Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Napajalni kabli - kje tiči "trik"
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 164, 165, 166

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI dodatki
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
LightBit

Pridružen/-a: Pon Okt 2017 23:11
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 06, 2025 08:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

mihec je napisal/a:
Bi te pa prosil da opišeš kako se to sliši v kolikor imaš za merilno napravo samo ušesa.

Različno. Najbolj osnoven primer je brnenje. Lahko pa je tudi cviljenje, klikanje in na splošno nek šum ali motnje. Vse daš do konca na glas ko ne predvajaš nič in poslušaš če se kaj sliši. Če se je lahko ground loop.

mihec je napisal/a:
Kajti jaz enostavno ne vidim da kabel za 1$ ne dela loopov in kabel za $$$$ jih dela.

Če tisti za 1$ nima ozemljitve z lahkoto, drugače bi pa morda impedance lahko igrale vlogo koliko se sliši. Jaz sicer ne vem če je kaj na tem.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 06, 2025 09:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

mihec je napisal/a:
ambasador
Velikokrat sem bral ko si pisal o ground loopih in nikoli nisem razumel in tudi sedaj ne razumem.
...
Kajti jaz enostavno ne vidim da kabel za 1$ ne dela loopov in kabel za $$$$ jih dela.
...

iz wikipedije
..ground loop or earth loop occurs when two points of a circuit are intended to have the same ground reference potential but instead have a different potential between them.[1] This is typically caused when enough current is flowing in the connection between the two ground points to produce a voltage drop and cause the two points to be at different potentials. Current may be produced in a ground loop by electromagnetic induction.

Ground loops are a major cause of noise, hum, and interference in audio, video, and computer systems. Wiring practices that protect against ground loops include ensuring that all vulnerable signal circuits are referenced to one point as ground...

Tukaj pa še na temo gramofonske povezave
https://korfaudio.com/blog98
V katerem je tudi ta stavek ...Sadly, almost all tonearm cables are actually built like this:kateremu mu sledi shema napačno narejenega kabla.
---------------------
Če odgovorim na vprašanje, čeprav menim da sem bil dovolj jasen - navaden kabel ne odpravi ground loop-a, odpravi bizaren zvočni rezultat tiste sorte 'specialnega' kabla, ki je narejen da dela škodo, pardon, razliko od normale. In to se hitro preveri če ga priklopiš na TV, ker pride slika zanič.

Ground loop se odpravi na tri načine
a) izbere se naprave totalno balansirane gradnje (tiste z XLR priključki)
b) izbere se naprave ki nimajo tretjega jezička na IEC priključku za 220V
(večina japoncev pa še kdo)
c) po balkansko (ma samo za preizkus za slišat kaj to pomeni) na razdelilni letvi eliminiraš /razdreš vse povezave za ozemljitev, tako da je prekinjena povezava med kabli preko ozemljitve. Ali pa uporabiš kable brez ozemljitve.

Sicer je proti pravilom eu direktive, ker je kao nevarno če slučajno se naprava pokvari in ti slučajno takneš ohišje in slučajno umreš zaradi tega. Praviloma ob okvari vrže ven varovalko že v sami napravi, če že ne hišno. Možnost za tako situacijo je zelo oddaljena, pa tudi če bi, samo dotik faze ni fatalen. Ker če bi, bi umrl že ene 100x ko sem lotal in šaril diy po napravah.

Te iste komisije pa se ne sekirajo za realne nevarnosti - naprimer meni se je že trikrat v 40 letih zgodilo, da je kabel za fen, ki ni ozemljen nobeden, v kopalnici na mokrih tleh, ko sem gol in bos, začel streljati in je vrglo ven hišno varovalko. Na vstopu kabla v fen se s časom izolacija prekine in prideta vodnika v stik. Vse kaj drugega kot kadar si suh, oblečen, obut v nogavice in copate in na tepihu ki je na parketu.
-------------
Še odgovor kako se ground loop sliši - na makro nivoju ko je prignan do roba brni, brenči in ali proizvaja dodatne šume, tudi radio se lahko sliši v ozadju.
Drugače pa se sliši kot bi menjal interkonekt.
Kadar se ne da ali noče izogniti ground loop-u je dobra praksa uporabiti vse kable istega proizvajalca. Renomirani točno vedo kaj se dogaja.

Mislim da vsi vztrajno molčijo, ker jim taka situacija odgovarja. Več se debatira, več se potroši. Definitivnega rezultata ne more biti in prislovično kolo se skozi vrti.
Je pa zelo opazen trend prehoda na balansirano gradnjo. Tudi v spodnjem cenovnem segmentu. Primer ProJect phono stage-i in njihovi balansirani kabli za ročico. Tam se tudi najdejo dodatne razlage čemu.
Pa tudi nasplošno se dodajajo XLR vhodi na dosti komercialne naprave. Te seveda niso popolnoma balansirane a je že veliko če ni samo šminka in so dejansko poskrbeli da prekinejo ground loop.
ck

Pridružen/-a: Pon Feb 2009 19:27
Kraj: kamnik

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 06, 2025 11:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dobro ste odbluzili.

Poglejte kakih 130 strani nazaj v tej temi, kaj je napisano o tem kašna je vloga napajalnega kabla in kako deluje, vam bo prihranjeno mnogo napačnega razmišljanja in pisanja. Meni se ne ljubi še enkrat pisati.
mihec

Pridružen/-a: Pet Dec 2018 22:14
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 06, 2025 11:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No evo tako kakor sem predvideval jaz z ground loopi nimam nobenih težav hmm prav gotovo tudi ostala 99% večina ljudi, pomoje.

Ambasador bi te prosil da nam poves ime proizvajalca ki dela te čudne stvari da tudi TV zazna težave.
Kajti noben moj kabel ne pokvari slike tud uni ki so $$$$ mestne številke.

Da ni na koncu ta super duper truper kabel celo DIY?
Nazaj na vrh
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 07, 2025 13:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ck je napisal/a:
Dobro ste odbluzili.
...
.

Vsak ima svoj pristop, moj rezultat je ta: v sistemu nimam napajalnih kablov z ozemljitvijo in lahko po mili volji menjavam napajalne kable in zvočno ni nobene razlike med njimi. Res pa je celoten sistem na XLR povezavah, vključno s phono stage-om na linijski pre in naprej na končno stopnjo.

Kot rečeno, vem, da v povprečju med avdiofili ni tako in da v takem zvočno je problem.
Toda, tudi to je hobi, pa obilo veselja!
sg

Pridružen/-a: Pon Maj 2013 10:39
Kraj: Lj

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 09, 2025 10:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz v sistemu nimam naprav z ozemljitvijo in posledično tudi ne napajalnih kablov z ozemljitvijo.
Je prav hecno, kako eni zapravijo celo premoženje za signalne kable, signal jim pa dejansko potuje preko napajalnih kablov. Potem sploh ni čudno, da morajo zapravit še eno premoženje še za napajalne kable.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI dodatki Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 164, 165, 166
Stran 166 od 166

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu