| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
Stefi
Pridružen/-a: Tor Apr 2008 17:58 Prispevkov: 119 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Nov 04, 2009 22:43 Naslov sporočila: Minimum za vstop v hi end |
|
|
Ob poslušanju sistemov na sejmih in ob branju prispevkov na forumih se mi je že večkrat postavilo naslednje vprašanje:
katere komponente oz. njihova ustrezna sestava v usklajen sistem predstavljajo minimum, nekakšno vstopnico v t. im. "high end" reprodukcijo glasbe.
Prosim cenjene poznavalce in ljubitelje dobrega zvoka za mnenja oz. priporočila iz povprečja izstopajočih komponent, s poudarkom na zvočnem in cenovnem minimumu, saj verjetno vsi dobro vemo, da je maksimum praktično neomejen in povprečnemu smrtniku nedosegljiv. _________________ Lp, Stefi |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
roCkY
Pridružen/-a: Tor Dec 2008 23:43 Prispevkov: 29 Kraj: LJ kotel
|
Objavljeno: Sre Nov 04, 2009 22:51 Naslov sporočila: |
|
|
| Kaj sploh je "high end" na področju reprodukcije zvoka in slike? Je to oprema, ki se prodaja le butično? So vmes tudi artikli, ki jih je cel internet poln. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
matjaz z
Pridružen/-a: Pon Dec 2008 13:50 Prispevkov: 236 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Čet Nov 05, 2009 09:33 Naslov sporočila: |
|
|
t - amp,
voight pipe zvočniki
cat kabli
diy predelan čim cenejši cd predvajalnik
... po moje ceneje ne gre?
Cena - dobrih 100 evrov če sam podelaš stvari.?
(naj me kdo popravi)
Sicer še nisem slišal igrati takega sistema,
na netu pa je polno hvale o tehle low cost
zadevah.
Bi pa bilo zanimivo narediti takle test -
mogoče enkrat na diy srečanju. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ProJet

Pridružen/-a: Sre Feb 2009 17:54 Prispevkov: 1241 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Nov 05, 2009 09:51 Naslov sporočila: |
|
|
High-End audio pomeni cenovni in posledično tudi kvalitetnostni razred.
Posamezne komponente se uvrstijo v to kategorijo, ko njihova nabavna cena na trgu preseže npr. 4k€ (odvisno od tipa komponente). Potrebno je vedeti, da mnogo cenejše škatlice lahko dosegajo podobne zvočne rezultate vendar je klasifikacija striktna in takim komponentam priznava le low-budget status.
Trg in realnost sta neizprosna ...
 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ProJet

Pridružen/-a: Sre Feb 2009 17:54 Prispevkov: 1241 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Nov 05, 2009 09:57 Naslov sporočila: |
|
|
| matjaz z je napisal/a: | t - amp,
voight pipe zvočniki
cat kabli
diy predelan čim cenejši cd predvajalnik
...
Sicer še nisem slišal igrati takega sistema,
na netu pa je polno hvale o tehle low cost
zadevah. |
Lepo si sam ugotovil kam pašejo naštete škatlice ...  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
matjaz z
Pridružen/-a: Pon Dec 2008 13:50 Prispevkov: 236 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Čet Nov 05, 2009 10:00 Naslov sporočila: |
|
|
... jps
dobro si me popravil
Bom še mal potreniral
Ampak tisto da bi kaj takega enkrat rad slišal na vranskem
pa še velja. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mravlcax

Pridružen/-a: Pet Okt 2008 17:06 Prispevkov: 84 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Nov 05, 2009 13:05 Naslov sporočila: |
|
|
| matjaz z je napisal/a: | ... jps
dobro si me popravil
Bom še mal potreniral
Ampak tisto da bi kaj takega enkrat rad slišal na vranskem
pa še velja. |
Prispevam T-ampa  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
kraljmatjaz

Pridružen/-a: Čet Maj 2008 21:27 Prispevkov: 1028 Kraj: Gorica
|
Objavljeno: Čet Nov 05, 2009 16:20 Naslov sporočila: |
|
|
Zame je vprasanje popolnoma nesmiselno. Kdo pa je definiral Hi-End?
Je definicija Hi-end vezana samo na denar? Ali je morda vezana na kvaliteto izdelave? Ali na kvaliteto zvoka?
So Rogersi LS3/5a Hi-end, pa Quad ESL63?
Ali se Hi-end zacne pri Avalon ISIS + Nordost Odin?
Moje mnenje: O Hi-end moramo govoriti samo na podlagi zvoka, ki ga je sistem sposoben razviti. Denar je pri tem postranska zadeva. High-end sistem se da sestaviti za "relativno" malo denarja. Verjetno T-amp tu ne bo dovolj, pa tudi do Burmesterja ne bo treba priti.
Ce pa drugi menite, da Hi-end = denar, potem je to druga zgodba in me ne zanima.
LP
Miran _________________ Chi suona, stona. Chi non suona, critica! (R.Muti) |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
nomad
Pridružen/-a: Pet Maj 2009 14:01 Prispevkov: 911 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Nov 05, 2009 17:08 Naslov sporočila: |
|
|
High End je nastal kot posledica pripravljenosti kupcev, da plačujejo za audio sisteme neverjetne vsote denarja. Audio je pač eden izmed statusnih simbolov in odkar je srednji razred obogatel do te mere, da pravim bogatašem ostanejo samo še jahte nad 26m, bo High Enda vedno več (tako kot prestižnih avtomobilov).
Za vrhunski zvok pa ne potrebuješ High End sistema, je dovolj proizvajalcev, ki nudijo vrhunsko kvaliteto za sprejemljiv denar: Quadovi elektrostati, aktivni zvočniki ATC, Jolida, Antique Sound Lab, Coincident Speaker Technology, Ayon, ARC …
Kaj je to High End pa je stvar debate, saj ni neke splošno sprejete definicije tega termina (kljub temu da se uporablja na veliko). Tukaj ponujam samo par svojih misli na to temo.
High End že po definiciji predstavlja vrh ponudbe komponent tako po ceni kot po estetiki (ne na pa nujno tudi po kvaliteti zvoka). Zato tu ni nekega vstopnega razreda, najcenejših komponent ipd. High end pomeni tudi uporabo najsodobnejših in tehnološko najnaprednejših materialov in sestavnih delov (so tudi izjeme, kot naprimer Avantgarde – njihovi subi so kot da bi jih naredili pri Stolu Kamnik iz delov za šolske klopi). Samim proizvajalcem pomeni High end pristop, ko niso omejeni s končno ceno komponente. Je pa to bolj marketinška opredelitev, ki je strateško pomagala dvigniti cene komponent v nebo.
In pri dvigovanju cen proizvajalci pogosto posegajo k kvantiteti in ne kvaliteti. Zato marsikateri zvočniki izgledajo kot ozvočenja in ojačevalci kot hladilniki, gramofoni so težki več kot 100 kg itn. Nekateri proizvajalci zvočnikov jemljejo princip več je boljše (kvantiteta = kvaliteta) zelo dobesedno in združijo dva manjša zvočnika v večjega (dobesedno kot pri MBL ali pa dajo v večjo škatlo samo več zvočnikov). Za primer takšnega hišnega ozvočenja si lahko ogledaš tele zvočnike za 1m$, ki so jih naredili pri Kharmi:
Sicer pa imaš high end zadeve na kupu na tejle strani: http://www.higherfi.com/spkrlist/speakerlist.htm
High End in najboljši zvok pa nista sinonima. Če je nek sistem High End, še ne pomeni da je tudi kvaliteta zvoka v vrhu (v tem smislu je High End en velik nateg).
Dober zvok je odvisen od različnih faktorjev, ne samo od komponent.
In ni cenovno opredeljen, znanje in izkušnje ter ugodni pogoji so verjetno pomembnejši od končne cene komponent. Audio je vedno kompromis in tudi najdražje komponente so plod nekega kompromisa. High End komponente imajo velikokrat kakšno izrazito lastnost na račun kompromisa drugje. High End komponente so tako veliko bolj odraz neke audio filozofije konstruktorjev kot je to običajno.
Fizikalnih zakonov se ne da “podkupiti” z nobenim denarjem. In tudi pogojev proizvodnje se ne da kar tako obiti, zato boš tudi v najbolj eksotičnih komponentah našel dele iz množične proizvodnje (laserski transport je tak primer). Kljub visoki ceni je zaradi majhnih serij velikokrat omejen tudi budžet za razvoj, šepa kontrola kvalitete ipd. High end komponente znajo biti zato tudi zelo nezanesljive, ne samo glede kvalitete zvoka (večinoma igrajo dobro le v točno določenih sistemih) ampak se tudi pogosto pokvarijo. Sicer pa je podobno tudi pri avtomobilih – Range Rover je avto, ki najpogosteje obstane na cesti, ne glede na razred/ceno, Ferrariji, Jaguarji in Aston Martini pa so lahko več časa pri mehanikih, kot pa v domači garaži. In ko smo že pri tej primerjavi, high end je bolj podoben Formuli ena, kjer se zahtevajo neke skrajne lastnosti in se preizkušajo novi materiali in tehnike. Rezultat je bolid ekstremnih zmožnosti, a samo v ozko omejenih pogojih. Uspeli koncepti in materiali pa se potem uporabljajo v vsakdanji proizvodnji. High End je tako lahko tudi nekakšen laboraorij konstruktorjev, kjer bogati kupci plačujejo razvoj in implementacijo novih materialov in tehnoloških dosežkov. Zato uravnotežen zvok ni vedno glavni kriterij. Druga razlaga pa bi bila, da je High End v bistvu nateg, kjer se z videzom in nekakšno high tech kvazi znanstevo razlago nateguje avdiofile, ki padajo na to zaradi placebo efekta. Zato je zelo teško razpravljati o realni kvaliteti teh komponent.
Skoraj brez izjeme so vsi high end sistemi, ki sem jih slišal zveneli porazno (pustimo ob strani, kje je razlog, ni vedno v komponentah). Jaz pač ne padam na to, da bi bil 100 kg težak gramofon boljši od tistega, ki ima samo 10 kg, ali pa da 30 srednjetoncev igra bolje kot eden itd. Sem pač audiofil anarhist, ki mu statusni simboli ne pomenijo nič, zato tudi placebo efekt ne deluje tako kot bi moral. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
JAZZZ

Pridružen/-a: Sre Apr 2008 12:32 Prispevkov: 2799 Kraj: POSAVEC
|
Objavljeno: Čet Nov 05, 2009 17:09 Naslov sporočila: |
|
|
Zame je HIEND sistem tisti, ki mi dovolj verno predvaja posneto glasbo. S čim manj koloracijami(brez ne gre). S čim manj napihnjenosti v stilu majhen in poceni sem, vendar igram kot veliki. In tudi, zelo drag sem in jasno, da igram dobro.
Na žalost HIEND ni poceni in zato se večinoma enači z velikim vložkom. Kaj je poceni HIEND sistem? 1000,2000,3000 za cel sistem? Za komponento? Me ne zanima. Če komponenta igra, cena ni važna. Če ste prepričani, da je komponenta za parsto evrčkov že HIEND, super za vas. Sam takih komponent nisem spoznal. Mogoče je to digitalni kabel Stereovox XV Reference(350 evrov) ? _________________ "There are two kinds of fools. One says-this is old and therefore good. The other says-this is new and therefore better." Bob Katz |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
senior
Pridružen/-a: Pet Sep 2008 14:24 Prispevkov: 119 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Nov 05, 2009 17:22 Naslov sporočila: |
|
|
Moje mnenje: Če gledamo na kakovost reprodukcije glasbe kot na nek kontinum, ga lahko (podobno kot druge razsežnosti) delimo na npr. tretjine (spodnji, srednji in zgornji del), četrtine ipd. Zgornji del je zame high-end. Kje je pa njegova spodnja meja oz. kje se high-end začne pa ne bomo nikoli dorekli.
S. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
DOLAR
Pridružen/-a: Tor Jul 2009 14:03 Prispevkov: 746 Kraj: bUNGA bUNGA
|
Objavljeno: Čet Nov 05, 2009 17:25 Naslov sporočila: |
|
|
| JAZZZ je napisal/a: | | Zame je HIEND sistem tisti, ki mi dovolj verno predvaja posneto glasbo. S čim manj koloracijami(brez ne gre). |
A to pomeni, da lampe odpadejo, glede na to da bistveno bolj obarvajo zvok kot tranzistorji? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
nomad
Pridružen/-a: Pet Maj 2009 14:01 Prispevkov: 911 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Nov 05, 2009 17:50 Naslov sporočila: |
|
|
Kvaliteta zvoka ne more biti kriterij za predalčkanje komponent.
Vsaka ocena je najprej subjektivna in nikoli si ne bomo enotni glede tega kaj je dober zvok. Potem je tu še placebo efekt, pa sinergija med komponentami, pa postavitev ... skratka ko govorimo o kvaliteti zvoka, ni nobene zanesljivosti. Komponent pač ne moremo ločiti od konteksta celotnega sistema in pogojev v katerem deluje.
Če je recimo Shindo Labs Latour High End zvočnik, uporablja pa Belden kable in 50 let stare zvočniške enote, ali je potem tudi Belden kabel high end ? Ali so potem pred 50 leti že delali high end zvočnike ?
En sistem bo igral bolje s komponento X kot pa s komponento Y, v drugem pa bo obratno. Lahko tudi sestavimo sistem z "najboljšimi" komponentami, pa bo rezultat porazen.
Ocenjujemo lahko samo zvok celotnega sistema v določenih pogojih.
High End komponente so realnost, tega ne moremo zanikati, ni pa high end zvoka.
Zame mora biti sistem transparenten, predvajati mora signal iz nosilca, ne da bi dodajal ali odvzemal, vse ostalo je nepomembno. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Stefi
Pridružen/-a: Tor Apr 2008 17:58 Prispevkov: 119 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Nov 05, 2009 19:08 Naslov sporočila: |
|
|
Upam, da vas s svojim vprašanjem nisem preveč zamoril.
Morda sem ga z vpeljavo termina "high end" zastavil celo narobe, saj si ga tako ljubitelji kot strokovnjaki zelo različno razlagamo in marsikomu vzbuja (po mojem skromnem mnenju dostikrat upravičeno) prej negativne kot pozitivne konotacije.
Moja poanta gre bolj v smeri izjav nomada "zame mora biti sistem transparenten, predvajati mora signal iz nosilca, ne da bi dodajal ali odvzemal, vse ostalo je nepomembno", JAZZA "s čim manj napihnjenosti v stilu majhen in poceni sem, vendar igram kot veliki", kraljmatjaza "o Hi-end moramo govoriti samo na podlagi zvoka, ki ga je sistem sposoben razviti".
Skratka, še enkrat sprašujem povsem konkretno: katere komponente oz. ustrezno sestavljen sistem po vašem mnenju zadovoljujejo minimum zgoraj naštetih kriterijev, ne glede na to, ali takšen sistem imate ali ste ga samo slišali (in videli). _________________ Lp, Stefi |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
orc.perc
Pridružen/-a: Sre Nov 2009 22:05 Prispevkov: 527 Kraj: Posr.Park
|
Objavljeno: Čet Nov 05, 2009 19:17 Naslov sporočila: |
|
|
| DOLAR je napisal/a: | | JAZZZ je napisal/a: | | Zame je HIEND sistem tisti, ki mi dovolj verno predvaja posneto glasbo. S čim manj koloracijami(brez ne gre). |
A to pomeni, da lampe odpadejo, glede na to da bistveno bolj obarvajo zvok kot tranzistorji? |
zelo logično, vsaj zame
Po mojem se je high-end zgodil slabih 40 let nazaj. K.Stockhausen je iz stereo sistema, dva zvočnika, izstisnil občutek zvoka kot da ta prihaja do ušes iz vseh smeri okolice, tudi od zadaj. _________________ -1/3oct.REar |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|