalec bil vsaj toliko dopustljiv in mi pač dal negative feedback, pa odjebal), še pred 10imi dnevi sem nakazal 1880 EUR za nakup.
Ne vem, zakaj me ne bi več gor pustili. Kot dokaz lahko pokažem le moj spisan mail in datum ter uro, ki jasno prikazuje, da je bil odposlan nekaj minut po "nakupu". _________________ harman/kardon HK3490, Dali Concept 8, Canton SUB 80, Shure SE530, Sennheiser HD700, Sennheiser HD595, Apogee Duet 2 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
igor0203
Pridružen/-a: Pet Dec 2008 12:33 Prispevkov: 638 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Apr 06, 2012 22:01 Naslov sporočila: |
|
|
| "Požri" ta denar in plačaj. Sploh če si na eBayu že par let in imaš že par 100 feedbackov je škoda, da zdaj zaradi 80EUR ostaneš brez računa. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
whothafunk
|
Objavljeno: Pet Apr 06, 2012 22:16 Naslov sporočila: |
|
|
Do 13.4. imam čas, da se pri odvetniku pozanimam glede podrobnosti.
Tudi, na moje presenečenje, internet pravi, da v večini primerov ne gre v tožbo, pa če tudi, so stroški nekaj evrov - čeprav še ne vem, zakaj točno.
Na jetra mi grejo nerazumljivi in kurc, bom rekel - neracionalni kreteni, ki se jim gre le za denar. _________________ harman/kardon HK3490, Dali Concept 8, Canton SUB 80, Shure SE530, Sennheiser HD700, Sennheiser HD595, Apogee Duet 2 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofrik
Pridružen/-a: Pet Dec 2008 17:19 Prispevkov: 1502 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Pet Apr 06, 2012 22:40 Naslov sporočila: |
|
|
Malo se mi zdi čudno, ker Ebay ponavadi rešuje stvari drugače. Je pa res da so kot Microsoft Windowsi, vsak dan so neka nova pravila in najbrž vsega nobeden ne prebere.
Skratka za to kar omenjaš dobiš unpaid item strike in po parih te skenslajo. Mene so že dvakrat. pač se ponovno prijaviš. zneski pa niso merodajni. Sam nisem plačal elektronke za mislim dva funta in ker sem na to pozabil nisem niti gledal mailov in prodajalec je bil siten jaz pa sem ga tudi poslal nekam. Ampak o se mi zdi unbeliveable kar trdiš ali pa je samo grošnja ki dostikrat deluje. Sam sem enkrat prodajalcu ki zvočnikov sploh ni imel in je trdil da jih prodaja za kolega isto zagrozil po par neuspešnih opozorilih, da sem naredil prijavo in v nemčiji najel odvetnika. Nič ni dršalo, ampak po par dneh sem dobil komplet denar vrnjen, čeprav bi se drugače lahko obrisal zanj. Ampak tu gre za plačan denar, ti pa nisi plačal in zelo dvomim da te lahko kakorkoli izterjajo razen da te skenslajo. Pa to imaš vsaj po nekaj transakcijah več mošnosti, ne vem pa kako je pri prvem nakupu, jaz sem jih hitro nabral par sto pozitivnih in potem dobiš za en neplačan le opozorilo... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
MitjaF
Pridružen/-a: Sob Okt 2009 16:56 Prispevkov: 414 Kraj: KRANJ
|
Objavljeno: Sob Apr 07, 2012 00:34 Naslov sporočila: |
|
|
Pri internetnem nakupu imaš pravico vračila v 30 dneh po nakupu, se pravi ,da se imaš pravico premislit ne glede na to kakšna so interna e-bay pravila.
Ne boj se, ga ni sodišča ki bi te kaznovalo, v situaciji kot si jo navedel. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
peterpan

Pridružen/-a: Pon Feb 2011 15:20 Prispevkov: 335 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Sob Apr 07, 2012 10:09 Naslov sporočila: |
|
|
| Kaj pa če je kaj v drobnem tisku, ki si ga "podpisal" pri prijavi na Ebay? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Bwaze

Pridružen/-a: Tor Okt 2011 20:59 Prispevkov: 451 Kraj: Kamnik
|
Objavljeno: Sob Apr 07, 2012 10:55 Naslov sporočila: |
|
|
| MitjaF je napisal/a: | | Pri internetnem nakupu imaš pravico vračila v 30 dneh po nakupu |
Vendar moraš iti po pravilih te pravice, če jo želiš uveljaviti. Se pravi plačati, prejeti izdelek ter ga poslati nazaj ter zahtevati kupnino. Pri tem si seveda na slabšem za poštnino tja, pogosto pa ti vrnejo samo vrednost izdelka, ne pa tudi poštnine do tebe.
Če se s prodajalcem nisi uspel zmeniti za odstop od nakupa, potem ti drugega kot nakup (h kateremu si se s zavezal) ne preostane.
In da, sodni postopki znotraj EU tečejo kot da bi se proces odvijal v sami državi, le mnogo hitreje in učinkoviteje...
Vsaka šola nekaj stane, in pravna je očitno draga.  _________________ Pezzer Ritter Wenne Knecht! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
habo66

Pridružen/-a: Čet Maj 2010 18:01 Prispevkov: 1117 Kraj: Lenart
|
Objavljeno: Sob Apr 07, 2012 11:14 Naslov sporočila: |
|
|
Če je to bidanje moraš izvesti ta nakup, čeprav še nisi plačal. Se spomnim da sem bral ta nek policy in je to izrecno navedeno da te lahko kaznujejo/tožijo. Na tvojem mestu bi kontaktiral prodajalca in se poskusil zmeniti za 25 €, toliko kolikor je vrednost robe, da bi se vsaj izognil tistim dodatnim stroškom. V nasprotnem primeru pa mislim da boš imel težavice ker kar tako tudi ne bodo odnehali. Si stisnil "kupi" in s tem si se strinjal s pogoji poslovanja...
Nekje sem tole prebral :
"According to eBay's customer support service, the Web site's technology does not allow you to withdraw a "Buy It Now" decision. eBay recommends that you contact the seller of the item to see if he will allow you to cancel the transaction."
Se pravi je verjetno vse odvisno od volje prodajalca.
Lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
whothafunk
|
Objavljeno: Sob Apr 07, 2012 11:48 Naslov sporočila: |
|
|
Ni bilo bidanje, temveč navadni buy now.
Po dosedanjih raziskavah sem dobil mešane odgovore, ene da prodajalec ne more nič, druga da moram plačat, tretja, da je pismo z računom in obrazložitvijo le način ostrahovanja,..
Sem se obrnil še na Evropski Potrošniški Center, bom pa na odgovor čakal do torka. _________________ harman/kardon HK3490, Dali Concept 8, Canton SUB 80, Shure SE530, Sennheiser HD700, Sennheiser HD595, Apogee Duet 2 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
stormsonic

Pridružen/-a: Sre Jan 2009 2:00 Prispevkov: 766 Kraj: MB
|
Objavljeno: Sob Apr 07, 2012 12:55 Naslov sporočila: |
|
|
Za 25€ tak cirkus, je vredno?
Ali pa je to zapoznela prvoaprilska šala? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
acoustic

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 8:50 Prispevkov: 150 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Sob Apr 07, 2012 13:01 Naslov sporočila: |
|
|
Saj na koncu je vseeno ali zmagaš na aukciji ali si se odličil za "Buy now". Kupil si izdelek, ki se je prodajal in prodajalec ima s tvojim nakupom stroške, kar mu seveda ne ustreza, če ne plačaš kar si kupil.
Ko si kliknil, da si kupil si se strinjal s pravili nakupa na e-Bayu, tam pa je vse jasno obrazloženo v vseh mednarodnih jezikih.
Tako, da ja, plačaj kar si kupil in če ti ni všeč potem vrni, tako pač je če kupujemo v urejenem svetu:-))
In seveda te lahko iztožijo za stroške, ki si jim jih povzročil, pa še ko izgubiš tožbo, bodo zraven sodni stroški, tako, da ni kaj dosti razmišljati, sicer te bo tole tvoje hecanje kar dosti stalo.
LP _________________ Timeless Experience-Finest Audio |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
whothafunk
|
Objavljeno: Sob Apr 07, 2012 13:22 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz še vedno ne razumem, kakšne stroške ima prodajalec, saj pa ni odposlal izdelka. Kvečjemu je psihično oškodovan, drugo nič.
In pa če bi bilo 25 EUR za plačat, bi plačal. Ampak je zdaj že 80 EUR, kar pa kar tako ne mislim dat, dokler se 100% ne prepričam, da ni druge. _________________ harman/kardon HK3490, Dali Concept 8, Canton SUB 80, Shure SE530, Sennheiser HD700, Sennheiser HD595, Apogee Duet 2 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|