| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
mcan
Pridružen/-a: Sob Nov 2008 19:30 Prispevkov: 2 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Sob Nov 01, 2008 19:56 Naslov sporočila: Priklop zvočnikov in receiverja |
|
|
Hojla
Imam majhno težavo.Imam napeljane zvočniške kable po dnevni sobi(v zidovih so cevi po katerih tečejo kabli do mesta kjer je zvočnik).
Kabli so Inakustik.Kabli niso terminirani glede polarnosti.Problem je ker ne vem katera je plus katera pa minus.Ne bi rad skuril zvočnike zato če ima kdo najboljši način kako to najlažje ugotoviti bi ga lepo prosil da mi to tudi zaupa.
Receiver Yamaha rx-v 1900 zvočniki 5.1 Canton gle.
Hvala vnaprej
lp mcan |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
frodo
Pridružen/-a: Pon Maj 2008 0:29 Prispevkov: 206 Kraj: Miklavž na dr. polju
|
Objavljeno: Sob Nov 01, 2008 20:41 Naslov sporočila: |
|
|
To sploh ni problem. Priključi kable na samo zvočnike in ne na receiver. Nato snami mrežice na zvočnikih in si pripravi malo 1,5 voltno baterijo. Nato vsakega od 5 kablov za trenutek priključi na baterijo - zvočnik bo za trenutek oddal zvok. Opazuj membrano bas zvočnika - če jo ob priklopu na baterijo pomakne naprej, potem je + na bateriji + na kablu, - na bateriji pa je - na kablu. Če jo pomakne noter potem je + na bateriji - na kablu in obratno.
Je pa tudi po vsej verjetnosti kabel označen. Dobro ga preglej, če ni na enem kakšna tanka črta, drugačne oblike izolacija, ipd.
Lahko pa tudi kar priključiš zvočnike na Yamaho in sprožiš YPAO kalibracijo z
mikrofonom. Yamaha ti bo na koncu kalibracije sama "sporočila" kateri zvočniki so povezani v protifazi (na rezultatu se bo izpisalo nekaj takšnega kot : "Front L speaker phase REV" ali podobno).
Ta metoda sicer ni najboljša, ker se receiver, verjami ali ne, dostikrat zmoti glede polaritete, zato je najboljša 1. metoda. Po njej ugotoviš tudi, kateri zvočnik je FR, FL, C, SL in SR.
Zvočnikov NE boš skuril, če ti + in - ne bo štimal, samo igralo bo slabše - ponavadi igra z manj basa.
LP |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ak
Pridružen/-a: Pon Maj 2008 22:25 Prispevkov: 72 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Sob Nov 01, 2008 20:46 Naslov sporočila: |
|
|
Sicer ne poznam tvojih kablov ali tvojega sistema, zato tole spodaj jemlji kot splošno razmišljanje...
1. Skoraj vsi kabli imajo neko oznako po vodnikih...črto, številke, barvo...nekaj pač, da se loči vodnik od vodnika. Ali si prepričan, da pri tvojih kablih ni kaj takega?
2. Če imaš pasivne zvočnike, jih skoraj ne moreš "skuriti", če jih priklopiš narobe (torej zamenjaš + in -). To je priklop s pravilno ali z obrnjeno fazo. Pomeni samo, da bo ob pozitivnem signalu enkrat zvočniška membrana najprej krenila naprej, drugič pa nazaj. Pri dobrih sistemih se pravilen priklop faze pozna na zvoku (ob napačnem pride do zamegljenosti tranzientov, slabše zvočne slike,...). Pri komponentah, ki obračajo fazo je to celo nasvet proizvajalca - v smislu, če sistem kot celota obrača fazo, je potrebno zvočnike priklopit "narobe".
3. če res ni na kablih ničesar, kar bi ti pomagalo, potem pomaga tretji vodnik, ki deluje kot podaljšek priključkov multimera. Izmeri prevodnost (oz. daj inštrument na položaj za test diode - tistega, kjer inštrument piska, če stakneš sondi), pa je. Samo ne si pozabit sproti označit zadev...
lp _________________ Have fun!
ak |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Pestilence.

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:34 Prispevkov: 2585 Kraj: Škofja Loka
|
Objavljeno: Sob Nov 01, 2008 21:29 Naslov sporočila: |
|
|
To je to, če imaš multimeter lahko pogledaš z ohmmetrom, ali tisto funkcijo za polariteto diod.
Sicer pa.. kabli imajo ponavadi na enem polu kakšno črto, ali pa napis, ter podobno..
Z obrnjeno fazo, kot piše zgoraj, ne boš nič skuril. Hec je, da zna igrat celo boljše, saj imajo nekateri albumi obrnjeno fazo že pri masteringu  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mcan
Pridružen/-a: Sob Nov 2008 19:30 Prispevkov: 2 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Ned Nov 02, 2008 09:03 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala lepa vsem za te odgovore.Se bom znajdu.
lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Lovro
Pridružen/-a: Ned Dec 2008 12:48 Prispevkov: 10 Kraj: KRANJ
|
Objavljeno: Sob Jan 17, 2009 01:40 Naslov sporočila: |
|
|
Živjo
Mene pa zanima ali lahko na to Yamaho 1900 priklopiš zvočniški kabel kateri ima banane (4mm) , ker pri prejšnjih Yamahah lahko samo žico notri vtakneš in zaviješ, nobenih zvoč. bananc, kar pa je dosti slabo Upam da so pri novih modelih kaj izboljšali. Hvala za odgovor.
lp
Lovro |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Soundfreak
Pridružen/-a: Tor Sep 2008 14:38 Prispevkov: 500 Kraj: Okolica Ribnice
|
Objavljeno: Sob Jan 17, 2009 10:35 Naslov sporočila: |
|
|
| Lovro je napisal/a: | Živjo
Mene pa zanima ali lahko na to Yamaho 1900 priklopiš zvočniški kabel kateri ima banane (4mm) , ker pri prejšnjih Yamahah lahko samo žico notri vtakneš in zaviješ, nobenih zvoč. bananc, kar pa je dosti slabo Upam da so pri novih modelih kaj izboljšali. Hvala za odgovor.
lp
Lovro |
To tut mene zanima. Imam RX-V550 in sem pred kratkim kupoval nove kable. Kupil sem QED kabel z interkonetkti Airlock in glej ga zlomka, nisem jih mogel vtaknit. Na srečo sem jih lahko zamenjal in imam interkonekte samo pri zvočnikih! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
aleksander

Pridružen/-a: Sob Nov 2008 17:47 Prispevkov: 659 Kraj: Ajdovscina
|
Objavljeno: Sob Jan 17, 2009 16:49 Naslov sporočila: |
|
|
Ponavadi je tako,da te pozlačene bananice oz. ti konektorji samo pokvarijo zvok...
Vsaj te ki se privijejo na kabel...
Poglej tam kjer naj bi se priklopile te bananice na izhodih na receiverju se ponavadi odstrani nekakšne plastike(pokrovčke),kjer gre potem ta banana noter...Ponavadi je tako-poglej
lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
before

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 19:23 Prispevkov: 2801 Kraj: Ruše
|
Objavljeno: Sob Jan 17, 2009 20:02 Naslov sporočila: |
|
|
| merhy je napisal/a: | | Lovro je napisal/a: | Živjo
lp
Lovro |
To tut mene zanima. Imam RX-V550 in sem pred kratkim kupoval nove kable. Kupil sem QED kabel z interkonetkti Airlock in glej ga zlomka, nisem jih mogel vtaknit. Na srečo sem jih lahko zamenjal in imam interkonekte samo pri zvočnikih! |
Interkonekt - to je povezovalni kabel med komponentami v sistemu.
To kar ti opisuješ, pa je priključna vilica, domnevam. Ali pa morda tako imenovana banana. Ti dve vrsti konektorja pa se uporabljata za priklop zvočniškega kabla na ojačevalnik oziroma zvočnik. _________________ Cenite to kar imate in stremite k boljšemu! To je moj recept za zadovoljstvo.
Audiohedonist |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Lovro
|
Objavljeno: Ned Jan 18, 2009 13:12 Naslov sporočila: |
|
|
| before je napisal/a: | | merhy je napisal/a: | | Lovro je napisal/a: | Živjo
lp
Lovro |
Interkonekt - to je povezovalni kabel med komponentami v sistemu.
To kar ti opisuješ, pa je priključna vilica, domnevam. Ali pa morda tako imenovana banana. Ti dve vrsti konektorja pa se uporabljata za priklop zvočniškega kabla na ojačevalnik oziroma zvočnik. |
Mene samo zanima , če ima Yamaha opcijo priklopa zvoč. banan ali ne!
Ker imam zvoč. kabel MITerminator 3 in bi rad da ima ojačevalec vsaj priključke za banano.Hvala.
lp
LK |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
frodo
Pridružen/-a: Pon Maj 2008 0:29 Prispevkov: 206 Kraj: Miklavž na dr. polju
|
Objavljeno: Ned Jan 18, 2009 14:59 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, ima. Vse Yamahe imajo to možnost. Pri novejših modelih je treba odstranit čepke na priključku (sam to storim z samoreznim vijakom) , pri starejših pa je treba vzeti cel pokrovček na zvočniškem priključku dol. Odstranitev je zelo težka - treba si je pomagat z kleščami. (samo pri zelo starih Yamahah)
Vedeti morate, da imajo bolj ali manj vsi proizvajalci A/V receiverjev za Evropo na priključkih čepke ali pokrovčke, ker to zahteva nek evropski zakon. Kao, da slučajno kak otrok ne bi potisnil kak električni priključek v ojačevalec...- po moje bedast zakon.
Saj, če pogledaš sliko na ameriški yamahini strani
http://www.yamaha.com/yec/products/productdetail.html?CNTID=5016804&CTID=5000300&RLTID=1504&DETYP=RELATION
lahko vidiš, da na zvočniških terminalih nima pokrovčkov, oz. ima odprtine za banane.
Če želiš ti lahko pošljem filmček, kako odstraniš ta čepek z samoreznim vijakom.
LP
Dani |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Lovro
|
Objavljeno: Ned Jan 18, 2009 15:16 Naslov sporočila: |
|
|
| frodo je napisal/a: | Ja, ima. Vse Yamahe imajo to možnost. Pri novejših modelih je treba odstranit čepke na priključku (sam to storim z samoreznim vijakom) , pri starejših pa je treba vzeti cel pokrovček na zvočniškem priključku dol. Odstranitev je zelo težka - treba si je pomagat z kleščami. (samo pri zelo starih Yamahah)
Vedeti morate, da imajo bolj ali manj vsi proizvajalci A/V receiverjev za Evropo na priključkih čepke ali pokrovčke, ker to zahteva nek evropski zakon. Kao, da slučajno kak otrok ne bi potisnil kak električni priključek v ojačevalec...- po moje bedast zakon.
Saj, če pogledaš sliko na ameriški yamahini strani
http://www.yamaha.com/yec/products/productdetail.html?CNTID=5016804&CTID=5000300&RLTID=1504&DETYP=RELATION
lahko vidiš, da na zvočniških terminalih nima pokrovčkov, oz. ima odprtine za banane.
Če želiš ti lahko pošljem filmček, kako odstraniš ta čepek z samoreznim vijakom.
LP
Dani |
Ja bi prosil , če mi lahko pošlješ na moj e-mail lovro7@gmail.com
Hvala.
lp
LK |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
aleksander

Pridružen/-a: Sob Nov 2008 17:47 Prispevkov: 659 Kraj: Ajdovscina
|
Objavljeno: Ned Jan 18, 2009 15:22 Naslov sporočila: |
|
|
Tako je,te čepke sem tudi sam mislil...enostavno jih odstrani z majhnim ostrim predmetom(lahko kak majhen izvijač)...
pri novejših modelih je skoraj vedno tako da imajo te čepke notr..
lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|