Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Subwoofer ojacevalci
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
delfinus

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 8:55
Kraj: Laško

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 01, 2011 12:07    Naslov sporočila: Subwoofer ojacevalci Odgovori s citatom

Dan za dopusta po norem tednu. Da se ga pa koristno izkoristi pa so mi vceraj v Vklopu prijazno posodili Anthony Gallo Reference 3 SA sub ojacevalec.

Gre za ojacevalec, katerega sem imel namen poskusiti ze ob nakupu Anthony Gallo 3.5 zvocnikov. To je ojacevalec in hkrati kretnica. Njegov namen pa je narediti bas enoto na zvocnikih aktivno, torej sedaj kot ga uporabljam je to neke vrste bi-amping. Popravite me, ce se motim. Anthony Gallo ojacevalec priporoca sploh v primeru, da se kot main ojacevalec uporabljajo kaksni lampasi. Z rabo AG SA ampa pa dobis še dodatno muskulaturo v spodnjih registrih, kjer ponavadi lampasem malo zmanjka. No, sam sem si zadevo sposodil cisto iz interesa kaj slednja zadeva lahko naredi, kaj se se da se iztisnit iz zvocnikov in si bas prilagoditi glede na osebne preference in karakteristike prostora.

Anthony Gallo Reference 3 SA je ojacevalec, ki je namnjen primarno poganjanju basovske enote na Anthony Gallo Reference 3, 3.1, 3.5 in pa Reference 5 zvocnikov. Lahko pa se ga uporablja tudi za poganjanje pasivnih subov in tudi kaksnih drugih zvocnikov. Lahko se ga uporabi tudi kot navaden stereo ojacevalec. Vec o tem mal kasneje.

Nekaj karakteristik:
- 2 x 160 watts RMS @ 8 ohms (stereo mode)
- 2 x 250 watts RMS @ 4 ohms (stereo mode)
- 450 watts RMS @ 8 ohms (mono mode)
- 650 watts RMS @ 4 ohms (mono mode)
- Crossover: 40Hz low-pass, xover setting at minimum, 200Hz low-pass, xover setting at maximum
- Distortion: 0.08% stereo, 0.1% mono (low-pass @ 100Hz, level and xover at max, EQ at 0dB)
vec tukaj ...

Na sprednji strani imamo naslednje kontrole:

- Tonska kontrola oz level za L in R zvocnik posebej (veliki kontroli)
Kontrole, ki se jih nastavlja glede na karakteristike prostora in osebne preference pa naslednje:
- nastavitev zgornje rezne frekvence od 40Hz do 200Hz
- nastavitev faze za L in R zvocnik od 0 - 180
- booster od -3dB do +6dB
- switch ali se uporablja dva SA ampa in v tem primeru se ga nastavi na mono, saj vsak poganja svoj zvocnik ali pa stereo ob rabi enega SA ampa (moj primer in verjetno tudi najpogostejsi)
- switch, OFF, Auto, ON (nastavitev ali je ojacevalec konstantno prizgan, nastavitev AUTO, kjer se ojacevalec avtomatsko ugasne, ce na njem ni signala ali pa Off v primeru, da se ga trigerira s kablom z druge naprave 12V).
- in seveda veliko ON in OFF stikalo

Zadnja stran pa zgleda takole:

- selektor 110V in 230V
- main in
- Hi Level In (slednje se uporablja samo v primeru, ce glavni stereo ojacevalec nima pre-out izhoda in se ga poveze preko zvocniskih konektorjev)
- Subwoofer Output (povezava na AG zvocnike)
- Switch Full range in Low pass. V primeru, da se ga uporablja zgolj SA amp se ga nastavi na Low pass in deluje za ojacevanje spodnjih registrov (moj primer)
- Full range ... lahko se ga uporablja tudi kot navaden stereo ojacevalec, ampak je v tem primeru prikladen zgolj za eno napravo, saj ima zgolj en par RCA inputov
- RCA input za povezavo med pre-out na glavnem stereo ojacevalcu in AG SA ampom.
- Pa se vent, ki prakticno sploh ne bi bil potreben, sploh v primeru, ce ima je naprava normalno postavljena in ima normalno kolicino lufta okrog. Pri meni se se ni zalaufal. Naj povem svoja opazanja, da amp nima nobenih tezav s temperatura, bi tezko rekel, da je sploh kaj mlacen, prej hladen. Verjetno pa pride prav v posebnih pogojih, v primeru, da se ga montira v rack in ob rabi v kaksnih posebnih klimatskih pogojih.
- in se 12V trigger

Poleg ojacevalca sem v Vklopu dobil na posodo se GoldenNote SPK-3 zvocniske kable, ki so trenutno prikljuceni na AG SA amp in na Sub-in na zvocnikih. Na sliki glej Sub-in input, kjer se ni bila izvedena prikljucitev.

Na prvi pogled so kabli nikakvi, a so zelo dobri tudi pri uporabi pri navadnem priklopu in rabi zgolj na mojem integrircu. Po kakovosti bi jih lahko ocenil, da so nahajajo med Nordost Superflatline, ki sem jih imel prej in Anthony Gallo Reference OPT kabli, ki jih uporbljam sedaj.

No MF-A308 sem z AG SA ampom povezal z Van den Hul The First kabli, kar je tudi zacasno, prvic, ker so sposojeni od kolega, tako, da bodo tja verjetno prisli Nordost Red Dawn, ki so trenutno prikljuceni med CDP in ojacevalec. Kot primarne RCA kable med MF CDPjem in MF stereo integrircem imam namen nabaviti Cardas Golden Cross interkonekte. Slednji interkonekti v moj sistem legnejo izjemno lepo, dajo glasbi super gostoto, ki sem jo iskal, glasba postana creamy in izjemno fluidna, ter dodajo se malenkost prijetne topline, kar mi zelo ustreza. Mogoce pa cisto malenkost zaprejo sistem, ampak glede na trenutne zvocnike to sploh ni noben problem, mi je njihova muzikalicnost toliko bolj vsec. Zadevo sem preskusil in samo se cakam kako primerno ponudbo na E-bayu...

Rezultat rabe Anthony Gallo Reference3 SA ampa bi pa lahko povzel takole. Zadeva te kar zasvoji. Sploh v primeru poslusanja elektronike in pa rock glasbe. Bas gre res zelo globoko, je res enkraten in se po podatkih AG spusti do 22Hz +-3dB in res cutis energijo in inpakt ter hitrost. Vsec mi je konfigurabilnost za vsak kanal posebej in si ga lahko res prilagodis po osebnem okusu. Zadeva postavi fundamente an svoje mesto in po mojem mnenju res stisne maksimum z bas driva. Bas enota resnicno dela in premika luft. Ugotovil sem, da je izjemno ucinkovita zadeva ze pri nizkih jakostih in zato se toliko bolj primeren, za moj prostor. Me res zanima, kaj se zgodi pri povisanju glasnosti... a to pred Pivo Cvetjem pomoje ne bom pocenjal, ker bi me sosedi izgnali pomoje. Smile. No nekaj dni bo zadeva se na probi, kasneje pa bom videl in slisal in se odlocil. Anthony Gallo Reference3 SA Amp mi je vsec tudi zaradi dimenzije, saj je delan po merah in bi ga lahko stlacil direkt pod omaro spodaj.

Vsekakor pa me zanima, ce se kdo drug uporablja kaksno podobno resitev za poganjanje bas drivov, subov, ali pa napise svoje osebne izkusnje s podobnim načinom poganjanja bas enot. Vsekakor pa bom vesel se kaksnih komentarjev, nasvetov ipd.

lp, d.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
alenvprekršku

Pridružen/-a: Pet Nov 2008 14:09
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 01, 2011 13:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lepo! Tudi meni, brez basa, ni za živeti. Cool

Edit: A povabiš kaj? Embarassed
Soundfreak

Pridružen/-a: Tor Sep 2008 14:38
Kraj: Okolica Ribnice

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 01, 2011 16:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

alenvprekršku je napisal/a:

čisti understatement! Bas s tvojih B&O je postal moj sveti gral. Very Happy
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
delfinus

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 01, 2011 17:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bom povabil alen, ampak moram prej se porihtat sistem. Tale zadeva je zgolj na probi in gre nazaj drug teden, ker je demo in ga ne prodaja posebej, ker je to kljucni del Anthony Gallo 5LS. Ce se bom odlocil za nakup bo zadeva pripeljana cisto nova. Nabavit moram tudi se en par zvocniskih kablov iz USA, ze mam namirkane katere, dobit nekje kak second hand Cardas Golden Cross interkonekte, pol pa bo bolj al manj sistem porihtan od nog do glave. lp, d.
Nazaj na vrh
alenvprekršku

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 01, 2011 17:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Soundfreak je napisal/a:
alenvprekršku je napisal/a:

čisti understatement! Bas s tvojih B&O je postal moj sveti gral. Very Happy
Nisi edini.
alenvprekršku

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 01, 2011 17:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

delfinus je napisal/a:
Bom povabil alen, ampak moram prej se porihtat sistem. Tale zadeva je zgolj na probi in gre nazaj drug teden, ker je demo in ga ne prodaja posebej, ker je to kljucni del Anthony Gallo 5LS. Ce se bom odlocil za nakup bo zadeva pripeljana cisto nova. Nabavit moram tudi se en par zvocniskih kablov iz USA, ze mam namirkane katere, dobit nekje kak second hand Cardas Golden Cross interkonekte, pol pa bo bolj al manj sistem porihtan od nog do glave. lp, d.

Počakam. Z "aktivo" se boš pa okužil. Vsaj basovsko. Wink
gerchy

Pridružen/-a: Pon Sep 2008 10:43
Kraj: 01

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 01, 2011 22:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz sem dosegel zelo zanimive rezultate s full range sprednjima zvočnikoma, kjer aktivna subwooferja z ločenim predojačevalnikom in ustrezno nižjo glasnostjo (v stereo ali chain sistemu) dodata piko na i, saj odlično obogatita najnižji spekter (tja do 15 Hz). Če wooferjev ne bi uporabljal za HT, bi vse skupaj lahko krmilil z enim predojačevalnikom (z RCA in/ali XLR priključki).

Velodynove nastavitve omogočajo res dober "blend in".

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
alenvprekršku

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 01, 2011 22:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

gerchy je napisal/a:
Jaz sem dosegel zelo zanimive rezultate s full range sprednjima zvočnikoma, kjer aktivna subwooferja z ločenim predojačevalnikom in ustrezno nižjo glasnostjo (v stereo ali chain sistemu) dodata piko na i, saj odlično obogatita najnižji spekter (tja do 15 Hz). Če wooferjev ne bi uporabljal za HT, bi vse skupaj lahko krmilil z enim predojačevalnikom (z RCA in/ali XLR priključki).

Velodynove nastavitve omogočajo res dober "blend in".

Si že dobil drugega Velodyna? Very Happy
delfinus

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 23, 2011 09:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

In zakljucek te zgodbe? Dramaticen. Zadevo sem razstavil, demo ojacevalec sem imel ze zapakiran in namen peljati nazaj, saj sem bil ze popolnoma odlocen, da ga bom narocil, ker me je pac fasciniral v nizkotonskem podrocju. A surprise. Po postavitvi sistema v prvotno stanje sem opazil naslednje. Anthony Gallo 3.5 zvocniki spilajo bolje brez njega. Sub Amp res izboljsa glasbo v spodnjih frekvencah, izboljsa impakt in ritem. Kar pa sem neposredno izkusil pa je dejstvo, da mi je amp negativno vplival na visokotonsko in srednjetonsko podrocje. Podrocje, kjer se pac dogaja glasba. Podrla se mi je namrec 3D slika, ki jo zvocniki tako dobro prikazejo, tranzienti so postali ujeti nekje v skatlicah, visokotonsko podrocje je postalo nemirno. Glasba ni prihajala iz globokega ozadja naprej, pac pa je bila kar mal skatlasta.

Sem moral za double check razpakirat skatlo in ponovno prikljucit sub amp. Sem se igral z vsemi moznimi nastavitvami, fazo, frekvenco sem zbil na minimum, volume ampa na minimum. Takoj, ko je bil amp zgolj vkljucen v sistemu in prizgan mi je to vplivalo na glasbo v srednjih in visokih. Sem prislonil glavo cisto ob zvocniku in res, ob prizigu sub ampa je prislo do rahle degradacije v tem spektru, dovolj velika, da me je motila in se na koncu odlocil, da ga vsaj zaenkrat ne bom vzel.

Nato sem razmisljal in je verjetno problem v tem, da je tokoktog sklenjen tako preko pre-outa kot tudi prikljucitve zvocnikov na koncni stopnji integrirca. Tu pride verjetno do nekih malih tokovnih ali napetostnih izgub, ki vplivajo dovolj, da se to pozna na glasbi. Tako, da vsaj trenutno sub amp zal ne bo v mojem sistemu. Na koncu sem bil res kar malo razocaran, ker bi to bil ne tako zelo drag upgrade. Bil sem blizu optimizacije fundamentov, ki so res uzivaski, a bo treba tole vajo ponovit mogoce kdaj drugic, ko bo v hisi kaksen drug iber class integrirc. Bomo vidl.

p.s. Sicer pa posebej hvala Igorju (Vklop) za prijaznost in posojo.

lp, d.
Nazaj na vrh
AUDIOEXPERT

Pridružen/-a: Sre Maj 2008 15:50
Kraj: CELJE

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 23, 2011 11:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Na kratko,otišla baba s kolačima ! Laughing
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran Telefon: 040 557 500
delfinus

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 23, 2011 12:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Audioekspert, ja otisli kolaci ja Sad. Ne hecaj se, ker sem se skoraj razjokal Wink, da nekaj tako dobrega lahko podre nekaj se boljsega. S taksnim kompromisom sem se srecal prvic. Prevagalo je trenutno stanje in komponente, ki jih imam, ker v kratkem nimam namena zamenjevat integrirca, ker to je pri meni v danih razmerah zelo, zelo zapleten postopek, da sploh najdem ustreznega. Tu zamenjava pomeni tudi ze skok med Jeff Rowlande, Gryphone ipd klozovno. Zanekrat bo ostalo kot je, bas je bil sarmanten, a kaj, ko je dalec od tega, da bi bila vsa esenca v njem, zato gre tale Anthony Gallov sub-amp za en cas v cryo spanje.

lp, d.
Nazaj na vrh
ajka

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 23, 2011 13:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

delfinus je napisal/a:
Audioekspert, ja otisli kolaci ja Sad. Ne hecaj se, ker sem se skoraj razjokal Wink, da nekaj tako dobrega lahko podre nekaj se boljsega. S taksnim kompromisom sem se srecal prvic. Prevagalo je trenutno stanje in komponente, ki jih imam, ker v kratkem nimam namena zamenjevat integrirca, ker to je pri meni v danih razmerah zelo, zelo zapleten postopek, da sploh najdem ustreznega. Tu zamenjava pomeni tudi ze skok med Jeff Rowlande, Gryphone ipd klozovno. Zanekrat bo ostalo kot je, bas je bil sarmanten, a kaj, ko je dalec od tega, da bi bila vsa esenca v njem, zato gre tale Anthony Gallov sub-amp za en cas v cryo spanje.

lp, d.

LP

Niso potrebni skoki na Rowlande samo korektno je potrebno sestavit osnovni sistem ...
Ni potrebno veliko logike ,da ugotoviš , da različen kabelski in ojačevalniški miš maši žal ne morajo dati vrhunskih rezultatov Crying or Very sad .
Že različni kabli, še prav posebaj na biwire lahko dajejo slabe rezultate, ker signali niso časovno usklajeni, če pa vtakneš vmes še "časovno zanko", v tem primeru "ojačevalec" gre en signal na "Luno" drugi pa na "Mars" in potem naj bi prišla "istočasno nazaj" ...
Velikokrat vsi enaki kabli in enaki ojačevalci za bi amp konfiguracijo ne dajo željenih rezultatov po vprašanju "časovne uskladitve" Wink
PS.: Ma tudi ta ojačevalec mi malo "sumljivo ceneno izgleda" Shocked

delfinus

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 23, 2011 14:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ajka, mas po svoje kar prav. Povezava je znatno kompleksnejsa kot pa zgolj poganjanje z integrircem. Prav tako je prisoten drugi par zvocniskih kablov + se en par interkonektov kar je tudi eden izmed faktorjev. Prakticen problem pa je bil pri meni najverjetneje problem v padcu toka oz. napetosti na pre-out izhodu, saj je morala predojacevalna stopnja integrirca futrat tako sub-amp kot posiljat signal na koncno in naprej na zvocnike. Posledicno se je to odrazalo v toliksni meri, da sem to zaznal na attacku v srednjih in visokih. Casovnega problema tekom vecdnevnega demota nisem zasledil, prav tako sem dolocene prostorske anomalije lahko korigiral s fazo za L in R kanal.

Na prvo zogo je bil sub-amp magicni pripomocek in te je pritegnil. Sem pa sedaj spoznal, kako zelo je pomembno en cas imet zadevo v sistemu in jo testirat. Sele tako lahko slisimo, ali je dolocen upgrade ali twik res boljsi od tistega kar smo imeli prej. Pri meni se je to pokazalo ob odklopu zadeve. Kar se tice izdelave ni vprasljiva. Finish na sliki je res bolj asketski, ampak zadeva ko jo primes v roke ima vse lepo urejeno, tako konstrukcijsko kot tudi notranja urejenost je na mestu. Tudi ni najlazja zadeva za prenasat naokrog.

Sicer pa Anthony Gallo pri poslusanju glasbe na AG Reference 3.5 zvocnikih sploh direktno ne svetuje vec uporabe sub-ampa, ampak svetuje bolj izbiro prave - zdrave amplifikacije, ki pa jo ti zvocniki zelijo. Anthony Gallo na sejmih potuje s Spectron Musician III Mk2.

Anthony rabo AG SA ampa svetuje v primeru Home Theatre aplikacije. Kar pa bi bila verjetno realnost tudi v mojem primeru. Tovrstnih napak tam verjetno sploh zaznal ne bi, ker HT je cisto drug svet od sterea. Ce bi se js npr. zaj... s tem nakupom bi to postala moja realnost in amp bi v koncni fazi pristal prav tam. Amp bi nataknil na A/V receiver in tako imel sub podrocje speljano kar na AG zvocnike. Svoj obstojeci Subwoofer, ki je v rabi samo v HT pa bi prodal. Ampak zaenkrat ostaja vse tako kot je bilo. Bom pa verjetno zadevo se kdaj poskusil ponovno, ko bo doma kak drug integrirc.

lp, d.
Nazaj na vrh
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 24, 2011 17:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

napisano je bilo, da je 'Hi Level In' za uporabo samo v primeru, ko ni na razpolago pre-out...

Napaka, napaka.

Poglej si na www stran REL subwooferjev. Oni so del svojega imidža zgradili tudi na ugotovitvi, da je potrebno subu dati signal iz istega zvočniškega kabla (torej preko glavnega ojačevalca na sub ojačevalec) da se ohranijo identične karakteristike nad in izpod frekvence rezanja ! (faza, dušenje, izzvenevanje ipd).

Zato me ne čudi, da se je koherentnost in 3d efekt porazgubil. Skratka zvok kot celota šel po zlu... Opazil si potencial in v prvi fazi zaradi dreves nisi videl gozda...v drugi fazi si opazil gozd, a si ga zgrešil zaradi predsodka. Ne se sekirat, saj ni zadnjič.. ha, ha, ha

Pa brez zamere. To sem napisal kot opombo za vse druge, ki se spuščajo v podobne akcije. Pri celi zadevi pa je zelo pozitivno to, da nisi reševal problema z menjavanjem kablov, vtikačev, vtičnic, varovalk, nogic, konic, resonatorjev.. in kdo ve še kakšne šare.
delfinus

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 24, 2011 17:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ambasador, mozno, sem studiral kasneje, da bi moral poskusit se prikljucitev tudi preko zvocniskih konektorjev. Vendar takrat nisem imel na razpolago treh parov zvocniskih kablov, ampak zgolj dva.

Da se nisem ukvarjal z nogicami ipd solato je dejstvo, ker je bilo evidentno, da je prislo do substancnega drop outa v kakovosti visokih in srednjih na zvocnikih, ko je bil sub amp na ON in takrat sem takoj pomislil na dejstvo, da je pac integrirc obremnjen na dveh koncih hkrati in je to bilo kot je bilo. Glede povezave prek zvocniskih, pa mi v tistem momentu pac se ni kapnilo, ampak par dni kasneje, da bi moral poskusit tudi to jap Smile.

Sicer pa bom verjetno tko se kdaj poskusil. Tole bi blo treba se naredit jap. Samo vprsanje pa je, ali bi tudi v tej povezavi prislo, do kaksne druge manjse kakovostne degradacije pri zvoku?

lp, d.

Nazadnje urejal/a delfinus Ned Apr 24, 2011 18:07; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu