Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

BAS
Pojdi na stran 1, 2, 3 ... 9, 10, 11  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
DOLAR

Pridružen/-a: Tor Jul 2009 14:03
Kraj: bUNGA bUNGA

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 17, 2009 09:43    Naslov sporočila: BAS Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

Sam še nimam veliko izkušenj s hifi-jem, tako da bi bil hvaležen za vašo pomoč, izkušnje v zvezi z reševanjem problematike basa. Če poznate kak kvaliteten site na to temo oz. če je bila tema že kje odprta, se priporočam.

Kot izhodišča bi me zanimalo naslednje:

- definiranost basa (kaj so najpogostejši razlogi za pojav "umazanega basa"- posnetek, zvočnik, ojačevalnik, soba...?) S katerim posnetkom ponavadi testirate definiranost? Kakšen je vpliv elektronk v predojačevalcih in končnih stopnjah na definiranost basa?

- donenje, boom - kako se lotiti tega problema in kaj so razlogi za to?

- subwoofer - prednosti in slabosti vključitve wooferja v sistem

- vpliv postavitve zvočnikov, "špic", podlag, velikosti sobe

- Vpliv "acoustic treatment-a" sobe. Ne poznam slovenskega prevoda za besedo.

- top ojačevalci, zvočniki... za basovsko zvočno področje

- V kateri trgovini v Sloveniji lahko po vašem mnenju slišimo najboljši bas - da vidimo kam se bo treba peljat Wink?

- primerjava cd-gramofon, elektronke-tranzistorji, kaj je boljše za nizke frekvence, zakaj?

- ostali problemi

Tema je zelo široka, tako da se ne bo dalo odgovoriti vsega naenkrat. Kljub temu pa bodo verjetno kakršnikoli odgovori koristni za marsikaterega obiskovalca foruma.

Lp
Zoran
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
DOLAR

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 23, 2009 20:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ker nihče nič ne napiše, čeprav smo na hifi showu videli čuda stvari (absorberje...) v nekaterih sobah, bom kar sam, sem ter tja nalepil kako izjavo.

Tale je že divja, reševanja problama basov z razdelilcem:

nomad:
Jaz bi tole obrnil, ni problem v akustiki, problem je v zvočnikih, ki se ne ujamejo z akustiko na pravilen način. Probleme v akustiki v enaki meri kot geometrija sobe in drugi faktorji povzročajo tudi napačno narejeni zvočniki. Steinway je vedno Steinway, ne glede na akustiko sobe. Zvok oddaja omnidirekcionalno in odbiti zvok ima bolj ali manj enake značilnosti kot direkten. Slabo akustiko pa slišimo kot akustični pečat in ne kot drugačen zvok klavirja.
Večina zvočnikov je bolj ali manj linerna samo v ožjem kotu sevanja, odbiti zvok ima zato popolnoma drugačno naravo kot direktni. Tak zvočnik bo v vsaki sobi igral drugače. To je bolj problem zvočnikov, kot pa akustike. Če je soba prijetna za bivanje in nam v njej človeški glas deluje naravno, potem bi morala biti tudi primerna za reprodukcijo glasbe. Kakšna izrazita akustična dodelava pa ni potrebna. Jaz sem bolj pristaš tega, da se poleg pohištva uporabi mogoče kakšen difuzor, reflektorjev in absorberjev pa ne maram. Posebni audio absorberji so sicer zelo popularni a so po moje nepotrebno breme, saj mora sistem zdaj oddajati eneregijo še vanje. Zame je solidna knjižna omara (polna knjig seveda) na zadnji steni, nasproti zvočnikov dovolj.

Tudi sam sem najprej mislil, da imam cel kup akustičnih problemov, a ko sem uredil sistem, so kar izginili. Imel sem precej resonanc basov, ki pa jih je namesto absorberjev rešila kar Shunyata. Če ni pravega timbra, ni definicije basa in ta je bolj ali manj nedefinirano bobnenje in rohnenje.

Jaz mislim, da se za probleme sistema mogoče prevečkrat neupravičeno krivi akustiko, kot pa obratno. Akustika je res lahko velik problem, a mislim da je večina sob v katerih živimo in smo si jih uredili, tako da se prijetno počutimo, tudi dovolj dobra za vrhunsko reprodukcijo zvoka. Zvočnik, ki igra dobro samo če ima izpolnjene idealne akustične razmere pa je slab in napačen zvočnik, njegova kvaliteta nima nobene stabilnosti.
Nazaj na vrh
ck

Pridružen/-a: Pon Feb 2009 19:27
Kraj: kamnik

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 23, 2009 22:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

DOLAR preveč vprašanj imaš in premalo dolarjev, da bi jih rešil Laughing

Na kratko: tole kar je napisal nomad je BV.

Brez ustrezne akustike sobe, ni globokih, lepih, čistih in hitrih basov, ne glede na to kakšen zvočnik imaš, je pa res, da kakšen majhen zvočnik ne bo booomy, ker ne proizvaja dovolj nizkih tonov.
Soba z gladkimi in ravnimi stenami, z malo oblazinjenega pohištva, slik in polic s knjigami (ali CDji), samo s kakšno zaveso in majhno preprogo pač ne omogoča verne reprodukcije nizkih tonov.

Če je čas odmeva (RT 60) v sobi prevelik (kar se zgodi če je premalo absorbcije ali difuzije zvoka), tega ne moremo rešiti z NOBENIM zvočnikom.

Tak zvok bo slab- zapacan, brez fokusa, s slabo dinamiko, z nedefiniranimi inštrumenti,....

Izbira zvočnika, njegova postavitev in mesto poslušanja vplivajo samo na linearnost zvoka v slušnem spektru na določenem mestu v prostoru.
Vse ostalo je brezvezno nakladanje.

Človečko uho je zelo občutljivo na distorzijo (popačenje) zvoka. Tu ima RT 60 bistveno večji vpliv kot nelinearnost. Seveda imajo svojo distorzijo tudi komponente v HIFI verigi, ampak ta je za isti sistem enaka v vseh sobah.

Edini način, da zmanjšamo vpliv sobe (brez ustrezne dodatne absorbcije ali difuzije zvoka) je nearfield poslušanje - torej da postavimo zvočnike blizu ušesom (npr. na 1 m), kar pa ponavadi prinese druge slabe vplive na zvok npr. zmanjšanje odra, bas nima več tak "body", orkester se iz dvorane preseli v majhno čumnato, ni globine odra,...

Na nomadovo pisanje se mi ne da direktno odgovarjati. Možakar ima pač neko svoje prepričanje, ki pa žal ne drži.

Da bi pa človek odgovoril na vsa tvoja vprašanja?
Morda napišem še kaj v nalednjih dneh, ampak veliko dogovor boš našel že v kakši prejšnji temi.
DOLAR

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 24, 2009 11:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vprašanj je res bistveno preveč, da bi jih odgovoril samo eden. Verjetno tudi niso ravno lahka. Želel sem da se zbere čimveč koristnih informacij na enem mestu. Problem vsakega foruma je, da se razrašča kot nestrukturirana solata in vse težje kaj najdeš. Zadnjič npr., ko sem bral temo o Nuforce ojačevalnikih sem zasledil tole:

Before:
Bas, - bas ima takšen »grip« ali »drive« ali kako naj to opišem, da je hudo! Ta ojačevalnik ima bas zvočnik popolnoma pod kontrolo, nobenih »izletov z proge«, nobenega občutka lenobe in prenapihnjenosti basov (kot agilni in eksplozivni Bruce Lee nasproti okornemu in napumpanemu body bilderju). Tudi globina tega basa je zavidljiva.

Tudi meritve kažejo super performans digitalcev na nizkih tonih, tako da verjetno ni nekih razlogov, da se nebi odločili za nakup digitalnega suba.

Tema o nuforcih ima že preko 30 strani in dvomim, da bo kdo, ki ga zanima bas to našel čez pol leta.
Nazaj na vrh
ProJet

Pridružen/-a: Sre Feb 2009 17:54
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 24, 2009 20:32    Naslov sporočila: Re: BAS Odgovori s citatom

DOLAR je napisal/a:
- top ojačevalci, zvočniki... za basovsko zvočno področje

LabGruppen PLM14000 ojačevalec. Shocked

Precision Devices PD2450 subwoofer driver. Shocked

Velikostno razmerje na priloženih slikah je dokaj realno, v resnici je premer membrane driverja PD.2450 še cca. 5" večji od ojačevalca, ki meri 19" v širino. Neto teža driverja pa je celih 36 kg. Shocked
Nazaj na vrh
ProJet

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 24, 2009 22:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

V tem aktivnem subwooferju Sub 2100 Adam Audio je malo manjši 21" Precision Devices PD.2150 1000W driver, ki pretrese bajto z 20 Hz in 128 dB SPL. Shocked

Nazaj na vrh
ProJet

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 24, 2009 23:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Precision Devices PD.2150 driver kot ga je implementiral Tony Gee v svojih subwooferjih: Shocked

Nazaj na vrh
ProJet

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 25, 2009 00:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Šest sub-hornov bo kar dovolj za resen bas, ki strese bajto do temeljev. Shocked

Vir: Avantgarde-Acoustic photo gallery Cool
Nazaj na vrh
DOLAR

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 30, 2009 11:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

A ve kdo za kakšne dobre posnetke za testiranje akustičnega in električnega basa?

lp
Nazaj na vrh
nomad

Pridružen/-a: Pet Maj 2009 14:01

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 30, 2009 15:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tole je edina in zares edina referenca za bas.
Boljšega ni, vsaj tako pravijo tisti ki so ga slišali.
Frekvenčni razpon od 40 Hz do DC +- 3 dB !!!
S tem lahko ubiješ človeka (da ne govorim o mačkah itd), zato bi bil jaz zelo previden pri uporabi tega subwooferja.

To je Eminent Technology Infrasonic Subwoofer TRW 17.

Če vas spominja na ventilator se niste zmotili. Frekvenčni razpon določa hitrost vertenja, frekvenco pa nagib lopatic. To je daleč od običajnega zvočnika. Poganja ga lahko dokaj šibak ojačevalec, le da gre dovolj nizko (kakšen manjši Spectral bi bil idealen), saj mu energijo daje elektromotor in ne ojačevalec. Kako deluje ta zadeva si lahko pogledate na njihovi strani:
http://www.eminent-tech.com/main.html

Tam je tudi report tipčka, ki ga vgradil v kamion in ga meril na razdaljo 4,8 km (še satelitska slika lokacije je zraven). Pa še za skeptike, ki ne verjamejo da slišimo tako nizke frekvence je tam dovolj materiala za prežvekovanje.

Tole pa je primerjava z ostalimi subi:

Skratka, to je definitivni odgovor, kateri zvočnik ima najnižje base (po menju večine, ki so ga slišali, pa tudi najboljše).
Nazaj na vrh
pasuljaris

Pridružen/-a: Pet Apr 2009 22:13
Kraj: maribor

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 30, 2009 16:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

DOLAR je napisal/a:
A ve kdo za kakšne dobre posnetke za testiranje akustičnega in električnega basa?

lp

elektrika: Chesky 20th Anniversary: Billy Burnette - Oh Well
akustika: Diana Krall: Love Scenes - My Love Is
Nazaj na vrh
nomad

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 31, 2009 15:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

DOLAR je napisal/a:

Tale je že divja, reševanja problama basov z razdelilcem:

nomad:
Tudi sam sem najprej mislil, da imam cel kup akustičnih problemov, a ko sem uredil sistem, so kar izginili. Imel sem precej resonanc basov, ki pa jih je namesto absorberjev rešila kar Shunyata. Če ni pravega timbra, ni definicije basa in ta je bolj ali manj nedefinirano bobnenje in rohnenje.

Tu ne gre za neko teorijo ampak čisto konkretno in praktično ugotovitev.

Prej so ob malo močnejših basih vibrirala vrata in steklo (bas je boomal), zdaj pa ob isti glasbi in glasnosti vibriranja vrat ni, čeprav je bas globji (subjektivno in izmerjeno z analizatorjem). Ker tudi sam sprva nisem dojel, kaj se dogaja, sem naredil ABAB test in vedno je bilo enako.
Podobno izkušnjo sem imel z KRK sateliti in subi. Če sem izklopil satelite in pustil igrati samo sube, je pri neketerih komadih začelo v sobi resonirati. Takoj ko sem vklopil satelite, je resonanca izginila. Audio je pač poln presenečenj in ni vse tako kot se zdi na prvi posluh.
Če bas ni definiran in resonira ali booma ali vzburja resonance v predmetih, je lahko problem tudi v napajanju (ali pa kje drugje, rešitev je treba najti za vsak posamezen primer) in ne nujno v akustiki.

Izkušnja pa me je naučila:
• Izplača se potruditi in ugotoviti kaj povzroča problem.
• Probleme je najbolje reševati tam kjer nastajajo.
• Reprodukcija zvoka je kompleksna zadeva kjer so vsi elementi med
sabo povezani in vzročno posledična povezava ni nujno evidentna.
Nazaj na vrh
nomad

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 02, 2009 12:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ProJet je napisal/a:
Šest sub-hornov bo kar dovolj za resen bas, ki strese bajto do temeljev. Shocked

Vir: Avantgarde-Acoustic photo gallery Cool

Kako šele strese tale gramofon, da ne govorimo o "needle talk-u"!
Prav zanimivo, kako se eni zabavajo.
Nabavijo si sistem za 300kEUR, potem pa postavijo gramofon pred sube.
Nazaj na vrh
kraljmatjaz

Pridružen/-a: Čet Maj 2008 21:27
Kraj: Gorica

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 02, 2009 12:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Gotovo bo vse probleme resil z "ta pravimi" kabli!!! Shocked Shocked Sad

LP
Miran
JAZZZ

Pridružen/-a: Sre Apr 2008 12:32
Kraj: POSAVEC

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 02, 2009 13:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

kraljmatjaz je napisal/a:
Gotovo bo vse probleme resil z "ta pravimi" kabli!!! Shocked Shocked Sad

Miran, so tebi kabli nočna mora Laughing
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3 ... 9, 10, 11  Naslednja
Stran 1 od 11

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu