Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Ločilni transformator-ozemljitev pola

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Do-It-Yourself
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
davidbar413

Pridružen/-a: Tor Okt 2013 15:55
Kraj: Trebnje

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 13, 2025 09:22    Naslov sporočila: Ločilni transformator-ozemljitev pola Odgovori s citatom

Pozdravljeni
Pred kratkim sem v sistem dodal ločilni transformator. Dela super. Zanima pa me ali bi moral ozemljiti nulo na sekudarju, oziroma kaj bi se zgodilo če bi jo.
Lep pozdrav
David
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Telefon: 041 268 770
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 13, 2025 10:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lahko povem iz mojih izkušenj. Imam ločilni trafo (500W) in sem delal poskuse z njim. Probaj tudi ti, ne stane nič.

Lahko rečem to - napetost iz ločilnega trafota te ne more strest, če ni ozemljen. Da bi te streslo bi moral takniti obe žici hkrati. Torej je varno tudi v primeru okvare. Za info: v operacijskih sobah so vse aparature preko ločilnega trafota in neozemljene. Tudi na letalu ni nič ozemljeno (hehe) pa je varnost na prvem mestu.

Z ozemljitvijo v hifi vneseš direktno povezavo z enim (nultim) vodom 230V in s tem del smetenja iz mreže. Na nek način delno izničiš kar ti dobrega naredi ločilni trafo. Kar je tudi slišno. Poskusi.

Seveda če uporabljaš ločilni trafo je idealno imeti cel hifi na njem. Če je samo ena aparatura s šuko vtičem izven sistema, fašeš direktno povezavo z omrežjem preko kablov za signal. V takem bo učinek ločilnega trafota marginalen, malenkosten.
Potem je tu razdelilec - povežeš naprave preko razdelilca in s tem spraviš cel hifi sistem v ground loop tudi če razdelilec ni ozemljen - ker imajo aparature direktno povezavo masa-signala na ozemljitev - ta je pa na razdelilcu povezana z vsemi aparaturami ki so na njem. Potem pa išči kateri napajalni kabel bolje igra, za kazen.

Seveda te bodo prepričevali kako fid stikalo v takem ne deluje, ma tudi ni potrebe po njem.
Nadalje, če ti ločilni trafo občasno brni, je to znak da imaš DC enosmerno komponento v omrežju. Dobro si je omisliti DC blocker. In to močnega, da z lahkoto prenese vklop/izklop ločilnega trafota. Jaz sem si dal narediti takega za 2.000W in brez ozemljitve. So diode notri velike skoraj kot svečke od avtomobila. Ne šparat, ker ti premali DC blocker omeji dinamiko ojačevalca. Kljub vsemu je bilo 150eurov dovolj.
davidbar413

Pridružen/-a: Tor Okt 2013 15:55
Kraj: Trebnje

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 13, 2025 10:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Trafo je z EI jedrom 2.2kW. Zaenkrat se nisem zaznal da bi brnel in me motil. Mam pa na njemu celoten hi-fi. Tudi meni se zdi da ozemljitev pola nebi doprinesla nic dobrega, bom pa še dodal ozemljitveni vodnik v inštalacijo, tako da bo vsaj 4mm2. Razmisljam pa se o talilni varovalki na inštalaciji. Sem v prejšnjem stanovanju že imel in je bilo dobro. Kabel na trafotu je oyaide 5.5mm2. Mogoče bom tudi v stenah zamenjal žice, kar vse tri.
David
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Telefon: 041 268 770
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 13, 2025 21:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Menjava žic.
Soforumaš Castor, ko je bival še na Kozini je menjal ožičenje do elektro števca. Isti k. kot prej. Vsi kabel majstri ti bodo povedali da je vpliv samo od razdelilca, tisto do razdelilca ne vpliva
Žica vpliva na zvok če gre signal po njej. To je v primeru ground loop-a, ko ti gre signal po ozemljitvenem in posledično nultem vodu iz ene naprave na drugo preko razdelilca. Ni ozemljitve, napajalni kabel ne vpliva.
Proba je enostavna ko pasulj.
Drugače pa, vsak ima svojo formulo kam zmetati denar.
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Do-It-Yourself Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu