| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
samob

Pridružen/-a: Čet Jun 2008 18:06 Prispevkov: 148 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Pon Feb 08, 2010 18:28 Naslov sporočila: HI-FI analogno |
|
|
Zdravo!
Odprl sem novo temo o gramofonih in vsem kaj sodi zraven. Pa začnimo. Imam gramofon Project 1 xpression, glava grado silver, predojačevalec pa Clearaudio basic. Imam pa dva problema. Na gramofonsko žalost živim v stari hiši. Štrom samo faza in nula. Imam dokaj močan brum in drugo. Bolj, ko približam ročico proti sredini krožnika, močnejši je brum. Nekje sem že prebral, da so grado gr. glave zelo občutlive na AC motorje. Ali se da te motorje kako izolirati, ali bi bilo bolje zamenjati gr. glavo.
Katere gr. glave so best buy v rangu 100€-200€. Mislim, da se na ta gramofon kaj boljšega ne splača obešati.
Vesel bom pa vsake informacije, kako se znebiti bruma.
lp Samo |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
before

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 19:23 Prispevkov: 2801 Kraj: Ruše
|
Objavljeno: Pon Feb 08, 2010 20:07 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz imam gramofon Project expression II, na katerega ročico sem montiral odjemno dozo GRADO reference Platinum, dozo, ki z svojo ceno za četrtino presega vrednost celotnega gramofona z "originalno" glavo vred! In povem ti, da ni nič kaj "predobra" za ta gramofon. Seveda pa je treba, če bi želel skladen napredek tega analognega izvora zvoka kot celote, slej ko prej (na primer) 1000 eurov vredni odjemni dozi omogočiti delovanje z gramofonom z boljšimi mehanskimi lastnostmi, kot pa jih ima nek vstopni model.
Ne vem, zakaj bi bil problem, če nimaš ozemljitvenega priključka na vtičnici - saj ga ne potrebuješ. Brum, ki ga opisuješ je posledica neoklopljenosti (ali slabe oklopljenosti) interkonekcijskih kablov med gramofonom in Phono predojačevalcem. Sam oklop, ki ni priključen na nobeni strani ne zadostuje. Obvezno mora biti oklop kabla prispajkan na minus činč priključka na strani gramofona. Morda pa tudi na obeh straneh - treba je pač eksperimentirati. Tako sem jaz rešil natanko takšen primer, kot ga ti opisuješ. Poveži tudi "maso" gramofona z "maso" predojačevalca (označeni namenski vijaki na komponentah).
Preizkusi in poročaj . _________________ Cenite to kar imate in stremite k boljšemu! To je moj recept za zadovoljstvo.
Audiohedonist |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Pestilence.

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:34 Prispevkov: 2585 Kraj: Škofja Loka
|
Objavljeno: Pon Feb 08, 2010 21:47 Naslov sporočila: |
|
|
Ko sem jaz menjal glavo so mi vsi priporočili nek splošno znan Denonov model (mislim da gre za enega cenejšim MMjev).
Je pa nek znan slovenski konstruktor priporočil MM glave za uporabo z manjšimi zvočniki, MC pa z večjimi. Sam tega sicer nisem preverjal. _________________ Music was my refuge. I could crawl into the space between the notes and curl my back to loneliness. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
gwb
Pridružen/-a: Sob Mar 2009 9:15 Prispevkov: 508 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Feb 08, 2010 22:37 Naslov sporočila: |
|
|
| Denon DL110 ali DL160. Ni MM ampak high-output MC (=> ojačanje MM phono stopnje zadostuje). |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Pestilence.

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:34 Prispevkov: 2585 Kraj: Škofja Loka
|
Objavljeno: Pon Feb 08, 2010 23:04 Naslov sporočila: |
|
|
My bad, res je: ) _________________ Music was my refuge. I could crawl into the space between the notes and curl my back to loneliness. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
samob

|
Objavljeno: Tor Feb 09, 2010 16:47 Naslov sporočila: |
|
|
Preizkusi in poročaj
Kable sem menjaval in nič ni bilo boljše. Maso gramofona in predojačevalca imam vedno priklopljeno. Še to. Včeraj sem pozabil napisati, da ko izključim CDplayer, brni veliko manj. Da še bolj natančneje opišem. Ko ročico na gramofonu dvignem (ni na plošči), dam ojačevalec do polovice, se šum in brum sliši zelo malo. Ko pa ojačevalec odvijem do konca, pa je to zelo slišno. Če ročico približam proti sredini krožnika in vklopim, da začne motor vrteti, je to zelo slišno. Zato še vedno trdim, da so Grado glave zelo občutljive na AC motorje. Zato me zelo zanima, če bi moj gramofon bolje deloval s kakšno drugo glavo. PA še enkrat. Zanima me ali se da motor kako izolirati, da ne bi tako slišno brnel.
Before, katere interkonekte uporabljaš za gramofon?
Lp, Samo |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
zvocnik
Pridružen/-a: Čet Okt 2008 22:12 Prispevkov: 790 Kraj: Piran
|
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 041 737 410 |
|
 |
samob

|
Objavljeno: Tor Feb 09, 2010 18:45 Naslov sporočila: |
|
|
Zvocnik. A lahko malo podrobneje opišeš, kako izolirati pogonski motorček. Mislim, da bi bila zame to odlična rešitev.
lp Samo |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
drago67
Pridružen/-a: Čet Okt 2008 19:24 Prispevkov: 1094 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Sre Feb 10, 2010 00:32 Naslov sporočila: |
|
|
| samob je napisal/a: | Zvocnik. A lahko malo podrobneje opišeš, kako izolirati pogonski motorček. Mislim, da bi bila zame to odlična rešitev.
lp Samo |
pogonski motorček mora biti na nosilčkih iz gume,oziroma mora biti guma vmes med nosilci šasije in motorčka. (možno da je preperela ali odpadla zaradi česa drugega )
če bi rad videl kako to izgleda ti odprem enega izmed svojih gramofonov pa si boš zadevo ogledal.če motorček ni dobro izoliran od šasije je brnenje res precej moteče,ker se prenaša preko cele šasije in ker je v njej votel prostor jeto še toliko bolj slišno.
Nazadnje urejal/a drago67 Sre Feb 10, 2010 00:37; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00 Prispevkov: 3192 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Sre Feb 10, 2010 00:35 Naslov sporočila: |
|
|
LP
Da nimaš "napake v sistemu" lahko to preizkusiš samo tako,da vse znosiš k nekomu,ki ima elektriko in ozemljitve OK...Če imaš tudi tam motnje je tvoj primerek gramofona "fuč" in je bolje gramofon menjat !!! _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: - |
|
 |
nomad
Pridružen/-a: Pet Maj 2009 14:01 Prispevkov: 911 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Feb 10, 2010 17:45 Naslov sporočila: |
|
|
Zanimivo, da imam gramofone že več kot 30 let in še nikoli nisem imel problema s šumi in brumi. 10 let sem bil profesionalni DJ, kasneje sem sestavljal sete za druge (med drugim tudi svetovno znane) DJe, verjetno več kot 300 krat. Bil sem vodja tehnike v znanem klubu. Nikoli in nikdar nisem imel problema s šumenjem. Če se je pojavil, je bilo vedno zaradi ozemljitve ali kakšnega nohotenega stika med kabli in oboje je precej lahko odpraviti. Med mojimi glavami so bile tudi Grado Prestige Gold, Denon DL 110, 103, Decca, Grace, Supex, Linn, Ortofon, Dynavector ... Prikljapljal sem na predojačevalce, pred predojačevalce, mešalke itd. Skratka, kljub zelo bogatim izkušnjam z vsem živim, problema šuma ne poznam. Pa imam v zdajšnjem stanovanju 40 let staro napeljavo z ničenjem in na isti varovalki še kup drugih aparatur.
Kot zagrizen audiofil in dolgoletni profesionalec sem se navadil ravnati z aparaturami na tak način, da so delovale optimalno in brez šumov. Aparature moraš razumeti in skladno s tem ravanati. Pri meni izgledajo kabli na videz kot da so kaotično razpeljani a če pogledaš natančno nista niti dva kabla nikjer vzporedna, vsi se križajo pravokotno. Ko sestaviš na stotine sistemov ti takšno ravnanje postane podzavestno.
Skratka, če šumi je najbolje vse razdreti in še enkrat povezati, a tokrat bolj skrbno.
Še to, za šum so največkrat krive zanke v ozemljitvi.
Poskušaj izklopiti vse ozemljitve, tudi gramofon in poskusi če je kaj bolje. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
before

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 19:23 Prispevkov: 2801 Kraj: Ruše
|
Objavljeno: Sre Feb 10, 2010 18:16 Naslov sporočila: |
|
|
Upam, da ne boš užaljen, ampak, ali si sprostil vpetje motorja z odstranitvijo teh dveh vijakov?
Ker če ti vijaki niso odstranjeni, se vibracije motorja prenašajo na vse ostale komponente gramofona.
Sicer pa sprašuješ tudi kateri kabel uporabljam za povezavo gramofona na phono pre-amp.
Tegale: STRAIGHT WIRE - MUSICABLE
Gre za štirižilni oklopljen kabel (vsi vodniki so OFC), vendar sem ga malo predelal (glej moj prvi odgovor), tako da ni problemov z brumi in šumi.
In kljub vsem oklopom je treba peljati kable z tem občutljivim in na okolico dovzetnim signalom čim dlje od ostalih kablov in naprav. _________________ Cenite to kar imate in stremite k boljšemu! To je moj recept za zadovoljstvo.
Audiohedonist |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
samob

|
Objavljeno: Sre Feb 10, 2010 19:04 Naslov sporočila: |
|
|
Before. Da bi bil užaljen, ne, sploh ne. Vsaka informacija je dobrodošla. Tiste vijake sem odvijačil.
Nomad. Bom še enkrat vse izklopil in ponovno priklopil. Doma imam še en prastari direkt drive AKAI gramofon. Bom še njega priklopil, potem pa bom videl koliko je ura.
CONTINUUM CALIBURN
To pa je mašina za celo življenje.
No, to pa je moja mašinca
lp Samo |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00 Prispevkov: 3192 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Sre Feb 10, 2010 21:02 Naslov sporočila: |
|
|
LP
Na tej fotki ne vidim "ozemljitve" naprej od phono ojačevalca !!!!
Poleg tega vidim še tri različne kable v sistemu...
Po videzu sodeč ni nobeden namenski za "phono"...
Kateri je tisti ta prvi,ki je označen ... _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: - |
|
 |
zvocnik
Pridružen/-a: Čet Okt 2008 22:12 Prispevkov: 790 Kraj: Piran
|
Objavljeno: Sre Feb 10, 2010 21:49 Naslov sporočila: |
|
|
npr poznano je, da rega gramofoni in grado glavice ne gredo skupaj ravno zaradi bruma, ki se povecuje, ko se glavica priblizuje osi kroznika. brum v tem in tudi eventuelnih ostalih primerih nastaja zaradi neoklopljenega motorcka.
sam sem imel podobno tezavo, ki sem jo omilil s postavitvijo plokrozne bakrene ploscice v velikosti motorcka proti osi kroznika. bakreno ploscico sem povezal na maso.
problem sem dokoncno resil z vgradnjo enosmernega motorcka firme origin live.
tezava je nastala, ko sem montiral grado mcz. prej sem na istem gramofonu uporabljal supex in denon dl304. danes je se vedno grado a statement.
najprej se je seveda potrebno prepricati o vsem kar piseta ajka in nomad. hitro se lahko najde, da kaksen interkonekt na gramofonu dela brum medtem, ko je v drugi povezavi 'normalen'. kaj pa phono pre, da ni ze ta preblizu?
lp _________________ Information is not knowledge
Knowledge is not wisdom
Wisdom is not truth
Truth is not beauty
Beauty is not love
Love is not music
Music is the best !
FZ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 041 737 410 |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|